Презентација ПАР групе “Одликаши“, као и презентација ученика шестог разреда Основне школе „Дринић“ организоване су у учионици, у сриједу у подне , у присуству начелника општине, Драге Ковачевића, бившег и садашњег дирелтора наше школе, Миље Бањац и Блажене Стоисављевић, чланова Комисије за унапријеђење социјалне, породичне и дјечије заштите и инклузије општине Петровац, као и осталих заинтересованих грађана.
Група из демократске секције, која ове године носи назив „Одликаши“,а коју води наставница Рајка Ђумић има 15 чланова и њен циљ је првенствено да идентификује, а онда и да ријеши проблеме који постоје у овој школској институцији, затим да подстичу ученике на чување школске имовине, те да развијају и јачају другарске односе. Проблеми које су они до сада идентификовали су: непостојање кухиње, кугли за бацање, ЦД софтвера за наставне предмете и озвучења, разбацане јабуке по дворишту, замјена нефункционалних неонки, прокишњавање прозора у Сали и учионици гдје бораве ученици шестог разреда, разбацано смеће у школском дворишту, покварен писоар у мушком wц-у, као и потреба за новим паркетом у учионицама.
Проблеми који су до сада ријешени јесу продавање маркица и школског листа, скупљање јабука које су потом предате Ловачком удртужењу „Срндаћ“, организовање диско вечери и обиљежавање Дана људских права, посјета Комуналном предузећу, писање упозорења за разбацивање јабука, куповина канте за смеће и набавка новог писоара, изнад којег се налази порука о важности чувања истог, јер ће бити потребан и генерацијама које долазе...
Одликаши планирају да до краја марта наставе са скупљањем новца кроз продају маркица и школског листа, да уређују школско двориште, купе поклоне за девети разред, набаве потребне музичке инструменте и утичу на надлежне институције да се промјени паркет у оним учионицама у којима је то неопходно.
За сваку похвалу је начин размишљања ових школараца, али и преданост наставнице Ђумић, која вриједно ради са члановима демократске секције и из дана у дан им све више гради свијест о важности уочавања проблема који се налазе свуда око њих и покушају њиховог рјешавања, за које врло често нису неопходна велика новчана средства, али је зато од предсудног значаја ђачка свијест о постојању проблема и колективна школска организованост у њиховом рјешавању...
Ученици шестог разреда представили су проблем недостатка полица у/на школском ормарићу и начин на који је исти рјешен. Они су закључили да велике недостатке у ниховом раду, односно школовању представља чињеница да су им прибор и школска опрема разбацани по учионици, те да набавка полица значи да би ормарић био растерећен, да полице не заузимају много простора и да би се ту онда могле одложити потребне ствари. Алтернативне мјере су биле да се позове мајстор или родитељи, односно деде ученика, па су се ђаци одлучили за ову другу варијанту, која им је била једноставнија и јефтинија. Полице је направио деда Данијеле Пузигаће, Сретко и тиме у великој мјери олакшао рад школарцима. Они су кроз овај примјер схватили колико је важно за почетак схватити шта је проблем, од кога добити потребне информације и на који начин приступити његовом рјешавању.
Начелник општине, Драго Ковачевић похвалио је начин на који су ученик одржали презентацију, рад демократске секције и напоменуо је да се у школи тренутно мијења столарија, што дијелом финансира Јапанска амбасада (износом од 3.900,00КМ), а дијелом општина Петровац (износом од око 5.000, 00 КМ). Начелник је додао да би се у скорије вријеме требао ријешити и проблем прокишњавања у Сали, тако што ће се замијенити столарија и у тој просторији.
Наставница Ђумић је истакла овом приликом да школа има одличну сарадњу са владиним и невладиним сектором у општини, изразивши наду да ће тако бити и у будућности.

Б.ПУЂА

 

НА ПОЧЕТНУ СТАНИЦУ