-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
AKTUELNOSTI  
ARHIVA1 2 3 4 5 6 7 8 9
 
 

U društvu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, čija je supruga rodom iz Drinića, našao se i naš načelnik Milan Grbić

Zavičajno udruženje Petrovačana organizovalo je jubilarno deseto po redu "Veče Petrovčana" u Banjaluci, koje je održano u petak, 21. aprila, u restoranu "Aquana", s početkom u 20 časova. Ova manifestacija već ima tradicionalni karakter i njom se, pored humanitarnih, nastavljaju i aktivnosti ovog udruženja po pitanju očuvanja tradicije i okupljanja Petrovčana rasutih širom ovih prostora, na jednom mjestu, kako bi obnovili prijateljstva, stvorili nova i uživali u zajedničkom druženju. Petrovčane koji su se te večeri okupili u Banjaluci u ugodnom ambijentu poznatog banjalučkog restorana zabavljao je bend "Kešo i Toni", a za goste je bila i upriličena i tombola sa prigodnim nagradama.

 

 
 
 

Dana 18. 04. 2017. godine u Kabinetu Načelnika opštine Petrovac organizovan je prijem za stipendiste Oštine Petrovac i upriličeno potpisivanje ugovora. I ove godine kao i prethodnih godina Opština Petrovac je obezbjedila sredstva u budžetu za nove stipendije. Na ovaj način Opština želi da podrži studente i mlade sa područja naše opštine. Mjesečna stipendija iznosi 100,00 KM, a mi možemo samo da poželimo da naši stipendisti budu što bolji i uspješniji studenti i uzorni budući akademski građani.

 

 
 
 

U kabinetu Načelnika Opštine Petrovac dana 11. 04. 2017. godine održan je sastanak Načelnika opština Petrovac Milana Grbića, Načelnika opštine Kupres Gojka Šebeza, Načelnice opštine Istočni Drvar Milke Ivanković, Načelnice opštine Mrkonjić Grad Divne Aničić i Načelnika opštine Ribnik Radenka Banjca, a zbog nezadovoljstva raspodjelom šumskih drvnih sortimenata lokalnim drvoprerađivačima, a koji se eksploatišu na području ovih lokalnih zajednica. Nakon sastanka načelnika ovih pet opština doneseni su zaključci koji su u formi pisma upućeni Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović, Ministru poljoprivrede. šumarstva i vodoprivrede Stevi Mirjaniću i Direktoru Šuma Srpske Risti Mariću. Neki od zaključaka su da se odmah dostave opštinama rang liste bodovanja po Odluci o utvrđivanju kriterijuma i načina raspodjele šumskih drvnih sortimenata, da se odmah opštinama dostave pregledi sklopljenih ugovora po količinama, vrsti drveta i vrsti drvnih sortimenata po šumskim gazdinstvima za matičnu opštinu, da se uključi predstavnike svake od opština u komisije koje vrše određivanje minimalnih količina šumskih drvnih sortimenata koji moraju ostati na teritoriji opštine sa koje ti sortimenti vode porjeklo i da se hitno održi zajednički sastanak predstavnika ovih pet opština sa Ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i direktorom "Šuma Srpske".

 
 
 
 
 

U sali Skupštine opštine Petrovac Drinić 12.04.2017.godine održan je seminar na temu Postavljanje traktorskih puteva i traktorskih vlaka. Seminar je održan za inženjere Šumskog gazdinstva OŠtrelj Drinić i Šumskog gazdinstva Klekovača Potoci. Seminaru su prisustvovali i predstavnici direkcije Javnog preduzeća šumarstva Šuma Srpske. Nakon teorijske obuke pristupilo se praktičnom dijelu obuke na terenu. Predavači su bili gosti iz Banjaluke Ilić Vlajko i Srđan Dražić.

 

 
 
 

Dana 11. 04. 2017. godine počela je podjela đubriva i sjemena za proljetnu sjetvu 2017. godine. Opština Petrovac je kao i prethodnih godina obezbjedila određene količine đubriva i sjemena domaćim poljoprivrednim proizvođačima i na taj način želi da podstakne veću poljoprivrednu proizvodnju na području naše opštine. Podjela će se vršiti u narednim danima te se pozivaju svi poljoprivredni proizvođači koji su se upisali u spisak da preuzmu svoje količine.

 

 
 
 

Načelnik opštine učestvovao je 07. 04. 2017. godine na proslavi 25 godina od osnivanja Novinske agencije SRNA. Svečanost je održana u kristalnoj sali Hotela Bosna, a prisustvovale su joj mnoge zvanice. Agencija SRNA je osnovana 1992. godine u teškim uslovima bez dovoljno materijalnih sredstava, odgovarajućih prostorija i kadrova sa iskustvom u agencijskom novinarstvu. Trenutno Novinska agencija Republike Srpske ima značajnu ulogu u plasiranju informacija, a njen servis koriste gotovo svi mediji u Srpskoj.

 
 
 

U prostorijama opštine Mrkonjić Grad 05. 04. 2017. godine, u prisustvu načelnika Mrkonjićke regije, Načelnik naše opštine Milan Grbić i direktor Garantnog fonda RS Radivoja Krčmar, potpisali su Protokol o saradnji kojim se definišu područja međusobne saradnje na realizaciji aktivnosti potpisnika sporazuma, Također, održan je i sastanak načelnika Mrkonjićke regije i predstavnika Garantnog fonda RS čiji je cilj bio upoznavanje Načelnika ovih opština sa djelokrugom rada Fonda. Isto tako u organizaciji Agencije za privredni razvoj Opštine Mrkonjić Grad i Garantnog fonda RS održan je okrugli sto na temu "Podrška razvoju privrede ne području opština Kupres, Šipovo, Jezero, Mrkonjić Grad, Ribnik, Istočni Drvar i Petrovac", a u prostorijama Skupštinske sale Opštine Mrkonjić Grad održana je prezentacija o djelatnostima Garantnog fonda RS privrednicima sa područja ovih opština.

 
 
 
 
 

U prostorijama sale Skupštine opštine Petrovac dana 06. 04. 2017. godine, održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače sa područja Drinića. Predavanje su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milan Đuđić i Bojan Kecman, diplomirani inžinjeri poljoprivrede. Ovom prilikom predstavnici Ministarstva su predstavili i novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela koji je usvojila Vlada RS.

 

 
 
 

14. sjednica Skupštine Saveza opština i gradova Republike Srpske, održana je u Bijeljini, 30.3.2017. godine u Etno selu Stanišići u Hotelu Ras. Skupštini je prisustvovao i načelnik naše opštine Milan Grbić. Na Skupštini Saveza opština i gradova Republike Srpske izabrano je novo rukovodstvo, tačnije predsjednik, Predsjedništvo i Nadzorni odbor. Za predsjednika Saveza opština i gradova Republike Srpske izabran je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, gdin Ljubiša Ćosić. Potpredsjednici Saveza su gradonačelnik Bijeljine gdin Mićo Mićić, gradonačelnik Prijedora gdin Milenko Đaković i načelnik opštine Višegrad gdin Mladen Đurević. Predsjedništvo Saveza čini 19 opština i gradova:Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj, Zvornik, Trebinje, Grad Istočno Sarajevo, Pale, Višegrad, Mrkonjić Grad, Laktaši, Brod,Gradiška, Istočno Novo Sarajevo, Pelagićevo, Ljubinje, Šamac, Istočna Ilidža i Srebrenica.

 

 
 
 

U organizaciji Narodne skupštine Republike Srpske i Instituta evropskih regiona (IRE), a pod pokroviteljstvom predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića, u Banjaluci je 29. 03. 2017. godine održana VI Konferencija Instituta regiona Evrope (IRE) o mobilnosti: BANJA LUKA – KAKO DO STATUSA EKOLOŠKI ODRŽIVOG GRADA; Održivi i međusobno povezani gradovi Evrope. Na konferenciji je učestvovalo 20 inostranih stručnjaka iz više evropskih zemalja i tima IRE, kao i oko 50 predstavnika lokalnih zajednica Republike Srpske među kojima i načelnik naše opštine Milan Grbić i predstavnici naučnih, obrazovnih i privrednih institucija. Na Konferenciji se, između ostalog, govorilo o planovima izgradnje i razvoja po najvišim ekološkim standardima gradova evropskih regiona i iskustvima evropskih gradova u toj oblasti. Kroz dva panela bilo je riječi o gradnji ekološki održivih i pametnih gradova, kao i o mapi puta za evropsko područje saobraćaja kroz povezivanje urbanih regiona, uz učešće stručnjaka IRE, diskutovali su i predstavnici lokalnih zajednica Republike Srpske. Ova konferencija pružila je analizu trenutnog presjeka stanja u evropskim gradovima i fokusirala se na politike i strategije za gradove koji se nalaze na početku tog procesa. Uz pomoć iskustava zemalja EU lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj su prezentovana iskustva kako doći do životnih standarda koji će poštovati svakog građanina i sačuvati humani život ljudi u urbanim sredinama.

 

 
 
 

Opština Petrovac je raspisala konkurs za dodijelu studentskih stipendija. Rezultate konkursa možete vidjeti ovdje: dokument1, dokument 2, dokument 3

 
 
 

Načelnik opštine Milan Grbić 27. 03. 2017. godine učestvovao je na Ceremoniji dodjele LPZ grantova u zgradi Delegacije EU u Sarajevu a u povodu dobijanja sredstava za projekat "Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi" koji je jedan od petnaest projekata koje će finansirati ILO Međunarodna organizacija rada iz sredstava EU, a u okviru LEP projekta. Pored dobitnika grantova ceremoniji su prisustvovali i Nj. E. Lars Guunar Wigemark, šef EU Delegacije u BiH, Nj. E. Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Nj. E. Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i G-din. Antonio Graziosi, direktor ILO kancelarije u Budimpešti. Projekat sa kojim je Opština Petrovac aplicirala je vrijednosti cirka 200.000 Eura, te mu je opšti cilj doprinjeti stvaranju održivih izvora prihoda od poljoprivrede za stanovništvo projektom obuhvaćenih opština a to su Drvar, Istočni Drvar, Ključ, Ribnik, Bosanski Petrovac i Petrovac, a kao krajnji cilj ima razviti lanac vrijednosti u proizvodnji, preradi i distribuciji lana na području šest izabranih opština i omogućiti trajno zaposlenje za najmanje šesdeset poljoprivrednih proizvoača. Projekat "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini" (LEP) pokrenut je u martu 2016. godine sa ciljem da doprinese strateškom razvoju tržišta rada u zemlji putem razvoja održivih partnerstava na lokalnom nivou sposobnih da provedu aktivne mjere na tržištu rada i da stvore nova radna mjesta za socijalno ugrožene osobe. Važno je istaći da je od stopedesetsedam poslatih aplikacija naša aplikacija ušla među petnaest za finansiranje, a jedina je od petnaest koje se finansiraju, a da u sebi uključuje i međuentitetsku i međuopštinsku saradnju.

 

 
 
 
 
 

Načelnik opštine Milan Grbić bio je gost na šestoj Večeri Petrovčana u Beogradu održanoj u restoranu Grand Ada 25. 03. 2017. godine, a čiji je organizator Udruženje Petrovčana u Beogradu. Svečanosti je prisustvovalo preko šeststotina zvanica. I ove godine Veče Petrovčana je proteklo u dobrom druženju i atmosferi. Načelnik je ovu priliku iskoristio da održi i niz korisnih sastanaka sa ljudima koji su porjeklom iz našeg kraja, a zaintetresovani su za određena ulaganja u zavičaj.

 

 
 
 

Načelnik opštine Milan Grbić se dana 20. 03. 2017. godine u prostorijama Garantnog fonda Republike Srpske u Banjaluci sastao sa direktorom fonda Radivojem Krčmarom i izvršnim direktorom za ekonomsko finansijske poslove Nebojšom Arbutinom. Tema sastanka je bila potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji Opštine Petrovac Drinić i Garantnog fonda Republike Srpske. Inače, Garantni fond Republike Srpske je osnovan radi ostvarivanja opšteg interesa koji je izražen u pružanju podrške razvoju preduzetništva kroz olakšavanje pristupa finansijskim sredstvima potrebnim za obavljanje poslovnih djelatnosti preduzetnika (pravnih i fizičkih lica) sa sjedištem ili prebivalištem u Republici Srpskoj.

 

 
 
 

Načelnik opštine Petrovac Milan Grbić učestvovao je 16. marta na Kupresu na 1. Meduentitetskoj radionici na temu "Modaliteti i pregledi realizacije projekta razvoja ruralnog poslovanja", a u okviru IFAD projekta. Cilj radionice je bio da učesnici dobiju informacije o modalitetima i aranžmanima, kao i o dostignućima u dosadašnjem periodu realizacije Projekta razvoja ruralnog poslovanja, kako bi se na osnovu iskustava i dobijenih informacija upoznali sa stepenom ostvarenja projektnih rezultata. Učešće na radionici su pored predstavnika entitetskih Ministarstava poljoprivrede uzeli i predstavnici kreditora, predstavnici nevladinog sektora, te nekolicina načelnika.

 

 
 
 

8. marta 2017. godine u sali Skupštine opštine upriličen je osmomartovski prijem za žene odbornice Skupštine opštine Petrovac, za žene zaposlene u Opštinskoj upravi Petrovac, Opštinskoj Boračkoj organizaciji i Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta. Prijem su zajednički organizovali Načelnik opštine Petrovac Milan Grbić i predsjednik Sindikalne organizacije opštine Bojan Ćulibrk. Tom prilikom damama je uručeno cvijeće i simboličan novčani iznos. Druženje je nastavljeno uz piće i dobro raspoloženje.

 

 
 
 

Članovi Sindikalne organizacije Opštine Petrovac Drinić, na čelu sa predsjednikom Bojanom Ćulibrkom, su u povodu Međunarodnog dana žena 8.marta upriličili putovanje u Bijeljinu za vikend 4. i 5. marta 2017. godine. I ovaj put, kao i prethodnih godina, obišli su znamenitosti koje se nalaze u blizini odredišta u koje se putovalo. Etno selo Stanišići, Manastiri u okolini Bijeljine, Banja Dvorovi, Banja Koviljača u Srbiji, Brčko, bila su samo neka od mjesta koja su posjećena. Nezaboravno druženje i pozitivna energija i ovaj put pokazali su se kao pravi recept za naše vrijedne radnike. Nadamo se da će se ova već, slobodno možemo reći, tradicionalna putovanja, nastaviti i sljedećih godina.

 

 
 
 
 
 

Načelnik Opštine Petrovac Milan Grbić učestvovao je u Banjaluci 03. 03. 2017. godine u Hotelu Bosna na seminaru na temu "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH". Pored prestavnika opština seminaru su još prisustvovali i predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Komisije za koncesije RS, Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS, Saveza opština i gradova RS, Regulatorne komisije za energetiku RS, Privredne komore RS, Elektroprivrede RS, GIZa i USAIDa, a organizatori seminara su bili USAID, GIZ i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS.

 

 
 
 

U prostorijama kabineta načelnika opštine 02. 03. 2017. godine održan je sastanak načelnika opštine Milana Grbića i Ministarke uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske Lejle Rešić. Sastanku su takođe prisustvovali i predsjednica Skupštine opštine Dragana Romčević, podpresjednica Skupštine opštine Biljana Kecman, kao i prvi sardnici ministarke Rešić i načelnika Grbića. Istaknuto je da opština ima stabilan budžet i da je šumarstvo okosnica razvoja i grana privrede u kojoj je zaposlen najveći broj stanovnika. Otvaranje novih radnih mjesta biće jedan od prioriteta za opštinu. Isto tako načelnik je istakao da opština mora praviti projekte i tako privlačiti sredstva od donatora, a u planu je i izrada Strategije razvoja opštine. Na današnjem sastanku razmatrana je i mogućnost promjene imena opštine iz Opština Petrovac u Opština Drinić. Ministarka Rešic je napomenula da će ova inicijativa zahtjevati određene procedure i izvjestan vremenski period. Na kraju je zaključeno da je ovo tek jedan u nizu sastanaka te de će ovakvih sastanaka biti još u narednom periodu.

 

 
 
 
 

 
 
 

Bard jugoslovenskog i srpskog glumišta Nada Blam u ponedeljak 27. februara 2017. godine održala je predstavu u sali Osnovne škole Drinić u Driniću. Igrala je odlomke iz djela koje je napisao Branislav Nušić, inače najveći srpski dramski pisac, koji je napisao i par djela za djecu, što je manje poznato. Aktivno učešće u glumi u pojedinim skečevima su uzeli i učenici naše Osnovne škole, a Nada Blam je istakla da ova mala škola posjeduje mnogo darovite djece što ju je prijatno iznenadilo. I ovaj put se pokazalo da Opština Petrovac na čelu sa načelnikom Milanom Grbićem prepoznaje prave vrijednosti, te je i cjeli događaj organizovan uz njihovu podršku.

 

 
 
 
 
 

Načelnik opštine Petrovac Drinić Milan Grbić u nedelju 26.02.2017. godine bio je prisutan na Svetosavskoj akademiji organizovanoj u Domu kulture u Bosanskom Petrovcu od strane Eparhije Bihaćko-petrovačke sa početkom u 18 časova. Učešce u akademiji, odnosno u pripremi programa, su uzeli učenici osnovnih škola iz Bosanskog Petrovca i iz Osnovne skole Drinić kao i učenici Mješovite srednje škole Bosanski Petrovac. Sala Doma kulture je bila premala da primi sve zainteresovane, a učenici su i za ovu drugu akademiju po redu priredili divan program i veče za pamćenje.

 

 
 
 
 

U petak 24. februara 2017. godine u prostorijama Skupštinske sale Opštine Ribnik održan je sastanak predsjednika Sindikalnih organizacija i članova Sindikalnih odbora sindikalnih organizacija opština Istočni Drvar, Petrovac Drinić i Ribnik. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Sindikalne organizacije opštine Petrovac Drinić Bojan Ćulibrk, a zbog važnosti sastanka učešce na ovom sastanku su uzeli i načelnici ovih opština, a tako i načelnik opštine Petrovac Drinić Milan Grbić. Svi učesnici sastanka su se dotakli aktuelnih pitanja koja se tiču novog Zakona o lokalnoj samoupravi, Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima JLS te oko budućih aktivnosti pripreme Pojedinačnih kolektivnih ugovora i sprovođenja redovnih izbora u sindikalnim organizacijama.

 

Ispred Sindikata uprave RS sastanku su prisustvovali Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave RS, Goran Savanović, izvršni sekretar Sindikalnog centra Banjaluka i Milovan Mihajlović, stručni saradnik u Savezu sindikata RS

 
 
 

22. i 23. februara 2017. godine na Zlatiboru u Hotelu Palisad načelnik opštine Petrovac Drinić Milan Grbić i Samostalni stručni saradnik za opšte i upravne poslove Bojan Ćulibrk učestvovali su na međunarodnom donatorskom seminaru na temu "Uspješno korištenje fondova međunarodnih donatora i javne nabavke EU-PRAG procedure". Sve teme bile su obrađene kroz primjere iz prakse. Ostvareni su mnogi kontakti i uspostavljena i neka partnerstva koja će biti korisna za naredni period prilikom buduće saradnje i apliciranja na javne pozive za donatorska sredstva.

 

 
 
 

Opština Petrovac je raspisala konkurs za dodijelu studentskih stipendija. Sve uslove i rokove kao i ostale informacije o konkursu možete vidjeti ako jednim klikom kliknete na sliku lijevo.

 
 
 

Dana 27. januara 2017. godine, na praznik Svtog Save, prvog srpskog Arhiepiskopa i prosvetitelja, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački gospodin Atanasije, služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Driniću uz sasluženje sveštenika i sveštenomonaha arhimandrita Serafima (Kužića), jereja Jovana Banjca, jereja Nikole Arkula i protođakona Nikole Perkovića i đakona Nemanje Balabana. Tom prilikom je đakon Nemanja Balaban rukopoložen u čin prezvitera, dobivši parohiju u mestu Krnjeuša. Na Svetoj Liturgiji su prisustvovali i studenti Pravoslavnog Bogoslovskog Fakulteta u Beogradu kao i đaci sa verske nastave zajedno sa njihovim veroučiteljem. Takođe, Njegovo Preosveštenstvo Episkop Atanasije je prisustvovao i Svetosavskoj akademiji u osnovnoj školi „Drinić“, gde je odslušao prigodan program koji su spremili đaci pomenute škole, na kraju održavši besedu o ovom srpskom svetitelju koga sve srpske škole proslavljaju 27. januara. Obraćajući se djeci Episkop Atanasije istakao je da je ovaj dan jedan od najvažnijih dana koga treba da se sjećamo mi pravoslavni Srbi, jer Sveti Sava je veliki svetitelj ne samo nas Srba već i čitavog Pravoslavnog svijeta. Na kraju Episkop je čestitao učenicima na hrabrosti što su izdržali službu Svetom Savi po izuzetno hladnom vremenu, to je prinos koji mi njemu dajemo istakao je Episkop Atanasije. IZVOR: www.eparhijabihackopetrovacka.org

 

 
 
 
 
 

Povodom podjele novogodišnjih paketića u našoj oštini učenici i nastavnici su pripremili prigodan i veseo program, ukrasili i nakitili salu kako bi se svi prisutni lijepo i prijatno osjećali.
Sala je bila ispunjena pozitivnom atmosferom, koja je počela sa priredbom,a upotpunjena dolaskom Klovna.
Djeca su bila oduševljena i srećna, kao i njihovi roditelji, bake ,deke i nastavnici.
Paketiće za prvi razred i učenike čiji roditelji su nezaposleni je obezbjedio načelnik opštine gospodin Milan Grbić, a za učenike od drugog do petog razreda čiji roditelji nisu zaposleni u Driniću obezbjedio je gospodin Dejan Prošić, predsjednik Sindikalne organizacije ŠG „Oštrelj“-Drinić.
Paketiće za djecu čiji roditelji su zaposleni u Driniću su obezbjedili: opština Petrovac, Sindikalana organizacija JU OŠ“Drinić“, Sindikalna organizacija ŠG „Oštrelj“-Drinić i Dom zdravlja-Drinić.
Srećnu i uspješnu Novu 2017.godinu, da se sve želje ispune i da se predstojeći praznici provedu sa porodicom, rođacima i prijateljima uz puno sreće, zdravlja i radosti poželjela je direktorica škole-Rajka Đumić.

 

 
 
 
 
 

U Driniću je dana 23.12.2016. u sali Skupstine opštine održana radionica "Podrška razvoju poljoprivrede u sjeverozapadnom regionu BiH" čiji cilj je bio predstavljanje rezultata projekta "Podrška ruralnom razvoju i stvaranju dohotka mladih poljoprivrednih proizvođača u sjeverozapadnom regionu BiH" finansiranog od strane Švajcarske ambasade u BiH, a kojim je ZZ "Klekovača" dobila nove mašine koje će im pomoći u daljem radu. Radionicu je otvorio predstavnik udruzenja GEA Banjaluka Ognjen Đukić, a pozdravnu riječ je održao i načelnik opštine Petrovac Milan Grbić. Pored predstavnika opštine Petrovac, ZZ "Klekovača", udruženja GEA radionici su prisustvovali i predstavnici opština Bosanski Petrovac, Drvar i Istonči Drvar. Nakon održanih prezentacija i diskusija svi prisutni su otišli na demonstraciju rada novih masina. Entuzijazam ovih mladih ljudi koji su u zadruzi je za svaku pohvalu, a Opština Petrovac će im u granici svojih mogućnosti pružiti svu potrebnu podršku.

 

 
 
 
 
 

Danas je u Driniću počelo kićenje centra, a na ulasku u samo mjesto je postavljen natpis "Srećni novogodišnji i bozićni praznici". I ove, kao i prethodnih godina Drinić će krasiti nakit koji noću sija, a najinteresantniji je najmlađim stanovnicima Drinića. Svi se radujemo novoj 2017. godini uz želju da nam svima donese mnogo zdravlja, sreće i poslovnog uspjeha.

 

 
 
 

Centar Drinića je ovih dana bogatiji za novo autobusko stajalište, odnosno za nadstrešnicu koje se nebi postidili ni veći centri. Putnici namjernici i svi oni koji prolaze kroz Drinić će se moći skloniti, odmoriti i pričekati svoj prevoz. Sredsta za ove namjene su obezbjeđena u budžetu opštine Petrovac, a namjera rukovodstva opštine je da se na još par frekventnijih mjesta u Driniću postave ovakve nadstrešnice.

 

 
 
 

Dana 16. 11. 2016. godine u prostorijama sale Skupštine opštine Petrovac održana je Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine opštine Petrovac. U odborničkim klupama će sjediti 13 odbornika i to 6 iz DNSa: Atlagić Duško, Balaban Bojan, Puzigaća Seka, Puzigaća Nemanja, Romčević Dragana, Stupar Milorad;, 3 iz SNSDa: Daljević Marijana, Kecman Biljana, Kecman Željko; 2 iz SDSa: Kecman Jelena, Stanković Sretko; 1 iz SPa: Pećanac Slobodan i 1 iz SNSa: Radišić Miroslav. Za predsjednika Skupštine opštine je izabrana Dragana Romčević, a za podpredsjednika Biljana Kecman. Pored polaganja svečane zakletve odbornici su na ovoj sjednici izabrali i skupštinska radna tjela, komisije, odbore i savjete. Poželimo im sreću u budućem radu.

 

 
 
 
 
 

Lako je biti urednik ove stranice sa tako jakom dopisničkom ekipom. Naime, prilog sa tekstom i slikama poslao nam je naš stalni dopisnik Jovan Banjac. Jovan je napisao : "Na prostoru Banjalučkog velesajma u periodu od 10. do 13 novembra 2016. godine održava se Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije "AGROS 2016". Na sajmu je zapaženu ulogu i učešće uzela poljoprivredna zadruga "KLEKOVAČA - Drinić- Petrovac" koja je osnovana 2014. godine u Driniću. Na svom štandu se prestavila sa proizvodima : heljdom, heljdinim brašnom, lanom, lanenim uljem kao i jastucima od heljdinih ljuspica. Od ove godine zadruga je zastupljena i u nekoliko trgovinskih lanaca u Republici Srpskoj sa svoji proizvodom brašnom od heljde. Svi proizvodi su organik, odnosno proizvedeni na potpuno prirodan način bez hemije ali naši zadrugari nisi još dobili i zvanični certifikat o tome iako su u proceduri dobijnja. Ovi mladi i perspektivni momci su bratstvom, slogom, znanjem i zalaganjem uspjeli da dostignu zavidne rezultate u oblasti poljoprivredne proizvodnje a samim tim i potvrdili sve postulate iskrenog zadrugarstva. Posjećenost štanda kao i zainteresovanost posjetilaca su uveliko doprinijeli da i sama opština Drinić bude spomenuta i prepoznatljiva po ovoj uspješnoj zadruzi".

 
 
 
 
 

Dragana Kuburić nam je poslala veoma zanimljivu priču o svojim sinovima. Pošto su to momci naše gore list zaslužili su i prostor na našem sajtu. Vaterpolo klub "Banjaluka" iz Banjaluke postoji od 2006.godine. Broji oko 100 članova u više kategorija. Milan i Dragan igraju od 2008. godine u kategorijama junior i senior. Prošli vikend su porazili Neum (prvenstvo BIH) i ostali lideri vaterpola u BiH što su već 4 godine za redom. (treća slika sa potpredsjednikom Narodne Skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem od prošlog vikenda poslije pobjede Milan i Dragan s lijeve strane do njega). Igraju u drugoj ligi Srbije koja počinje od sledećeg vikenda. Prošle godine su bili negdje u sredini tabele, što je odličan rezultat s obzirom da su učestvovali prvi put. Vatropol je jedini grupni sport u Banja Luci i Republici Srpskoji koji je ostvario pozitivne rezultate i napredovao. Prva utakmica i otvaranje lige je 12.11.2016. na Gradskom olimpijskom bazenu Banja Luka od 18:00 časova. Na drugoj fotografiji vidimo braću Milana i Dragana ovjenčani sa medaljama na ponos oca Radislava Kecmana iz Drinića i majke Dragane iz Bukovače. Milan Kecman igra na poziciji centra/sidraša. Član juniorske i seniorske reprezentacije BIH (koja je osnovana u septembru ove godine) a Dragan Kecman igra na poziciji golmana. Prvi golman juniorske reprezentacije BiH i juniorske grupe VKBL, rezervni seniorski golman. Svaka čast momci!

 
 
 
 
 

Na Mitrovdan 8. novembra 2016. godine poklopila se i dodijela certifikata za izabrane načelnike i gradonačelnike opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i za izbrane odbornike u skupštinma opština. Certifikate su dodijeljivali članovi Centralne izborne komsije a sam svečani čin održan je u prostorijama parlamentrane skupštine u Sarajevu. Novoizabrni načelnik opštine Petrovac Milan Grbić dobio je certifikat ili uvjerenje o svom četvorogodišnjem načelničkom mandatu a Bojan Ćulibrk, kao predsjednik opštinske izborne komisije, je preuzeo uvjerenja ili certifikate za trinaest odbornika petrovačke skupštine opštine.

 

 
 
 

Završeno je asfaltiranje puta do lokalnog groblja Medenac u Driniću. Radove su izveli radnici "Mrkonić puteva DOO" iz Mrkonjić Grada.

 

 
 
 

Prvi novembarski dan ove 2016. godine u Driniću je osvanuo okupan suncem. Kao da se namjerio da obasja u svoj svojoj monumentalnosti renovirani spomenik civilima i borcima Drinića i okoline koji su svoje živote dali za slobodu u Drugom svjetskom ratu. Ukonjena je mahovina a spomenik premazan impregnianim lakom da onemogući razorno djelovanje vode i drugih atmosferilija u zimskom periodu. Ponovljena su slova na popisu žrtava i boraca, tačno njih 64 civila i 64 borca, kao i slova čuvene Ćopićeve poeme koj je uklesana u spomenik. Kao posebnu dužnost, potrebu i čast da ovo ovjekovječi osjetio je Drago Kovačević, zadnjeg dana svog mandata kao načelnika opštine Petrovac - Drinić. I hvala mu na tome!

 

 
 
 

na vrh

 
 
made by SiZ