-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
AKTUELNOSTI
 

U prostorijama sale Skupštine Opštine Drinić, u petak, 5. februara održan je sastanak kojem su prisustvovali direktor NGO „Krajina“, Vlado Cvijić i njegov saradnik Savo Kovačić, načelnik naše opštine, Dejan Prošić, kao i desetak drinićkih poljoprivrednika.
Ova uspješna organizacija sprovodi organsku proizvodnju, edukaciju po standardima Evropske Unije, sertifikacije i sl., a osnovana je 1996. godine sa ciljem kreiranja kvalitetnijih poljoprivrednih usluga i podrške zapošljavanja u poljoprivrednoj djelatnosti Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja kako u Republici Srpskoj, BiH i Srbiji, tako i u svijetu.
U okviru sastanka, koji je održan u Driniću, zaključeno je da naša opština ima sve neophodne uslove za prozvodnju sira i base, sakupljanje ljekovitog bilja, kao i plasteničku prozvodnju, te za razvoj stočarstva i proizvodnju krompira, dok su najveće prednosti šumarstvo kao najznačajnija privredna djelatnost u našem mjestu, zdrava voda, netretirano zemljište i odsustvo zagađivačke industrije.
- Za uspješno plasiranje proizvoda neophodna je njegova odgovarajuća količina, kontinuirano snabdjevanje i odgovarajući kvalitet. Takođe, od neprocjenljive važnosti je da pronađemo uspješan mehanizam udruživanja, jer što je više proizvođača, to je bolje, s obzirom da mala količina proizvoda nikog ne zanima – istakao je na sastanku Vlado Cvijić.
- Siguran sam da zajedničkom i planskom prozvodnjom i radom možete uspjeti, a poljoprivredna proizvodnja i etno-turizam mogu itekako uticati na razvoj Drinića. Načelnik ove opštine, Dejan Prošic izrazio je želju za efektivnijim načinom življenja ovdje, što znači da opština želi da bude koordinator, ali ona sigurno ne želi koordinisati rasutom proizvodnjom, što nas opet dovodi do činjenice da je dogovor samih poljoprivrednika i njihovo udruživanje najvažniji korak koji vodi do uspješne proizvodnje – rekao je Cvijić.
Pričajući o plasteničkoj proizvodnji, saradnik u ovoj organizaciji, Savo Kovačić, naglasio je da plastenička folija mora biti kvalitetna, jer se samo na taj način proizvodi mogu zaštititi od svih vremenskih nepogoda, a neophodno je i da se na samom početku nabavi kvalitetan sadni materijal, od koga bi se nakon određenog vremena moglo vaditi kvalitetno sadno sjeme.
NGO „Krajina“ ima svoje vlastito preduzeće, koje nosi naziv „Herba Krajina“, a prije deset godina USAID ju je proglasio najboljom organizacijom u Bosni i Hercegovini, dok je 2007. i 2008. godine proglašena pobjednikom Sajma poljoprivrede u Banjoj Luci. „Herba-Krajina“d.o.o. bavi se proizvodnjom i montažom plastenika svih dimenzija, profesionalnom edukacijom poljoprivrednih gazdinstava, kao i sertifikacijom i promocijom proizvoda u zemljama Evropske Unije, te podrškom plasmanu proizvoda na domaće i inostrano tržište. Ovo preduzeće organizuje nabavku visoko kvalitetnog sjemena, sadnog materijala, sredstava za biološku prihranu i zaštitu, sistema za navodnjavanje i grijanje, kao i opremu za pakovanje, a bavi se i stručnom izradom aplikacija za podsticaje, subvencije, kredite i unapređenje poslovanja određenog gazdinstva.

 
 
 
 

Detalj sa izložbenog štanda Sajma poljoprivrede u Bijeljini

 
 
 

Na dan Svetog Save, školske slave, 27-og januara, u prepunoj sali naše Osnovne škole „Drinić“, učenici ove škole organizovali su priredbu, kojoj je prisustvovao veliki broj posjetilaca, prvenstveno roditelja, ali i drugih poštovalaca lika i djela ovog velikog sveca.
- Zadovoljstvo mi je što vas vidim u velikom broju danas, kada škola po 11. put slavi svoju slavu, Svetog Savu. Naša škola ima 69 učenika, koji postižu zavidne rezultate. Istovremeno, ova obrazovna ustanova već duže vrijeme odolijeva svim pritiscima iz susjedne opštine, a sve više srpskih učenika iz Bosanskog Petrovca prelazi u našu školu, jer žele da uče svoj jezik, kulturu, vjeronauku i ćirilicu. Nadam se da ćemo i dalje uspješno odolijevati svim pritiscima, te da ćemo školsku slavu još dugo godina slaviti u našem kraju i u našoj školi - istakla je direktor Osnovne škole „Drinić“, Milja Banjac, koja je ovom prilikom zajedno sa našim sveštenikom Draganom Škalonjom zapalila svijeću i osveštala slavski kolač.
U okviru programa, prisutni su imali priliku da od učenika čuju brojne predivne pjesme posvećene Svetom Savi, ali i da se prisjete životnog puta prvog srpskog prosvetitelja.
Sveti Sava, po rođenju Rastko Nemanjić; rođen je oko 1174. u deževačkom kraju na planini Goliji, a preminuo je 14. januara 1236. godine, po julijanskom kalendaru, u Trnovu u Bugarskoj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i prvi srpski arhiepiskop. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Vizantije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve, a vaseljenski patrijarh ga je imenovao za prvog srpskog arhiepiskopa. Ostao je arhiepiskop sve do 1233, da bi ga potom zamjenio njegov učenik Arsenije.
Njegova najznačajnija pisana djela su „Žitije, spomen na pokojnog oca Stefana Nemanju (Simeona)“, „Karejski tipik“, „Hilandarski tipik“ i „Studenički tipik“, kao i „Zakonopravilo“.
Savin kult u narodu bio je jak. Posle jednog ustanka Srba protiv Osmanskog carstva, turski zapovjednik Sinan-paša je 1594. spalio Savine mošti na Vračaru. Na mjestu za koje se vjeruje da se to odigralo podignut je veličanstveni Hram Svetog Save.
Nakon svake izrecitovane pjesme, salom je odjekivao gromoglasan aplauz, a roditelji su u prijatnoj prazničnoj atmosferi ponosno bodrili svoju djecu, učesnike ovog programa. Pored poučnih pjesama, posjetioci su uživali u nastupu đaka Danila i Srđana Kecmana, koji su odsvirali nekoliko pjesama na harmonici, a Danilo je i otpjevao numeru „Uz Moravu vjetar duva“...

 
 
 
 
 
 

Najradosniji praznik u hrišcanskom svijetu – Božic, rođenje Isusa Hrista svečano je obilježen u cijeloj Republici Srpskoj, a u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u zemlji i inostranstvu služene su praznične liturgije. Drinićani su Božić, kao i Badnji dan proslavili u sreći i blagostanju, u krugu svojih najbližih i najdražih.
Kako to već tradicija i običaji nalažu, u zoru Badnjeg jutra, muškarci su otišli u šumu i usjekli Badnjak, da bi ga nakon toga, cijeli dan vozili kroz Drinić. Kao sjajan domaćin, ove godine pokazala se porodica Banjac, i to Đuro i Milka, od kojih je Badnjak krenuo, da bi nakon toga, brojni drugi stanovnici kitili i Badnje drvo i ljude, koji su ga usjekli.
Da je Badnji dan poseban i srećan za sve hrišcane, govori i stara poslovica „Nije svaki dan Badnji dan“. 6. januar prepun je rituala i simbolike, živopisnih radnji, a sve su one povezane sa kultom ognjišta i porodičnim kultom. Iako se običaji za Badnji dan i Božic razlikuju od mjesta do mjesta, postoje i mnogi zajednički običaji, bez kojih se ovaj praznik ne može ni zamisliti, a to su prvenstveno sječenje i paljenje Badnjaka, zastiranje doma slamom, položajnik, te mješanje česnice, koja je istovremeno i hljeb i kolač i svetinja oko koje se porodica okuplja i u miru Božijem raduje se činu lomljenja i traženju novčića.
Večernje Bogosluženje upriličeno je u 19 časova u Crkvi Svete Trojice u Driniću, a sveštenik Dragan Škalonja pročitao je i Božićnu poslanicu, nakon čega se mogao čuti najradosniji hrišcanski pozdrav “Mir Božiji, Hristos se rodi“! Ovom prilikom, sveštenik Škalonja je pozvao vjernike da u crkvu dolaze što češce, te da u taj hram treba da dolazimo i kad nam je najljepše i kad nam je najteže.
- Treba da učimo našu djecu da od malih nogu steknu naviku i dolaze u crkvu svake nedjelje, jer ovdje neće naučiti ništa što je loše i ružno. Crkva nije mjesto gdje treba da dođemo samo za vrijeme praznika, već je to naša druga kuća u koju smo uvijek dobro došli i gdje bar jednom nedjeljno treba da se molimo za zdravlje i sreću naših najmilijih – istakao je Škalonja.
Poslije Bogosluženja, ispred crkve naložen je Badnjak, a njegovo loženje predstavlja središnji element simbolike rađanja novog sunca, dok je pregršt varnica bačenih u nebo najavio mnogo roda i prinosa. Grijući se oko Badnjaka, okupljeni oko njega zapravo se zagrijavaju ljubavlju, iskrenošcu i slogom, a svjetlošću njegovom razgone mrak neznanja i praznovjerja, dok se istovremeno ozaruju i obasipaju radošću, zdravljem i obiljem...
Kao i svake godine, opština Petrovac je za Badnje veče obezbjedila paketiće za svu drinićku djecu. Pored pokona za najmlađe, zajedničko prošlogodišnjoj i ovogodišnjoj proslavi Badnje noći jeste i kuvano vino u kojem su uživali vjernici ispred crkve, ali i odsustvo prave hladne zimske čarolije, koja bi ovaj praznik učinila još ljepšim. Drinićani su proslavu Badnje večeri nastavili u ugostiteljskim objektima uz odličan muzicki program ili u svojim kućama uz bogatu posnu trpezu.
Ove godine, umjesto jutarnje Božićne liturgije, ona je po prvi put upriličena tačno u ponoć, kada su vjernici koji su postili, mogli da pristupe svetoj tajni pričešća.

 
 
 
 
 
 
 

U prostorijama naše Skupštine opštine, u petak 24. decembra, donesena je odluka o formiranju sindikalne organizacije u Administrativnoj službi opštine Petrovac, čiji je osnovni cilj da štiti prava radnika, a za predsjednika Sindikata radnici su jednoglasno izabrali Dušanku Pećanac.
Pored predsjednika, članovi Sindikalnog odbora su Slavica Balaban i Velimir Banjac, dok su u Nadzorni odbor izabrani Miloš Balaban, Božana Puđa i Ljiljana Budimir.
Pored radnika Administrativne službe naše opštine, gosti na ovoj Osnivačkoj sjednici bili su i predstavnici Saveza Sindikata Republike Srpske, Milovan Mihajlović i Rade Radenović, koji je ovom prilikom istakao da su sve opštine u Republici Srpskoj članice Saveza Sindikata, izuzev Kneževa i Han Pijeska.

Dušanka Pećanac

 
 
 

Pretposlednji dan stare godine u Driniću bio je rezervisan za naše najmlađe i najdraže građane, koji su od podneva uživali u dječijoj predstavi Pozorišta mladih „Dis“ iz Banje Luke „Pipi Druga Čarapa“, a u okviru iste, u sali Osnovne škole „Drinić“, uslijedila je i dodjela paketića za svu našu djecu.
Simpatična priča i dobra gluma, veseli dijalozi i interakcija glumaca sa publikom odlično je zabavila i nasmijala mališane, koji su u nekoliko navrata nagradili gromoglasnim aplauzima Pipi Drugu Čarapu, Aniku i Vilija. Ipak, najdraži trenutak za najmlađe bio je kad je Pipi Druga Čarapa pozvala Deda Mraza, koji je svoj djeci uručio kvalitetne paketiće, a nije izostalo ni tradicionalno slikanje sa Deda Mrazom, koji je oduvijek bio predivna uspomena, kako djeci, tako i roditeljima.
I dok su jedni uživali u svakom trenutuku, drugi su bili pomalo nestrpljivi da što prije čuju svoje ime i preuzmu paketić, pa je nekoliko dječice izašlo samo na binu i zgrabilo paketiće, što je izazvalo gromoglasan smijeh kod prisutnih. Ipak, na kraju je svako dobio svoj poklon, pa su djeca zadovoljna i vesela napustila salu Osnovne škole.
Pozorišno ostvarenje „Pipi Druga Čarapa“, prema tekstu Astrid Lindgrin, adaptirao je i režirao Novica Bogdanović, koji u ovoj predstavi tumači nekoliko uloga. Dok je on zadužen za uloge Vilija, profesora, komšije i glumca, Pipi Drugu Čarapu uvjerljivo je odigrala Maša Mirković, a za ulogu nesrećne i ružne Anike bila je zadužena Nataša Krivošija.
- Prvi put smo u Driniću i moram priznati da smo se sjajno zabavili. Publika je odlično reagovala na predstavu, a kad kažem publika, mislim prvenstveno na djecu, jer je najteži zadatak njih nasmijati i natjerati da komuniciraju s nama. Kada vidimo da su oni zainteresoivani i veseli, sa sigurnošcu možemo reći je glumac uspješno obavio svoj posao, a sudeći po reakcijama malih Drinićana, mislim da je to bio slučaj u vašem mjestu. Nadam se da ćemo uskoro ponovo doći – istakao je Novica Bogdanović.

 
 
 
 
 

Plesni klub „Žute dunje“, Bihać – odjeljenje Drinić organizovao je 29. decembra u sali Osnovne škole manifestaciju, na kojoj su se pred našom publikom članovi „Žutih dunja“ svih uzrasta izveli raznovrsne plesne tačke.
Program su otvorili svi članovi ovog kluba, predstavivši se posjetiocima sa tvistom, te svojevrsnim performansima „Medvjedići i patkice“.
Kako se igra ča-ča-ča, pokazali su Đorde Mrđa, Marija Bulajić, Sara Hujić, Danijela Pećanac, Borislav Banjac, Jovana Budimir, Nikolina Bulajić, Marija Mirković, David Radoševic, Aleksandra Karanović, i Dajana Smiljanić.
Sala Osnovne škole „Drinić“ bila je pretijesna da primi sve one, koji su ove noći željeli da uživaju u igrarijama „Žutih dunja“, a njihovi usklađeni plesni pokreti i scenski nastup, publika je više puta nagradila gromoglasnim aplauzima. Oduševljenje prisutnih zasigurno je izazvao i najmlađi plesni par, osmogodišnji David Radošević i Marija Mirković, koji su na pozornici odigrali engleski valcer, dok su njihovi drugari u publici najviše uživali kada su svi članovi „Dunja“ đuskali uz poznate dječije pjesme „Bila mama kukunka“, „ Kad si sretan“, kao i uz numeru „Novih fosila“, koja nosi naziv „Ja sam za ples“. Sjajan nastup imali su Dajana Smiljanić i Đorde Mrđa, koji su se ove večeri publici predstavili sa plesom „Paso doble“, Danijela Pećanac, koja je u dječijem performansu sjajno odglumila krokodila, te Đorde Mrđa i Marija Bulajić, koji su zaplesali u ritmu rumbe.
Kao što smo vec spomenuli, članovi „Žutih dunja“ su, osim plesa, izveli i nekoliko zanimljivih performansa, koji nose naziv „Plesna haljina žutog maslačka“ i „Vještice“, a uz koje su se prisutni odlično zabavili.
- Zaista sam uživala u programu našeg plesnog kluba i mislim da bi se ovakve manifestacije morale češće organizovati, jer nema ništa ljepše nego provesti noć uz dobru igru i pjesmu – rekla je Zorica Stojisavljević.

 
 
 
 
 

U sali Osnovne škole u Driniću, u 16.12. je održana prezentacija na kojoj su predstavnici Poljoprivrednog instituta, odnosno pojedinih zavoda koji funkcionišu u okviru te poljoprivredne institucije, govorili drinićkim poljoprivrednicima i ostalim gostima o povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu. Cilj ovog druženja jeste uspostavljanje saradnje između predstavnika Poljoprivrednog instituta i lokalnih poljoprivrednika, kako bi došlo do unapređenja poljoprivredne proizvodnje u našoj lokalnoj zajednici.
Prezentacija je bila podjeljena na pet tematski podjeljenih dijelova. Prisutnima se obratio i predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Marko Srdić, koji je govorio o Strateškom planu ruralnog razvoja Republike Srpske 2010-2015 godine.
- Cilj ovog plana je dugoročno održiv integralni razvoj ruralnog područja, a ukupni troškovi realizacije ovog plana su 1,55 milijardi maraka. Akcenat razvoja seoskih mjesta bio je na razvoju poljoprivrede, a ona je snažno povezana sa drugim privrednim djelatnostima, prirodnim resursima i društvenim okruženjem – istakao je Srdić.
Izrada ove strategije počela je 2008. godine, a u okviru nje, anketirano je 1390 seoskih domaćinstava u 22 opštine.
- Pored dobrog zemljišta i vrijednog domaćina, osnova za uspješnu proizvodnju voća jeste i kvalitetan sadni materijal, koji se mora kupovati na provjerenom mjestu. Drinić ima sve potrebne predispozicije za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju, potrebno je samo definisati čime se ljudi tačno žele baviti, te na pravi način proizvod plasirati na tržište – istakao je Milutin Misimović predstavnik Zavoda za voćarstvo i vinogradarstvo. On je pozdravio ideju načelnika opštine Petrovac, Dejana Prošića, da naša lokalna zajednica sarađuje sa Poljoprivrednim institutom, ističući da bi ta kvalitetna saradnja mnogo značila i jednoj i drugoj strani. Goste je pozdravila i diplomirani inženjer poljoprivrede, smjer ratarstvo, Nikolina Kerkez, koja će ispred naše opštine biti zadužena za kontakte sa Poljoprivrednim institutom i realizaciju programa i projekata.

 
 
 
 
 

U sali opštine Drinić, 04.12. održana je sjednica Saveza logoraša Republike Srpske, a ovom prilikom u bioskopskoj sali naše opštine premijerno je prikazan i dokumentarni film „Znaš mene“, čiji je autor predsjednik Saveza logoraša RS, Branislav Dukić. Ostvarenje govori o padu 13 zapadnokrajiških opština, stradanju srpskog naroda u tim mjestima i svirepim zločinima Atifa Dudakovića, 505. Bužimske brigade i Petog korpusa Armije BiH, a posvećeno je svim njihovim nevinim žrtvama.
U okviru sjednice, Dukić je obavjestio prisutne da je 18. 11. 2010. godine zvanično počela sa radom interesna radna grupa Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, koja ima zadatak da predloži ili izmjene postojećeg Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulihg boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske ili donošenje novog zakonskog akta o ovoj problematici, kako bi se konačno riješio status srpskih logoraša u Republici Srpskoj. Upravni odbor ovog udruženja odlučio je da će se detaljnija rasprava o izmjenama Zakona o pravima boraca održati na sjednici Predsjedništva Saveza, koja ce biti organizovana 25. decembra u Brodu.
- Film pokazuje pad naših 13 opština, u kojem je poginulo preko 3000 uglavnom civila, bilo je preko 56 logora, a jedna od masovnih grobnica nalazi se u Mrkonjić Gradu. Riječ je o istinitim kadrovima, ali nažalost, Međunarodni sud u Hagu i tužilaštvo BiH, ne rade ništa kako bi se počinioci kaznili. S druge strane, mi nećemo odustati, dok istina ne izađe na vidjelo, jer u ovom tragičnom sukobu nisu stradali samo Bošnjaci i Hrvati, nego i Srbi – istakao je Branislav Dukić. Nakon dokumentarnog ostvarenja, posjetioci su mogli da vide i izložbu „Srpske grobnice i stratišta u BiH, čiji je organizator Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, a koja također svjedoči o monstruoznim zločinima u proteklom ratu. Ovom prilikom, prisutni su mogli i da kupe knjigu poezije doktora Milovana Kerkeza “Krvavi put“, koju je autor posvetio uspomeni na sve nestale i poginule borce Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i svim poginulim i prognanim Srbima.- Veoma je bitno da se istina o genocidu i ratnom zločinu nad srpskim narodom u našoj Eparhiji potpuno i cjelovito razotkrije, ne samo ko je ratni zločin i genocid počinio, već ko ga je projektovao i „blagoslovio“. Neophodno je da se napravi još sličnih dokumentarnih filmova, koji bi ispričali priče o ratnim zločinima i genocidima nad srpskim narodom u bosanskoj Krajini – navodi se u pismu episkopa bihaćko-petrovačkog, gospodina Hrizostoma, koji nije mogao prisustvovati premijeri filma.

 
 
 
 
 
 

U Lovačkoj kući, u Driniću, 03. decembra organizovana je 16. sjednica Upravnog odbora Lovačkog saveza Republike Srpske, u okviru koje su njegovi članovi žustro raspravljali o trenutnim i brojnim budućim aktivnostima te lovačke organizacije. Ovom prilikom, goste je pozdravio i domaćin, direktor ŠG „Oštrelj Drinic“, Rajko Banjac, koji je takođe član tog udruženja.
- Rukovodstvo Lovačkog saveza nastoji da se podjednako pojavljuje u svim mjestima Republike Srpske, tako da smo u Driniću drugi put i moram priznati da nas domaćini sjajno ugoste, te da je dobar provod, ali i kvalitetna rasprava u prelijepoj prirodi, koja nas okružuje, zagarantovana – istakao je predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske, Vukašin Vojinović.
Pored razmatranja i usvajanja zapisnika, te podnošenja izvještaja o realizaciji zaključaka 15. sjednice Upravnog odbora Lovačkog saveza Republike Srpske, ove prohladne noći, u toploj i prijatnoj atmosferi, dvadesetak lovaca razmatralo je nacrt odluke o izmjenama i dopunama Statuta ovog Saveza, a takođe su i analizirali uplatu članskog doprinosa Savezu za 2010. godinu. Na sjednici su se tumačili i akti u vezi sa organizacijom tradicionalnih hajki na vuka, kao i nacrt odluke o strukturi članskog doprinosa Savezu za 2010. godinu. Ovo je bila i idealna prilika za donošenje zaključka o obavezivanju regionalnih savjeta za lovstvo da dostave prijedlog tema za stručno obrazovanje i informisanje na nivou regija. Tokom sjednice, predjednik Lovačkog saveza Republike Srpske, Vukašin Vojinović, primio je Zlatnu plaketu za pokroviteljstvo i doprinos organizaciji Sajma „Lorimes 2010“, koju je ovom udruženju dodjelio banjalučki velesajam.

tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 
 
 

Prošlog vikenda u Driniću je upriličen tradicionalni "otvor lova" . I kao i skoro svake godine ugostili su braću iz ravnog Banata, iz Elemira. Prvi jači snijeg u Driniću zaustavio se na 15 centimetara. Uglavnom, ugođaj za poželiti i sniježni pokrivač da zvjerke trag pokažu. Ali od lova je slabo šta bilo, ispromašivalo se a i znaju i svinje na koga će naići, šalili su se lovci na svoj račun. Međutim druženje je bilo za priču. Zimski ugođaj i šetnja po snijegu otvorili su apetit pa se zavirilo i u lovačke torbice i izvlačile se raznorazne đakonije. A naveče u restoranu, pjesma i igra do sitnih sati. Sve je proteklo u najboljem redu ali eto nije bilo lovačke sreće i uz lovačku "dobar pogled" do novog lovačkog druženja.

tekst i foto: Mile i Jovan Banjac

 
 
 
 
 

Skupština opštine je na sjednici održanoj 17.11.2010., a na inicijativu načelnika opštine g-dina Dejana Prošića, donijela Odluku o imenovanju Lokalnog razvojnog tima za izradu Strategije razvoja opštine Petrovac 2011-2015., u sastavu: Jandrija Budimir, predsjednik, Verica Trkulja,član, Vladimir Puđa,član, Smilja Bulajić, član, Dušanka Pećanac, član, Dragana Ševo,član, Sretko Stanković, član, Dragana Romčević, Ljiljana Budimir, član, Bojan Ćulibrk, član, Dejan Prošić, koordinator, Vera Jovanović, tehnički sekretar.
Tako je 29.11.2010., u prostorijama Opštinske administrativne službe sa početkom u 11h, održan i prvi sastanak imenovanog Lokalnog razvojnog tima za izradu Strategije razvoja opštine Petrovac za period 2011-2015. godine. Ovaj put, metodologija kojom će se kreirati Strategija je Metodologija za integrisano planiranje lokalnog razvoja u BiH – miPRO, dokument izrađen u okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), koji je zajednička inicijativa Švajcarske agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), a provodi se u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS, Federalnim ministarstvom pravde i Savezima opština i gradova u oba entiteta.
Zašto miPRO? U osnovi svakog razvojnog procesa je potreba za definisanjem sistematskog pristupa koji pruža vodeće principe, utvrđuje procese, rješenja i modalitete mjerenja rezultata. Polazeći od ovakvog gledišta, izrađena miPRO predstavlja konceptualni i praktični alat koji na sistematičan način vodi kroz proces planiranja lokalnog razvoja u BiH.
Šta je miPRO? To je instrument za proaktivno i odgovorno upravljanje lokalnim razvojem u BiH. Sastoji se iz dva djela: teoretskog i praktičnog, te seta praktičnih alata i primjera u elektronskoj formi (u okviru praktičnog djela).
Nakon što je Radna grupa finalizovala i usvojila miPRO, usvojili su je Savezi opština i gradova u oba entiteta i preporučili njenu primjenu svojim članicama. Krajem 2009. godine praktična primjena miPRO započela je u 24 partnerske opštine ILDP-a.
Za više informacija o miPRO: www.alvrs.com
Tekst: Ljiljana Budimir
Foto: Smilja Bulajic

 
 
 
 
 


Dana, 09.11.2010. godine sa početkom u 13h, u sali Skupštine opštine Petrovac, učenici Osnovne škole u Driniću su izložili prezentaciju svog problema pred Opštinskim upravnim odborom Projekta ''Demokratsko upravljanje na polju ekonomije – Osiguranje pristupa vodosnadbjevanju kroz institucionalni razvoj i infrastrukturu'', podržanog od strane MGD-F-a.
Tako su Danijela Pećanac, Marija Bulajić, Dragan Banjac, Dragan Ševo i Milorad Mišić, kao dio grupe ''Black Rose'', grupe koja inače broji 23 člana, prezentovali problem nefunkcionalnosti česmi i vodokotlića u njihovoj školi. Djeca vrijedno rade na svom projektu, pa su već održali 5 radionica sa ciljem identifikovanja problema, načina njihovog rješavanja i skretanje pažnje javnosti na postojeći problem.
Oni su nam održali pravu lekciju (i to preko potrebnu) o inertnosti roditelja, škole i zajednice na njihov problem, jer širenje neugodnih mirisa iz školoskih wc-ova ne smeta samo djeci iz škole, već stvara ružnu sliku i posjetiocu, a škodi imidžu škole. Smatraju da djeluju participativno-aktivnim uključivanjem, odnosno da su oni tu da nas informišu, a mi kao zajednica da im pomognemo.
I dalje će nastojati da sakupe sve potrebne informacije o potrebi finansiranja saniranja tog problema, a na nama je da budemo savjesni građani, koji će imati sluha za njihove probleme.

tekst i foto: Ljiljana Budimir

 
 
 
 
 

I ove godine je u Driniću svečano proslavljena krsna slava opštine, sveti apostol i jevanđelist Luka. U sali restorana "Sunce" održana je centralna manifestacija na kojoj su glavnu ulogu imala djeca drinićke osnovne škole. Oni su pripremili raznovrstan i bogat kulturno-umjetnički program. Po prvi put dodijeljene su plakete i priznanja zaslužnim građanima. Za sve opširnije kliknite na sliku desno.

 
 
 

Povodom svjetskog dana štednje, 31. oktobra, Hipo Alpe Adria banka, poslovnica Drinić, kao i svake godine, darovala je najmlađe učenike Osnovne škole „Drinić“.
Ovom prilikom, direktor Hipo Alpe Adria banke, poslovnice Drinić, Slavica Dronjak, uručila je prigodne poklone našim prvačićima, koje su đaci prvaci primili sa velikom radošću.
- Drago mi je što naša banka misli svake godine na učenike. Dobili smo mnoštvo vrijednih poklona. Tu je, između ostalog, i raznovrstan školski pribor, koji nam je neophodan i koji ćemo koristiti sa zadovoljstvom. Zauzvrat, obećali smo da ćemo biti vrijedni i da ćemo dobro učiti – istakla je učenica prvog razreda Osnovne škole „Drinić“, Milica Šehovac.

tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 
 
 

Evo još nekoliko dana pa će i Dan opštine Petrovac-Drinić, a ujedno i slava opštine, Sveti Luka, Lučindan. Tim povodom nam je iz Beograda, gospođica Aleksandra Banjac, poslala nekoliko fotografija, svoje viđenje Drinića. Aleksandra je inače porijeklom iz Drinića, veoma mlada djevojka ali njena ljubav prema đedovini je ogromna. Što se uostalom može vidjeti i iz slika koje nam je kao čestitku poslala. Zahvaljujemo se!

 
 
 
 
 

28.09.2010. - vesela družina se sakuplja i polazi na put. Odredište? – Slovenija! Naši pčelari idu na četvorodnevni festival pčelarstva. Svi su spremni za pokret sa programom posjete u rukama koji prilično obećava. I onako kako je planirano, tako je i bilo. Ljubazni domaćini Slovenci su pripremili bogat program, od kojeg izdvajamo samo neke bitne pojedinosti i to: posjeta profesionalnom pčelaru Marku Debevecu, zatim odlazak u poznato preduzeće za proizvodnju meda, pčelinjih proizvoda i drugih nadopuna prehrane – MEDEX iz Ljubljane. Bili su i na sajmu API-EXPO održan takođe u Ljubljani, festivalu pčelarstva u Bledu. Kratko su se zaustavili kod pčelinjaka poznatog pčelara Antona Janše u Breznici i produžili svoj put do u Dolenjske Toplice na razgledanju festivala pčelarstva. To je bilo jedno divno putovanje na kome je Pčelarsko društvo ''MEDENAC'' iz Drinića, na čelu sa njihovim predsjednikom Pećanac Novom, provelo nezaboravne trenutke, učeći od najboljih, razgledajući prirodu i krajolik Slovenije i uživajući u čarima slovenske kuhinje.

Slike: Pećanac Novo
Tekst: Ljiljana Budimir

 
 
 
 
 

Dana, 05.10.2010 godine u Driniću, u vodozahvatu za ovu opštinu, u reonu Ograđenice, mladi ekolozi i članovi Udrženja "Ekološki pokret - Drinić" su cijeli dan čistili i uređivali. Ove slike ne daju lagati, mala četa ali odabrana taj dan dala je sve od sebe. A imalo se šta i uraditi i urediti. Pogotovo u neposrednoj okolini Ekološke kuće koja je bila poprilično zapuštena. Ii vrijeme je poslužilo jer nije bilo kiše. Sve u svemu poduhvat vrijedan svake pažnje i zahvalnosti. Pratićemo i dalje vrijedne ruke i djelatnosti ovoga Udruženja.

foto: Rajka Đumić

 
 
 
 

Dana, 02.10.2010 godine u Driniću održan je otvor lova. Lovačko društvo "Srndać"-Drinić je zakazalo skup lovaca u ranim jutarnjim časovima (06:00h) ispred opštine Drinić. Prisutne lovce je pozdravio predsjednik LD "Srndać" gospodin Rajko Kecman uz tople riječi dobrodošlice i zahvalnosti što smo se okupili u velikom broju. Zatim je riječ dao glavnom lovovođi Predragu Budimiru, koji je takođe pozdravio prisutne i rasporedio lovce u pogon sa kerovima i na čeke uz poznatu lovačku - "Dobar pogled i siguran pogodak". Na otvoru je prisustvovalo preko četrdeset lovaca i četiri počasna člana (lovci preko 70 godina starosti). Lov je protekao u najboljem redu i nakon lova održana je revena (lovački ručak) a druženje lovaca uz pečenje, piće i krajišku pjesmu je nastavljeno do večernjih časova.

tekst i foto: Dragan Šepa, Jovan Banjac

 
 
 
 

Zaljubljenici zelenila, čistih zelenih površina i prirode su 2002. godine na dobrovoljnoj osnovi formirali udruženje ''Ekološki pokret Drinić'' na čelu sa predsjednikom udruženja Lukić Milom. Samo udruženje je u svom postojanju u više navrata sprovodilo čišćenje prostora oko izvorišta i centra Drinića, zajedno sa svojim ''malim'' volonterima, osnovcima.
Nažalost, smrću predsjednika javile su se i birokratske komplikacije za dalje funkcionisanje udruženja, pa su na sjednici udruženja ''Ekološki pokret Drinić'' , 30.09.2010. izabrani novi :
1. predsjednik udruženja gospođa Dušanka Pecanać,
2. podpredsjednik gospođa Rajka Đumić,
3. sekretar g-đica Ljiljana Budimir.
Takođe, već je u planu nova akcija čišćenja prostora i to u i oko Ekološke kuće. Akcija je planirana u utorak 06.10.2010. sa početkom u 15h časova. Pozivamo sve članove uduženja, kao i sve ljubitelje prirode da nam se pridruže u akciji.

tekst i foto: Ljiljana Budimir

 
 
 
 

Dana 25. septembra po četvrti put je održana možemo već reći tradicijonalna manifestacija "DANI BASE I KROMPIRA". Uvodnu riječ je dao predsjednik mjesne zajednice Mišo Radišić. On je na početku pozvao da se oda dužna počast dragom nam Ili Dragišiću kojega nažalost više nema među nama. Posebno izlaganje je imao Boško Vukrobat koji je i osnivač i inicijator ove manifestacije. Početak svoga izlaganja Vukobrat je posvetio značaju i zaslugama Ile Dragišića bez kojeg sve ovo nebi moglo da počne i da zaživi. Vukobrat je želio da istakne i da pohvali sve one koji su dali svoj doprinos. Među prvima se zahvalio predstavnicima opštine Bos. Petrovac na čelu sa predsjednikom opštine Erminom Hajderom, zatim predstavnicima Unsko-sanskog kantona na čelu sa direktorom zavoda za poljeprivredu magistrom Smajom Toromanovićem te doktorima Rajku Latinoviću i Rodoljubu Trkulji koji su dali svoju nesebičnu stručnu i moralnu podršku. Gospoda Latinović, Trkulja i Toromanović su održali kvalitetno i stručno predavanje iz poljoprivrede koje je prisutne veoma zainteresovalo. Posebna zahvalnost je izražena KUD-u Drvar, KUD-u Grmeč, izvornoj grupi Runolist, šumskom gazdinstvu iz Drinića, vjerskim službenicima S.P.C Bihaćko-petrovačke Eparhije. Gospodin Vukobrat je ovu manifestaciju nazvao kućom i posebno istakao da su ključevi ove kuće od početka u rukama Miće Brankovica. Među prvima koji su dali svoju podršku i materijalnu pomoć su bili Dragan Kecman tadašnji načelnik opštine Bos. Petrovac te Drago Kovačević tadašnji načelnik opštine Drinić kao i ostali koji su pružili podršku i pomoći. Vukobrat je istakao ulogu i značaj tadašnjeg predsjednika mjesne zajednice Smoljana Milkana Kecmana. Među posebno zaslužnim gospodin Vukobrat je istakao učesnike koji su od samog početka učestvovali u ovoj manifestaciji a to su: Branković Joka, Branković Jovanka, Branković Savka, Branković Milja, Mrđa Danica, Dragišić Stoja, Kecman Drago, Stojanović Savko, Marjanović Rade, Dragišić Milan, Kerkez Brana, Mrđa Anđa. Manifestacija je imala i bogat kulturno zabavni program koji je ove godine bio na zavidnom nivou. Domaćin je priredio i bogat seljački ručak uz pečene police, basu, pite, kolačiće, kiseli kupus sa slaninom i suvim rebrima, točenim pivom i domaćom rakijom. Sami učesnici su na svojim standovima nudili degustatorima i svim posjetiocima basu, kajmak, pomješu, sirac, pite slane i slatke, pečenu jaretinu, kolačiće od bijelog brašna i heljde, štrudle, krofne pa čak se našla i jedna torta kod Rade Marjanović sa Okruglice. Trebalo je ove godine doći u Smoljanu i uživati u druženju svih prisutnih i u domaćim specijalitetima koje su pripremili Smoljanci, Krnjani, Kolunićani, Janjilčani, Petrovčani i svi ostali. Da je bilo prijatno družiti se u Smoljani na manifestaciji "DANI BASE I KROMPIRA" uvjerio se i predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović. Predsjednik Kuzmanović je položio cvijeće na spomenik palim borcima iz ovog i prošlog rata. Obišao je osnovnu školu i poklonio računar i biblioteku knjiga osnovcima ove škole. Predsjedniku Rajku Kuzmanoviću je bilo prijatno uz seljački ručak i veseo duh Smoljanaca. Na kraju su proglašeni pobjednici i podjeljene diplome najboljima, a žiri je imao težak zadatak kako među dobrim da izaberu najbolje. Manifestacija je ocjenjena uspješnom uz želju da svaka neredna bude jos uspješnija!

tekst i foto: Jovica Grbić - Jole

 
 
 
 
 
 


Uoči praznika Rođenja Presvete Bogorodice, 20.septembra o.g. u znamenitom selu Bukovači, kolijevci mnogih znamenitih i obrazovanih Srba, ispred ulaza u centralno Bukovačko goblje osvećena je nova spomen – česma podignuta u 'spomen dičnih predaka, a u slavu, ako Bog da, još dičnijih potomaka', kako je i istaknuto na ploči.
Ovu predivnu spomen časmu podiže Odbor za sanaciju i rekostrukciju crkve u Bukovači, a po projektu arhitekte Jovanić Predraga iz Šekovca koji i bi kum prilikom osvećenja. Osvećenje ove spomen česme izvrši Njegovo Preosveštenstvo g.Hrizostom, Vladika bihaćko-petrovački sa sveštenstvom. U kratkoj besjedi koju je po osvećenju uputio okupljenim vjernicima, čestitajuci im prije svega sve ovo što su uradili i što namjeravaju da urade, Preosvećeni Vladika Hrizostom je govorio o plemenitosti i dobroti naroda koji jedan od opštih božijih darova, a to je voda, želi i hoće da dijeli sa svima i da je nudi svakome. ''..... Ovu česmu niste podigli u vlastitim dvorištima, ili neposredno uz samu crkvu, već ovdje ispred groblja, pored glavnog puta Petrovac-Drinić kako bi svaki putnik ili namjernik mogao stati, osvježiti se i napiti vode. To je ono što je krasilo sve naše pretke, koji su dobro koje im je Bog davao dijelili sa svima ljudima i narodima.... Gradnja česmi je dio našeg srpkog zadužbinarstva. To su objekti opšteg karaktera, a sve što se gradi za opšte dobro jednog naroda nazivamo zadužbinarstvom. Mnogo se radujem činjenici da je sve više u našem narodu ljudi koji poput Nemanjića želi da svom narodu ostave zadužbine..'' istakao je Vladika.
Preosvećeni je besjedio i za vrijeme večere i izrazio zadovoljstvo zbog ovog molitvenog saborovanja i zajednice za trpezom ljubavi. To je ono čemu nas je učila i uči naša Saborana Crkva, da jedno budemo u Hristu Isusu. Neprijatelji Crkve božije uvjek su i prije svega nastojala da nas podjele, pocjepaju i tako razbiju to JEDNO U HRISTU ISUSU. Hram rođenja Presvete Bogorodice u Bukovači, koji je u fazi generalne sanacije i rekostrukcije, proslavio je svoju Krsnu slavu Rođenja Presvete Bogorodice. Inače, ovaj hram božiji jedan je od najstarijih podignutih u teška turska vremena i to od tvrdog materijala.

tekst i foto: www.eparhijabihackopetrovacka.org

 
 
 
 
 
 

Kako jedan mladi sportista, košarkaš, naše gore list, petrovčanin u Americi, pravi sjajnu karijeru možete saznati iz intervjua koji je s njim vodila naša saradnica Ljiljana Budimir. Radi se o Diegu Kapelanu koji je svojim upornim radom postigao mnogo a nije zaboravio odakle je.

opširnije...

(on english)

 
 
 


Dana 21.8.2010. po drugi put u Driniću pored Velikog vrela odnosno Revirne kuće održan je "Memorijal Čičica", takmičenje u spremanju lovačkih kotlića. Prošle godine ovo takmičenje je održano pored revirne kuće u Kozilima. Za razliku od prošle ove godine je ovu manifestaciju posjetilo mnogo više gostiju i zvanica. Mnoštvo ljudi okupilo se da vidi takmičenje 14 ekipa u spremanju ovog gurmanskog specijaliteta koji se kuha od različitog mesa divljači i različitih začina po tajnim receptima. Uporedo sa ovim takmičenjem svaka ekipa je mogla prijaviti svoje članove za takmičenja u gađanju vazdušnom puškom i potezanju konopca. Takmičenje je trajalo od 9.00 do 15.00 časova. Žiri koji su predvodili stari lovci i kuvari Momir Samardžija i Mile Balaban odlučio je da prvu nagradu dodojeli ekipi "KOZARA" iz Podgradaca (na četvrtoj slici), drugu nagradu je odnijela ekipa "MEDENCA" iz Drinića u čijem su sastavu bili i drinićki brendovi Dušan Dude Stojanović i Mićo Lukić Likota (na trećoj slici), treće mjesto je pripalo ekipi "JOKS". Ove godine je na ovom takmičenju ustanovljena i specijalna nagrada publike "Plaketa Mišo Lukić - Vojvoda". Likovno riješenje za ovu plaketu je dao Nikola Balaban slikar iz Bukovače, a dodijelio je brat pokojnog Miše Jovan Lukić. Ovu plaketu osvojila je ekipa "JOKS". Pokrovitelj ove manifestacije je bila Opština Petrovac - Drinić a cijeli projekat je plod Dejana Prošića koji je ujedno bio i voditelj na ovom svojevrsnom narodnom veselju. Za muziku se pobrinuo Brane Stojanović sa svojom opremom i izborom muzike. Poslije zvaničnog zatvaranja takmičenja nastavljeno je neformalno druženje uz pjesmu i veselje. Manifestaciju je posjetio i Mrinko Rokvić, legendarna muzička zvijezda. Zanimljivo je da je prilikom povlačenja konopca u finalnim borbama pukao dupli konopac tako da pobijednik u ovoj disciplini nije odlučen. Ova turističko-sportska manifestacija uspješno je promovisala cijeli ovaj kraj i zajedno sa "Štraparijadom" postaće prepoznatljiv simbol Drinića i okoline.

 
 
 
 
 
 

Dana 26.6.2010. po drugi put u Smoljani i Krnjoj Jeli je održana manifestacija PRVA KOSA GRMEČA. Uvodnu riječ je dao Boško Vukobrat, pozdravljajući sve prisutne. Na samom početku ja zatražio da se oda dužna počast sa minutom šutnje Ili Dragišicću i Milanku Brkljaču koji su nas, nažalost, nedavno napustili. U svom izlaganju je podsjetio sve prisutne na rezultate i dobra djela Ile i Milanka i niko od prisutnih nije moga da sakrije suze. Manifestacija je dobro pripremljena i organizovana ali nedostatak Ile se osjeća na svakom mjestu i svakom koraku. Gospodin Vukobrat je zahvalio svim donatorima koji su i ove kao i prošle godine podržali manefestaciju i učestvovali sa svojim prilozima. Posebno je istakao i zahvalio se mještanima iz Krnje Jele koji žive u Australij,i gospodu Mrđe Vučena i Neđu sa njihovim porodicama.Oni su sakupili i poslali 1000 dolara i pomogli ovu manifestaciju. Prijatno su iznenadili mještane Krnje Jele i Smoljane na čemu su im oni beskrajno zahvalni. Manifestaciju su podržali predstavnici Unsko-sanskog Kantona i Vlada Republike Srpske na čelu sa ministrom saobraćaja i veza gospodinom Nedjeljkom Čubrilovićem. Dolazak su bili najvili i privrednici iz Mađarske ali zbog tehničkih razloga nisu mogli doći.
I ove kao i prošle godine kiša je ometala samo takmičenje, mada je manifestacija uspješno završena. Na samom takmičenju učesnicu su bili iz Crne Gore iz opštine Pljevlje, Mrkonjić Grada, Drvara te okolnih sela pa se može zaključiti da je manifestacija dobila na značaju. Prvo mjesto je pripalo Mirku Kecmanu iz Krnje Jele dok su druga dva osvojili učesnicu iz Mrkonjić Grada. Prilikom žrebanja nažalost Crnogorci su izvukli nepovoljne parcele a sigurno bi osvojili bar jedno od prva tri mjesta, ali šta se može i to je sastavni dio sporta. Sve je prošlo uz kulturno zabavni program sa KUD-om iz Drvara. Poslije takmičenja je priređen kosački ručak gdje su svi prisutni mogli da uživaju uz kosačke specijalitete. Manifestacija je ocjenjena uspješnom uz nadu i obećanje organizatora da će dogodine biti još bolje i uspješnije. Nadamo se da će nam bar dogodine vrijeme biti bolji saveznik. Pozvani su svi ono koji vole kosu i kosidbu da dođu dogodine da uveličaju okupljanje i da se podsjete na dobru i nezaboravnu kosačku mobu.

boravio, pisao i snimao: Jovica Jole Grbić

 
 
 
 
 
 

Drinić se 16. juna 2010. oprostio od svoga načelnika Milanka Brkljača. Pred kućom žalosti slio se široki svijet iz cijele Krajine. Potom je kovčeg sa posmrtnim ostacima prekriven srpskom trobojkom prenesen u drinićku crkvu gdje je služeno opijelo za pokoj duše. Nakon toga tužna kolona je krenula ka bukovačkom groblju gdje je oproštajni govor pročitao predsjednik Skupštine opštine Petrovac-Drinić gospodin Dejan Prošić. On je međuostalim naglasio: "Bio je predan radnik, briljantan rukovodilac i nepokolebljiv borac, njegova deviza je bila „BOLJE JE IZGORJETI NEGO UVENUTI“.
Ratna nesreća njegovog naroda i porodična tragedija kroz gubitak brata Dragana ne pokolebljavaju ga , već mu daju snagu, volju i energiju, osjećaj da tuđu nesreću, tuđu patnju doživljava kao sopstvenu. Naš bol bio je i njegov, zato je ruku pomoći pružao svakom ko ju je zatražio i kome je bila potrebna.
Od njega smo učili kako se kaže „Žao mi je“ „Oprosti“ „Molim te“ „Hvala“, da čovjek ima pravo da gleda drugog odozgo jedino kad treba da mu pomogne da se uspravi.
Njegov rad nije ostao nezapažen, brojna su priznanja stizala od kojih treba izdvojiti orden Svetog Save drugog reda kojim ga je odlikovao Sveti Sinod SPC, te najviše priznanje Boračke organizacije RS." Ručak daća na koji su pozvani svi prisutni održana je u prostorijama restorana "Sunce" u osnovnoj školi u Driniću. Iza ovakvog čovjeka ostaje velika praznina.

foto: Milorad Mićo Tomić

 
 
 
 
 

I dok svijet trese fudbalska groznica sa Prvenstva svijeta iz Južne Afrike i Drinić je dao svoj doprinos promociji fudbala i kulturi sjećanja na svoje poginule borce. Dana 12.06.2010. godine održan je po dvanaesti put memorijalni turnir Zoran Stojisavljević u orgnizaciji Sportskog udruženja „Drinić“. Turnir je protekao u atmosferi koju i zaslužuje takav događaj. Fer i sportska atmosfera, skoro savršen teren i još bolji vremenski uslovi bili su najava izvanrednog sportskog dana. Turnir je otvorio načelnik opštine Petrovac Drinić gospodin Milanko Brkljač, a početni udarac izveo je trogodišnji Zoran, unuk čovjeka po kojem ovaj memorijal nosi ime. Pet ekipa učesnika pružili su užitak malobrojnim gledaocima. Sve je završeno zajedničkim druženjem svih učesnika i gostiju. Druženje i Hubertenovo geslo „važno je učestvovati“ ovakvim događajima mora imati prevahodan smisao, a takmičarski neka pobjedi najbolji i to je ovog puta bila ekipa domaćina, „Skupštine opštine Petrovac Drinić“, ispred ekipa „Drvobest“ iz Drvara i „Vukova“ sa Bravska. Tituli najboljeg igrača ponio je Miščević Dušan iz ekupe SO Petrovac, a najbolji strjelac je Radun Duško iz ekipe „Drvobest“. Najbolji sudija je Puzigaća Nikola, Kolina iz Medenca, koji je autoritetom i poznavanjem sportske igre doprinjeo potpunom sportskom doživljaju (slika lijevo donja). Organizator se potrudio da najboljima obezbjedi prigodne trofeje.

tekst i foto: Dejan Prošić

 
 
 
 
 

Ove godine po peti jubilarni put, u Kozilima kod Drinića, sastali su se najbolji furmani i njihovi konji, da odmjere megdan i da izbore najboljeg. Kako je protekao prvi vikend mjeseca juna 2010. godine na Štraparijadi saznajte klikom na sliku desno.

 
 
 

Sinoć 28.05. u organizaciji Zavičajnog udruženja Petrovac održano je četvrto po redu "Veče petrovčana" u restoranu "Jadranka" u Banjaluci. I ovoga puta mnogobrojne petrovčane i njihove goste pozdravio je ispred Udruženja gospodin Rajko Latinović. Skup su pozdravili i predstavnici Udruženja petrovčana iz Beograda i Novog Sada. Zatim je primarijusu doktoru Vitomiru Kecmanu uručena POVELJA ZAHVALNICA za dugogodišnji predani rad na liječenju djece i odraslih kao i poklon, slika-pejsaž Bukovače (prva fotografija). Program je nastavljen uz krajišku narodnu pjesmu, u izvođenju izvorne narodne grupe "Runolist" iz Drinića (druga fotografija). Poslije naših pjevača nastupio je vokalno-instrumentalmi sastav "Zemljotres". Uz igru i pjesmu došlo se i do već tradicionalne tombole. Djelile su se vrijedne nagrade a jedna od najvrijednijih je svakako i monografija "50 godina Gimnazije u Bosanskom Pertovcu" autora doktora Branka Despota. Promocija ove knjige održana je takođe juče, u Banjaluci. Autor je na tomboli poklonio dvije knjige sa posvetom sretnim dobitnicima (treća fotografija). Obavezno "kolce" plelo se do duboko u noć (četvrta fotografija). Trebalo bi još napomenuti da je redovni i drag gost Marinko Rokvić ove godine bio spriječen ranije preuzetim obavezama da dođe na druženje svojih zemljaka. Kroz cijelovečernji program nas je nadahnuto i sigurno vodila gospođica Lepa Lukić a brigu o iću i piću preuzeli su vrijedni konobari restorana "Jadranka", i ničeg nije falilo. Svim prisutnim ostaje još jedna lijepa uspomena i naravno, do sljedeće godine, da se vidimo na petom, jubilarnom druženju na "Večeri petrovčana", zadnjeg petka u mjesecu maju.

 
 
 
 
 
 

24.05.2010 obilježen je dan škole u Driniću. Učenici su se i ovaj put potrudili da prirede program na opšte zadovoljstvo prisutnih nastavnika, roditelja i gostiju. Smjenjivali su se igra, pjesma, skečevi, recitacije, sve bolje od boljeg.
Kao što je i svake godine običaj proglašen je najbolji učenik generacije završnog razreda kome su prigodne poklone uručili direktorica škole gospoda Milja Banjac i načelnik opštine gospodin Milanko Brkljač. Ove godine epitet je pripao Radmili Branković. Simbolični pokloni su uručeni svim prisutnim učenicima, a proslava je završena osvježenjem u restoranu „Sunce“.

tekst i foto: Dejan Prošić

 
 
 
 

Dana 23.maja 2010. ljeta gospodnjeg, na Duhove, osveštana je crkva Svete Trojice u Driniću. Ceremoniju odnosno čin osveštanja vodio je njegovo Preosveštenstvo episkop Bihaćko-petrovački gospodin Hrizostom uz sasluženje mnogobrojnih jereja srpske pravoslavne crkve na čelu sa mjesnim parohom, protonamjesnikom Draganom Škalonjom. Ovaj dan ubuduće će biti proslavljan kao krsna slava hrama i narodni sabor. Baš prije deset godina započeti su radovi na ovoj crkvi u Driniću. Izuzetnim zalaganjem tadašnjeg a i sadašnjeg načelnika opštine Milanka Brkljača uz materijalnu pomoć grčkog bratskog naroda, lokalne zajednice i naše crkve, započeti su radovi na prvoj crkvi u Driniću. I vizionarski snovi su se pretvorili u stvarnost. Molitve za lijepo vrijeme su uslišene i poslije deset dana neprestane kiše i hladnog vremena dan je bio sunčan i omogućio prelijep ambijent za proslavu. Nadamo se da je ovo najava i vedrijih dana za sve stanovnike Drinića i onih koji u njega dolaze bilo kojim povodom. Pored crkve upriličen je i zbor uz mnogobrojno prisustvo vjerujućeg naroda. Prigodne govore imali su vladika Hrizostom i načelnik Brkljač a u nastavku su prisutni mogli uživati u kulturno-umjetničkom programu pripremljenom baš za ovu veliku priliku, a učestvovali su : KUD „GRMEČ“, te pjevačke grupe: „Drvar“, „Drvosječe“ i „Runolist“. Program je vodila gospođica Lepa Lukić. Kum crkve i čovjek koji je od početka pomagao cijeli projekat zove se Dušan Lukuć, na daleko čuveni Ducelja, privrednik iz Drinića. Veselje se nastavilo do duboko u noć.

foto: Jovan Banjac, Slobodan Kuburić, Dejan Prošić

 
 
 
 
 
 

Dan 19.05. obilježava se kao dan treće lake pješadijske brigade. Drinić je i ove godine bio domaćin 30-ak boraca i još toliko članova porodica koje su izgubile svoje najmilije u ratnom haosu. To je dan evociranja uspomena i pomen nastradalim u predhodnim otadžbinskim ratovima. Položeni su vjenci ispred opštine Petrovac (načelnik Milanko Brkljač i odbornik SO Rajka Đumić), Boračke organizacije i porodica poginulih boraca. Na mjestu spomen obilježja održan je i parastos žrtvama. Ratni put brigade prezentovao je Milorad Budimir, a pozdravne govore još su održali predsjednik boračke organizacije Toljaga Borislav i načelnik opštine Milanko Brkljač. Ručak je protekao uz neizostavni vojnički pasulj. Od ratnih komadanata bio je prisutan Dragan Stupar, bivši načelnik brigade. Odaje se utisak da ovaj događaj može i mora imati veći značaj, izazvati interesovanje ratnih veterana da osjete to stvarno kao svoj dan, dan sjećanja na dio života koji je uzeo neizbrisiv trag u dušama svih aktera.

tekst i foto: Dejan Prošić

 
 
 
 


U petrovačkom kraju običaj je da se rakija peče od marta do početka maja. Nije to slučajno. U prošlosti su zime bile mnogo jače a ovdje šljiva dozrijeva pokasno, bere se i trese krajem septembra i početkom oktobra. Toplijeg vremena da ukomljena šljiva fermentira nije bilo pa se do "mučenice" moralo čekati do toplijeg vremena slijedeće godine. Klima se od tada dobrano promijenila ali je ovaj običaj ostao i do dan danas. U Samardžijama u Bukovači "veseli stroj" se zavrtio na Markovdan. Sitna kiša udarila tako da se cijela akcija morala odigrati u kućarku. Čuveni kotlar Slobo Pećanac iz sela Bare reče da je ove godine kvalitet rakije uglavnom dobar ali je količina šarolika. Rekordnu količinu rakije bacio je kom kod drinićkog domaćina Miće Banjca, od sto litara koma nakapalo je 25 litara dobre rakije. Nevjerovatno, ali istinito! Čuvena je ovdje šljiva i kvalitetna. Obavezno gradiranje je nezaobilazna aktivnost a šljivovica je najpitkija na 43 stepena jačine s tim da se "vadi" malo jača. Jest da se čovjek napati dok je otrese i pokupi i na kraju ispeče, ali vrijedi svake kaplje znoja!

 
 
 
 
 


Povodom Dana žena, 8.marta, u Driniću je u ponedjeljak organizovana školska priredba, u okviru koje su se publici predstavili učenici svih razreda Osnovne škole „Drinić“ izvođenjem raznovrsnih skečeva, pjesama i igara...
U čast mamama, recitovale su se brojne pjesme, među kojima i „Majka i gnijezdo“, "Osmi mart“, „U srcu moje mame“, „Ljubav“, „Da tebe nije“, "Osmjehni se mama“, a u prepunoj sali nakon svake recitacije odjekivao je gromoglasan aplauz, kojim su ponosne mame, ali i ostali prisutni gosti nagrađivali nasmijane i razdragane đake.
Ovom prilikom, izvedeni su i brojni skečevi, koji su publiku zabavili i nasmijali do suza, a koji nose naziv “Zavist“, “Kod doktora“, „Ko je u pravu“, „Mile i Risto“, „Skije i kokos“ i mnogi drugi.
Ova školska priredba bila je najljepši poklon mamama, čija djeca pohađaju Osnovnu školu „Drinić“, a koje nisu krile suze radosnice dok su gledale svoje mališane na sceni. S druge strane, u programu su uživali i svi drugi gosti, koji smatraju da ovakvih veselih priredbi treba biti što više, bez obzira na datum.

 
 
 
 
 


Evo kako je izgledala drinićko-bukovačka regija ovih dana kad je snijeg zatrpao i zima ličila na one iz naših djetinjstava. Kad smo se sankali i skijali na sankama i skijama koje su pravili naši očevi, stričevi, ujaci i djedovi od bukovih u vodi savijanih daščica. Kada su smetovi dosezali i do dva metra a mi prokopavali tunele kroz njih, kad bi snijeg pao u novembru i dizao se u martu. Kada smo bili mokri i promrzli po cijeli dan i nikom ništa nije falilo. Zahvaljujući našem dežurnom fotografu Mili Banjcu podsjetimo se na svu ljepotu ovih predjela i naših života u njima. Na slikama su kitine na jelikama i Stražbenica i Vijojla pod bijelim jorganom.

 
 
 
 
 

Povodom 14.februara - Dana boraca Republike Srpske, u Driniću, u Spomen kući, služen je parastos poginulim borcima Otadžbinsko-odbrambenog rata. Ovom prilikom, predstavnici porodica poginulih boraca, načelnik opštine Petrovac, Drinić, Milanko Brkljač i predsjednik skupštine opštine Petrovac, Drinić, Dejan Prošić položili su vijence na spomenik palim borcima.
U okviru obilježavanja Dana boraca Republike Srpske, u sali opštine Petrovac, Drinić, organizovan je i sastanak, na kome su prisustvovali članovi porodica palih boraca, borci, ratni vojni invalidi, predstavnici Boračke organizacije Petrovac, načelnik opštine Petrovac, Drinić, Milanko Brkljač, predsjednik skupštine opštine Petrovac, Drinić, Dejan Prošić, te brojni građani naše opštine.
- Svaki naš susret, pa i ovaj, ima izuzetne i značajne vrijednosti. Evociramo snažne uspomene, u prvom redu na ratnike i borce, koji su svoje živote žrtvovali i položili za spasenje i opstanak našeg naroda i hrabre ratnike, koji su nam donijeli slobodu. Da nije bilo vas, naših hrabrih boraca i ratnika, na našim prostorima ne bi bilo ni tragova, ni slobode. Zato vam, dragi borci odajemo neizmjernu zahvalnost – istakao je ovom prilikom , načelnik opštine Petrovac, Drinić, Milanko Brkljač.
U ime opštinske boračke organizacije Petrovac, prisutne je pozdravio predsjednik te organizacije Borislav Toljaga, koji je istakao da su ciljevi organizacije prvenstveno poboljšanje statusa položaja boračkih kategorija, zadaci na planu pronalaženja nestalih boraca, kao i njegovanje slobodarskih tradicija srpskog naroda i obilježavanje značajnijih događaja.

 
 
 
 
 

Pravoslavni praznik i zvanična školska slava Sveti Sava, u Driniću je juče obilježena prigodnom školskom kulturnom manifestacijom, u okviru koje su se publici predstavili učenici svih razreda Osnovne škole „Drinić“. Školska slava u drinićkoj obrazovnoj ustanovi proslavljena je jubilarni deseti put, što je bio jedan razlog više za veselje i slavlje.
Nakon što su učenici ovu svečanost otvorili sa tradicionalnom Himnom Svetom Savi, pred brojnim roditeljima, nastavnicima i ostalim gostima nastupili su prvačići, koji su izveli pjesme „Ja posejah lubenice“ i „Telefonija“, dok su njihove starije kolege otpjevali numere „Pada snježak“, "Ćiribu, ćiriba“, „Zmija i žaba“, „Ništa ljepše od djeteta“...
Na značajnoj i tradicionalnoj manifestaciji, koja je odisala prijatnom i prazničnom atmosferom, sveštenici su zapalili svijeću, osveštali koljivo i slavski kolač, a prisutne je pozdravila i direktorica Osnovne škole „Drinić“, Milja Banjac, koja je ovom prilikom izrazila veliko zadovoljstvo što se u našem malom mjestu školska slava slavi već deset godina.
- Naša najveća priznanja su uspjeh i ljepota naše djece i iskreno vjerujem da će u godinama koje su pred nama učenici ostvarivati zapažene rezultate kao i do sada, a ujedno se nadam i da će biti više učenika u našim školskim klupama – dodala je Milja Banjac.
U čast prvom srpskom prosvetitelju, koji zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u srpskoj istoriji, ovog snježnog i svetog dana, igrali su se veseli dječiji skečevi, a recitovale su se i najpoznatije pjesme, posvećene upravo Svetom Savi – utemeljivaču Srpske pravoslavne crkve, države i školstva.. Neke od njih su „Svetosavsko blago“, „Srpkinjica“, „Savin izbor“, „Život Svetog Save“...

 
 
 
 
 

U drinićkom kraju ovoga Božića padala je ledena kiša. Kako je to izgledalo "na terenu" može se zaključiti iz ovih fotografija što nam je poslao Mile Banjac. Štete su sigurno velike, posebno na voćkama a bogami i u šumi. Kažu da se tih noći oko Božića čula pucjnava i lom drveća po Stražbenici. Slična nepogoda se desila i ranih osamdesetih godina prošloga vijeka. Ljudi su tada iz svojih gajeva izvlačili desetine a bogami i stotine metara polomljenih stabala. Sama pojava je prilično egzotična ali i tragična po sabla. Kiša koja pada ledi se na zemlji i na granama drveća. Krošnje drveća toliko otežaju od leda da se pojedini ogranci a negdje i cijela krošnja polomi. Tako oštećeno drvo jedino je dobro za sječu.

 
 
 
 
 


Sastanak na kome je predloženo osnivanje nastavne baze banjalučkog Šumarskog fakulteta na području opštine Drinić i ujedno određena njena mikro-lokacija, a na kojem su prisustvovali dekan ove visokoobrazovne ustanove, Zoran Govedar, prodekan za nastavu Rodoljub Oljača, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, Milan Medarević, načelnik opštine Petrovac, Drinić, Milanko Brkljač, te brojni profesori i naučni radnici iz Banje Luke i Beograda, održan je u petak u Driniću.
- Terenska nastava i praksa za studente Šumarskog fakulteta u Banjoj Luci do sada je izvođena uglavnom u saradnji sa JPŠ „Šume Republike Srpske i na području Srbije, u saradnji sa Šumarskim fakultetom u Beogradu i JPŠ „Srbija šume“. Međutim, takva nastava i praksa za većinu nastavnih predmeta nije dovoljna i ne odgovara potrebama naših studenata, pa ne možemo biti zadovoljni kvalitetom njenog izvođenja. Osnovni razlog je nedostatak soopstvene baze za praksu studenata našeg Fakulteta, koja je neophodna – naglasio je dekan Šumarskog fakulteta u Banjoj Luci, Zoran Govedar.
Za izgradnju pomenute baze, potrebno je izdvojiti odgovarajucu površinu šuma i šumskog zemljišta, kojim bi gazdovao Šumarski fakultet, a koji bi ispunjavao potrebe i zahtjeve školovanja i usavršavanja kadrova ove visokoobrazovne ustanove i stručnjaka u oblasti šumarstva. S obzirom na karakteristike planinskog šumskog kompleksa, kojim gazduje ŠG “Oštrelj“Drinic, s jedne strane i na navedene potrebe Fakulteta, s druge strane, predloženo je da se na području Drinića izdvoji kompleks šuma i šumskog zemljišta, kako bi se izgradila nastavna baza Šumarskog fakulteta.
- Ova baza, pored izvođenja terenske nastave i školske prakse studenata Šumarskog fakulteta iz Banje Luke, između ostalog služila bi i za naučno-istraživački rad iz šumarske oblasti i oblasti zaštite prirodnih resursa na širem području, izvođenje seminara različitog sadržaja i obuka kadrova šumarske struke iz različitih oblasti šumarstva za uspješniji praktični rad, te za izvodenje školske prakse učenika srednjih škola u Republici Srpskoj. Njena izgradnja planirana je tokom 2010. ili 2011.godine – dodao je Govedar.
Prema riječima načelnika opštine Petrovac, Drinić, Milanka Brkljača, osnivanje pomenute baze za našu opštinu predstavlja istorijski trenutak, koji će ovo malo mjesto u svakom smislu pozitivno promovisati.
Osnivanje nastavne baze za potrebe šumarske nauke zahtjeva da se aktivnosti provode u dvije faze. Prvenstveno, neophodno je izdvajanje i davanje na gazdovanje Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, kompleksa šume i šumskog zemljišta na površini oko 1000 ha do kraja ove godine. Druga faza podrazumjeva izgradnju savremenog centra za obuku kadrova na području izdvojenog kompleksa šuma i šumskog zemljišta pod okriljem Šumarskog fakulteta u Banjoj Luci, a čije bi dovođenje u funkcionalno stanje po izgradnji bilo u saradnji sa Vladom Republike Srpske, Univerzitetom u Banjoj Luci, JPŠ „Šume Republike Srpske“, Opštinom Drinić i drugim institucijama.

 
 

Na prvoj slici: načelnik opštine Petrovac-Drinić Milanko Brkljač sa dekanom Šumarskog fakulteta u Banjaluci Zoranom Govedarom

Na drugoj slici: Ministar u Vladi Republike Srpske Džerald Selman u neformalnoj posjeti Lovačkoj kući na Velikom vrelu.

Na trećoj slici: Detalj sa sastanka

Na četvrtoj slici: Detalj iz prašume "Lom"

 
 
 

Vjernici u Driniću Badnji dan su proslavili sa radošcu i veseljem, pripremajući se na taj način za proslavu najradosnijeg hrišcanskog praznika – Božića - Rođenja Isusa Hrista.
Vec u ranu zoru, gromoglasnim pucnjevima najavljen je odlazak u šumu po Badnjak, kojeg sjeku isključivo muškarci. Oni su, nakon sječe, od jutra do mraka, vozili Badnjak kroz Drinić, dok su drugi stanovnici kitili i Badnje drvo i ljude koji su ga usjekli.
U 19 časova, upriličeno je večernje Bogosluženje i pročitana Božićna poslanica, a nakon toga je ispred crkve naložen Badnjak, što simboliše rađanje novog sunca. Za razliku od prethodnih godina kada je bilo veoma hladno, ovogodišnja Badnja noć bila je prijatna, tako da su mnogobrojni gosti uživali u ugodnoj prazničnoj atmosferi ispred crkve, a kiša koja je uporno padala cijeli dan , prestala je malo prije večernjeg bogosluženja. Okupljeni vjernici sa zanimanjem su gledali u vatru na kojoj je gorio Badnjak, a pregršt varnica bačenih u nebo najavile su mnogo roda i prinosa. Ljudi su stajali okupljeni dok je Badnjak dogorijevao, što, po vjerovanju, znači da su se zagrijavali ljubavlju i slogom, dok su svjetlost Badnjaka unosili u mrak neznanja i praznovjerja.Ove noći, obradovali su se i najmlađi građani Drinića, koji su dobili paketiće, a koje je obezbjedila Opština Petrovac, Drinić. Proslavu Badnje večeri, stanovnici su nastavili u ugostiteljskim objektima ili svojim domovima uz bogatu posnu trpezu.
Bila je ovo i jedinstvena prilika da prisutni vjernici, koji su u Drinić došli iz drugih krajeva, uživaju u pogledu na dograđenu i sređenu vjersku ustanovu, koja sada izgleda veličanstveno. Dogradnja crkve u Driniću koštala je oko 60 hiljada maraka, a najveću finansijsku podršku pružila je stranka DNS, opština Petrovac, Drinić, kao i mnogobrojni privrednici iz ove opštine.

 
 
 
 
 

Najmlađi građani Drinića, čiji su roditelji zaposleni u Šumskom gazdinstvu „Oštrelj“ Drinić, dobili su poslednjeg dana decembra novogodišnje paketiće, a kao dugogodišnja uspomena na ovaj dan djeci i roditeljima ostala je zajednička slika sa zaštitnikom djece, Deda Mrazom.
Dok su stariji i mudriji mališani jedva čekali da otvore slatke poklone i sjednu Deda Mrazu u krilo, dotle su oni najmanji, svjesni iznenadne gužve i galame, plakali i i tražili roditeljsku zaštitu.
U svakom slučaju, ovakva okupljanja u Driniću odavno su tradicija, a druženja roditelja i djece uvijek proteknu u veseloj prazničnoj atmosferi, prijatnom razgovoru, ponosnim roditeljskim pogledima i razdraganim djetitanjastim osmjesima...

 
 
 
 

Zahvaljujući nedavnoj rekonstrukciji Doma zdravlja u Driniću , u ovoj zgradi od sada postoji nova i moderna ambulanta sa čekaonicom, čime su omogućeni znatno bolji uslovi za rad doktora koji rade u ovoj medicinskoj ustanovi, a istovremeno je pružen i veći komfor pacijentima.
- Do sada su pacijenti bili prinuđeni da čekaju u hodniku, koji je bio preuređen u čekaonicu, dok nova ambulanta porodične medicine posjeduje moderno opremljenu čekaonicu sa pultom i kartotekom, a za pružanje bilo kakve vrste pomoći pacijentima dok čekaju, zadužena je medicinska sestra, koja sjedi za pultom. Stara ordinacija od sada će služiti iskuljučivo za vakcinaciju djece. Novoizgrađena ambulanta i čekaonica ispunjavaju sve standarde za porodičnu medicinu – istakla je direktorica Doma zdravlja u Driniću i specijalista porodične medicine, Smilja Bulajić.
Dogradnja pomenute medicinske ustanove, koja je od presudnog značaja za našu lokalnu zajednicu, kao i opremanje čekaonice, koštalo je oko 105 hiljada KM, a novac za ove svrhe izdvojila je opština Petrovac, Drinić, dok je za medicinsku opremu zaslužno Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.
- U novoizgrađenom prostoru je neuporedivo jednostavnije i komfornije raditi, ali najvažnija od svega jeste činjenica da je pacijentima sada zasigurno lakše, jer se ne moraju gurati kao dosad, imaju dovoljno mjesta da sjednu i da se raskomote dok čekaju, a moderna kartoteka omogućava da se svi potrebni medicinski papiri nađu brže i jednostavnije – dodala je Smilja Bulajić.

 
 
 
 
 

Hipo-Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka uručila je juče (16.12.) donaciju kulturno-umjetničkom društvu mladih „Grmeč“ iz Drinića, koja je vrijedna 1.000,00 KM, te na taj način nastavila obimne aktivnosti na polju društveno odgovornog djelovanja u lokalnim zajednicama Republike Srpske u 2009. godini.
Ova novčana sredstva uručena su za nabavku odjevnog materijala, kojim će se izraditi narodne nošnje za najmlađe članove.
- Zahvaljujući ovoj donaciji, koja je druga u nizu od strane Hipo banke, moći ćemo da kupimo potrebni materijal za izradu originalnih grmečkih nošnji, jer je osnovni cilj našeg društva da sačuvamo autentičnost narodnih nošnji i običaja sa ovog kraja – istakao je predsjednik KUD-a „Grmeč“, Žarko Stojanović. Ova banka već nekoliko godina pomaže institucije širom Republike Srpske, koje vode računa o vaspitno-obrazovnom razvoju djece i njihovoj socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, a od početka 2009. godine, Hipo banka je realizovala 48 donacija. -Današnja donacija je izraz naše zahvalnosti stanovnicima opštine Drinić na ogromnom povjerenju, koje su nam do sada ukazali i ujedno predstavlja jasan primjer nastavka izgradnje partnerskog odnosa između Hipo banke i lokalne zajednice – naglasila je Slavica Dronjak, predstavnica banke.

 
 
 
 

Ove godine prava zima kao da je malo okasnila. A prave zime bez hrpe snijega kao da i nema. Ovako izgleda krajolik na potezu između Bukovače i Šekovca dana 14.12.2009. godine. Snijeg se opasno približava podioku od 50 centimetara i još uvije zatrpava. Vatra u šporetima prijatno pucketa, posjek se suši na pantama u sušnicama, lagano se grickaju čvarci i pijucka na daleko čuvena rakija šljivovica. Petrovački domaćini kao i stotinama godina unazad spremno su dočekali i ovu zimu. Ove slike koje nam je polao naš Mile Banjac kao da nam daju privilegiju da malo zavirimo u tu idilu. E pa, hvala mu, i mi smo ogrijali svoju dušu.

 
 
 
 

Na republičkom prvenstvu u latino pesovima "Plesni maraton 2009. - BOLERO" koji je održan petog decembra u Banjaluci drugo mjesto su zauzeli članovi plesnog studija "Žute dunje" iz Bihaća. Podružnica ovog plesnog studija uspješno radi i u Driniću a u timu koji je nastupao na ovom prvenstvu učestvovali su i članovi iz Petrovca i Drinića, a to su Marija Bulajić, Đorde Mrđa, Dajana Smiljanić, Borislav Banjac Danijela Pećanac, Bojana Grbić, Nikolina Bulajić,
Jovana Budimir i Sara Hujić. Ovom prilikom želimo da čestitamo našim mladim uspješnim plesačima i da im poželimo još uspjeha.

FOTO: Jovca Grbić

 
 
 
 

Nakon dva dana od gostovanja naših zemljaka u Elemiru, sada kada su se utisci i emocije dovele u red, napisao bih:
Domaćini na visini zadatka, prijedsednik Dukić je organizovao sve u znaku prijatnog druženja. Domaćini, pojedinačno, bolji od boljega. Stručna služba na čelu sa lovnikom obezbjedila je da završimo lov nepovređeni, a da pritom uživamo u lovu na zeca i fazana i da ulov bude bogat. Naš veliki Rajko Kecman-Kec je kratkim i sažetim govorom rekao sve što se očekivalo tog momenta, a to je da je lov viteška disciplina, da ga čuvamo u granicama časti i da vjeruje da je podmladak takav da će tako i ostati.
Ja kažem, da kada dođe vrijeme da se povuče u sjenku svoga zanata, nek mu ostane u obavezi da lovstvo petrovačkog regiona ostavi u nasledstvo sebi ravnom i da njegovo povlačenje mi lovci ne osjetimo u negativnom smislu... Gosti primjerni, časni, uvjek dobro došli i ovaj put su svojim duhom "napunili baterije" nama kojima je Petrovac u srcu.
I na kraju, poslije svega, došao je i rastanak. 29. na Svetu Nedelju skupiše se i gosti i domaćini ispred lovačkog doma u Elemiru da se pozdrave i rastanu kako to braći dolikuje.
U očima se vidjela nada za što skoriji sastanak, ovaj put u Driniću...
U 15:30 nakon iskrenih rječi i pozdrava, mali mini-bus se polako gubio kroz vojvođansku maglu odlazeći prema Srpskoj, Driniću,Petrovcu... Nije sramota reci, bilo je i suza.I na kraju da dodam da se osjetio izostanak Bokija Brkljača, Predraga Budimira i Barešića. Da su bili i oni, druženje bi bilo potpunije i ljepše... Tekst i foto: Predrag Ličina, Vršac, Srbija

 
 
 
 
 

Povodom Krsne slave opštine Petovac, Drinić, Svetog Apostola Luke, u ovom zapadno-krajiškom mjestu u subotu je organizovana svečanost, kojoj su prisustvovali brojni gosti iz javnog i privrednog života opštine.
- Bez obzira na svjestku krizu i brojne neugodnosti koje su nas zadesile i zbog kojih građani naše opštine imaju velike probleme, siguran sam da će nam uskoro biti bolje, da ćemo sve probleme zajedničkim snagama i naporima riješiti, a varaju se svi oni koji misle da će Drinić uskoro biti druga Srnetica, mjesto koje je zamrlo – istakao je ovom prilikom novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Petrovac, Drinić, Dejan Prošić.
Govoreći o Krsnoj slavi opštine Petrovac, Drinić, Prošić je dodao da je Sveti Apostol Luka bio rodom iz Antiohije Sirijske i da je još u ranoj mladosti izučio grčku filozofiju, medicinu i živopis.
Na veliku žalost građana Drinića, ovoj manifestaciji nije prisustvovao načelnik opštine Petrovac, Drinić, Milanko Brkljač, koji je ovom prilikom bio opravdano odsutan.
Kako bi se Krsna slava opštine Petrovac, Drinić obilježila na pravi način, organizovan je program proslave, u okviru kojeg je upriličena svečana sjednica Skupštine opštine, kao i Sveta arhijerejska liturgija u Crkvi Svete Trojice u Driniću, koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop bihaćko-petrovački Gospodin Hrizostom. Ovom prilikom, predsjednik Skupštine opštine, Dejan Prosic položio je vijence na spomen obilježja u Driniću, nakon čega je upriličen bogat i raznovrstan kulturno-zabavni program, u okviru kojeg su nastupile izvorne krajiške grupe „Runolist“ i „Drvosječe“, plesni klub „Žute dunje“ Bihać, odjeljenje Drinić i kulturno-umjetničko društvo „Grmeč“ iz Drinića. Bila je ovo jedinstvena prilka da brojni posjetioci uživaju u ljepoti i čaroliji krajiških pjesama i igara, u našem kulturnom blagu i muzičkoj tradiciji, u raznovrsnosti i koloritu srpskog folklornog naslijeđa...Ovom prilikom, organizovan je i slavski ručak, nakon kojeg su se gosti zabavljali do ranih jutarnjih časova i na taj način proslavili Krsnu slavu onako kako i dolikuje – uz pjesmu, igru i veselje.

 
 
 
 
 

„Krnja jela i Smoljana bijela ta dva sela imaju kumpjera“ tekst je narodne pjesme od davnina. Šta ide uz krompir nego „basa“ , tj, vrsta lokalnog sira, karakterističan proizvod ovog kraja. I šta bi bilo logičnije nego da se gastronomska manifestacija posvećena krompiru i basi održi upravo u Smoljani i to po treći put tako da možemo reći da je to tradicionalni događaj zadnjeg vikenda u septembru mjesecu pod nazivom „DANI BASE I KROMPIRA“.
U kategoriji „BASA“ , Zlatna povelja za kvalitet pripala je Mileni Kovačević, dok je u kategoriji „POMJEŠE“ Zlatnu povelja za kvalitet osvojila Joka Branković. U kategoriji „KROMPIR“, Zlatna povelja za kvalitet otišla je u ruke Milanu Dragišiću (krompir težak 1452 g.)
Glavni „krivci“ za održavanje ove manifestacije su predsjednik organizacionog odbora Ile Dragišić, te idejni tvorac Boško Vukobrat i predsjednik mjesne zajednice Mišo Radišić. Po prvi put ove godine je manifestacija podržana od opštine Bosanski Petrovac i očekuje se u narednim godinama jačanje promocije sela, organskih poljoprivrednih proizvoda, te kroz sve to osiguranje egzistencije seljaka, koji svoje mjesto ima u evropskoj zajednici kojoj tako zdušno težimo.
Čitava manifestacija je propraćena kulturno-umjetničkim programom pjevačkih grupa „Drvosječe“ i „Runolist“ i nastupom folklornog ansabla „Grmeč“ iz Drinića. Posebnu atrakciju predstavio je miting motornih zmajeva i paraglajdera, koji zbog udara smoljanske bure ipak nisu prikazali sva svoja umjeća i hrabrost. Svima prisutnima, a bilo ih je nekoliko stotina, upriličen je pravi seoski ručak od kiselog kupusa, suvog svinjskog mesa, kuvanog krompira, pečenog krompira (polica) i naravno kajmaka, sirca i base, a sve uz muziku Dragana Grbića do kasno u noć.
Ova manifestacija ima i takmičarski karakter, pa iako su svi pobjednici, ipak smo spomenuli one čiji je kvalitet proizvoda zadobio pažnju komisije za ocjenu, koja je bila sastavljena od zaista eminentnih i uvaženih imena, kao sto su dr. Rajko Latinović, te predstavnik poljoprivrednog instituta iz Bihaća gospodin Senad Kajmaković.

 
 
 
 
 

Lovački kotlić, koji nosi naziv „Memorijal Čičica“ , organizovan u pomen na Milkana Mrđu, jednog od pionira spremanja lovačkog kotlića na našem području, održan je 17.09.2009. u Kozilima, u opštini Petrovac, Drinić.
Da je ovo neobično, a zanimljivo druženje naišlo na dobar odziv, govori i podatak da je drinićkoj kotlićijadi prisustvovalo nekoliko stotina ljubitelja ukusne hrane i dobrog provoda iz svih krajeva Republike Srpske, a takmičilo se 16 ekipa, od kojih je svaka imala po tri učesnika. U velikoj konkurenciji pobjedu na ovoj smotri dobrog lovačkog zalogaja i još boljeg druženja, odnijela je ekipa „3B“, koju su činili Miodrag Barišić, Milan Špegar i Milenko Dukić. Oni su osvojili 300 KM, dok su drugoplasirani dobili 200 maraka, a to je ekipa “Garavi sokak“, čiji su članovi Goran Tubić, Dragan Stanković i Danijel Dukić. Na trećem mjestu se našla ekipa „Grand komerc“, osvojivši 100 KM, a u njenom sastavu bili su Borislav Uzelac, Željko Stojisavljević i Mirko Kecman. Žiri je ocjenjivao ukus, boju, gustinu kotlica, higijenu i kuvarsku uniformu, odnosno opremljenost štanda, a kapiteni najboljih deset ekipa dobili su i certifikat za kuvanje lovačkog kotlića na period od godinu dana.
Pored pomenutih specijaliteta, na meniju je bila jagnjetina ispod sača, kao i sve vrste alkoholnih i bezalkoholnih pica...
Druženje je proteklo u veoma prijatnoj atmosferi, bio je to dan kad se dobro jelo, pilo i provodilo...Sa svih strana opijali su mirisi, koji su oko stola okupili brojne učesnike manifestacije, ali i goste. Uz lovačke šale, dosjetke i kotlić, lovci su tako, na sebi svojstven način „potrošili“ još jedan dan, a novi susret zakazan je ubrzo.
Pored spremanja kotlića, upriličena je i disciplina navlačenja konopca, u kojoj su najbolji i najjači bili članovi ekipe „Prike“- Jovica i Vojin Banjac, te Branislav Kovačević, dok su u strijeljačtvu pobjedu odnijela ekipa, koja je osvojila treće mjesto u kuvanju, ekipa „Grand komerca“.
Duboko u noć, sve kotlijaše i radoznalce, zabavljala je krajiška grupa „Runolist“, a druženje se nastavilo i uz muziku Brane Stojanovića.

 
 
 
 
 

Na TREĆEM MEĐUNARODNOM KONGRESU
"EKOLOGIJA, ZDRAVLJE, RAD, SPORT"
Globalne promene - Izazovi za ekologiju, zdravlje, rad i sport koji je ovaj put posvećen
130 godišnjici rođenja Milutina Milankovića, a koji je održan u
Banja Luci od 10.-13. septembra 2009. svoj rad na temu ŠUMSKI RESURSI KAO OSNOVA ZA RAZVOJ EKOTURIZMA OPŠTINE PETROVAC – DRINIĆ predstavila je Romčević Dragana. Koautor ovog rada je i Govedar Zoran. Dragana je inače apsolvent i jedan od najboljih studenata na Šumarskom fakultetu u Banjaluci. U svome radu pokazala je i dokazala da područije Drinića skriva nesagledive mogućnosti u razvoju ekoturizma. Sa svojom prašumom Lom, planinom Klekovačom, runolistom, nesagledivim šumskim nedirnutim prostranstvima, lijekovitim vazduhom i vodama Drinić ima sve preduslove da postane ekoturistički centar. Nauka je rekla svoje na redu su investitori.

 
 
 
 

Etno radionica, koja djeluje u okviru kulturno-umjetničkog drustva „Grmeč“ iz Drinića i koja postoji nekoliko mjeseci, ima za cilj očuvanje tradicije našeg kraja i njegovanje starih i umjetničkih zanata.
Etno-radionica ima deset članova, a vrijedne ruke mladih i starijih žena nastoje da šivanjem, vezenjem i heklanjem sačuvaju od zaborava stare tehnike izrade rukotvorina. Iako rade u nepovoljnim uslovima, bez ikakve finansijske nadoknade, u Osnovnoj školi u Smoljani, gdje nema struje , a čije je prostorije ustupila „Osnovna škola „Ahmet Hromadžić“ u Bosanskom Petrovcu, skromne žene nastoje da pomognu članovima KUD-a „Grmeč“ kreiranjem nošnji, koje su karakteristične za grmečki kraj i predstavljaju identitet ovdašnjeg naroda.
Radionicu, u kojoj vlada veoma prijatna, ali i veoma radna atmosfera čine Milka Prošić, Boja Mrđa, Sanja Stojanović, Milkica Mrđa, te Rada, Dragana i Mira Marjanović, kao i Dijana Mrđa i Snježa Radišić.
- Novac nam u ovom trenutku uopšte nije važan, najbitnije je da završimo započeti posao i da se čuje za našu radionicu. A kasnije, ako Bog da, biće i para... Planiramo da u budućnosti, na raznovrsnim etno manifestacijama izlažemo heklane, vezene i tkane proizvode, koji će biti oplemenjeni etno detaljima sa naših prostora, pa se nadamo da ćemo nešto i prodati. Ništa nam ne pada teško, drago nam je da na bilo koji način možemo pomoći našem kulturno-umjetničkom društvu – govori Milka Prošić.
Finansijsku podršku za osnivanje radionice i materijal, koji je neophodan za nošnje dali su Vladika bihaćko-petrovačke eparhije, gospodin Hrizostom, opština Petrovac-Drinić, te Mićo Brankovic.

 
 
 
 
 

Ministar rada i boračko invalidske-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, Rade Ristović i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Pantelija Ćurguz, posjetili su preključe Drinić i tom prilikom su porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima svečano uručili rješenja o dodjeli nepovratnih novčanih sredstava za stambenu izgradnju. Riječ je o iznosu od 54 092 konvertibilne marke, a koji je raspodijeljen na deset korisnika porodične invalidnine sa utvrđenim statusom porodice poginulog borca i dva ratna vojna invalida, od kojih je jedan druge, a drugi četvrte kategorije. - Drago mi je što sam danas ovdje s vama i što imam priliku da vam zahvalim za sve što ste dali za Republiku Srpsku u proteklom Otadžbinskom ratu. Zahvaljujući vama, Republika Srpska je danas trajna i stabilna kategorija, a rubne opštine su njen ponos. Nadam se ćete ova sredstva iskoristiti na pametan način i u najbolje svrhe – istakao je ministar Ristović. Prisutne je pozdravio i načelnik opštine Petrovac-Drinić, Milanko Brkljač, koji je ovom prilikom zahvalio ministru Ristoviću što je posjetio našu opštinu i izrazio nadu da ce opština Petrovac-Drinić i u budućnosti uspješno i tjesno sarađivati sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. U okviru ove posjete, ministar Ristović i načelnik Brkljač razgovarali su o aktuelnoj problematici u boračko-invalidskoj zaštiti i zapošljavanju. Nakon svečanog uručenja pomenutih rješenja, ministar Ristović i predsjednik Boračke oragnizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz, posjetili su Spomen kuću u Driniću, gdje su položili vjence na spomenik palim borcima u proteklom Otadžbinskom ratu.

 
 
 
 
 

Akcioni plan za efikasniju reviziju ostvarenog statusa i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite predstavljen je juče u sali opštine Petrovac-Drinić. Plan je predstavio predsjednik centralne revizione komisije i načelnik odjeljenja za vojne evidencije u ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, Duško Milunović. U toku je revizija boračkih i invalidskih rješenja, a prvenstveni cilj ovog plana jeste da se vrati dostojanstvo otadžbinskom ratu i istinskim borcima – istakao je Milunović na sastanku sa porodicama poginulih boraca, borcima i ostalim gostima. Jedan od ciljeva ovog plana je svakako i smanjenje broja korisnika, koji nezakonito koriste prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, kao i smanjenje javne potrošnje u sklopu mjera ublažavanja efekata svjetske ekonomske krize. Na sastanku je rečeno i da je jedna od glavnih obaveza opštinskih ili gradskih organa uprave da se u postupku prevođenja obavezno dostavi nalaz, mišljenje i ocjena nadležne komisije za vojne invalide sa visokim procentom invaliditeta, koji su taj status stekli po osnovu bolesti nepoznate etiologije. - Sav naš rad bio bi besmislen ako se nakon revizije ne pokrene pitanje krivične odgovornosti lica, koja su izdavala lažna uvjerenja i odgovornih lica u prvostepenim organima. Ovo je prilika da se suočimo sa stvarnošću i ispravimo greške, koje su napravljene u prošlosti – dodao je Milunović. Pored Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, nosioci ove aktivnosti su i Boračka organizacija i opštinski i organi uprave nadležni za poslove boračko-invalidske zaštite.

 
 
 
 
 

Otvaranjem boćarske staze i Ivanjdanskog turnira u boćanju, 8.jula 2009.godine je i zvanično počeo sa radom boćarski klub „Klekovača“ iz Drinića. Pobjednik turnira je ekipa „Unac“ iz Drvara, drugo mjesto zauzele su „Meraklije“, dok su se na trećoj poziciji našli članovi ekipe “Brena“.
Na ovoj sportskoj svečanosti učestvovalo je 12 ekipa, među kojima su se, pored pomenutih, našli i „Klekovača 1“, „Gaj“, „Potoci 1“, „Brzi“, te ekipe „Klekovača 2“, “Bravsko“, “Mrkonjic Grad“, “Zeko“ i “Potoci 2“. Pored domaćina, posjetiocima ovog turnira, predstavili su se i boćari iz Drvara, Mrkonjić Grada i drugih okolnih mjesta.
Nakon defilea učesnika, žrjebanja za turnir i osveštenja staze, ovu sportsku manifestaciju otvorio je načelnik opštine Petrovac, Drinić, Milanko Brkljač, koji je ovom prilikom pozdravio učesnike turnira i ostale goste.
- Veoma sam sretan što je ovaj turnir organizovan, što je napravljena boćarska staza i što Drinićani pokazuju veliko zanimanje za ovaj sport. Iskreno se nadam da ce sličnih manifestacija u budućnosti biti mnogo više – istakao je Brkljač.
Iako je kiša uporno padala, ružno vrijeme nije uspjelo da pokvari raspoloženje sportista, ali ni ostalih posjetilaca, koji su pratili igru na otvorenom igralištu i navijali za svoje favorite.
Prema riječima predsjednika drinićkog boćarskog kluba Dejana Prošića, “Klekovača“ za sada ima 40-ak članova, a s obzirom na činjenicu da je klub tek osnovan, taj broj ce se u skorijoj budućnosti zasigurno povećati.
- Boćanje je veoma stara sportska igra, koja se vijekovima igra u zemljama širom svijeta, ali je u poslednje vrijeme pomalo zaboravljena. Drago mi je što naši građani smatraju da je osnivanje kluba „Klekovača“ i otvaranje ovog turnira bio pun pogodak. Nadam se da ce Ivanjdanski turnir u boćanju u Driniću kroz nekoliko godina postati tradicionalan i da ćemo narednog ljeta ugostiti veci broj ekipa iz svih krajeva Republike Srpske – rekao je Dejan Prošić.

 
 
 
 
 

Jedanaesti memorijalni turnir u fudbalu, koji nosi naziv “Zoran Stojisavljević“, održan je nedavno u Driniću, a pobjednik turnira je ekipa “Drvar“ iz Drvara (slika dole lijevo) , koja je pobjedila drugoplasiranog „Orla“ iz Bijeljine rezultatom 3:1, dok su treću poziciju zauzeli igrači „ŠG Oštrelj-Drinić“ iz Drinića.
Za najboljeg igrača izabran je Ilija Kovačević iz Drvara, dok je najbolji strijelac Marko Žarač, igrač „ŠG Oštrelj-Drinić“ iz Drinića, koji je na ovoj sportskoj manifestaciji postigao pet golova.
Pored pomenutih ekipa, na turniru su učestvovale „Mambe“ iz Drinića, “Previja“ iz Previje i “Tri jelena“ iz Donjeg Ribnika.
Turnir je održan u prisustvu brojnih ljubitelja „najvažnije sporedne stvari na svijetu“, koji su svesrdno bodrili i navijali za svoje igrače. Ovu sportsku manifestaciju otvorio je načelnik opštine Petrovac, Drinić, Milanko Brkljač, koji je, ispred naše opštine uručio skromni poklon supruzi poginulog Zorici Stojisavljević, a prvu loptu je šutirao unuk imenjak pokojnog Zorana Stojisavljevića, prvog poginulog borca naše opštine, po kojem je turnir i dobio ime.

 
 
 
 
 

Manifestacija „ PRVA KOSA GRMEČA“ sa sloganom BRŽE, ŠIRE, OŠTRIJE... koja je održana 27.juna 2009. godine u Smoljani, i pored kišovitog vremena okupila je oko 800 posjetilaca. Namjera organizatora je da događaj postane tradicionalan i zapažen u kulturno – sportskom kalendaru ovog kraja zadnje subote mjeseca juna.
Cilj manifestacije je njegovanje kosidbe i kosidbenih običaja onako kako su to naši preci radili, te pokušaj spoja sa urbanim načinom življenja. Kako su oni molitvom kretali u sezonu kosidbe upravo tako je započeo i centralni događaj manifestacije „takmičenje u ručnom košenju trave“ uz bogosluženje mjesnog paroha.
U revijalnom dijelu kosidbe smjenjivali su se kosci od 10 do 85 godina sa istim žarom i entuzijazmom. Mogla se zapaziti sjeta za minulim vremenima kad se teško preživljavalo, ali kodeks čojstva i junaštva je garantovao svakom život dostojan čovjeka. Takođe, kod mladih se zapaža želja za očuvanjem tradicije, želja za dokazivanjem, usporedbe sa legendarnim pričama koje su godinama slušali kod kotlova, na svetkovinama i raznim drugim prilikama, a nisu imali šansu za megdan.
A za megdan se prijavilo 13 učesnika iz Mrkonjić Grada, Drvara i Petrovca, svi sa tradicionalnim narodnim nošnjama svoga kraja. Najbolji medu najboljima bio je Velega Nenad iz Janjila osvojivši nagradu od 300 KM i titulu „Prva kosa Grmeča“. Drugo i treće mjesto ravnopravno su podjelili Kecman Mirko iz Smoljane i Tomić Mladen iz Mrkonjić Grada, osvojivši po 150 KM. Kecman i Velega dobili su pozivnicu organizatora nezvaničnog prvenstva BiH u kosidbi na Balkani kod Mrkonjić Grada. Ništa manje značaja ne treba pridati ni ostalim megdandžijama, a to su četri Mrđe: Sreto, Nikola, Milorad i Mirko, te dva Marjanovića: Radoslav i Đoko, Stojanović Duško, Kecman Želimir iz Drvara, te Čiča Dragan.
Čitavu manifestaciju pratio je cjelodnevni kulturno - umjetnički program uz KUD „Grmeč“, IPG „Runolist“, izložba starina iz riznice etnoradionice „Smoljana“ , a posebnu pažnju su privukle izvorne kosačke pjesma takmičara – kosaca. Sve to je pratio muzičkom podlogom Grbić Dragan iz Krnje Jele.
Sve je završeno zajedničkim kosačkim ručkom učesnika, gostiju, pokrovitelja i organizatora uz pitu, kolačiće, omač, kiselo mlijeko, kuvanu janjetinu, neizbježnu šljivu rakiju, točeno pivo, te pjesmu i igru do kasno u noć.

 
 
 
 
 

Plesna manifestacija, na kojoj su učestvovali plesni klubovi „Žute dunje“, Bihać, odjeljenje Drinić, ,„Lorens“ iz Sanskog Mosta, „Enigma“ iz Cazina, te „Žute dunje“ iz Bihaća, a u okviru koje su se takmičili parovi i formacijske grupe, upriličena je nedavno u sali restorana „Sunce“u Driniću.
Na takmičenju parova u latino i standardnim plesovima, najbollji pioniri 1 bili su Haris Šepić i Lejla Kličić iz plesnog kluba „Enigma“iz Cazina, dok su u kategoriji Pioniri 2 pobjedili njihovi sugrađani iz istog plesnog kluba, Zinedin Račić i Danina Omanović. Članovi plesnog kluba „Žute dunje“ iz Bihaća, Emir Šahmanović i Neira Behić, osvojili su prvo mjesto kao juniori 1, a najbolji juniori 2, prema mišljenju sudija, su Đorde Mrđa i Marija Bulajić iz plesnog kluba „Žute dunje “Bihać“ - odjeljenje Drinić. Pobjednici amateri su Refik Hadžić i Paula Brčić iz Bihaća, takođe članovi „Žutih dunja“.
Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Petrovac, Drinić, Milanko Brkljač, a prisutne je pozdravila i trener plesnog kluba „Žute dunje“, Bihać, odjeljenje Drinić, Jelena Dotlić, koja se poslednjih nekoliko mjeseci svesrdno trudi da razvije plesnu umjetnost u Driniću i nastoji da svoje ogromno iskustvo iskoristi, te da na najbolji mogući način kod naših mališana stvori osjećaj za pokret, muziku i timski rad.
Sala u kojoj je upriličena svečanost bila je premalena da primi sve goste, koji su uživali u usklađenim plesnim pokretima malih i velikih igrača, u ritmu ča-ča-ča, engleskog valcera i ostalih plesova, ali i u nezaboravnom druženju. Salom je odjekivao razdragani dječiji smjeh, vesele note, ali i gromoglasni aplauzi, kojima su posjetioci bodrili takmičare.
Sudeći po reakcijama prisutnih, ovakvih svečanosti bi trebalo da bude što više u skorijoj budućnosti.
Organizator takmičenja bio je plesni klub „Žute dunje “Bihać“ - odjeljenje Drinić.

 
 
 
 
 

Predsjednik Republike Srpske, Rajko Kuzmanović, nedavno je bio u službenoj posjeti našoj opštini, a tom prilikom, razgovarao je sa načelnikom opštine Petrovac, Drinić, Milankom Brkljačem.
- Vlasti Republike Srpske posebnu pažnju posvetiće razvoju rubnih opština, kakva je i ova lokalna zajednica – istakao je Kuzmanović i dodao da je u razgovoru sa domaćinima saznao da problem infrastrukture u Driniću predstavljaju visokonaponske mreže, te pitanje vodosnabdijevanja, kao i rekonstrukcija saobraćajnice od Drinića do puta AVNOJ-a.
Zahvaljujući predsjedniku Kuzmanoviću na posjeti, načelnik Brkljač je istakao da je problem u vezi sa rekonstrukcijom dionice od Drinića do "puta AVNOJ-a", u tome što se ona nalazi na području Federacije BiH, a vlasti tog entiteta nisu zainteresovane da ovaj posao bude završen.
- Nadam se da će najveći dio projekata koje imaju opštinske vlasti u Driniću biti i realizovan, jer su i ovi ljudi istinski opredijeljeni da poboljšaju uslove života svojih građana – dodao je Kuzmanović.
Pored Kuzmanovića, u Driniću je boravio i savjetnik predsjednika za društvene djelatnosti, Drago Branković.
Poslije sastanka, koji je upriličen u opštinskoj sali, a na kojem su prisustvovali brojni građani Drinića, predsjednik je posjetio i Osnovnu školu „Drinić“, čijoj je biblioteci poklonio osamdesetak knjiga. Ovom prilikom, Kuzmanović je položio vijenac na Spomenik poginulim borcima u proteklom otadžbinskom ratu u ovom kraju, te posjetio Spomen-kuću u kojoj su izložene fotografije poginulih boraca sa područja opštine Petrovac, kojoj je prije rata pripadao i Drinić.

 
 
 
 
 

Ljeta Gospodnjeg 2009. na Duhove 6. i 7. juna održana je u Kozilima nadomak Drinića, četvrta po redu ŠTRAPARIJADA. U organizaciji opštine Petrovac-Drinić i uz prisustvo mnogobrojnih posjetilaca iz daljeg i šireg okruženja, dva dana, takmičili su se najači konji u potezanju balvana. Detaljnije klikom na sliku desno.

 

na vrh

 
 
made by SiZ