-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
AKTUELNOSTI  
ARHIVA 1
 
 

Učenice 9.razreda Osnovne škole „Drinić“, Danijela Latinović i Jelena Zorić, proslavile su nedavno malu maturu u društvu svojih mladih drugara, učenika koji su već maturirali, roditelja i nastavnika.

•Ova noć ostaće nam u najljepšem sjećanju, bilo je prelijepo i nezaboravno. Našim maturantkinjama želimo da i u budućnosti budu dobri đaci, ali prije svega da budu dobri ljudi – rekla je nastavnica Rajka Đumić.

GENERACIJA 1994.

18. godina je prošlo otkako su učenici Srednjoškolskog centra „Radivoj Rodić“, smjera mašinski i šumarski tehničar, završili svoje srednje obrazovanje. A šesnaesti topao junski dan bio je idealna prilika da se, sada već zreli ljudi, nakon 18 godina, okupe na jednom mjestu – Velikom vrelu i u prijatnom šumskom ambijentu prisjete srednjoškolskih dana i uspomena koje zauvijek ostaju u svakom od nas...
-Proslava je protekla u zaista izuzetnoj atmosferi i bilo je predivno vidjeti brojne školske drugove i drugarice nakon toliko godina. Iskreno se nadam da ćemo se u ovolikom ili većem broju okupiti i naredne godine, kao i za dvije godine kada ćemo, ako Bog da, proslaviti 20 -godišnjicu mature – istakao je jedan od maturanata generacije 1994., Borislav Marjanović.

 

 
 
 

Krajem juna u našoj opštini počeli su radovi oko izgradnje stambeno-poslovnog objekta spratnosti P+1+Pt, površine od 940 m˛, što ce koštati oko 400 hiljada KM, a 80 % tih sredstava obezbjeđeno je iz komponente Razvojnog programa Republike Srpske, dok 20 % sredstava obezbjeđuje opština Petrovac. Izvodač radova je D.O.O. „Gratod“ Banja Luka, a završetak istih planiran je za tri mjeseca.
Prizemlje ovog objekta biće rezervisano za dvije garaže vatrogasnih vozila, kao i za garažu sa kanalom, koja bi služila za popravak tih vozila. U prizemlju je planirana i garderoba sa 6 tuš kabina, koje bi bile namjenjene prvenstveno sportistima, kao i kancelarija za vatrogasnu službu.
Na prvom spratu će se nalaziti višenamjenska sala površine 316 m˛, kao i dvije priručne kuhinje sa sanitarnim čvorovima, dok je potkrovlje rezervisano za šest stambenih jedinica, od čega su tri garsonijere od 29 m, jednosoban stan od 38 m, kao i dva stana od 68 m , odnosno od 78 m.
-Izgradnja Vatrogasnog doma je veoma značajan projekat u našoj opštini, jer moramo omogućiti bolje uslove za rad Vatrogasne službe, a ništa manje nije značajna ni nova sala, pošto ćemo na taj način u velikoj mjeri rasteretiti salu Osnovne škole, koja je do sada bila jedini adekvatan prostor za brojne sadržaje. Takođe, veoma je bitna i činjenica da ćemo imati na raspolaganju šest stambenih jedinica, jer su postojećii stambeni kapaciteti uglavnom popunjeni – istakao je načelnik opštine Dejan Prošić.

 
 
 
 

Na četiri lokacije u našoj optšini radi se rekonstrukcija-asvaltiranje puteva, a nasipanje istih, što spada u pripremne radove, je završeno, dok je asvaltiranje na tim lokacijama počelo oko 7. jula. Asvaltiran je i dio parking prostora ispred zgrade opštine.
Lokacije na kojima se izvodi asvaltiranje su nekategorisani putevi na dionici zvanoj „Lokalni put Drinić-Radišići-Daljevići“, dužine 443 m, zatim na dionici „Milovan Brkić-Dolari“, dugoj 158, 13 m, na dionici pod nazivom „Kovačnica-Groblje Medenac“, dužine 212 m, kao i na dionici „Lokalni put Drinić-Rajko Kecman“, koja je duga 295,16 m. Ukupna vrijednost ovih radova je 151.405 KM, a sredstva je obezbjedila opština Petrovac.

 
 
 
 

U okviru projekta „Baština, mogućnost razvoja održivog turizma u NP „Una“ i regionu BiH“ potpisan je sporazum o partnerstvu za realizaciju druge faze tog projekta, a s obzirom na činjenicu da je naša opština jedan od partnera u istom, načelnik Dejan Prošić je potpisao ovaj dokument i na taj način doprinjeo razvoju turizma u projektnom području i široj regiji.
Ovaj projekat, čiji je cilj povezivanje turističke ponude i poboljšanje životnog standarda ruralnog stanovništva, počeo se izvoditi u septembru 2011. godine, a radionicom koja je organizovana isti dan kad i potpisivanje sporazuma, završena je prva faza projekta.
On se izvodio u okviru bilateralne međunarodne razvojne pomoći Republike Slovenije državama u razvoju u 2011. i 2012. godini, a sufinansirali su ga Ministarstvo za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije i Razvojni centar D. O. O. iz Novog mesta. Na javnom pozivu Republike Slovenije za međunarodno razvojnu saradnju kandidiovano je 9 projekata, a „Putevima baštine“ je prijavio Razvojni centar iz Novog mesta u saradnji sa JP NP »Una« kao vodećim partnerom u BIH .
U prvoj fazi projekta je izraden i projektni prijedlog „Putevima baštine“ za drugu fazu, kojim su predvidene naredne aktivnosti na području ljudskih resursa, marketinško - promocijskih aktivnosti, organizacije i nuđenja, uređenja turističke infrastrukture i upravljanja projektom. Izrađena je dvojezična brošura o projektu „Putevima baštine“, koja će poslužiti i kao materijal za promociju projekta, koji je već započet i za bolje upravljanje resursima koje imaju SZ BiH i NP „Una“.

 

Projektu su pored naše opštine, pristupile i opštine Bihać, Bosanska Krupa, Bužim, Cazin, Jajce, Ključ, Velika Kladuša, Mrkonjić Grad, kao i Turistička organizacija Opštine Šipovo.Cilj prekogranične saradnje Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine je bio prije svega prikupiti iskustva i upoznati se primjerom dobre prakse iz Slovenije.

 
 
 

Generacija Osmogodišnje škole koja je završila 5.juna 1962. godine (mala matura) u Bukovači dana 30.06.2012. godine upriličila je obilježavanje pedesetogodišnjice. Na prozivku su se javili 14 bivših maturanata a njih 22 nisu se pojavili iz ovih ili onih razloga. Od nastavničkog kadra pojavila se gospođa Mila Šepa, koja sada živi u Derventi. Nažalost 11 drugova i drugarica su preminuli kao i četvoro nastavnika i petoro radnika škole. Međutim, najveća žal ostaje što nije prisustvovala profesorica Milka Grubiša koja već dugo vremena živi u Beogradu. Ona je bila višegodišnji razredni stariješina a izostala je iz zdravstvenih razloga. Najveći pozdrav je zaslužio Milan Samardžija koji je potegao na veliki put čak iz Amerike i Čikaga u kojem živi. Zahvalu je dobila i koleginica Mila Anjoli-Kecman koja je iz Kanade poslala pozdravno pismo svom bivšem razredu kao i novčani prilog. Pored sakupljanja i prozivke u staroj školi svi su prisustvovali i parastosu za umrle đake i nastavnike u bukovačkoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice a činodejstvovao je otac Dragan Škalonja. Nakon toga posjeta je učinjena i Spomen kući u Driniću gdje su prislužene svijeće za poginule u Otadžbinskom ratu. Nakon toga program je nastavljen u Lovačkoj kući na Velikom vrelu podno Klekovače. Program koje je bio veoma šarolik je vodila radio-voditeljica Lepa Lukić a Jovan Brkljač je svojim pozdravnim govorom pobrao i aplauze. Poslije obraćanja nastavnice Mile Šepe, Lepa Lukić je odrecetovala Ćopicevu poemu “Na Petrovačkoj cesti” a Milorad Budimir pjesmu “Proljeće” Alekse Šantića. On je takođe sastavio i pročitao Referat pred generacijom a evociranjem školskih uspomena ganuo je sve prisutne. Na kraju je mikrofon bio otvoren za sve koji su željeli ispričati dogodovštine iz prošlosti. Uz obilnu i šaroliku večeru dugo se družilo, igralo i pjevalo. Svirao je orkestar “Feniks” na čijem čelu je bila profesorica Ljiljana Milošević iz Petrovca sa dvoje kolega iz Prijedora. Organizacioni odbor na čelu sa Miloradom Budimirom, po opštem mišljenju, besprijekorno je obavio svoju ulogu. Sljedeće okupljanje je zakazano za pet godina a oderđen je i novi Organizacioni odbor na celu sa Đurom Runićem.
“Od kolijevke pa do groba....”

teks i foto: Milorad Mićo Budimir

 

 
 
 
 


I ove godine zadnjeg vikenda u junu na na grmečkoj visoravni je održana " Prva kosa Grmeča" po četvrti put. Mještani Smoljane i Krnje Jele su domaćinski dočekali i ugostili kršne kosce i znatiželjne posjetioce. Samu manifestaciju je ispratilo nekoliko stotina posjetilaca. Učesnika kosaca u tradicionalnim nošnjama iz mjesta iz kojeg dolaze je ove godine bilo najviše. Smoljansko polje još nije dočekalo veće kosačke mobe ni kršnijih kosaca. Kako neko iz publike reče: " Ove bi delije za tri dana pokosile cijelo Radanovo polje"! Učesnici kosci su dosli iz pola bivše Jugoslavije. Tako je i izgledalo. Pitanje je da li ih ima još toliko u ostatku koji ručno kose travu.
Takmičari su se takmičili u tri discipline: Srednjoevropski kup 7x7 metar, Balkanski kup i trofejni "Latinović Stanko-Stankela".
Pobjednik Srednjoevropskog kupa u Smoljani ove godine je
1. Sreto Banjac RS-BiH
2. Milorad Sladojević RS-BiH
3. Mladen Tomić RS-BiH
Balkanski kup prvo mjesto su zauzeli domaćini
1. RS-BiH
2. Crna Gora
3. Slovenija
Treća i najatraktivnija disciplina je bila za trofej "Latinovic Stanko Stankela" na parceli od 29x6,7 metara
Prvo mjesto uz nagradu od 600 KM je zauzeo
1. Milorad Sladojevic Mrkonjić Grad,
2. Blažo Kotlaja Crna Gora uz nagradu od 450 KM
3. Mirko Kecman Krnja Jela uz nagradu od 300 KM
Sama ceremonija takmičenja je bila interesantna i uzbudljva. Mada i sama priprema i uvodni dio ove godine je bila najbolja do sada. Posjetioci se nisu mogli oduprijati emocijama koje su navirali prilikom smotre i defilea kosaca. Čak su pojedini i suzu pustili slušajuci kosačku pjesmu koju je započinjao Nine Ćevin. Važno je napomenuti da je domaćin kosaca bio Marjanovic Zdravko zvani Koljegan koji je domaćinski predvodio kosce i častio rakijom šljivom. Glavna domaćica uz pomoć ostalih mještanki je Joka Branković koja je kosce ugostila kosačkim doručkom na samom otkosu. Joka i ostale nesebične mještanke su pripremile za doručak kolačiće, pite, slaninu, basu te ostale ukusne seljačke proizvode. Na kraju je manifestaciju zatvorio Dejan Prosić uz dodjelu nagrada i ocjenu da je manifestacija protekla u sportskom duhu i pozitivnom ambijentu. Poslije podjele nagrada je uslijedio kosački ručak uz kuvanu janjetinu i ostale prehrambene proizvode koje su pripremili mještani Smoljane i Krnje Jele. Trebalo je doći vidjeti i uživati slušajući zvuk oštrih kosa u tvrdoj
smoljanskoj travi, slušati kosačke pjesme kosaca i častiti se domaćim proizvodima.

tekst i foto: Jovica Grbić - JOLE

 

 
 
 
 

Tradicionalni memorijalni turnir u malom fudbalu „Zoran Stoisavljević“ organizovan je 16. juna na drinićkim sportskim terenima po 14. put, a pobjednički pehar osvojila je ekipa „Tri jelena“ iz Ribnika. Ovaj tim u finalu je pobjedio sugrađansku ekipu „D.O.O. Stanišić“, i to rezultatom 1:0, a gol je postigao Aleksa Aleksić. Za treće mjesto borili su se „Šaneri“ iz Bosanskog Petrovca i njihovi sugrađani - ekipa „Lisac komerc“, koja je „Šanere“ savladala rezultatom 5:2. Pored pomenutih ekipa, u turniru su učestvovali i sledeći timovi: “Orao“ iz Bijeljine, „Vista klub“ iz Mrkonjić Grada, „Drinić“ i „Hotel Drvar“. Zahvaljjući tri postignuta gola, za najboljeg strijelca proglašen je Obrad Stojanović iz „Tri jelena“, a iz iste ekipe je i najbolji igrač ovogodišnjeg turnira, Želimir Đukarić, kao i najbolji golman Predrag Bekić. Turnir nosi naziv po prvom palom borcu sa teritorije naše opštine i već nekoliko godina prvim fudbalskim šutom svečano ga otvara Zoranov unuk, Zoran Škalonja. Za pozdravni govor i riječi dobrodošlice pobrinuo se predsjednik organizatora turnira - Sportskog udruženja „Drinić“, Milan Grbić.•"Organizacija turnira ove godine je izvanredna, sve je proteklo u najboljem redu, čini se da su prezadovoljni i gosti i domaćini. Drago mi je što se svake godine okuplja sve veći broj mladih sportista i što se na ovaj način odaje pomen mom pokojnom mužu, kojem je fudbal bila jedna od najvećih ljubavi" – istakla je supruga pokojnog Zorana, Zorica Stoisavljević. Kao i svake godine, prije početka turnira, položeno je cvijeće na grob Zorana Stoisavljevića, kao i na grob bivšeg načelnika i direktora ŠG „Oštrelj-Drinić“, Milanka Brkljača, koji je bio inicijator ove sportske manifestacije. Sponzori turnira su Opština Petrovac, ŠG „Oštrelj-Drinić“ i Hypo Alpe-Adria-Bank.

 

 
 
 

U najatraktivnijoj disciplini Drinićke ŠTRAPARIJADE, štrapanju sa teškim konjskim parovima (konji preko 600 kilograma), juče je na Kozilima poviše Drinića titulu ŠAMPIONA izvojevao Dušan Lukić - Ducelja sa svojim konjima Kosanom i Sokolom. Šest puta je već ovaj čovjek jurišao na titulu u Kozilima ali mu se otimala za konjska prsa. E juče su njegovi konji pobijedili ZISOVE šampione Jadrana i Manga, baš za ta ista konjska prsa. Tri sekunde, samo tri sekunde su bili brži, bolji i jači. I napokon je i na domaćem terenu Ducelja pobijedio. Drnićkoj sreći i veselju nigdje kraja. DETALJNIJE

NOVI ŠAMPION - DUCELJA
 
 
 

Manifestacija „Dani ekologije i sporta“, održana je u utorak u našoj opštini po drugi put, a njen glavni cilj je promovisanje značaja očuvanja životne sredine i važnosti sportskih aktivnosti za svakog čovjeka, a naročito onih najmlađih.Također ,jedan od ciljeva je svakako produbljenj ekološke svijesti kod ljudi, koja je nastala u težnji da se nađe rješenje za ekološku krizu, kako bi se očuvala priroda kao okvir života. I nije slučajno što su „Dani ekologije i sporta“ organizovani baš 05. juna, jer se taj datum širom svijeta obilježava kao Svjetski dan zaštite životne sredine. "Polje rada ekologije je veliko i široko. O značaju ekologije moglo bi se dosta teoretski reći, ali bi je bilo mnogo bolje svakodnevno provoditi u životu i radu uopšte, da sačuvamo i zaštitimo bar svoj prostor u kom živimo i radimo za buduće generacije koje dolaze" – istakla je predsjednik Ekološkog pokreta „Drinić“, Dušanka Pećanac, koja je ujedno i otvorila ovu manifestaciju, čiji je organizator upravo Ekološki pokret.
Ovom prilikom, proglašeni su vlasnici najljepše uređenih dvorišta u našoj opštini, a prvu nagradu, u iznosu od 200 KM osvojila je Zora Daljević, dok su drugo mjesto, odnosno 150 KM dobili Milka Kecman i Mara Stoisavljević. Na trećoj poziciji se našao Zoran Banjac, a ostalim učesnicima podijeljene su zahvalnice. Komisija, čiji je predsjednik bila Slađana Banjac, a članovi Ljiljana Budimir i Dragana Ševo, birali su najbolje izlazeći dva puta na teren. Kriterijumi koji su uzimani u obzir pri ovom izboru bili su urednost i održavanje zelene površine, raspored biljnih vrsta u prostoru, kreativni detalji i kompletan utisak idejnog rješenja.
U okviru svečanosti, organizovano je mnoštvo kulturnih i muzičkih sadržaja, pa su se ljubiteljima i poštovaocima ovakvih dogaćaja predstavili Plesni klub „Žute dunje“ Bihac – odjeljenje Drinić sa koreografijom „Latino šou“ i KUD „Grmeč“, koji je ovom prilikom izveo Krajiške igre, dok je njihova vokalna ženska mala grupa, na opšte oduševljenje prisutnih, otpjevala pjesmu „Dobro veče, braćo“. Talentovani osnovci su iskoristili i ovu priredbu da pokažu kako pišu pjesme, pa su se svojim recitacijama na temu ekologije predstavile Jovana Budimir, Marija Bulajić, Bojana Banjac, Nikolina Bulajić, Anđela Dukić i Kristina Bulajić. Uz „Eko-kviz“ provjereno je koliko naši osnovci znaju o ekologiji i životnoj sredini. U prvoj grupi su bili učenici 6. razreda Nikolina Bulajić i David Banjac, kao i dvije godine starija, Marija Bulajić. Članovi druge grupe su učenica 6. razreda Milica Đaković, te osmakinje Jovana Budimir i Danijela Pećanac. U borbi, koja je bila krajnje neizvjesna do samog kraja, pobijedila je prva ekipa, a za obe grupe pripremljeni su paketići i diplome.
Nakon formalnog zatvaranja ceremonije i tradicionalnog ekološkog pozdrava „Misli globalno, djeluj lokalno“, druženje je, u prijatnom razgovoru, nastavljeno uz osvježenje i posluženje domaćim specijalitetima, koje su pripremile vrijedne ruke opštinskih službenica.

 
 

 
 
 

Auto - moto savez Republike Srpske je, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom saobraćaja i veza RS, u periodu od 14. do 20. maja 2012. godine sprovodio preventivnu akciju pod nazivom "Bezbjedno sa motociklima, mopedima i biciklom u saobraćaju". Njen osnovni cilj jeste smanjenje broja i posljedica saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozaci motocikla, mopeda i bicikla. Aktivnost je realizovana preko auto - moto društava podjelom letaka vozačima bicikla, mopeda i motocikla, a u našoj opštini akcija je sprovedena 18. maja, kada je uprkos lošem vremenu, podijeljen sav potrebni promotivni materijal, u kojem je naveden uslov za upravljanje nad pomenutom vrstom vozila, greške koje u saobraćaju prave vozači mopeda i motocikla, kao i preporuke za bezbjednu vožnju motociklista.

U letku je posebno istaknut značaj upotrebe zaštitne kacige pri učešću u saobraćaju, a naglašeno je i da mopedom na kategorisanom putu ne smije upravljati lice koje nije navršilo 14 godina života.
 
 
 

Povodom Dana Osnovne škole “Drinić“, učenici i nastavnici ove ustanove su u četvrtak , 24. maja, organizovali manifestaciju na kojoj je još jednom došao do izražaja raskošni talenat i trud naših osnovaca. Svečanost su, kao i uvijek, otvorili prvačići, koji su se posjetiocima predstavili sa „Proljećnom pjesmom“, dok su njihove, godinu dana starije drugarice, nastupile sa pjesmama „Dijete i leptir“ i „Visibaba“, a u okviru programa prisutni su vidjeli i kako đaci glume u „Slatkoj matematici“, “Šumskom maskenbalu“, “Gospodi ministarki“ i „Serenadi“...
Ovom prilikom, sve goste je pozdravila i direktor škole Milja Banjac, koja uskoro odlazi u penziju, pa je ovom prilikom zahvalila učenicima, nastavnicima i roditeljima na velikoj podršci, koju su joj pružali tokom proteklih 12 godina, ističući da će joj rad u ovoj školi uvijek ostati u najljepšem sjećanju.
Kreativne učenice petog ,šestog i sedmog razreda svoj doprinos u učešću ove manifestacije dale su recitujuci pjesme koje su same napisale, a koje se bave raznim temama - školom, učiteljima, proljećem, drugarstvom... Osim recitacija i glume, bila je ovo idealna prilika da se zapjeva, za šta se pobrinuo Veliki hor, koji je izveo numeru „Udade se Jagodo“, kao i učenice Osnovne škole, koje su otpjevale „Makedonsko djevojče“, dok su na samoj završnici programa nastupili članovi KUD-a „Grmeč“ sa koreografijom „Šumadija“.
Direktor Milja Banjac uručila je po knjigu onim učenicima koji su u proteklom periodu ostvaili dobre rezultate, a na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika to su bile Kristina Bulajić, Andela Đukić, Bojana Grbić i Jelena Kerkez, dok su se na opštinskom takmičenju iz saobraćaja najboljim pokazali također Kristina Bulajić i Vuk Kecman, Danijela Puzigaća i Ognjen Kecman, Tijana Latinović i Nikola Srdić.

 

 
 
 

Proslava 20-godišnjice formiranja Treće lake pješadijske brigade Petrovac upriličena je u subotu, 19.maja 2012. godine, u okviru čega su brojni prisutni na samom početku svečanosti obišli Spomen obilježja, dok su predstavnici ove brigade, Dragan Stupar i Milorad Kecman položili vjence na spomenik palim borcima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Isto su učinili i načelnik opštine Dejan Prošić i predsjednik Skupštine Opštine, Milan Grbić, kao i generlani sekretar Boračke organizacije Republike Srpske Čedo Šipovac, dok su vijence na spomenik palim borcima i civilnim žrtvama iz Drugog svjetskog rata položili predstavnici Porodica poginulih i nestalih boraca, Nikola Đukić i Jagoda Brkljač.
Ovom prilikom, upriličen je i parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega je svečanost nastavljena u restoranu Osnovne škole „Drinić“, gdje je goste pozdravio predsjednik naše opštinske Boračke organizacije, Borislav Toljaga.
-Naša Boračka organizacija sastoji se od 12 mjesnih odbora, a na terenu mjesnih Boračkih organizacija Bukovača, Smoljana, Vođenica, Krnjeuša, Suvaja i Vrtoče podignuta su Spomen obilježja, dok je podizanje istih u toku u mjesnim Boračkim organizacijama Kolunić, Bravsko, Janjila-Kapljuh i Bjelaj. Imamo inicijativu da se i ostalim mjesnim organizacijama podignu spomen obilježja – rekao je Toljaga.
On je dodao da je u protekloj godini registrovano i preduzeće „Srnetica Ko“ D.O.O., čiji je osnivač Boračka organizacija. Ova firma zapošljava 21 demobilisanog borca, a u daljoj perspektivi, kad preduzeće malo ojača, planira se zapošljavanje još demobilisanih boraca. Sve goste na ratni put brigade podsjetio je Milorad Kecman.
-Čast mi je da se danas, kad slavimo ovaj veliki jubilej, poklonim pred sjenama heroja, hrabro i voljno prinesenim na oltar otadžbine i njene slobode. Petrovčani u Odbrambeno-otadžbinskom ratu dadoše sve što su mogli. Hiljade boraca-sinova, braće, očeva i supruga dali su svu moguću podršku i pomoć, a na kraju i kuće, imanja i grobove, a i živote. Nemjerljiv je doprinos Petrovčana u stvaranju Republike Srpske - istakao je Kecman.
Gostima su se obratili i generalni sekretar BORS-a, Čedo Šipovac, kao i član pomenute brigade, Milorad Budimir, koji je ovom prilikom gospodinu Šipovcu uručio knjigu „Sela Bara, Bukovača, Drinić i Vedro Polje“, a isto izdanje biće uručeno i predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske, Panteliji Ćurguzu.

 
 

 
 
 

Reprezentacija BiH - Republika Srpska je imala zapažen nastup na prvom ovogodišnjem takmičenju u okviru Srednjeevropskog (Balkanskog) kupa u kosidbi, održanom u Sloveniji kod Moravskih Toplica pod nazivom „Košnja v Selu“ , 20. 05. 2012.
U ekipnom i najatraktivnijem takmičenju osvojeno je drugo mjesto, sa minimalnim zaostatkom iza prvoplasirane ekipe Crne Gore. Treće mjesto pripalo je Sloveniji, a četvrto Srbiji. Po svemu prikazanom, tu se i završava krug kandidata za osvajanje titule. Donekle konkurentna može biti još Slovačka reprezentacija, dok su Hrvatska, Rumunija i Makedonija ipak po kvalitetu autsajderi, ali nikako se ne smije omalovažiti značaj njihovog učešca na ovom eminentnom kupu.
Uspjeh naše reprezentacije je utoliko veći što je ostvaren bez ponajboljeg kosca Mirka Kecmana, kojeg je povreda leđa spriječila da nastupi. Zato je obraz osvjetljao drugi Kecman, a to je Sreto, poznatiji kao Žiko, koji je pored zapažene uloge u štafeti osvojio i šampionsku titulu u konkurenciji veterana. U sastavu reprezentacije su bili još Miloš Trkulja, Nikola Mrđa i Milorad Sladojević. Organizacija samog takmičenja je bila dobra, a vrijeme idealno. Sledeće takmičenje koje se boduje za kup je 30. 06. 2012. godine u Smoljani, a to će biti svojevrsna bosanska turneja, jer se već u nedjelju 01. 07. 2012. godine, organizuje kosidba na Balkani kod Mrkonjić Grada.

 
 

 
 
 

DELEGACIJA NAŠE OPŠTINE POSJETILA KAMERŠTAJN
Nezaboravni dani u Njemačkoj

U okviru pozdravnog prijema, dva vodeća čovjeka dalekih, a ipak bliskih opština otkrili su tablu na kojoj je ispisano ime našeg mjesta i udaljenost od Kamerštajna, pored još tri grada koji su prijateljski povezani sa tom njemačkom opštinom. Zanimljivo je pomenuti da se tabla sa nazivom naše opštine nalazi i na samom ulasku u Kamerštajn, što je bilo prvo prijatno iznenadenje koje nas je dočekalo neposredno po dolasku u Njemačku. A svakako nije bilo jedino...DETALJNIJE

Tabla na ulazu u gradić Kamerštajn
 
 
 

Krajem aprila, u našoj opštini postavljena je turistička signalizacija, tako da sad svi oni koji ulaze u Drinić mogu da vide table obavještenja o našim najvažnijim znamenitostima, manifestacijama i prirodnim bogatstvima, dok se ispred zgrade ŠG“Oštrelj-Drinić“ nalazi Turistička informativna ploča.
Nosilac ovog projekta bila je opština Petrovac, a isti je realizovan u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma, koji su finansirali ovaj projekat sa iznosom od 3.000 KM. Naša opština želi da ostvari privredni napredak, na savremenom konceptu ekonomskog i društvenog razvoja, koji će zasnivati na evropskim načelima i načelima demokratizacije društva. Stvaranje pozitivnog privrednog ambijenta, korišćenje prednosti lokacije i prirodnih potencijala i uključivanje u savremene ekonomske i društvene procese, samo su dio razvojnih perspektiva naše opštine.
Postavljanjem turističke signalizacije istaknule su se i na neki način oživjele naše znamenitosti – centralna partizanska bolnica iz Drugog svjetskog rata, Spomen kuća poginulim borcima iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, spomenik borcima antifašistima iz Drugog svjetskog rata, prašuma Lom, Željeznicka kolonija – Srnetica, Kozila - Štraparijada i Lovačka kuća „Veliko vrelo“.
Cilj ovog projekta svakako je bila kvalitetnija turistička ponuda, a kvalitetna i dobro postavljena turistička signalizacija bez sumnje predstavlja osnovu dobre ponude.
-Za našu opštinu je od velikog značaja postavljanje turističke signalizacije, jer, svaka lokalna zajednica koja je turistički atraktivna mora da informiše turiste gdje treba da idu, šta mogu da vide i koliko je to udaljeno . A najbolji način da se to postigne jeste postavljanje informatrivnih ploča i putokaznih tabli, što ubrzava i pojednostavljuje dolazak gostiju na konačno odredište – smatra načelnik opštine Petrovac, Dejan Prošić.

 
 
 
 

Turistička organizacija opštine Petrovac nedavno je zvanično počela sa radom. Za direktora ove javne ustanove, koju je osnovala Skupština opštine Petrovac, imenovana je Olgica Kecman, dok su članovi Upravnog odbora Vesna Grbić, Bojan Ćulibrk i Božana Puđa.
•Djelatnosti Turističke organizacije opštine Petrovac prvenstveno su promocija turizma našeg kraja, unapređivanje i promocija izvornih vrijednosti, kao što su tradicija, običaji i etnološko blago, stvaranje pretpostavki za valorizaciju turističkih resursa opštine, kao i promocija i organizovanje kulturnih, umjetničkih, sportskih i drugih skupova i manifestacija koji doprinose razvoju turističke ponude naše opštine – rekla je direktor TOOP, Olgica Kecman.
Poslovanje ove ustanove organizuje se na osnovama kojima se obezbjeđuje jedinstveno, efikasno i racionalno obavljanje poslova i zadataka iz njenog djelokruga i preduzimaju mjere za unaprijeđenje rada i tehnološku modernizaciju, te za unaprijeđenje i racionalizaciju unutrašnje organizacije i za stručno obrazovanje i usavršavanje radnika.
Važnije djelatnosti ove organizacije, između ostalog su i saradnja i koordinacija sa privrednim subjektima koji obavljaju turističku djelatnost ili su usko povezane sa istom, podsticanje razvoja područja naše opštine koja nisu uključena u turističku ponudu, saradnja sa drugim turističkim organizacijama u RS, osnivanje turisticko-informativnih centara, prikupljanje podataka za potrebe informisanja turista, te učestvovanje u definisanju ciljeva i politike razvoja na nivou opštine Petrovac.

 
 
 
 

Manifestacija „Djeca u saobraćaju“, u okviru koje je organizovano regionalno takmičenje osnovaca u biciklizmu, održana je u subotu u Šipovu. Na ovom sportskom događaju, učestvovalo je 12 ekipa, a u svakoj od njih bilo je četiri člana - dva dječaka i dvije djevojčice. Ekipa Osnovne škole „Drinić“, u kojoj su se nalazili Vuk Kecman, Ognjen Kecman, Kristina Bulajić i Danijela Puzigaća, dok su u rezervi bili Nikola Srdić i Danijela Latinović, osvojila je prvo mjesto, a najbolja u pojedinačnoj kategoriji u kojoj su se takmičile djevojčice, također je bila učenica naše Osnovne škole, Kristina Bulajić. Pored praktičnog, organizovan je i teoretski dio takmičenja, gdje su djeca imala zadatak da odgavaraju na pitanja o učešcu u saobraćaju. Učenici koji su predstavljali drinićku ekipu bili su najbolji na kvalifikacionom takmičenju, koje se sastojalo iz dva dijela, a koje je nedavno organizovano u Driniću. Manifestaciju „Djeca u saobraćaju“ u Šipovu organizovao je Auto-moto savez Republike Srpske. Pored naših osnovaca, na ovoj sportskoj smotri učestvovali su i daci iz Mrkonjić Grada, Šipova, Ribnika, Jezera... •Manifestacija je bila zaista sjajno organizovana, veoma dobro posjećena, a posebno mi je drago da su drinićka djeca ostvarila tako zapažene i sjajne rezultate. Sledeće godine, ovaj sportski događaj trebao bi biti organizovan u Driniću, a sada se naša pobjednička ekipa, zajedno sa drugoplasiranim drugarima iz Šipova već priprema za republičko takmičenje u ovoj disciplini, koje će biti održano sad u maju, u Tesliću – istakao je sekretar Auto-moto društva Petrovac-Drinić, Dragan Kecman.U okviru provođenja preventivnih aktivnosti Auto-moto saveza Republike Srpske, neposredno nakon pomenutog događaja, u Driniću je postavljen pokretni poligon. Ova aktivnost nosi naziv „Obuka djece u saobraćaju“, a odnosi se na edukaciju mališana u saobraćaju, i to onih koji su predškolskog i ranoškolskog uzrasta, od pet do devet godina.

 

 
 
 

Pravoslavni vjernici širom svijeta proslavili su u nedjelju najveći hrišćanski praznik Vaskrs, praznik pobjede života nad smrću, povodom kojeg su u svim pravoslavnim hramovima i crkvama služene svete liturgije. Tako je bilo i u Driniću. Na Veliki petak u Crkvi Svete Trojice upriličena je liturgija u 18 časova, dok je Vaskršnja liturgija počela u 9 časova ujutru, a služio ju je naš sveštenik Dragan Škalonja,u prisustvu brojnih vjernika. Iz teološke perspektive, Uskrs predstavlja najvažniji hrišćanski praznik, kojim se izražava radost zbog konačne pobjede sina Božijeg, nad smrti i progonstvom. Po tumačenju nekih protestanata, ne Uskrs nego Veliki petak predstavlja najveći hrišćanski praznik, zato što se čovječanstvo vec Isusovom smrti, a ne njegovim uskrsnućem, oslobodilo grehova. Ali, ta teorija negira postojanje života poslije smrti, pošto Isus po Svetom pismu, smrt pobjeđuje tek svojim uskrsnućem. Mnogi Hrišcani u tome i vide smisao i značenje Uskrsa. Početak običaja da se za Uskrs pripremaju jaja potiče iz vremena Marije Magdalene, koja je prilikom širenja Jevanđelja u Rimu izašla pred cara Tiberija sa rečima "Hristos vaskrse" i pružila mu na dar ofarbano jaje. Tucanje jajeta i lom ljuske, koja simboliše okove, predstavlja početak novog života. I danas za ovaj praznik u narodu su ustaljeni mnogi običaji, koji naročito vesele djecu. Za taj dan se farbaju jaja, najviše crvenom bojom (mada se koriste i druge boje) , poklanjaju se jaja i tuca se jajima.-Vaskrsenje Hrista i Spasitelja našeg je, braćo i sestre i sva naša duhovna deco širom vaseljene, „praznik nad praznicima i slavlje nad slavljima“, „čudo nad svim čudima i dar nad svim darovima“, što je svemogući Bog, u svojoj neizmernoj milosti i ljubavi, darovao rodu ljudskom. U ovom daru se nalaze svi darovi, a u ovom blagoslovu svi blagoslovi - kako ovde na zemlji, tako i na nebesima. Ovaj praznik nam nalaže da svoj život provodimo u punom osećanju odgovornosti.- poručuje patrijarh Irinej poslanicom.

 

 
 
 

Sastanak Inicijativnog odbora Srpske Demokratske stranke, održan je u našoj skupštinskoj sali 22.03.2011.godine, kojem su pored desetak simpatizera ove partije, prisustvovali i potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić, kao i generalni sekretar Dragan Ćuluzan. Cilj sastanka je bio formiranje, odnosno obnavljanje opštinskog odbora ove stranke, koja je u ratu i neposredno poslije njega bila vodeća partija u Republici Srpskoj. Za predsjenika opštinskog odbora SDS-a u Driniću izabran je Žarko Kovačević, za potpredsjednika Sretko Stanković, dok ce sekretar stranke biti Jelena Banjac. "Na ovom sastanku neophodno je da sa najvećim funkcionerima stranke dogovorimo šta je neophodno da učinimo kako bi opštinski odbor ove partije oživio u našoj opštini, te da na taj način političku scenu u Driniću učinimo kvalitetnijom, zanimljivijom i raznovrsnijom. Nadam se da je ovo samo početak naše saradnje i druženja, jer planiramo uskoro da organizujemo u Driniću i javnu triibinu, koja bi bila šireg karaktera. Pred nama je težak zadatak, a sigurno da će bar u početku biti lakše privući glasače, nego članove, ali u svakom slučaju, nama su dobro došli i jedni i drugi "– istakao je Žarko Kovacević.Prema riječima potpredsjednika SDS-a, Ognjena Tadića, obnavljanjem rada opštinskog odbora ove stranke, ući ćemo u veliku političku zajednicu , koja ima preko 60 opštinskih odbora, preko 50 hiljada registrovanih članova, hiljade i hiljade aktivista, zavidnu tradiciju i uređene organe, a ono što je najvažnije što SDS ima jeste političko iskustvo, koje je vezano za stalnu njenu sposobnost da bude ključni politički oslonac Republike Srpske i svog naroda u svim vremenima. "Drago mi je što čujem da već dugo vremena razmišljate o obnavljanju rada opštinskog odbora u Driniću i vidim da je ono što radite rezultat vaše dugo donošene i zrele odluke, koja je motivisana osnovnim razlogom, koji svakog čovjeka tjera u politiku, a to je borba za pravdu i pravednost. Od elementarne važnosti je što vidim da istinski svojim stavom pripadate jednom političkom opredjeljenju koje je sadržano u programu i politici SDS-a, a nama je zaista stalo do toga da SDS u Driniću živi i radi" – naglasio je Tadić.

 

 
 
 

Miladin Dragičević i Peđa Koljević u društvu žena


Subota, deseti martovski dan, bio je idealna prilika da se u prekrasnom prirodnom ambijentu, u „Lovačkoj kući“ na Velikom Vrelu okupe žene iz Bosanskog Petrovca, politički opredjeljene za parlamentarnu stranku Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Povod za ovo druženje bio je prvenstveno formiranje Aktiva žena na području opštine Bosanski Petrovac 9. marta, a zatim i obilježavanje Međunarodnog dana žena, koji je proslavljen samo dan ranije.
Organizator zabave bio je predsjednik Regionalnog odbora SNSD-a, Mile Atlagić, a pored njega i veselih žena, proslavi su prisustvovali i savjetnik predsjednika Republike Srpske, Miladin Dragičević, predstavnik Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, Peđa Koljević, te predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Bosanskom Petrovcu, Obrad Milošević.
-Povoda za ovo druženje bilo je i više nego dovoljno, a želim da ovom prilikom istaknem kako mi je veoma drago što je formiran Aktiv žena SNSD-a na ovoj teritoriji, jer adekvatna politička organizovanost i zastupljenost žena u politici, osnovni je preduslov za efikasnu političku akciju. Vlastitim sposobnostima i snagom, žene će zauzimati odgovarajuće mjesto u stranci, te neposredno doprinijeti boljem funkcionisanju vlasti na svim nivoima društvene zajednice, na dobrobit oba pola - istakao je za „Petrovačke vijesti“, Mile Atlagić.
Druženje je proteklo više u zabavnoj, nego u radnoj atmosferi, ali se podrazumjeva da je nezaobilazna tema bila priprema za lokalne izbore i lista potencijalnih kandidata za načelnike opština Bosanski Petrovac i Petrovac. Ipak, mnogo se više slavilo i veselilo, jer za priču još ima vremena...
-Aktiv žena trenutno broji oko 30 članova, a predsjednica je dr Ivana Obradović. Organizator je sa ovom zabavom ispunio sva naša očekivanja i unaprijed se veselimo i našem sledećem susretu, na kojem ce osim žena, prisustvovati i ostali članovi SNSD-a. Nadam se da će naše sledeće druženje biti organizovano što prije – naglasila je predsjednica Opštinskog odbora mladih SNSD-a u Bosanskom Petrovcu , Slobodanka Kerkez.

 

Obrad Milošević, Mile Atlagić i Miladin Dragičević

 
 
 

Međunarodni Dan žena, 8. mart, svečano je proslavljen i na teritoriji naše opštine. U ranim jutarnjim časovima organizovana je sjajna priredba, u vrtiću u Bosanskom Petrovcu, kojoj su prisustvovale i drinićke žene, čija su djeca upisana u ovu ustanovu. Nešto prije podneva, nastavljeno je u sličnoj atmosferi, proslavom u sali Osnovne škole „Drinić“, koju su organizovali učenici i nastavnici te institucije. Kao i obično, manifestaciju su otvorili prvačići svojim recitacijama, nakon njih nastupio je veliki hor numerom „Srpkinja“, a onda su na pozornicu izašli i ucenici II, III i IV razreda., koji su u harmonikaškoj pratnji Srđana Kecmana otpjevali pjesmu „Tri livade“ Bila je ovo prilika da svi oni koji vole šalu i smijeh uživaju u skečevima „Otkrivena tajna“, „Detektor laži“, a publici se predstavio i mali hor sa pjesmom „Kad si srećan“. Publika je čula i pjesme „Žena je tajna“, „Usnula je dubok sanak sa Kosova Rada“, „Jedna je majka“ , „Hvala ti, mama“ i mnoge druge, posvećene najvažnijim i najpredanijim ženama na svijetu - majkama. Stariji đaci otplesali su i čuveni ples „Ča-ča-ča“, dok su se učenici VIII razreda predstavili sa glumom iz „Pokondirene tikve“. Nakon priredbe, u kafe restoranu „Brzi“, u 13 časova , načelnik opštine, Dejan Prošić, organizovao je prijem za pripadnice ljepšeg pola iz naše opštine. Prijemu je prisustvovalo pedesetak žena, a druženje je proteklo u prijatnoj i svečanoj atmosferi. Veselo je bilo i u večernjim satima , gdje se na istom mjestu našao još veći broj dama. Uz bogatu trpezu i dobru muziku, ispraćen je još jedan Dan žena, a slavilo se i pilo do ranih jutarnjih časova...

 

 
 
 

Jednodnevna radionica na temu razmatranja trenutnog stanja i problematike u prašumskom rezervatu „Lom“ i u njegovoj okolini održana je u srijedu 7. marta u „Lovačkoj kući“ na Velikom Vrelu. Sastanak je organizovan u okviru projekta „Pružanje tehničke podrške u pripremi podprojekata“, a u sklopu programa „Šumska i planinska zaštićena područja“, koji implementira Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, a putem Svjetske banke uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu. Pored našeg prašumskog rezervata, u projekat su uključeni i NP „Kozara“ i “ Sutjeska“, te prašumski rezervat „Janj“. Organizatori sastanka bili su Evropski centar za zaštitu prirode i Regionalni centar za okoliš, a pored njihovih predstavnika, Kristijana Čivića, odnosno Andree Bevande- Hrvo, radionici su prisustvovali načelnik naše opštine, Dejan Prošić, direktor Turističke organizacije iz Drinića, Olgica Kecman, predsjednik Ekološkog pokreta “Drinić“, Dušanka Pećanac, predstavnikci ŠG“Oštrelj-Drinić“, Mićo Runić i Sretko Stanković, te učiteljica naše Osnovne škole, Nikolina Branković.• Cilj radionice jeste predstavljanje projekta i diskusije o trenutnom stanju u i oko zaštićenog područja, ključnim resursima biodiverziteta i zaštićenog područja, pitanjima i prijetnjama po biodiverzitet, prioritetima i mogućnostima očuvanja biodiverziteta, kao i prednostima i mogućnostima koje biodiverzitet i zaštićeno područje može ponuditi lokalnoj zajednici i ostalim interesnim grupama, imajući u vidu ograničenja pristupu resursima zaštićenih područja – naglasio je predstavnik Evropskog centra za zaštitu prirode, Kristijan Civić. Na radionici je zaključeno da je neophodno riješiti pravno pitanje rezervata, odnosno uspostaviti formalno-pravnu zaštitu, iskoristiti „brend“ zaštićenih područja, povezati se sa drugim zaštićenim područjima, uvesti rendžersku službu, a ujedno je potrebno i razvijati turizam u okolini. Za ovaj projekat u Republici Srpskoj, za četiri zaštićena područja, predviđen je grant od oko 180 hiljada dolara, a radionice za obučavanje u pisanju i apliciranju projekta, planirane su za dvadesetak dana na Kozari. Projektna ideja, koju su iznijeli i oko koje su se složili svi učesnici radionice bila je osnivanje „Eko-centra“ u našoj opštini, odnosno u blizini prašume „Lom“, a nosilac projekta bila bi Turistička organizacija Drinića, u saradnji sa opštinom, Poljoprivrednom zadrugom i ostalim zainteresovanim stranama.

 
 

 
 
 

Naša saradnica iz Beograda, mlada Aleksandra Banjac, poslala nam je neobične slike i još neobičniju vijest. Naime, na zvaničnom sajtu najboljeg tenisera svijeta, našeg Novaka Đokovića, osvanula je i slika sa transparentom "ĐOKOVIĆ - Republika Srpska - DRINIĆ" (prva slika). Tetak naše Aleksandre, gospodin Lule Novaković i njegova supruga Joka, boravili su u Australiji i pratili tenisko takmičenje "Australia Open". Lule je čak i u finalnom meču između Novaka i Nadala zdušno mahao sa svojim transparentom pa je tako i uhvaćen okom kamere i našao se na Novakovom zvaničnom web sajtu. Tako je Drinić i na ovaj način postao slavan ili se bar malo "očešao" o Novakovu blještavu zvijezdu slave. Druga slika prenosi nam atmosferu ispred teniskih terena a treća slika je na samom terenu gdje je održan i finalni meč i gdje Lule u društvu Vlade Divca ponosno pokazuje čuveni transparent. Slika koja se našla na Noletovom sajtu objavljena je i u najtiražnijem časopisu na srpskom jeziku u Austarliji "Srpskom Glasu". Zahvaljujemo se našoj mladoj saradnici a bogami i Luli i njegovoj supruzi. Oni su bili u neku ruku i predstavnici našeg Drinića na ovom epskom teniskom finalu.

 

 
 
 

Krajem prošle godine načelnik opštine Petrovac gospodin Dejan Prošić dao je opširan intervju za lokalni list Petrovačke vijesti. U osvrtu na učinjeno i pogledu u budućnost iz vizure našega načelnika upoznaćemo i čitaoce ovoga sajta. Razgovor vodila gospođa Božana Puđa.

INTERVJU

načelnik opštine Dejan Prošić
 
 
 

Opštinska boračka organizacija Petrovac – Drinić obilježila je juče, 14. februara Dan boraca odbrambeno - otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvi srpski ustanak . Položeni su vijenci na Spomen obilježja,što su ovaj put učinili načelnik naše opštine Dejan Prošić, predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije, Dragan Pećanac, kao i članovi Boračke organizacije Tomislav Novković i Perica Damjanović.
Samo po sebi, podrazumjeva se da je na ovaj dan posvećen našim borcima, upriličen i Parastos za poginule i umrle borce odbrambeno - otadžbinskog rata, kojem je pored porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, prisustvovala i nekolicina gradana Drinića, a razlog nešto slabije posjećenosti zasigurno su sibirske hladnoće i sniježne padavine.
Ovo je zasigurno dan kada svi treba da se prisjetimo naših boraca, koji su ugradili svoje živote u Republiku Srpsku, ali i svih onih koji su kao borci Vojske RS građani ove zemlje i koji očekuju od svoje Republike da ima razumijevanje za sve njihove poteškoće.
Predsjednik Boračke organizacije RS, Pantelija Ćurguz čestitao je svim demobilisanim borcima Vojske Republike Srpske Dan boraca odbrambeno – otadžbinskog rata.
- Dan boraca jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji srpskog naroda. Izražavamo uvjerenje da ćemo svakim danom u našoj Republici - našoj svetinji, stvarati bolje uslove za bolji materijalni položaj svih demobilisanih boraca i svih koji su na bilo koji način dali svoj doprinos stvaranju Srpske - rekao je ovom prilikom Ćurguz.

 

 
 
 

Nove sniježne padavine izazvale su brojne probleme u saobraćaju u Republici Srpskoj, a temperature ispod nule donijele su i brojne druge probleme, od kvarova na elektro i toplifikacionoj i vodovodnoj mreži, do problema koje ovakve nepogode donose hroničnim bolesnicima. Zbog sniježnih padavina radnici ŠG „Oštrelj-Drinić", Bojan Šehovac i Branislav Kecman, kao i radnik KP „Uzor“, Jovica Banjac rade punom parom. Dok su radnici Gazdinstva zaduženi za čišcenje i održavanje glavnog puta, dotle Jovica Banjac sa univerzalnom mašinom rovokopač-točkaš JCB 3CX Super Site Master, rašcišćava sve ostale puteve.
-Bilo je dana kada sam radio po 13 sati dnevno, ali zaista mi ne pada teško, jer znam da su vremenske neprilike trenutno takve i da se ne mučimo samo mi sa sniježnim nanosima i nepročišćenim putevima. Čak mislim da ima opština u kojima je situacija po tom pitanju mnogo teža. Nije mi problem što sam aktivan po cijeli dan, samo mi smeta što i u ovakvim trenutcima ljudi nisu zadovoljni. Neki bi htjeli da im se pročisti put i do štale, ali sva sreća, pa je ipak mnogo veći broj onih razumnijih, koji shvataju da je u ovakvim vremenskim uslovima tako nešto neizvodljivo i da su prioritet osnovni lokalni putevi, parkinzi ispred firmi i slično – ističe Jovica Banjac.
Prema njegovim riječima, najteže je čistiti puteve prema zaseoku Gavrići i Avala, jer su oni uski, a sniježni nameti veliki, ali uz malo više truda i taj se posao uspješno obavi.-Dajemo sve od sebe da glavni put od Škrakića brda pa sve do Velikog Vrela bude dobro pročišćen i prohodan, kako bi se saobraćaj mogao nesmetano odvijati. Mislim da u tome i uspjevamo i vjerujemo da ledeni talas praćen obilnim sniježnim padavinama polako jenjava i da je najgore iza nas – kaže Bojan Šehovac.
Trenutna visina sniježnog pokrivača u našoj opštini je 63 centimetra, dok je temperatura izmjerena u jutarnjim casovima 14. februarskog dana bila -16 , a nekoliko dana ranije dostizala je i 26 stepeni Celzijusovih ispod nule. Potpuno odsječenih zaseoka nema, pa samim tim ni ljudi kojima se ne bi mogla pružiti bilo kakva eventualna pomoć. S obzirom na sve pomenuto, situacija nije alarmantna, pa samim tim u našoj opštini nije ni proglašeno vanredno stanje.
A vanredno, ili stanje elementarne nepogode, proglašeno je za sada u 18 opština Republike Srpske.
- Situacija je i dalje složena. Padavine su slabije nego prethodnih dana, ali to treba iskoristiti za dodatni angažman svih koji rade na rašcišćavanju putnih komunikacija, kako bi se uspostavila povezanost opština RS - rekao je premijer Džombić.

 

 
 
 
 

U čast prvom srpskom prosvetitelju, koji zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u srpskoj istoriji, 27. januara u sali Osnovne škole „Drinić“, proslavljena je školska slava, Sveti Sava. Tog zimskog i svetog dana organizovan je bogat kulturno-umjetnički program, kojeg su pripremili učenici i nastavnici, a tom prilikom, naš sveštenik Dragan Škalonja osveštao je slavski kolač i zapalio svijeću. Na samom početku priredbe, publici su se predstavili prvačići, koji su recitovali pjesme posvećene najvažnijoj figuri srpske istorije, kulture i crkve. Prisutne je pozdravila i direktor škole, Milja Banjac, nakon čega su se publici predstavile učenice Nikolina Bulajić i Milica Đaković numerom „Srpkinja je mene majka rodila“, odnosno pjesmom „Sveti Sava“. Bila je ovo prilika da čujemo i recitaciju „Sveti Sava ćirilicom piše“, a također i da vidimo skečeve „U školi“, „Pijani vozač“ i „Čkalja“. Učenik Srđan Kecman dao je svoj doprinos na ovoj manifestaciji sviranjem harmonike, a članovi folklornog društva izveli su „Gluvo Glamočko“. Sala je bila ispunjena do poslednjeg mjesta, a sve tačke naših đaka praćene su sa velikom pažnjom i nagrađene još većim aplauzom. Srpska pravoslavna crkva 27. januara slavi dan svog utemeljivača, države i školstva - Svetog Save. Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Srpskoj kao radni, ali nenastavni dan - školska slava. Đaci i prosvjetni radnici proslavljaju Savindan svečano, uz priredbe, akademije i sječenje slavskog kolača.Prva proslava Svetog Save kao školskog patrona održana je 1812. godine, u Zemunu, odakle se brzo proširila u sve dijelove srpstva, a himna Svetom Savi je prvi put izvedena 1839. godine u Segedinu. Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava na prijedlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu 2. januara 1840. godine, odlukom Sovjeta Knjaževstva Srbskog i te godine proslavljen je u Kragujevcu i Beogradu. Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i prvi srpski arhiepiskop. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Vizantije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve.

 

 
 
 
 Ove godine ko ni jedne do sada, obnovljenom Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bukovači pohrlili su mnogi njeni vjernici. Ovom bastionu pravoslavlja i bedemu srpstva koji odolijeva već vijek i po, raznoraznim nedaćama i nevremenu, vratila su se njena djeca, njeni vjernici. I to većinom mladi. I kao što je ovaj Hram obnovljen u građevinskom smislu i ljudi okupani vjerom poniješe barjak srpski i uputiše se na Badnjicu po Sveti Badnjak. I kao što običaji nalažu, prvo su se okrijepili kod Likote, u zoru što tek treba da zarudi, pa dalje u odabir Badnjaka. Kad su ga našli i odabrali, pomoliše se, zasuše ga žitom i , uz Božiju pomoć, usjekoše. Tako su uradili Bukovčani, a Barani su okrenuli na drugu stranu sa istim ciljem. I dok su prvi vozili Badnjak po svom selu, od domaćina do domaćina i od kićenja do kićenja, ovi drugi isto činiše po selu Bari, uz pjesnu, svirku i veselje. U već odmaklo jutro obe ekipe nađoše se pored Hrama. U crkvi je održana večernja liturgija, podjela paketića, osveštavanje badnjaka i na kraju paljenje badnjaka. Sve je to propraćeno sa velikim, kao nikad do sada, brojem posjetilaca. Slike sve govore, a poslao ih je naš saradnik i dopisnik Jovan Banjac.

 
 
 

 
 
 
 


Pretposlednji dan stare nam godine u Driniću je protekao u predprazničkom raspoloženju i novogodišnjoj groznici. Radnici Šumskog gazdinstva su u jutarnjim časovima u kancelariji tehničke pripreme organizovali sada već tradicionalni koktel, kojem su, osim kolektiva ovog preduzeća prisustvovali i radnici Administrativne službe naše opštine, predvođeni načelnikom Dejanom Prošicem, koji se uvijek rado odazove pozivu svojih bivših kolega. (na slici 1. koktel majstor Sretko Stanković u akciji). Koktel je , uz muziku, hranu i piće, protekao u veseloj atmosferi, a od podneva druženje je nastavljeno u sali Osnovne škole „Drinić“, gdje su najveseliji i najglasniji bili naši mališani. Kako i ne bi, kada je ovo bio njihov dan - dan kada ih je Deda Mraz obradovao najslađim darovima. Dodjela paketića nije bila jedini sadržaj za naše najmlađe i najslađe, jer je taj isti dan od 17 časova, prvi put na teritoriji naše opštine organizovan i maskenbal! (na trećoj slici detalj sa maskenbala). I za organizaciju ovog nesvakidašnjeg događaja bile su zadužane „Žute dunje“, a velik broj ljudi, koji su se odazvali pozivu na ovu manifestaciju, maštoviti kostimi, vesela i uzbudljiva atmosfera, samo su znak da se ovakvi sadržaju trebaju organizovati i češće. Večernji časovi ovog sadržajnog dana bili su rezervisani za odrasle i zabavu na kojoj je goste uveseljavao sjajni Mirsad Bešikević iz Bihaća. Prednovogodišnja zabava trajala je do kasno u noć i bila je odlična uvertira za novogodišnji provod. A za najluđu noć bilo je ludo i nezaboravno, kao što to i dolikuje trenucima kada se ispraća Stara, a dočekuje Nova godina. Oni koji nisu ostali u toplim domovima provodili su se u petrovačkim kafićima, kod „Brzog“ ili na „Velikom vrelu“.
Da bi se ova noć provela u Lovačkoj kući, trebalo je izdvojiti 40 KM, a pored konzumacije dva pića, u ovu cijenu uračunata je i večera. Goste su zabavljali Branimir i Milan Stojanović, te Zora Kecman. Magiju novogodišnje noći osjetili su i gosti „Kod Brzog“, gdje su nastupali Petar Pećanac i Dragan Grbić. Ulaz se nije plaćao, a tokom cijele noći tražila se stolica više. Uz brojne hitove zabavne i narodne muzike, veseli i razdragani Drinićani dočekali su ponoć i tako ispratili još jednu godinu. Nadjamo se da će nam ova godina donijeti prvenstveno zdravlje, ljubav koje danas malo ima, sreću koja je nekako uvijek daleko kad nam treba, i uspjeh, koji nam život ne garantuje....

 

 
 
 
 

Najradosniji hrišćanski praznik – Božić proslavljen je u svim krajevima Republike Srpske, pa tako i u Driniću, a obilježavanju ovog velikog dana prethodila je proslava Badnjeg dana i večeri, što je u našoj opštini, kao i svake godine bio doživljaj za pamćenje. Zora Badnjeg jutra bila je idealan trenutak da muškarci odu u šumu i usjeku Badnjak, kojeg su onda cijeli dan vozili kroz selo. Ovogodišnji domaćin, izuzetno gostoljubiv i prijatan, bio je Milan Kecman – Brzi sa porodicom.Večernje Bogosluženje počelo je u 19 časova u Crkvi Svete Trojice, a sveštenik Dragan Škalonja je, pored najradosnijeg hrišcanskog pozdrava, „Mir Božiji, Hristos se rodi“ još jednom pozvao vjernike da u crkvu dolaze što češće i masovnije. Nakon Bogosluženja, Badnjak je naložen ispred crkve. Taj čin prezentuje središnji element simbolike rađanja novog sunca, a pregršt varnica bačenih u nebo najavljuje mnogo roda i prinosa. S obzirom na činjenicu da je vjetar uporno i neumoljivo duvao, nije bilo prilike da se vjernici zadržavaju ispred crkve, pa su se nakon dodjele dječijih paketića, koje je obezbjedila naša opština za svoje najmlađe, mnogi uputili prema restoranu „Sunce“, gdje je nastavljena proslava ove velike večeri. Oni koji su postili morali su se tu noć odreći hrane i pića, pošto je umjesto jutarnje, u našoj Crkvi upriličena ponoćna liturgija na kojoj se moglo pristupiti Svetoj tajni pričešća.„Nema dana bez očinjeg vida niti prave slave bez Božića“, kazivao je iguman Stefan u „Gorskom vijencu“. I zaista, praznik roždestva Hristovog je pored Vaskrsa najveći od svih datuma koji slave svi hrišćani svijeta. Rođenje Bogomladenca čini centar hrišćanske istorije, jer ju je podijelio na dva dijela - na događaje prije i poslije rođenja Isusa Hrista. Prvog dana proslavlja se rođenje Isusa Hrista, drugog se obilježava Sabor Presvete Bogorodice, a treći dan je Stevanjdan, posvećen arhiđakonu koji je prvi stradao za vjeru u Hrista.

 

 
 
 
 

Naš saradnik i vjerni drug Jovan Banjac, poslao nam je prelijepe slike Drinića i Bukovače, prekrivene bijelim pokrivačem. Kao što sam reče:"Evo malo slika iz ljute Krajine da razmrdamo uspavani sajt". Ovim putem mu se zahvaljujemo i nadamo se plodonosnoj saradnji i u sljedećoj godini.

 

 
 
 

Prošao projekat: “Neka nam škola,vodom zablista“
PAR grupa „Black Rose“ - Osnovna škola „ Drinić“ pod pokroviteljstvom Unicefa,u saradnji sa institutom za hidrogradnju iz Sarajeva uradila je projekat i od strane Uneska dobila novac u vrijednosti 4500,00 KM za sanaciju sanitarnih cvorova u OŠ „Drinić“ u Driniću.
Direktorica škole Milja Banjac, nastavnica Rajka Đumić i tri učenice VIII razreda (Marija Bulajić, Jovana Budimir i Danijela Pećanac), članice Par grupe "Black Rose" bili su u Sarajevu , u hotelu Holivud a cilj je bio promovisanje njihovog dugoročnog plana-sanacija sanitarnih čvorova u školi, zajedno sa još 12 opština iz BIH pred međunarodnim organizacijama UNICEF, UNDP, UNESKO a sve u okviru projekta MDG-F.

 

 
 
 

Hipo Alpe - Adria - Bank a. d. Banja Luka donirala je dvije hiljade maraka za uređenje dječijeg igrališta u Driniću, a u okviru svoje donatorske akcije koja se tradicionalno sprovodi povodom obilježavanja Međunarodnog dana štednje, 31. oktobra.
"Međunarodni dan štednje je u Hypo banci dan koji je tradicionalno posvećen najmlađima i institucijama koje brinu o vaspitno - obrazovnom razvoju djece i njihovoj zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti. Hypo banka nastoji da se ovim skromnim poklonima zahvali svojim klijentima i građanima Drinića za ukazano povjerenje tokom ove i proteklih godina" - rekla je Slavica Dronjak, voditelj poslovnice Drinić, Hypo Alpe - Adria - Bank a. d. Banja Luka.
Inače, pored ove donacije, Hypo banka je u Driniću u proteklim godinama organizovala nekoliko donacija koje su bile usmjerene ka Osnovnoj školi, Domu zdravlja, i KUD-u „Grmeč“, čija je ukupna vrijednost oko sedam hiljada maraka.
Ovogodišnja donatorska aktivnost odvijala se u saradnji sa sestrinskom Hypo Alpe - Adria bankom d. d. Mostar na nivou Bosne i Hercegovine.
Ukupna vrijednost donacija koje su Hypo banke u Banjoj Luci i Mostaru izdvojile ove godine povodom Dana štednje iznosi 80 hiljada maraka, a iste su bile usmjerene ka osnovnim i srednjim školama, dječijim vrtićima, akademijama likovnih umjetnosti i udruženjima građana širom Bosne i Hercegovine.
Ova obimna akcija na polju društveno odgovornog djelovanja za cilj je imala podsjetiti javnost na značenje riječi štednja i na to koliko je ona značajna za budućnost.
Inače, Međunarodni dan štednje obilježava se 31. oktobra, na dan kada je 1924. godine u Milanu održan prvi međunarodni kongres predstavnika svjetskih štednih ustanova, koji su se sastali u želji da pronađu izlaz iz krize prouzrokovane Prvim svjetskim ratom. Konstatovali su da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva, te su donijeli odluku kojom je ustanovljen Međunarodni dan štednje, s ciljem da se javno promovišu njene vrijednosti. Tu je odluku donijelo 350 delegata iz 27 zemalja, koji su predstavljali oko stotinu miliona štediša.

 

Slavica Dronjak, voditelj poslovnice Drinić, Hypo Alpe - Adria - Bank a. d. Banja Luka i načelnik opštine Dejan Prošić u druženju sa djecom

 
 
 

Donacija vrijedna 130 000 KM

Opština Petrovac – Drinić je novonastala poslijeratna opština formirana nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao dio predratne opštine Bosanski Petrovac, ukupne površine 145 km2 i sa preko 2000 stanovnika.
Uporedo sa nastankom opštine tokom 2000.-te godine je osnovano i Osnovno državno javno komunalno preduzece „Uzor“ u Driniću za potrebe distribucije vode stanovništvu na teritoriji opštine i svih ostalih komunalnih poslova kao što su odvoz smeća, upravljanje i uređenje deponije, održavanje gradske čistoće i zelenila, održavanje puteva itd. a koje i dan danas radi i funkcioniše.
Opština se do 2000.godine snabdijevala vodom iz četiri manja neuvezana seoska vodovodna sistema, pa se u 2000.-toj godini pristupilo sanaciji (izgradnji) I faze vodovodnog sistema snabdijevanja vodom opštine Petrovac – Drinić. Tada je i izgraden glavni rezervoar sistema zapremine 200m3 na koti od 787m nadmorske visine, kaptirana su izvorišta Medenca i Ograđenice, te izgrađene pumpne stanice na istim izvorištima. Izgrađen je i glavni cjevovod od rezervoara do centra naselja u dužini od oko 1.250m, te potisni vodovi od pumpnih stanica do glavnog rezervoara. Ukupna dužina našeg cjevovoda je negdje oko 13.500m. U 2010.-toj godini naša opština je ušla u Program „Demokratska uprava na polju ekonomije - Osiguranje pristupa vodosnabdijevanju kroz institucionalni razvoj i infrastrukturu“ (DEG) a koji predstavlja zajednički program UN-a i zemalja članica UN-a za dostizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F), kao jedna od 13 opština u BiH u kojima se ovaj program realizuje tokom ove i iduće godine.
Program je podržan kroz fond za dostizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva, finansiran je od strane Španske vlade, a sve u cilju jačanja nacionalnih vlasništva nad dostizanjem Milenijumskih razvojnih ciljeva.
Program zajedno implementiraju UNDP i UNICEF u partnerstvu sa BH Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, Ministarstvom civilnih poslova BiH, entitetskim Ministarstvima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, partnerskim opštinama i njihovim komunalnim preuzećima, te organizacijama civilnog društva.
U okviru DEG projekta je uspostavljen Opštinski upravni odbor koji je koordinisao rad između nas i predstavnika UN-a, te je trenutno kao rezultat samog projekta na adresu našeg preduzeća stigla univerzalna mašina rovokopač-točkaš JCB 3CX Super Site Master, proizvedena 2011. godine u Engleskoj, a u vrijednosti od oko 130.000 KM sa čim se zaista možemo pohvaliti. U ovoj cjelokupnoj sumi novca opština Petrovac-Drinić je učestvovala sa 10 posto.

 

Direktor komunalnog preduzeća "Uzor" iz Drinića, Brane Stojanović

Univerzalna mašina rovokopač-točkaš JCB 3CX Super Site Master

 
 
 
U Driniću je održano slavlje povodom Dana opštine Petrovac i Krsne slave opštinske Svetoga Luke. Jubilarni petnaesti put je bio i naročito bogat događanjima, gostima a i kulturno-umjetničkim programom. DETALJNIJE..


 
 
 

Tradicionalna manifestacija „Dani base i krompira“, koju organizuje Mjesna zajednica Smoljana, ove godine u tom selu održala se po 5. jubilarni put, a u okviru nje svoje domaće proizvode i ručne radove publici je predstavilo desetak učesnika.
Prvo mjesto za najbolji sir, kajmak i pomješu zauzela je Milja Branković iz Krnje Jele, dok je njena sugrađanka Stoja Dragišić pobjedila u kastegoriji najbolje base. Najteži krompir, od 1 kg i 100 grama, ove godine imao je Smoljanac Boško Kerkez Lepi.
Na ovogodišnjoj manifestaciji, pored nagrađenih, učestvovali su i Anđa Mrđa, Boško Vukobrat, Joka Branković, Jeften Došen, Udruženje žena iz Podrašnice kod Mrkonjic Grada, Poljoprivredna zadruga “Ekoplod“ iz Drinića, Udruženje žena iz Bosanskog Petrovca... Neki od njih su ove godine prvi put na „Danima base i krompira“, a neki su, opet, svake godine tu... Uglavnom, svi se slažu oko činjenice da je ova manifestacija svake godine sve bolje organizovana.
"Odavno smo čuli sve najljepše o ovoj smotri, a pošto smatramo da je to izvrsna prilika da upoznamo druge žene i domaćice, te da razmjenimo iskustva, izuzetno mi je drago što smo pozvani i nadam se da ćemo od sada svake godine biti tu" – istakla je predsjednica udruženja „Naša žena“ iz Podrašnice, Borjana Janković.
Iako je većina posjetilaca samo razgledala i probala ukusne đakonije, nije mali broj onih, koji su se odlučili na kupovinu domaćih proizvoda. Za kajmak i sir trebalo je izdvojiti 14 KM, za pomješu duplo manje, a basa je koštala 6 KM, dok se cijena meda kretala oko 12 maraka. Na ovoj manifestaciji mogli su se kupiti i najraznovrsniji ručni radovi, stare pomalo zaboravljene seljačke torbe, rakija, ljekovito bilje, bundeve, luk... U revijalnom, kulturno-umjetničkom dijelu programa gostima su se predstavili domaćini, grupa „Drvosječe“, KUD „Drvar“ i njihova vokalna ženska grupa, Plesni klub „Žute dunje“ Bihać-odjeljenje Drinić. Kulturno-umjetničko društvo iz Drvara pokazali su prisutnima kako se igraju igre Šumadije i Pomoravlja, kao i Starogradske igre. Vokalna ženska grupa izvela je numere „Ravno polje“ i „Evo dođe da zapjevam ođe“sa pocimaljom Nadom Čeko i Nedom Todorović, dok su plesači iz „Žutih dunja“ odigrali akrobatski rokenrol, a predstavili su se i formacijskim igrama. Veliko oduševljenje i gromoglasan aplauz izazvale su „Drvosječe“ zapjevavši stihove
„Smoljanac sam, ne stidim se brate, oj Smoljano, mnogi znaju za te...“. S druge strane, one osjetljivije dirnula je pjesma posvećena Ili Dragišicu, čovjeku koji je bio duša i srce ove manifestacije, humanista i patriota. Kada se pominju zaslužni građani ovog kraja, ne može, a da se ne pomene i ime Milanka Brkljača, koji je za života bio jedan od najvažnijih sponzora ove gastronomske i kulturne smotre.
U okviru ove svečanosti, u Smoljani je upriličena i prezentacija Poljoprivrednog instituta Republike Srpske o usjevima krompira, a o ovoj temi govorili su magistar Ratko Dimitrić i diplomirani inžinjer poljoprivrede, Dragana Ševo.
Dimitrić je pričao o organskoj proizvodnji uz primjenu hemije i navodnjavanja, proizvodnji krompira u opštini Drinić, te o prednostima i nedostacima organske proizvodnje krompira. Dragana Ševo je upoznala prisutne sa rezultatima sa oglednih parcela i prinosima kod poljoprivrednih proizvodaca, koji su zasijali krompir sorte dezire. Ševo je pričala i o stakleničkoj proizvodnji u Driniću, te je istakla da se, uz primjenjenu agrotehniku, očekuju optimanlni prinosi. Manifestacija je zatvorena tradicionalnim seljačkim ručkom, kada se na meniju, uz nezaobilaznu basu i krompir, našao i odličan kuvani kupus sa mesom.

 

 

 

 

 

 
 
 

Predsjednik Demokratskog Narodnog Saveza, Marko Pavić posjetio je našu opštinu u utorak, 20. septembra i tom prilikom razgovarao sa načelnikom naše opštine, Dejanom Prošićem i ostalim stranačkim kolegama iz Drinića, među kojima su bili direktor ŠG „Oštrelj-Drinić“, Rajko Banjac, direktor Doma Zdravlja, Smilja Bulajić, predsjednik Skupštine opštine, Milan Grbić, te odbornici Vladimir Puđa i Seka Puzigaća.
Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim političkim temama i lokalnom odboru DNS-a, dugovanju ŠG „Oštrelj-Drinić“ prema opštini i trenutnoj finansijskoj krizi.
"Drago mi je što sam danas u Driniću, opštini koja je mnogo ljepša od svih susjednih. Ako gledamo broj zaposlenih po glavi stanovnika u Driniću, onda dolazimo do zaključka da je ovo mjesto u samom vrhu u Republici Srpskoj po procentu zaposlenih. Naravno, uvijek može i bolje, a ja iskreno vjerujem da će uskoro i biti tako" – istakao je Marko Pavić na prijemu kod načelnika Prošića.

 
 
 
 

Uoči Male Gospojine, 20.09. u bukovačkom Hramu Rođenja Presvetle Bogorodice organizovano je večernje bogosluženje. Tom prilikom pozvani su svi koji učestvuju na bilo koji način u velikom projektu obnove ovog dragocijenog vjerskog objekta da svojim prisustvom uveličaju ovaj skup. Istorija ove crkve je duga i trnovita. Prvi put se spominje još davne 1700. godine kao crkva koja je izgrađena od drveta. Voljom vrijednih domaćina Drinića, Bukovače, Vedrog Polja i Bare 1860. započinje gradnja ali sada kamene crkve koja svojom veličinom zasluži da ponese ime Hrama koji je dovršen i osveštan 1863. godine. Jedna je od najstarijih kamenih crkava u cijelom regionu. U oba svjetska rata crkva doživljava značajna oštećenja ali tu je i upornost vjernih domaćina da svoju crkvu podignu i obnove. Takav jedan pokušaj zbio se i šezdesetih godina prošloga vijeka, kada je crkveni odbor na čelu sa tada uglednim domaćinom bukovačkim Jovanom Lukićem započeo obnovu. Ovaj pokušaj onemogućili su komunisti. Tek 1990. crkva je pokrivena i započeto je sa detaljnjnom restauracijom. Ova nastojanja prekinulo je izbjeglištvo 1995. godine. Odmah nakon povratka 1997. godine nastavljeno je započeto. Uporedo sa neimarskim radom na crkvi, uređuje se i groblje, postavlja nova ograda, asfaltiraju se putevi kroz groblje i podiže spomen česma na ulazu u groblje. U cijeloj galeriji likova koji neumorno rade na ovom poduhvatu iskristalisao se dvojac, paroh Dragan Škalonja i Slobodan Kuburić Kubura, član crkvenog odbora. Oni organizuju, lobiraju, odvoze, dovoze, fizički rade, prikupljaju sredstva i još sve što zatreba. Kod većih zahvata na crkvi organizuje se "akcija" ili moba. Skupe se mladići a bogami i oni malo stariji i udarnički rade. Baš skoro je zamijenjen stari pod od kamenih ploča sa keramičkim pločicama. Stare kamene ploče će biti poredane ispred ulaza u crkvu. Oni koji nisu fizički u mogućnosti da pomognu, da li zbog starosti ili daljine prebivališta, pomažu finansijski. U oltarskom dijelu crkve dozidan je ikonostas na kojem su uklesane neobične ikone. Naime, na najboljem crnom granitu marke blu perl, bukovački slikar i ikonopisac Nikola Nine Balaban, danonoćnim radom urezao je desetak ikona. I po ovom je Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Bukovači specifičan i jedinstven. Unutrašnji dio je nabačen i okrečen, strop kompletno renoviran, postavljena masovna izrezbarena hrastova vrata. U pozdravnoj besjedi paroh Škalonja je rekao da će uz Božiju pomoć i vrijedne ruke i izdašne donacije naših ljudi, dogodine Hram biti dovršen i osveštan. U prepunoj crkvi za vrijeme bogosluženja osjetio se taj duh i poruka da obnavljajući naše crkve mi obnavljamo i sebe i svoju dušu. Nakon toga svi prisutni su otišli da se okrijepe u obližnji šator koji je Mile Kecman Brzi postavio pored bukovačke škole i bivše zadruge. A tu su ih čekali i raspjevani "Sinovi Manjače" te se pjevalo, jelo, pilo i veselilo cijelu noć a bogami i drugi dan, na Malu Gospojinu. Nekada se na ovaj dan okupljao narodni zbor oko bukovačke crkve. Nastoji se da se i ova tradicija obnovi.

 

Nekadašnji izgled oltarskog dijela crkve

 

Današnji izgled oltarskog dijela crkve

 

Nikola Balaban ikonopisac na granitu

 

Slobodan Kuburić, "oficir za vezu"

 

Paroh Dragan Škalonja sa gostima

 
 
 
 

na vrh

 
 
made by SiZ