-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
AKTUELNOSTI  
ARHIVA 1 2 3 4
 
 

Evo malo zavičaja i na slikama. Vrijeme tipično za mart. Bude se visibabe a ptice počinju opet da vježbaju svoju razigranu pjesmu. Potoci su nabujali i tek ovakvi pokazuju snagu kojom su nekada okretali mlinsko kamenje na vodenicama. Ovo je konkretno mjesto gdje je nekad bila vodenica na potoku na Baljkovcu pored kuće Banjaca. Možda nekada neki novi mlinovi ponovo zamelju. Klekovača se bori sa snijegom i ne dozvoljava maglama da je napuste. Kozila koja se bude iz zimskog sna. Mladi voćnjak sa krunom od duge. Ples visibaba uz žamor i huku nabujalog potoka. To bi bili radni naslovi slika koje su izložene. Zahvaljujući majstorstvu Jovana Banjca možemo i mi uživati.

 

 
 
 
 
 
 

U znak sjećanja, prisluživanje svijeća

. Od prvog povratka u Drinić, nakon izbjeglištva, prošlo je tačno 17. godina. Hrabra i ponosna ekipa od 23 učesnika, predvođena pokojnim direktorom ŠG „Oštrelj-Drinić“ i nekadašnjim načelnikom opštine, Milankom Brkljačem, krenula je 04.03. 1996. godine iz Banje Luke prema Driniću. Od njih dvadeset i trojice, sedmorica više nisu među nama...
Put je tada trajao rekordnih 17 sati, a borba sa lošim vremenskim uslovima i probijanje kroz led, maglu i snijeg nisu povratnicima pali teško kao što ih je zabolila scena koju su vidjeli po dolasku u Drinić. Sve je bilo spaljeno i porušeno. Zanimljiva je činjenica da je sistematsko paljenje Drinića i Bukovače učinjeno nekoliko mjeseci poslije potpisivanja mirovnog sporazuma. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao a kako stvari stoje niti će.
Danas, 17 godina kasnije, Drinić je varošica. Kuće su davno obnovljene. Ljudi se i dalje bore, ali bar imaju osnovne uslove za život. O uspomenama na taj dan, o životu danas, ali i o danima izbjeglištva razgovarali su naši povratnici u nedjelju - 03.03.2013. godine, kada su se, povodom ovog jubileja, okupili ispred Crkve Svete Trojiceu Driniću. To su: Kovačević Drago (aktuelni načelnik naše opštine) , Kecman Nedeljko (Neđo), Kecman Branislav (Braniša), Banjac Mićo (Žabac), Banjac Duško (Gavrić), Kecman Dragan (Dragančić), Bosnić Slobodan (Boba) , Banjac Jovo (Zekanović), Banjac Dragan (Gajić), Banjac Drago (Dakić), Kecman Mile (Brzi) , Banjac Dragoslav (Zekanović) i Banjac Milovan (Brkić). Povratnici Kecman Dragan (Švrćo), Kovačević Radenko i Kovačevic Radomir nisu prisustvovali ovom skupu, a preostalih 13 koji su došli, prislužilii su ovom prilikom svijeće i odali počast onim ljudima koji su početkom marta bili članovi povratničke ekipe, ali koji nažalost više nisu među živima. To su: Brkljač Milanko, Kecman Drago (Crni), Trninić Mile (Kmile), Kecman Duško (Adžin), Plavša Dušan (Cinjo), Kecman Boško (Boćo) i Banjac Jovo (Ćuni).

 

 
 
 

U uvodnom tekstu za najnoviji broj "Petrovačkih vijesti" urednica Božana Puđa izmeđuostalog evocirala je uspomene na najslavnije dane naše šumarije, pa i na priznanje-plaketu za najbolju šumariju dodijeljeno 2003. godine (na slici lijevo). Zbog aktuelnosti prenosimo tekst u cijelini. PROČITAJTE
 
 
 

Druženje osnovaca na zabavi koja je nosila simboličan naziv „Veselo veče“, organizovano je krajem januara u prostorijama Osnovne škole „Drinić“. Cijena ulaznice bila iznosila je jednu konvertibilnu marku, a prikupljenih 40-ak KM namijenjeno je za otklanjanje pokvarenih brava i postavljanje novih na vratima Osnovne škole. -Problem sa bravama identifikovali smo mi, učenici osnovne škole, i to u okviru školske demokratske sekcije „Happy children“ . Jedan kutak naše škole smo i ostavili za izložbu svega onoga što su učenici do sada uradili na toj sekciji. Identifikovali smo mnoge probleme, kako u školi, tako i u lokalnoj zajednici i počeli smo postepeno da ih rješavamo, a neke smo riješili bez problema i bez poteškoća – istakla je za „Petrovačke vijesti“ učenica 9. razreda, Marija Bulajić. Prema njenim riječima, svi đaci koji su odlučili da budu dio „Vesele večeri“ lijepo su se proveli, đuskajuci uz dobru muziku i pričajuci sa svojim školskim drugarima. „Veselo veče“ organizovali su učenici, zajedno sa nastavnicom Rajkom Đumić.

 

 
 
 

U okviru radova na izgradnji Vatrogasnog doma u Driniću, trenutno se radi spuštanje stropova, a u toku su i keramički radovi. Unutrašnji radovi bili su jedno vrijeme obustavljeni zbog niskih temperatura, ali se sad nastavljaju.
• Vanjski radovi su završeni, a vanjsko uređenje i prilaz objektu za sada nije ni dogovoreno zbog nedostatka finansijskih sredstava – naglasio je za „Petrovačke vijesti“ šef gradilišta, Pero Latinović.
Izgradnja ovog stambeno-poslovnog objekta P+1+Pt počela je krajem juna, a zauzima površinu od 940 m2, 80 % sredstava obezbjeđeno je iz komponente Razvojnog programa Republike Srpske, dok 20 % sredstava obezbjeđuje opština Petrovac. Izvođac radova je D.O.O. „Gratod“ Banja Luka.
Vatrogasni dom
 
 
 

. Krajem januara napustio nas je Gojko (Nikole) Rodić zvani Gojkica, nadaleko i naširoko poznati zubar iz Bukovače. Radni vijek je proveo radeći u Domu zdravlja Bosanski Petrovac. Gojko Rodić je sahranjen na porodičnoj parceli na groblju u Bukovači pored supruge Anke uz prisustvo potomaka, komšija i građana. Poslednji se od njega oprostio višegodišnji radni kolega Milorad Budimir uz prigodan i nadahnut govor. Mi ga u cijelini prenosimo. PROČITAJTE
IN MEMORIAM Gojko Rodić
 
 
 


Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i dan Prvog srpskog ustanka obilježen je 14. februara u našoj opštini polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, što su, ispred opštinske Boračke organizacije, učinili Pero Damjanović i predstavnik porodica palih boraca, Nada Kovačević (slika prva), a ispred Administrativne službe opštine Petrovac, to isto su učinili načelnik Drago Kovačević i referent za boračko-invalidsku zaštitu u našoj opštini, Slavica Balaban. Kao predstavnici porodica palih boraca u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, vijence su na spomenik poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata položile Vesna Petrović i Zorica Stoisavljević (slika druga).
Na ovaj veoma važan dan za boračku populaciju, u drinićkoj Spomen kući, upriličen je i parastos stradalim borcima Vojske Republike Srpske (slika treća).
Povodom Dana boraca i Prvog srpskog ustanka, ministar rada i boračko - invalidske zaštite Republike Srpske, Petar Đokić naglasio je da su za nastanak Srpske najveći doprinos dali borci otadžbinsko - odbrambenog rata.
• Srpska je privržena zaštiti svih tekovina odbrambeno - otadžbinskog rata, kao i poštovanju boraca i zaštiti njihovog statusa - rekao je Đokić „Srni“ u Banjoj Luci, nakon Svete arhijerejske liturgije i parastosa pogiulim borcima u otadžbinsko - odbrambenom ratu.
On je naveo da institucije Republike Srpske, u skladu sa trenutnim mogućnostima, pomažu zbrinjavanje boračke populacije i ocijenio je da je za sve građane Srpske izuzetno važno obilježavanje Dana boraca odbrambeno - otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka.
• Obilježavanje Dana boraca odbrambeno - otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka simbolizuje našu privrženost borbi za slobodu i ravopravnost srpskog naroda, ali i za nastanak i očuvanje Srpske - istakao je Đokić.

 

 

 
 
 


Na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu po prvi put izlagali su svoju ponudu i predstavnici Turističke organizacije opštine Petrovac-Drinić. Ovaj sajam je najveći sajam te vrste u jugoistočnoj Evropi a naši predstavnici su izlagali u okviru turističkih ponuda Republike Srpske. O ovom događaju su sinoć 22. februara izvještavali novinari Radio televizije Republike Srpske u okviru svog trećeg dnevnika. Prilog je uradila Teodora Vranješ. Izjavu za prilog je dala direktorica Turističke organizacije Petrovac-Drinić, gospođa Olgica Kecman. Ona je tom prilikom, izmeđuostalog, rekla:
- Područje opštine Petrovac-Drinić pruža mnogo preduslova za razvoj turizma. Pogotovo planinskog, zimskog turizma, lovnog turizma, seoskog turizma, banjskog turizma. Treba doći, vidjeti i osjetiti tu ljepotu.

 

 

 
 
 

-Mi nećemo ničiju milostinju, želimo samo ono što nam pripada i što smo zaradili. Nismo ničije sluge i ne možemo dozvoliti da naša djeca budu gladna – rekao je Branislav Kecman.

Zbor radnika Šumskog gazdinstva „Oštrelj-Drinić“, na kojem su zaposleni u ovom preduzeću izrazili svoje nezadovoljstvo zbog trenutne situacije u kojoj se ta firma nalazi i neredovnih plata, organizovan je pretposlednjeg januarskog dana u sali Osnovne škole „Drinić“, a glavni zaključci proistekli iz ovog jednočasovnog zbora jesu da će radnici stupiti u štrajk, ukoliko se do 04. februara ne isplate novembarske plate, da oni ne pristaju na smanjenje plate u bilo kom postotku, te da je neophodno što prije postaviti direktora ovog gazdinstva. Radnici su također zahtjevali da se ubuduće plate prvo isplaćuju zaposlenima u šumskim gazdinstvima, pa tek onda radnicima generalne direkcije, a istakli su i da žele redovno uplaćivanje doprinosa, kredita i osiguranja.
U ovom gazdinstvu zaposleno je 182 ljudi, a na ovom zboru bilo ih je prisutno stotinjak. A od njih toliko, u diskusiji koja se vodila, aktivno je učestvovalo svega desetak radnika.
Prema riječima sjekača Bogdana Davidovića, svi šefovi sektora moraju uvesti red i disciplinu i neshvatljivo je koliki je procenat radnika koji uopšte ne dolaze na posao, a neki čak rade i kod privatnika i ništa ne privređuju u gazdinstvu. Logično je da za ovakve radnike i ne treba da bude posla.
Na to je V.D. direktora gazdinstva, Slobodan Štrbac dodao da je ovo preduzeće u 2011. godini imalo 140.000 kubika realizacije, pa je iskazan gubitak, a u 2012. godini postoje isti troškovi, a bilo je 104 hiljade kubika realizacije i doznačeno je manje nego što je planirano.
Zbog ovih riječi o doznaci, magistar šumarskih nauka, Vladimir Puđa se osjetio prozvanim, pa je upitao direktora da li on to hoće da kaže da su doznačari krivi što nema plate i ukazao na to da je sjekoredom za prošlu godinu stavljeno najmanje odjela, i to četiri u vodozaštitnom pojasu Drinića, a sada se vode polemike da li je ta šuma uopšte i u najmanjem obimu trebala biti posjecena.
On je iznio računicu po kojoj gazdinstvo organizovano i vođeno na ovaj način ne može biti pozitivno ni kad bi se sva roba koja ode naplatila isti dan, te da je neophodna reorganizacija i prekvalifikacija radnika, po kojoj bi mnogo veći broj zaposlenih obavljao terenske poslove, a mnogo manji broj bi sjedio u kancelarijama.Vozač Branislav Kecman je naglasio da onaj ko je doveo firmu u ovakvo stanje treba za to da odgovara i da najveći problem predstavlja dug u iznosu od 2 miliona KM, te da najveću odgovornost za to snosi onaj ko je dao robu na odgođeno plaćanje.

 

-Svi smo mi svjedoci činjenice da se roba dobro prodaje i da je plan za prethodnu godinu ispunjen, tako da u tome nije problem, a sa druge strane obaveze nisu izmirene, naših para nigdje nema. Gdje su naše pare? – pitao je predsjednik sindikata ove firme, Duško Banjac.

 
 
 

Kolektiv i đaci Osnovne škole „Drinić“ svečano su proslavili školsku krsnu slavu – Svetog Savu. Čin proslave počeo je liturgijom u Crkvi Svete Trojice i lomljenjem slavskog kolača, a nastavljen je u sali Osnovne škole prigodnim kulturno-umjetničkim programom.
Na samom početku, brojnoj publici predstavili su se prvačići sa svojim recitacijama, kao i mali hor, a kroz skeč „Majka i kćerka“ svoje glumačke sposobnosti pokazale su učenice Bojana Poćuć i Danijela Puzigaća.
Goste je pozdravila i direktor škole, Blažena Stoisavljević, poželivši im dobrodošlicu i lijep provod na priredbi.
Djevojke školskog hora otpjevale su rusku pjesmu “Podmoskovske večeri“, Tijana Latinović recitovala je „Srpkinjicu“, kroz „Legendu o Svetom Savi“ prisutnima su se predstavili učenici šestog, sedmog, osmog i devetog razreda, a u okviru programa nastupila je i ritmička sekcija ove Osnovne škole.
Na ovoj duhovnoj i školskoj svečanosti, bili su izloženi likovni radovi nadarenih učenika, kao i nakit koji su učenici sami napravili. Nakon priredbe, za sve goste bilo je pripremljeno osvježenje uz grickalice i slatkiše, koje je obezbjedila opština Petrovac zajedno sa bihaćko-petrovačkom eparhijom.
Na ovaj važni dan, svi smo se još jednom prisjetili izuzetnih zasluga Svetog Save , koje je imao na utemeljenju srpske države, crkve, prosvjete i kulture.
Sveti Sava, srpski prosvjetitelj i srpski arhiepiskop, rodio se kao Rastko (Nemanjić) 1169.godine u mjestu Ras, u blizini današnjeg Novog Pazara. Umro je 1236. U mjestu Veliko Trnovo, glavnom gradu Drugog Bugarskog carstva. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje. Pripada uticajnoj vladarskoj lozi Nemanjića porijeklom iz današnje Hercegovine. Vladali su dugi niz godina manjim prostorom Balkana između Jadranskog mora i Bosne na zapadu, današnje Albanije na jugu. Okosnica tadašnje Srbije je današnji Sandžak (Raška).
Savu je sa petnaest godina otac postavio za humskog župana, ali tu ostaje manje od godinu dana. Sa 16 godina odlazi na Svetu Goru (u današnjoj Grčkoj) i postaje monah 1191. godine. Savi će se pridružiti i njegov otac Stefan Nemanja (1196. god.) , koji je u međuvremenu abdicirao u korist srednjeg sina Stefana. Stefan Nemanja, u monaštvu Simeon ubrzo umire.
U Srbiji je ubrzo došlo do borbe za vlast između Savine braće. On se vraća u Srbiju, kako bi zaustavio građanski rat između svoje braće Stefana i Vukana. Istovremeno, Sava se bavi prosvjetiteljskim radom, nastojeći svojim sunarodnjacima približiti osnove vjerske i svjetovne pouke, da bi se 1217. vratio na Svetu Goru.
1219. godine Savu imenuje nikejski patrijarh za prvog srpskog arhiepiskopa. Tim činom srpska crkva postaje autokefalna. Godine 1221. kruniše brata Stefana za kralja. Sava je sve do 1233. Godine ostao arhiepiskop, da bi ga potom zamijenio njegov učenik Arsenije. Sava više puta putuje u Palestinu. Na povratku ga 1236. smrt zatice u bugarskoj prijestonici Velikom Trnovu.

 

 
 
 
 
 
 

. U sali Skupštine Opštine Petrovac, u petak 18. januara, upiličen je prijem kod načelnika opštine, Drage Kovačevića, kojem su prisustvovali predstavnici privrednog života u Driniću, kao i direktori ili drugi predstavnici javnih institucija, koje postoje u našoj opštini. Sastanak je organizovan povodom nastupajuće poslovne Nove godine, a ovom prilikom bilo je riječi o aktuelnim problemima u Driniću, o teškoj finansijskoj situaciji, o poslovnim rezultatima u prethodnoj godini, kao i o planovima u godini koja je pred nama.
Zahvaljujući gostima što su se odazvali pozivu, načelnik Kovačević je istakao da je ovaj događaj zamišljen prvenstveno kao druženje i razmjena iskustava, gdje bi svako od prisutnih mogao da kaže sa kakvim se to problemima susreće u svom poslu i na koji način bi u rješavanju tih problema mogla da pomogne opština.
• Treba da vidimo gdje bismo to mogli zajednički da djelujemo i na koji bi to način i u kojem obimu opština mogla da bude vaš servis. Nažalost, sve najave i prognoze upućuju na to da je pred nama izuzetno teška godina. Već u trenutku kada sam preuzimao dužnost načelnika opštine, 14. novembra 2012.godine, susreo sam se sa brojnim problemima, a jedan od najvećih svakako je zatvaranje poslovnice Hypo-Alpe-Adria banke a.d. Banja Luka u našoj opštini krajem prethodne godine – istakao je načelnik Kovačević. Prema njegovim riječima, najozbiljniji potencijalni nasljednik Hypo-Alpe-Adria banke a.d. Banja Luka u Driniću trenutno je Pavlović banka, kojoj je sjedište u Bijeljini i koja, osim u tom gradu, ima filijale u Doboju, Brčkom, Zvorniku i Banjoj Luci. Iako je u načelu od predstavnika te bankarske institucije data saglasnost, još uvijek ništa konkretno nije dogovoreno . DETALJNIJE...

 

 
 
 

Slobodan Štrbac, vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva "Oštrelj-Drinić" dao je opširan intervju za "Petrovačke vijesti". Mi ga u cijelini prenosimo. PROČITAJTE
Slobodan Štrbac
 
 
 

Proslava Božica za Srbe, Ruse i pripadnike Jerusalimske patrijaršije počela je tačno u ponoć između 6. i 7. januara, a ovaj sveti dan i praznik nad praznicima,uz najljepše vjerske običaje i obrede, svečano je obilježen i u Driniću.
Zora Badnjeg jutra, kao i svake godine, bila je idealan trenutak da Drinićani pođu u šumu i usjeku Badnjak, koji je ove godine kretao iz kuće Dejana i Tanje Kecman. Oni su se pokazali kao divni domaćini, a nakon što su vjernici zajedno sa Badnjakom, kojeg su usjekli krenuli iz domaćinske kuće, veliki broj Drinićana je iskoristio priliku da okiti i Badnje drvo i ljude koji su ga usjekli.
Na Badnje veče, u 19 časova, u prepunoj Crkvi Svete Trojice, održano je Večernje Bogosluženje, na kojem je naš sveštenik Dragan Škalonja između ostalog pročitao i božićnu poslanicu Patrijarha srpskog Irineja, koji je poručio da je danas Srbiji u vremenu društvenih potresa najpotrebniji mir i pozvao je pripadnike srpskog naroda, ma gdje živjeli u svijetu da ne zaborave svoj jezik i vjeru.
-Majke, zapamtite i naučite djecu svoju da bi oni naučili djecu svoju da je izgnani jevrejski narod skoro 20 vijekova čekao dan povratka zemlji otaca svojih, a srpski narod pet vijekova čekao oslobođenje stare Srbije - rekao je Irinej.
Obraćajuci se Srbima na Kosovu i Metohiji, Irinej je podsjetio da je Božić "dan kojim počinje i vaskrsenje", kao i da vaskrsenja nema bez stradanja. Patrijarh je rekao i da u današnjem vremenu izgleda kao da je sve na prodaju, pa i ljudsko dostojanstvo i pozvao sve ljude da pokažu više dobre volje jedni prema drugima.
-Samo oni ljudi koji se pomire i sa bogom i sa ljudima mogu naći mir u svojoj duši i jedino takvi ljudi su istinski mirotvorci - poručio je Irinej i istakao da 2013. godinu dočekuje sa više nade i optimizma.
Tradicionalno, nakon Bogosluženja ispred crkve je naložen Badnjak, a sam taj čin u stvari je središnji element simbolike rađanja novog sunca, dok se okupljeni oko Badnjeg drveta zapravo zagrijavaju slogom, iskrenošću i ljubavlju. Također, tradicija u našoj opštini , pored pijukanja, nalaže i da se ove noći obraduju naši najmlađi građani prigodnim paketićima, koje je obezbjedila opština Petrovac. Tako je bilo i ovaj put, poslije čega su se neki mališani u pratnji roditelja uputili prema restoranu „Sunce“, gdje je organizovana proslava Badnje večeri. Oni koji su smatrali da se ovo veče treba provesti u pravoj porodicnoj atmosferi, uputili su se prema svojim toplim domovima, gdje su nastavili sa slavljem, u krugu svojih najmilijih i uglavnom uz posnu trpezu. Božicna liturgija upriličena je u ponoć, kada su svetoj tajni pricešća pristupili svi oni koji su postili.
Svi hrišćani slave Božic kao opštu slavu, jer je to dan rođenja najsvetijeg djeteta u istoriji čovječanstva, dan rođenja Spasitelja. Dolaskom sina Božijeg među ljude na zemlji otpočinje i nova era u istoriji čovječanstva.
Neizostavni simbol Božića svakako je i Badnjak, koji predstavlja grane kojima je založena vatra po Isusovom rođenju. To je i simbol Isusa Hrista, koji je u naponu svoje snage, silom svoga Božanstva, raskinuo lance ropstva grijehu, preporodio čovjeka i u njemu razbuktao plamen ljubavi prema dobru, vrlini - prema Bogu, najvećem dobru, omogućivši mu spasenje od grijeha, zla i vječne smrti - smrti duhovne, kao što i mlad cerić, odnosno hrastić, silinom svojom razbuktava vatru na ognjištu, a jarkim plamenom svojim obasjava sve ćoškove domova naših. Za Božić se ljudi, umjesto uobičajenog pozdrava, pozdravljaju sa “Hristos se rodi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”. Božić u hrišcanskoj religiji predstavlja najradosniji, a pored Vaskrsa i najznačajniji sveti praznik, ustanovljen još od apostolskih vremena.

 

 

U hrišćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već ce mu poslati Spasitelja.

 
 
 
 

Nastupanje Nove godine u Republici Srpskoj ovaj put obelježeno je skromnije, ali veselo, a građani su, uz prigodnu muziku i tradicionalnu gozbu, ponoć dočekali u domovima, hotelima ili na otvorenom.
U našoj opštini najveći broj građana se odlučio da Novu godinu dočeka u svom domu, ali nije mali broj onih koji su željeli da Staru godinu isprate „Kod Brzog“ ili na „Velikom vrelu“.
Za veselu atmosferu i pravi novogodišnji ugođaj „Kod Brzog“ su se pobrinuli muzičari Goran Perković, Dragan Grbić i Petar Pećanac, koji su zajedno sa „Zoki bendom“ sve goste zabavljali do prvih jutarnjih časova u 2013. godini.
- Sudeći po atmosferi, čini mi se da su se gosti dobro zabavili u najluđoj noći, ali moram priznati da sam očekivao da će za reprizu Nove godine, odnosno 1.januara uveče biti više gostiju, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina. Međutim, te večeri gostiju je bilo manje, a mislim da je glavni razlog za to finansijska kriza - istakao je vlasnik kafe restorana „Brzi“, Radislav Kecman.
Osim „Kod Brzog“, dobar provod u najluđoj noći, uz dobru muziku i ukusnu hranu bio je obezbjeđen i u prijatnom ambijentu Lovačke kuće na Velikom Vrelu.
Veselo, ali skromno bilo je širom Republike Srpske, jer su građani bar na jednu noć, uz dobru zabavu uspjeli da zaborave na sumorna predviđanja koja ih čekaju u ovoj 2013. godini.

 

 
 
 

Kulturno-umjetnička manifestacija „Drinić kroz igru i pjesmu“ održana je krajem decembra po drugi put u sali Osnovne škole „Drinić“, a program su otvorili svi učesnici, odnosno svi članovi KUD-a „Grmeč“, predstavivši se publici sa starom dobro poznatom pjesmom „U svijetu postoji jedno carstvo“.
Nakon uvodnog dijela, u kojem je pročitana monografija o KUD-u „Grmeč“ i jedna pjesma posvećena ovom društvu, nastupili su njihovi najmlađi članovi, Miljan Kecman i Teodora Prošić, kao i Dragan Banjac i Luka Kecman. Ovom prilikom, ljubitelji igre, pjesme i recitacije, čuli su i stihove o Driniću, a vidjeli su i kako izgleda kada se na sceni igraju „Krajiške igre“, „Gluvo Glamočko“, „Igre iz Šumadije i Pomoravlja“, kao i „Igre sa Grmeča“. Da bi se prisutni dodatno nasmijali, pobrinuli su se Aleksandar Banjac, Milorad Škalonja i Nikola Srdić izvođenjem skeča „Kokos“, dok je veliki aplauz zaslužio i mladi muzičar Srđan Kecman, koji je odsvirao nekoliko pjesama, kao i ženska vokalna grupa, koja je izvela numere „Dobro veče braćo u tuđini“ i „Makedonsko djevojče“.
Članovi najmlađe grupe „Leptirići“, Aleksandra Banjac, Bogdan Puđa, Vanja Kovačević, Milana Budimir, i Marija Banjac predstavili su se svojim recitacijama, a također su nastupili i Milica Šehovac, Anastasija Kecman i Anđela Branković.
Sjajno organizovana kulturna manifestacija još jednom je pokazala svu raskoš i talenat naših mladih i starijih članova KUD-a „Grmeč“, a najveće oduševljenje nesumnjivo su izazvali najmlađi učesnici-članovi grupe „Leptirići“, kojima je ovo bio prvi nastup, i to veoma uspješan. Sve u svemu, brojne pohvale možemo uputiti na račun rukovodioca ovog Kutlturno-umjetničkog društva, Marije Banjac, koja je i najvećim dijelom zaslužna za organizaciju ovog događaja i koja je sa velikim strpljenjem i pažnjom motivisala najmlađe da zavole pjesme i igre, a da njihovi stariji drugari nastave sa učenjem novih plesnih koraka i novih narodnih stihova.

 

 

 
 
 

Povodom novogodišnjih praznika, krajem decembra u učionici Osnovne škole „Drinić“, dodijeljeno je 13 paketića za naše prvačiće, a to su: Andrej Banjac, Srđan Grbić, Dragan Banjac, Petar Bosnić, Marija Banjac, Danilo Daljević, Pavle Latinović, Ivana Kovačević, Vasilije Mrđa, Miloš Rakić, Tatjana Mrđa, Stefan Solomun i Anđela Karanović.
Na istom mjestu, paketiće su ujedno primila i djeca radnog kolektiva Osnovne škole, a direktor škole, Blažena Stojisavljević iskoristila je ovu priliku da zahvali ovogodišnjem sponzoru, Joki Novaković-Banjac,vlasnici PJ Mini šop „Drinić“ na bogatim i raznovrsnim paketićima.
Istog dana, samo nekoliko sati kasnije, Deda Mraz je prigodnim poklonima obradovao i djecu zaposlenih u Šumskom gazdinstvu “Oštrelj-Drinić“, a paketići su dodijeljeni u prostorijama tog preduzeća. Novac za slatkiše i igračke obezbjedio je sindikat ŠG„Oštrelj-Drinić“.

 

 

 
 
 

Pred stručnim okom sedam međunarodnih plesnih sudija iz regije, pored naših igrača, nastupilo je preko 900 plesača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije...


Na velikom međunarodnom plesnom turniru ”Winter Open 2012”, koji je održan u Banjoj Luci, u dvorani „Obilićevo“, u nedjelju 2. decembra 2012. godine, plesni klub „Žute dunje – Bihać“ – odjeljenje Drinić u izuzetno jakoj konkurenciji, osvojio je prvo mjesto u kategoriji latino šou - juniori.
Č lanovi našeg plesnog kluba, koji su učestvovali na ovom takmičenju su: Marija i Nikolina Bulajić, Danijela Pećanac, Jovana Budimir, Borislav Banjac, Sara Hujić, Đorđe Mrđa, Emina i Belma Omeragić, Isnam Jukić, Lejla Spahić i Andrea Dragić.
Bitno je napomenuti da je riječ o jednom od najvećih plesnih turnira u BiH, koji organizuje plesni klub „Bolero“ iz Banje Luke, a u okviru plesne tačke naših „Dunja“ oni su uz igru odglumili lopove koji pljačkaju sef, da bi nakon poslednjih taktova latino muzike, nastavili igru u nešto drugačijem stilu – u plesu uz planetarno popularni “Gangnam Style“.
• Predivno smo se proveli na ovom turniru, razmjenili iskustva sa kolegama iz drugih klubova i sklopili mnoga poznanstva. Moram priznati da smo se u proteklom periodu naporno pripremali za ovaj nastup, a najvažnije je da nam se taj trud na kraju isplatio – istakla je učesnica takmičenja i član „Žuih dunja– Bihać“ – odjeljenje Drinić, Marija Bulajić.

 

 
 
 

Punih 35. godina traje druženje drinićkih i elemirskih lovaca. Proslava ovog velikog jubileja u čast još većeg i dubljeg prijateljstva organizovana je poslednjeg novembarskog vikenda, kada je 12 članova Lovačkog društva „Jedinstvo“doputovalo u Drinić u petak, 30.novembra, gdje ih je dočekalo pedesetak naših lovaca, koji su za ovu priliku pripremili zakusku za svoje prijatelje u restoranu Osnovne škole, da bi sledećeg jutra, jedva dočekavši zoru, krenuli put Zdenog dola do Previje kako bi se bavili, kako mnogi kažu „najljepšom stvari na svijetu, koju ljudi za ljude izmisliše u davnoj prošlosti“, a kojima je zajednička ljubav prema prirodi i smisao za druženjem.
Uz jelo i piće, pronašlo se koje grlo, pa je ukupna brojka tog dana bila – pet ulovljenih divljih svinja.
• Druženje je proteklo u jednoj zaista divnoj, opuštenoj i krajnje prijateljskoj atmosferi, a što je nama kao organizatorima najvažnije, naši gosti iz Elemira prezadovoljni su kompletnim boravkom u Driniću. Teško je nekom ko se ne bavi lovom dočarati sve ljepote koje ovaj sport pruža svakom pojedincu koji se odluči da ga upražnjava, ali mogu samo reći da smo uživali u šumi, ali i na večeri koja je u restoranu „Sunce“ uslijedila nakon lova i koja je potrajala do kasnih sati- rekao nam je predsjednik Lovačkog udruženja „Srndać“, Radivoj Kecman. Ovom prilikom, gosti i domaćini su razmijenili poklone, a članovi udruženja „Srndać“ su u ime Lovačkog saveza Republike Srpske uručili „Jedinstvu“iz Elemira „Zlatni orden“, koji se rijetko dodjeljuje, a predstavlja najveće priznanje ove organizacije za izuzetnu saradnju i podršku, koja lovce „Jedinstva“ i „Srndaća“ veže nepune četiri decenije.
Na trećoj slici je naš drug i brat Predrag Ličina sa ulovljenim trofejima. Još od prvih dana vijerni posjetilac našega sajta. Veliki patriota i zaljubljenik u Krajinu i njene ljude. Na četvrtoj slici je legendarni lovac Radivoj Kecman Jurkinov, predsjednik lovačkog udruženja "Srndać" iz Drinića (u sredini), u društvu sa Miloradom Budimirom, uvaženim i cijenjenim stanovnikom Bukovače (lijevo) i jednim gostom iz Elemira (desno). I na kraju, peta slika, atmosfera druženja u restoranu "Sunce" u Driniću.

tekst i foto: Božana Puđa, Dragan Šepa, Zdravko Samardžija

 

 
 
 
 
 
 

-Cilj ovog druženja bio je da gostima pokažemo sa kakvim terenima raspolažemo i da od ove „Džipijade“ od sledeće godine napravimo republičko takmičenje, tako da je ovo bila i svojevrsna pozivna trka.

Druženje Auto klubova „Ekstrem“ iz Banje Luke, „Pliva – Šipovo 4x4“ iz Šipova, „Bijeljina“, iz istoimenog grada , „Busovača“ iz Busovače i „Herceg Protim“ iz Posušja, organizovano je nedavno vikendom u Driniću, a svi učesnici ove džipijade, koja nije bila takmičarskog karaktera bili su oduševljeni našim terenima i obećali su da će uskoro opet biti naši gosti. Na ovoj sportskoj manifestaciji učestvovalo je oko 25 ljudi sa 12 džipova.
Prva dionica kojom su vozili bila je Vučja Poljana – Srnetica – Vrletina - Drinić. Odmah po dolasku, priređen im je koktel u kafe restoranu „Kod Brzog“, a potom i večera na „Velikom Vrelu“, gdje su i odsjeli.
Sledeći dan, vozači su obišli dionicu Veliko Vrelo – Slatina - Brizgac – Oštrelj – Ataševac –Presedlina - Materića uvala - vrh Klekovače. Staza je dugačka oko 40 KM, a učesnicima „Džipijade“ bilo je potrebno oko 5 časova da je pređu. "Cilj ovog druženja bio je da gostima pokažemo sa kakvim terenima raspolažemo i da od ove „Džipijade“ od sledeće godine napravimo republičko takmičenje, tako da je ovo bila i svojevrsna pozivna trka,a s obzirom na činjenicu da su se gostima veoma dopali naši tereni, iskreno vjerujem da ćemo ovo sportsko druženje nastaviti i sledećih godina – istakao je sekretar Auto-moto društva Petrovac-Drinić, Dragan Kecman.

 

 
 
 

U okviru projekta „Zaštićena šumska i planinska područja“, koji finansiraju Svjetska banka i Globalni fond za životnu sredinu, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, koje preko svoje Jedinice za upravljanje projektima vrši implementaciju pomenutog projekta za Republiku Srpsku, dodijelilo je našoj opštini bespovratna sredstva u iznosu od 19.772 dolara.
Sredstva su odobrena za realizaciju aktivnosti i ostvarenja postavljenih ciljeva za „Izgradnju eko-centra i stvaranje turističke ponude“, koji je u okviru komponente projekta „Šumska i zaštićena područja“, a komponenta je „Lokalne inicijative za zaštitu biodiverziteta“ i obuhvata pružanje podrške kroz dodjelu bespovratnih sredstava za finansiranje projekata na lokalnom nivou u cilju unaprijeđenja koristi za lokalnu zajednicu koje proističu iz zaštićenih područja. Vođa ovog projektnog tima je Dejan Prošić, koordinator je Ljiljana Budimir, dok su članovi tima Božana Puđa, Bojan Ćulibrk, Sretko Stanković, Slobodan Kuburić i Dragana Ševo.
Korisnik bespovratnih sredstava, opština Petrovac dužna je da obezbjedi propisno potpisan i ovjeren ugovor o upotrebi zemljišne parcele za izgradnju montažne brvnare, da pribavi lokacijske uslove i potrebne dozvole, kao i pismene saglasnosti od Šumskog gazdinstva „Oštrelj-Drinić“ za sanaciju planinarskih staza, izgradnju biciklistickih staza, trim staza i postavljanje opreme, kao i za sve aktivnosti, čije je sprovođenje planirano u okviru podprojektnog prijedloga, te realizaciju svih aktivnosti prema svom najboljem značenju i sposobnosti. U okviru ovog projekta, pored igrališta u centru Drinića, izgradiće se montažna brvnara dimenzija 7,20x4,00 m, a u njoj će biti kancelarija i izložbeno-prodajni salon opštinske Turističke organizacije sa sanitarnim čvorom. Izgradnja brvnare koštaće nepunih 14 hiljada dolara, a ostatak novca biće utrošen na nabavku potrebnog kancelarijskog namještaja, materijala , radove na stazama, te izradu promotivnog materijala.
Jedan od projekata koji je aktuelan u našoj opštini jeste i “ Trim staza“, za koji od Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske je opština dobila pet hiljada maraka, a koji će zasigurno doprinijeti poboljšanju naše turisticke ponude, jer predstavlja važan preduslov za razvoj avanturističkog turizma na ovom prostoru. Pomenuto Ministarstvo također je finansiralo i projekat opštinske Turističke organizacije, u iznosu od četiri hiljade maraka, pod nazivom „Podrška razvoju promocije turizma na području opštine Petrovac i izrada promotivnog materijala Turističke organizacije opštine Petrovac“, koji je radio samostalni stručni saradnik za opšte i upravne poslove i ljudske resurse u našoj opštini, Bojan Ćulibrk. Ovaj projekat doprinosi poboljšanju turističke ponude opštine Petrovac, a njegovi ciljevi i projekti su u skladu sa strateškim dokumentom vezanim za razvoj turizma, odnosno, u skladu su sa „Strategijom razvoja turizma RS za period 2011-2020“.

 

 

 
 
 

Predsjednica Skupštine Jelena Kecman


Za predsjednika Skupštine opštine Petrovac, na konstitutivnoj sjednici, koja je u sali naše opštine održana u petak. 23. novembra, izabrana je Jelena Kecman iz SDS-a, dok je za potpredsjednika imenovana Dragana Romčević iz DNS-a. Vršilac dužnosti sekretara petrovackog parlamenta bice Vera Jovanović.
Skupština opštine Petrovac ima 11 odbornika, a skupštinsku većinu naredne četiri godine činiće SNSD sa tri (Jovica Banjac, Željko Kecman, Branislav Kecman) , SDS sa dva (Jelena Kecman, Milovan Stupar) i SP sa jednim odbornikom (Slobodan Pećanac), dok su u opozicionom bloku od petka četiri odbornika DNS-a.(Smilja Bulajić, Rajko Banjac, Dragana Romčević, Seka Puzigaća)
Desetak dana prije konstitutivne sjednice, novoizabrani načelnik Drago Kovačević, kandidat koalicije SNSD-SP, preuzeo je dužnost od bivšeg načelnika Dejana Prošića, koji je na predhodnim izborima bio kandidat DNS-a.

 

 
 
 

Na sajtu Vlade RS, odnosno Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nalazi se obavještenje o revidovanim nacrtima planova upravljanja zaštićenim područjima. Naime, u okviru implementacije projekta „Šumska i planinska zaštićena područja u Bosni i Hercegovini“ koji se finansira od strane GEF-a i Svjetske banke, dana, 23. 7. 2012. godine, na javni uvid su stavljeni Nacrt plana upravljanja Nacionalnim parkom Kozara, Nacrt plana upravljanja Nacionalnim parkom Sutjeska, Nacrt plana upravljanja Šumskim rezervatom Janj i Nacrt plana upravljanja Šumskim rezervatom Lom.
Nakon sprovedenog postupka javnog uvida, proučavanja svih dostavljenih mišljenja, komentara i prijedloga, te analize, objedinjavanja i obrade istih, konsultanstka kuća je, u skladu sa tim, izradila i dostavila Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao instituciji nadležnoj za sprovođenje projekta u Republici Srpskoj, revidovane nacrte planova upravljanja zaštićenim područjima i iste možete pogledati na: http://www.vladars.net/sr-SP-Cvrl /Vlada/Ministarstva/mqr/PAO/Pages/Javni uvid.asp A sastanak Savjeta plana za praćenje izrade Prostornog plana opštine Petrovac koji je imenovan Odlukom Skupštine opštine Petrovac br.01-022-296/12 od 4.5.2012.god., održan je 01.11.2012. godine u prostorijama naše opštine i zakazan je na zahtjev bivšeg načelnika Dejana Prošića i predsjednika Savjeta, radi upoznavanja Savjeta plana o revidovanom nacrtu plana upravljanja šumskim rezervatom Lom, koji su uradili Institut za građevinarstvo i konsultantske kuće „Oikon“ i „Oikos“, a koji implementira Ministarstvo za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju RS.
Prošić je u svom izlaganju iznio podatke iz dokumenta revidovanog nacrta plana upravljanja šumskim rezervatom Lom, da je ovaj revidovani nacrt u suprotnosti sa I nacrtom plana upravljanja koji je uradila ista institucija, da su u prvom bile III zone zaštite, da je ukupna površina predloženog Parka prirode 23. 953, 46 ha, da isti obuhvata 80 % prostora površine opštine Petrovac, da u taj prostor ulazi i naseljeno mjesto Drinić, kao i cijela opština Istočni Drvar, i dio opštine Ribnik. Dalje, navedeno je da su u samoj studiji izvodljivosti proglašenja zaštite područja u neposrednoj blizini prašumskog rezervata Lom iznesene neistine o podršci lokalne zajednice opštine Petrovac (Drinić) za projekat izgradnje prvoklasnog sportsko - rekreacionog ski kompleksa u području planine Klekovača, jer lokalna zajednica nikad nije dobila ni idejni projekat, ni procjenu uticaja na životnu sredinu, kao ni bilo kakve stručne elaborate o planiranom projektu. Također, konstatacija da je izvršena masovna sječa šume nakon oba rata nije tačna, sjeklo se, ali ne masovno. Lokalna zajednica o planovima izgradnje sportsko rekreacionog ski kompleksa ne zna ništa. U revidovani nacrt plana upravljanja šumskog rezervata Lom nije uključena nijedna organizacija, niti mišljenje bilo koje organizacije ili instituicije iz Drinića.
Nakon ovakvog iznesenog mišljenja predsjednik Savjeta i ostali članovi zauzeli su stav da se donese sledeći zaključak:
1. Da se obavezno upoznaju interesne strane s revidovanim nacrtom plana upravljanja šumski rezervat Lom a to su:
- Ministarstvo poljporivrede, šumarstva i vodoprivrede RS
- Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS
- Ministarstvo trgovine i turizma RS
- Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH –Sektor za prirodne resurse, energetiku i zaštitu okoliša
- Ministarstvo prosvjete i kulture RS
- Republički zavod za zaštitu prirodnog i kulturnog naslijeđa RS
- Fond za zaštitu životne sredine RS
- Republička uprava za geodetske i imovinsko - pravne poslove
- Agencija za šume
- Šumarski fakultet u Banjoj Luci
- Poljoprivredni fakultet Banja Luka
- Prirodno - matematički fakultet u Banja Luci
- Institut za genetičke resurse - Univerzitet u Banja Luci
- Javno preduzeće šumarstva “Šume Republike Srpske“ a. d. Sokolac
- Š. G.“Oštrelj - Drinić“ za Š. P. P.“Drvarsko - Petrovačko“ sa sjedištem u Driniću i šumskom upravom u Istočnom Drvaru
- Opština Petrovac (Drinić)
- Opština Ribnik
- Opština Istočni Drvar
- Osnovna škola „Drinić“ Drinić
- Privredna komora RS
- Turistička organizacija RS
- Turistička organizacija opštine Petrovac - Drinić
- „Ekološki pokret Drinić“ sa sjedištem u Driniću
- Lovačko udruženje „Srndać“ Drinić
- NVO „ARBOR MAGNA“
Ove interesne strane nisu učestvovale u revidovanom nacrtu plana upravljanja šumski rezervat Lom.
2. Da se obavezno poštuju odredbe čl. 17. Zakona o uređenju prostora i građenju (Sl. Gl. RS. Br. 55/10), a to je da je obaveza svih subjekata koji učestvuju u izradi dokumenta prostornog uređenja da: vode računa o javnom interesu, opštim i posebnim ciljevima prostornog razvoja, vlasničkom statusu zemljišta i interesima vlasnika zemljišta, obezbeđuju koordinaciju sektorskih politika, usklađuju pojedinačne interese sa javnim interesom i da razmatraju procjenu uticaja na životnu sredinu.
Istovremeno, opštinska Administrativna služba obavještava javnost da je u toku javni uvid u prijedlog odluke o zaštiti strogog rezervata prirode „Lom“ , koji je pripremilo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i da će trajati do 14.12. 2012. godine. Mišljenja i primjedbe na prijedlog odluke zainteresovana javnost može dostavljati na e-mail: z.stojicic@mgr.vladars.net u gorenavedeneom roku. Na osnovu mišljenja Savjeta plana za praćenje izrade Prostornog plana opštine Petrovac, naša Administrativna služba je uputila dopis Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u kojem traži mišljenje ovog organa o tome ko će, gdje i kada sprovesti javnu raspravu po ovom dokumentu-revidovanom nacrtu plana upravljanja šumskim rezervatom „Lom“, koji su uradili Institut za građevinarstvo i konsultantske kuće „Oikon“ i „Oikos. Odgovor na ova pitanja još uvijek nismo dobili.

 

 
 
 

 

 

 
 
 

Boračka organizacija Republike Srpske proslavila je 8. novembra svoju Krsnu slavu -Dmitrovdan. U našoj opštini, tim povodom položeni su vijenci na spomenik palim borcima iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, što su ispred porodica poginulih i nestalih boraca učinili Nataša Bates, Zorica Stoisavljević i Jagoda Brkljač, dok je to isto ispred Administrativne službe opštine Petrovac učinila Slavica Balaban. Na Spomenik poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata, vijence su, ispred opštinske Boračke organizacije, položili Vesna Petrović i Boško Brkljač.
Ovim povodom, upriličen je i parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega je u restoranu „Sunce“ organizovana svečano-radna sjednica opštinske Boračke organizacije, dok je predsjedniku republičke Boračke organizacije, Panteliji Ćurguzu, iskrene čestitke uputio i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.
- I ovom prilikom želim da naglasim nemjerljiv doprinos koji su dali borci Vojske Republike Srpske u borbi za slobodu i ravnopravnost našeg naroda i stvaranje Republike Srpske, zbog čega im dugujemo trajnu zahvalnost i duboko poštovanje. Institucije Republike Srpske, u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, nastaviće da se angažuju na rješavanju problema boračkih kategorija i poboljšanju njihovog položaja u našem društvu - navedeno je u čestitki predsjednika Dodika.

 

 

 
 
 

U organizaciji banjalučkog velesajma od 08. do 11. novembra održao se 16. Međunarodni sajam lova, ribolova, ekologije i sporta „Lorimes 2012" , na kojem je učestvovalo oko 110 izlagača, među kojima su se našli naša opštinska Turistička organizacija i ŠG „Oštrelj-Drinić“.-Zahvaljujući Turističkoj Organizaciji Republike Srpske, koja je uzela učešce, odnosno zakupila izložbeni prostor na kojem je predstavljena turistička ponuda našeg entiteta, po prvi put našla se i Opština Petrovac – Drinić, koja je na ovaj način imala priliku da predstavi svoje turističke potencijale, a veliki interes posjetilaca izazvale su naše atraktivne destinacije, poput Klekovače i prašume Lom, zatim narodne rukotvorine i tradicionalna jela i pića, a bilo je mnogo i onih koji su se raspitivali za tačan datum održavanja naših tradicionalnih manifestacija, kao što su „Štraparijada“, i „Kotlićijada “ – istakla je za direktor Turističke organizacije opštine Petrovac, Olgica Kecman (na slici gore). Predstavnici ove organizacije su tokom četiri dana predstavljanja na sajmu, ostvarili brojne korisne kontakte sa turističkim ustanovama iz drugih krajeva RS, BiH i Srbije, te razmjenili korisna i poučna iskustva. Ostvareni su pozitivni i korisni kontakti prvenstveno sa direktorom Turističke Organizacije Republike Srpske, Nadom Jovanović i direktorom Turisticke Organizacije Banja Luka, Ostojom Barašinom, koji su imali samo riječi pohvale za prvo predstavljanje naše opštine u okviru ovog sajma. Posjetioci su u okviru ove manifestacije imali priliku da vide i najmoderniju lovačku i ribolovačku opremu, oružje razlicitog kalibra, vozila, a bili su izloženi i eksponati i trofeji lovačkih društava iz Bosne i Hercegovine.

 

Pomoćnica ministra za trgovinu i turizam Republike Srpske Aleksandra Trifkovic (na slici lijevo) rekla je nakon otvaranja, da ova manifestacija, jedina tog tipa u RS, objedinjuje lovni, ribolovni i sportski turizam, te zaštitu životne sredine

 
 
 

Učenici Osnovne škole „Drinić“ tradicionalno su počeli obilježavanje „Dječije nedjelje“ 1. oktobra. U okviru ove manifestacije, koja je trajala prvih sedam dana u desetom mjesecu , naši đaci su zajedno sa svojim nastavnicima organizovali čas demokratije u prirodi, svojevrsnu likovnu koloniju u prostorijama Osnovne škole, a bez sumnje je najinteresantniji dječiji događaj bio – maskenbal, gdje su, u prijatnoj i veseloj atmosferi, učestvovali učenici svih razreda, a žiri u kojem su bili učiteljica Smilja Ćulibrk i nastavnici Rade Sovilj i Mirjana Ševo birali su najbolje maske.
U kategoriji od 1. Do 5. razreda, maska Zlatokose, koju je nosila Teodora Boci proglašena je maskom dječije nedjelje, a ujedno i najljepšom, dok je, pored nje, najljepša bila i maska kraljice koju je ponijela Marija Banjac. Miloš Rakić je kao maskirani bik imao najsmješniju, Luka Perković kao čarobnjak najkreativniju, a najoriginalniju masku – masku balerine, nosila je Tatjana Mrđa. Najstrašnije su bile Jelena Banjac i Milana Kerkez sa maskom vještica, a Milanina je ujedno bila i najšarenija maska.
Srđan Grbić je kao princ dobio priznanje za masku sa najviše uloženog truda. Najslađi su bili Vasilije Mrđa kao Nindža kornjača i Anastasija Kecman kao gusar, a najefektivniji je bio Petar Bosnić kao sova. Anastasija Lipić je kao Jagodica Bobica proglašena najuočljivijom, a Jelena Banjac najvjerodostojnijom.
U kategoriji od 6. do 9. razreda maskirani kauboji Marija Bulajić, Danijela Pećanac i Jovana Budimir ponijeli su zasluženo titulu maske „Dječije nedjelje“, koja je ujedno bila i najefektnija, a najkreativniji su bili njihovi drugari Milorad Mišić, Branislav Banjac i Milorad Škalonja kao maskirani rokeri. Najšarenije maske ponijeli su Ana Kecman i Srđan Kecman kao kao Pipi Duga Čarapa i Čarobnjak, a najstrašnijim su proglašeni Kristina Bulajić, te Dragan i Bojana Banjac, maskirani kao vampir, đavo i lik iz horor filma „Vrisak“. Jelena Kerkez i Nada Stupar kao princeze, te Nikolina Bulajić kao „Djevojka mačka“ po mišljenju žirija bile su najslađe, a najuočljivija je bila Anđela Đukić kao anđeo. Vila Nikolina Bulajić, Indijanac Nikola Srdić i navijačica Bojana Grbić izabrane su najsimpatičnijima, a vojnik Vuk Kecman i lovac Nikola Banjac proglašeni su najvjerodostojnijim. Ovom prilikom, kao lovac se maskirao i David Banjac, a kao kauboj i Marija Šehovac i njih dvoje su osvojili priznanje za najoriginalniju masku. Vila Kristina Kecman i đavo Marko Grbić ponijeli su maske u koje je uložen najveći trud, a najljepšom maskom proglašena je maska princeze koju je nosila Milica Đaković.
Karneval pod maskama, kao oblik zabave datira još iz 15. vijeka, kada su se na dvorovima održavali brojni balovi, a ovaj događaj je naročito zanimljiv djeci, pa možemo slobodno reći da skoro da i nema dječijeg rođendana ili druge proslave za mališane na kojoj se ne organizuje maskenbal.

 

 

Nepovoljan položaj u kojem se nalaze djeca u našem društvu nalaže nam da se prema mališanim trebamo ponašati na bolji i kvalitetniji način uvijek i da njihova prava ne bi trebala biti u fokusu interesovanja samo tokom trajanja “Sedmice djeteta”.

 
 
 

Dana 31.10. je proslavljena slava i dan opštine Petrovac, Sveti Luka. Obilježavanje je počelo održavanjem svečane liturgije u crkvi Svete Trojice u Driniću. Nakon toga gosti i domaćini su posjetili i Spomen kuću a na spomenik palim borcima Otadžbinskog rata su delegacije opštine i boraca položile vijence. Podpredsjednik Skupštine opštine, gospodin Dušan Balaban je položio vijenac i na spomenik palim borcima i civilima iz Drugog svjetskog rata. Poslije ovoga svi prisutni su se uputili na Svečanu sjednicu Skupštine opštine Petrovac koja se održala u velikoj i maloj sali restorana u Driniću, gdje je priređen i prigodan program. Program su vodili i izvodili đaci OŠ "Drinić". Sve prisutne je svojim nadahnutim govorom pozdravio, sad već bivši načelnik, Dejan Prošić. On je govorio o makro i mikro ekonomskim prilikama, a posebno je naglasio tri velika infrastrukturna projekta koja su privedena kraju. To je asfaltiranje svih puteva prvog prioriteta u Driniću, izgradnja vatrogasnog doma kao i rekonstrukcija visokonaponskog 110 kilovoltnog dalekovoda iz Bosanskog Petrovca do Drinića. Na kraju je poželio svu sreću u radu novom načelniku Dragi Kovačeviću kao i svim odbornicima izabranim u Skupštinu opštine Petrovac. Nakon ovoga pristupilo se dodijeli plaketa i zahvalnica koje opština svake godine dodijeljuje zaslužnim kolektivima i pojedincima. Ove godine Zlatna plaketa pripala je OŠ "Drinić", za dugogodišnji predani rad na obrazovanju i brizi za najmlađe drinićane. Kolektiv i đaci ove škole dogovorili su se da plaketu primi bivša direktorica Milja Banjac. Prigodnim govorom i ona se obratila svečanom skupu. Srebrenu plaketu je dobio gospodin Zoran Kovačević, zamjenik ministra poljoprivrede u Vladi Republike Srpske, za izuzetno zalaganje i pomoć opštini Petrovac. On je zbog ranije zakazanih obaveza izostao sa ovoga skupa te je plaketu umjesto njega primio ovlašteni zastupnik. Gospodin Nurija Lipovača iz Bihaća, dobio je zahvalnicu za svoj aganžman prilikom realizacije projekta rekonstrukcije dalekovoda. Gospodin Boro Banjac, general-major policije u penziji, nastanjen u Beogradu a rodom iz Drinića, takođe je dobio zahvalnicu, za promociju Drinića u Udrženju petrovčana iz Beograda. On je doveo i cjelokupnu ekipu novinara i fotoreportera iz beogradskih "Večernjih novosti" te očekujemo ovih dana i specijalnu reportažu iz Drinića koja će biti objavljena u dnevnim "Večernjim novostima". Ovom prilikom su gosti iz Beograda podijelili prisutnima cijelokupan štampani asortiman revija i novina koje se rade u kompaniji "Večernje novosti" (nedeljne revije "Zov", "Kalibar", "Treće oko", " Zdravlje i bilje", kao i dnevne novine "Večernje novosti"). Zahvalnicu je dobilo i preduzeće "MIG-ELEKTRO" iz Mrkonjić grada, za aganžman prilikom realizacije projekta rekonstrukcije dalekovoda. Hipo Alpe Adria Bank, poslovnica u Driniću je takođe dobila zahvalnicu, za podršku humanitarnim i ostalim akcijama u Driniću. Zahvalnicu je preuzela, direktorica ove poslovnice, gospođa Slavica Dronjak. Daljnji protokol ove svečanosti je nalagao da se prije svečanog ručka pomolimo Bogu. Pod vođsvom mjesnog paroha Dragana Škalonje uz prisluženje ostalih prisutnih sveštenih lica i ovo je obavljeno. Kao i svake godine i ove godine pozvan je bio i Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, gospodin Igor Radojičić, ali je zbog ranije preuzetih obaveza izostao sa ovoga skupa. On je poslao pozdravni telegram koji je i pročitan, javno, sa govornice. U njemu je Radojičić pozdravio ovaj skup i poželio da se još dugo sastajemo i slavimo Dan opštine Petrovac. U nastavku su đaci OŠ "Drinić" priredili i izveli nekoliko skečeva i izrecetovali nekoliko pjesama. Posebno dirljivo bilo je horsko izvođenje pjesme "Tamo daleko". Nastupili su i članovi KUD-a "Drinić", a izvorne narodne vokalne grupe "Drvosječe" i "Runoslist" su bile kao šlag na tortu ovoj manifestaciji. Cjelokupnom programu su prisustvovali i buduće načelnik, gospodin Drago Kovačević, kao i novoizabrani delegati u Skupštini opštine Petrovac. Još jedno lijepo druženje i proslava Dana i krsne slave Opštine je iza nas. Do narednog slavlja i do sljedećih opštinskih uspjeha i dostignuća.

 

 

 

Bivša direktorica OŠ "Drinić" Milja Banjac (u sredini) sa Zlatnom plaketom

 
 
 
 

Dva dana prije Lučina drinićki kraj je bukvalno zasuo prvi ovogodišnji snijeg. U roku od samo nekoliko sati na zemlju se sručilo više od trideset centimetara ovoga bijelog pokrivača. Pošto lišće sa drveća još nije ni opalo snijeg se zadržavao na granama i pod težinom grane su pucale. Nije još zahladilo pa se snijeg topi tako da ga je ostalo na zemlji desetak centimetara. Zimska služba opštine Petrovac u prvi mah iznenađena ovolikim snijegom ipak se snašla i počistila puteve za goste koji se očekuju na dan opštine Svetoga Luku. Snimci lijevo načinjeni su u Bukovači, na Baljkovcu, na imanju domaćina Mome Banjca.

 

 
 
 

Juče su stanovnici Drinića imali mogućnost da glasaju na lokalnim izborima i da biraju novog načelnika opštine i delegate u Skupštini opštine. Za načelnika su se kandidovali dosadašnji načelnik Dejan Prošić, ispred DNS-a, Drago Kovačević, ispred SNSD-a i SP-a i Vladimir Puđa, ispred SDS-a. Registrovanih glasača u opštini je nešto preko hiljadu, a glasalo je 735. Dakle izlasnost je bila preko 70%. Za načelnika je izabran Drago Kovačević, koji je već obavljao ovu funkciju u dva mandata, 2000-2004. i 2004-2008. On je dobio 52% glasova, drugoplasirani Dejan Prošić je dobio 36% a Vladimir Puđa 9,2%. Što se tiče delegata u Skupštini opštine, Demokratski narodni savez osvojio je 4 mandata, Savez nezavisnih socijaldemokrata 3, Srpska demokratska stranka 2 a po jedan Socijalistička partija RS i SDP. Izbori su protekli bez ikakvih poteškoća. Novi-stari načelnik je rođen 1967. godine u Driniću, učesnik je Otadžbinskog rata 1991.-1995 gdje je bio i teže ranjen. Jedan je od dvadesetšestorice odvažnih drinićana koji su se u rano proljeće 1996. uputili u razrušeni Drinić i učestvovao je u obnovi. Oženjen je i otac dvoje djece. Živi i radi u Driniću.

 

 
 
 

Agroturistička manifestacija "Dani base i krompira", održana je u selu Smoljana poslednjeg septembarskog dana po šesti put, u okviru koje su na petnaestak štandova mještani i ostali poljoprivrednici izložili prehrambene proizvode ovog kraja. Tradicionalno, izabrani su najbolji proizvodači base-pomješe, sira i krompira, a kao i svake godine, organizovan je i seljački ručak.
U kategoriji proizvodnje base-pomješe-kajmaka prvu nagradu osvojila je Milja Branković, drugo mjesto zauzela je Rada Marjanović, dok se na trećoj poziciji našla Joka Branković. Najbolja u kategoriji proizvodnje sira ove godine je Stoja Dragišić, a drugo i treće mjesto zauzele se takođe Joka i Milja Branković. Rada Marjanović je vlasnica najtežeg krompira, koji je težio 830 grama, a u ovoj kategoriji iza nje se našao krompir Boška Kerkeza težak 650 grama, kao i krompir Milana Stojanovića, lakši za 20 grama od drugoplasiranog. Kao što to obično i biva na ovakvim smotrama hrane, posjetioci su iskoristili priliku da nešto prezalogaje, popiju, zapjevaju i porazgovaraju sa svojim zemljacima. Neki su se odlučili i za kupovinu, kako prehrambenih proizvoda, tako i ljekovitog bilja i ručnih radova, koji su krasili brojne štandove...
U okviru revijalnog kulturnog dijela programa nastupile su izvorne grupe „Runolist“ i „Drvosječe“, KUD „Grmeč“, solista Dragan Grbić, kao i Plesni klub „Žute dunje Bihać-odjeljenje Drinić“. Što se tiče same organizacije manifestacije, kao i kvaliteta i kvantiteta učesnika u takmičarskom dijelu programa, zaista nema zamjerke, a jedini nedostatak ovogodišnje gastronomske smotre jeste nešto slabiji broj posjetilaca u odnosu na prethodne godine.
-Zadovoljan sam odzivom izlagača i programom manifestacije, ali posjeta je mogla biti puno bolja. Međutim, imajući u vidu činjenicu da su svi događaji sličnog karaktera u regionu ove godine slabije posjećeni i da je osnovni razlog tome loša ekonomska situacija građana, nemam razloga da budem posebno nezadovoljan zbog toga. Cilj organizatora MZ Smoljana jeste da se pokrenu aktivnosti na brendiranju i zaštiti geografskog porijekla proizvoda od mlijeka (basa i sirac), kojima bosansko - petrovački kraj obiluje - istakao je predsjednik Organizacionog odbora maniofestacije, Boško Vukobrat.
Ova manifestacija ima višestruki značaj, jer predstavlja promociju autohtonih i izvoznih poljoprivrednih proizvoda ovog kraja, ali i svih drugih kulturnih, tradicijskih, običajnih i ruralnih vrijednosti.

 

 

Sponzori ovog dogadaja bili su Opština Bosanski Petrovac-načelnik, Opština Petrovac – načelnik, Mile Atlagić, Stanko Mrđa i Mesna industzrija „Tulumović“, Slavko Banjac, kao i ŠG „Oštrelj-Drinić".

 
 
 


Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i medijskim pokroviteljstvom RTRS-a, u Drvaru je 28. septembra održan Prvi Sabor krajiške pjesme, na kojem su nastupili Marinko Rokvić, Vera Matović, Snežana Babić i Miljan Miljanić, kao i brojne krajiške grupe, među kojima su „Runolist“, grupe ""Sinovi Manjače", "Savo i Ljubiša", "Lazarevo jato", "Kapi zavičaja", "Zvuci Vitoroga", "Grupa Una", "Zmijanje", "Vrelo Krajine", "Delije sa Manjače", Novica Tekić, "Srpska tromeđa", "Drvosječe", "Boro i Sale". Publici su se, između ostalih, predstavili i Žare i Goci, Željko Stokanjić i Vlatka Karanović.
-Ovo je zasigurno veliki impuls povratku Srba u ovaj kraj, jer je pjesma je oduvijek bila zaštitni znak Drvara i susjednih opština – naglasio je predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, Nikola Špirić.
Sabor je ove godine bio revijalnog karaktera, ali je plan organizatora da od narednog ljeta postane takmičarski, jer je njegov krajnji cilj da vremenom postane „mala Guča“.
-Od ovog trenutka piše se nova istorija, ne samo Drvara već i Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova i Glamoča.Takođe, namjeravamo da Sabor ubuduće organizujemo za Svetog Iliju, u avgustu, da ljudi ovdje mogu doći na dva dana iz svih krajeva - dodao je Špiric .

 

Saboru je prisustvovalo oko hiljadu poštovalaca krajiške pjesme iz svih krajeva RS, BiH i Srbije.

 
 
 

Prije mjesec dana pušten je u rad web sajt Turističke organizacije Drinić. Na adresi www.turizamdrinic.com možete naći sve informacije o turističkoj ponudi našeg malog mjesta. Na stranici LINKOVI ovoga sajta dovoljan je samo jeadn klik da uđete na tu stranicu. Pogledajte!

 
 
 


Kako je ove godine suša ,,harala'' u većini lovišta, tako je i ,,Lovište Drinić'' pretrpilo znatne posljedice koje su ublaživane sa iznošenjem hrane za divlje životinje u lovište. Vrijedni domaćini i lovci Lovačkog udruženja „SRNDAĆ“ iz Drinića organizovali su lovačko druženje i radnu akciju. U prelijepom lovištu ispod planine Klekovače, tačnije u dijelu lovišta pod nazivom „Tuk“ lovci pomenutog udruženja napravili su veoma kvalitetnu i korisnu hranilicu za divljač koju su napunili sa kukuruzom. Hranilica je veoma važna i značajna za prihranu divnjači jer bliži se zima i hladni zimski dani kada je dostupnost hrane veoma mala. Da bi očuvali brojno stanje divljači, a i povećali njegov broj ovakvo druženje, rad i zalaganje lovaca uveliko doprinosi tome. Lovci LU“Srndać“- Drinić na ovome neće stati. Već imaju u planu da na ovome dijelu lovišta naprave još jednu hranilicu za koju imaju spremljen materijal.
Nakon završenog rada druženje je nastavnjeno uz lovački kotlić koji je veoma prijao lovcima.

Tekst i foto: Dragan Šepa, Jovan Banjac

 

 
 
 

Na Malu Gospojinu, 21. septembra, u opštini Petrovac završena je prva faza radova na izgradnji Vatrogasnog doma, što podrazumjeva da su završeni svi konstruktivni radovi na ovom objektu, te da je izrađena kompletna krovna konstrukcija sa pokrovom.
Završetak pomenutih radova svojom posjetom ozvaničila je i ministrica uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske, Lejla Rešić, koja je sa predstavnicima naše opštine obišla Vatrogasni dom i izrazila zadovoljstvo zbog postignutih rezultata u izgradnji ovog objekta.
- Vlada Republike Srpske je za izgradnju Vatrogasnog doma u Petrovcu izdvojila 340.000 KM. Zavšena je prva faza radova. Nosioci projekta njegove izgradnje su Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo finansija Republike Srspke i opština Petrovac - rekla je ministrica Rešić. Izgradnja Vatrogasnog doma veoma je važna za ovu lokalnu zajednicu, jer će objekat koji je u izgradnji biti multifunkcionalan – istakla je ministrica Rešić.
Načelnik opštine Petrovac, Dejan Prošić izjavio je da izgradnja Vatrogasnog doma predstavlja kapitalni projekat, ističući zahvalnost prema Vladi Republike Srpske na sredstvima koja je izdvojila za izgradnju ovog doma.
-Nadam se da će dobra saradnja biti nastavljena i da će u skorijoj budućnosti biti realizovani i drugi projekti, koji bi bili bitni za našu opštinu - dodao je Prošić.
Podsjećamo da je izgradnja ovog stambeno-poslovnog objekta P+1+Pt počela krajem juna. Vatrogasni dom zauzima površinu od 940 m2, što će koštati oko 400 hiljada KM, a 80 % tih sredstava obezbjeđeno je iz komponente Razvojnog programa Republike Srpske, dok 20 % sredstava obezbjeđuje opština Petrovac. Izvođač radova je D.O.O. „Gratod“ Banja Luka. Za radnike ovog preduzeća, koji poslednjih devedesetak dana provode na građevini, naši mještani imaju samo riječi hvale. I zaista imaju razloga za pohvalu, jer im je radna disciplina na vrhunskom nivou. Bez gužve, galame i zabušavanja, vrijedno i predano su radili svaki dan, pa su mnogi bili i iznenađeni brzinom kojom je objekat napravljen. A vrijedno rade i dalje..."U toku su završni unutrašnji radovi, a svi dosadašnji odvijali su se bez većih iznenađenja i predviđenom dinamikom. Bitno je napomenuti da će D.O.O. „Gratod“ Banja Luka svoje ugovorene radove izvesti kvalitetno i u roku" – rekao nam je šef gradilišta, Pero Latinović.
Pored uvaženih gostiju iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave, završetku prve faze radova na izgradnji Vatrogasnog doma prisustvovali su i predstavnici Vatrogasnog saveza Republike Srpske, kao i brojni građani našeg malog mjesta.

 

 

Ministrica Rešić zadovoljna napretkom radova na Vatrogasnom domu u Driniću, u obilasku građevine

 
 
 

Ove godine su medvjedi opasno navalili na voće domaćina u drinićkom kraju. Da li je razlog suša i godina koja je podbacila ne zna se, ali je evidentno da su na meti ovih životinja šljive, jabuke i kruške kao i košnice. I kao da su se odomaćili, medvjedi ne obraćaju preveliku pažnju što su tu, u blizini, i ljudi. A ljudi opet, zbog veoma strogog zakona o zaštiti ovih sladokusaca, ne smiju ih ubijati. Mogu samo posmatrati i zbrajati štete koje oni počine. Međutim, u selu Vedro Polje, nadomak Driniću, desio se jedan nesvakidašnji događaj. Obilazeći svoje imanje u ovom selu Mićo Runjić, koji trenutno živi u Driniću, začuo je neko potmulo mumlanje koje kao da je dolazilo iz zemlje. Obilazeći oko kuće vidio je polomljena stabla šljiva i zaključio da mu je u posjeti bio medvjed. Neprestano mumlanje koje je čuo navelo ga je da pomisli da je medo ostao i na konaku i da se tu negdje nalazi. Obišao je sve ali medvjeda nigdje. Na kraju mu je još preostalo da poglead i u bunar. I gle čuda, sa dna bunara dubokog četiri metra sijale su oči medvjeda koji je vjerovatno poslije jela i ožednio pa se strmeknuo u bunar. Život mu je spasila voda u bunaru koja je bila taman toliko duboka da se medo ne polomi ali ni da se uguši u njoj. Šta će, kud će Mići nije preostalo ništa drugo nego da pozove lokalne lovce. Oni su se zdušno odazvali pozivu i pristupili akciji spašavanja. Prvo su smislili da crijevom za vodu i pumpom izvuku vodu iz bunara da medo makar ostane na suvom. Ali svaki put kada bi spustili plastično crijevo dole medo bi ga lako pregrizo. Već očajni u ovoj nemogućoj misiji, smislili su da odsjeku dva smrčića od po četiri metra i da naprave škale iliti lotre za ovog nevoljnika. Tako su i uradili. Spustili su ih dole, sakrili se i čekali šta će se desiti. I stvarno, nakon nekog vremena iz dubine crne zemlje, Runića bunara, na svjetlost dana pojavio se veliki, već vidno zamoren, medvjed. Zaputio se prema obližnjoj šumi, na trenutak zastao, pogledao prema skrivenim lovcima spasiocima, kao u znak zahvalnosti, a onda nastavio svojim putem. U život i slobodu. Na veliku radost i lovaca i domaćina Miće Runjića.

 

 
 
 
 


Radovi na rekonstrukciji i izgradnji 10(20) kV dalekovoda „Drinić“ – opština Bosanski Petrovac počeli su prve sedmice u avgustu, a tripartitni sporazum između dvije opštine i Elektro distribucije Bihać o regulisanju međusobnih obaveza za rekonstrukciju i izgradnju 10(20) kV dalekovoda „Drinić“ – opština Bosanski Petrovac potpisan je u martu mjesecu.
Izvođač radova je „Mig elektro“ D.O.O. Mrkonjić Grad , završetak je planiran do kraja avgusta, a vrijednost istih je 156.914,67 KM. Sredstva je kreditnim zaduženjem obezbjedila opština Petrovac.
Naime, riječ je o dvostrukom vodu koji se gradi po istim armirano-betonskim stubovima.
U sporazumu se navodi da su obaveze naše opštine nabavka cjelokupnog materijala, izuzev univerzalnog kabla i izvođenje svih građevinskih i elektromontažnih radova na dalekovodu osim ugradnje pomenutog kabla. Obaveze Elektrodistribucije Bihać, između ostalog su: izrada projektne dokumentacije, izvršenje iskolčavanja trase, izvršenje mjerenja otpora uzemljenja, kao i plaćanje troškova u postupku ekspropiracije zemljišta za potrebe gradnje dalekovoda. Opština Bosanski Petrovac je dužna da riješi sve imovinsko-pravne odnose sa vlasnicima nekretnina preko kojih prelazi dalekovod, te da izda urbanističku saglasnost, odobrenje za građenje i odobrenje za upotrebu.

 

Jedan vod se izvodi golim vodičima Al/Fe 50/8 mm ˛ i služiće za potrebe napajanja kupaca električne energije na području opštine Petrovac (Drinić), dok će drugi vod, koji se izvodi univerzalnim kablom presjeka 70 mm ˛ služiti za potrebe napajanja kupaca električne energije na području opštine Bosanski Petrovac.

 
 
 

„Kotlićijada 2012.-Memorijal Čičica“ održana je 25. avgusta po četvrti put u Kozilima. Ove godine, u spremanju najboljeg lovačkog kotlića takmičilo se 15 ekipa, a pobjedu i 300 KM odnijeli su članovi ekipe „Lukas“, u kojoj su bili Veselko Latinović, Slavko Novković i Stojak Savić. Drugo mjesto zauzela je ekipa „Kum 2“, koji su dobili 200 KM, a treća pozicija i 100 KM pripalo je ekipi „Kum 1“, dok je prema mišljenju publike, najbolji kotlić spremila ekipa „Joks“. Pored nagrađenih, u takmičarskom dijelu su učestvovale i ekipe: “Koljegan“, „Auto Lukas“, Turistička organizacija opštine Ribnik, “Grand-komerc“, “Gril Zeko“, „Grmeč“, “Restoran Brzi“, Udruženje žena „Svilen konac - Drinić“, „Runolist“, „SUR Likota“ i „Miska glava“ . Žiri u sastavu: Radivoj Kecman, Dušan Radulović i Mara Stoisavljević, obišli su takmičarske ekipe, probali uzorke svakog jela, ne znajući čije jelo probavaju i donijeli odluku o najboljima, a u skladu sa Pravilnikom o ocjenjivanju kotlića. Manifestaciju je svečano otvorila direktor Turističke organizacije Republike Srpske, Nada Jovanović, koja je ovom prilikom istakla da naša opština ima velike turističke potencijale, ogromno prirodno bogatstvo, te da smotrama i događajima poput ovog možemo privući veliki broj turista. Pored Nade Jovanović, goste je pozdravio i prvi čovjek ove lokalne zajednice, Dejan Prošić, direktor opštinske Turističke organizacije Olgica Kecman, predsjednica Udruženja žena „Svilen konac-Drinić“, Jelena Kecman, kao i unuk pokojnog Milkana Mrđe-Čičice, po kome manifestacija nosi ime, Goran Mrđa. "Velika mi je čast što je ova manifestacija postala tradicionalna i što se na ovaj nacin čuva uspomena na moga dedu. Nadam se da će iz godine u godinu sve veći broj posjetilaca dolaziti na „Kotlićijadu“ i da će takmičari biti sve bolji i kvalitetniji" – rekao je Goran Mrđa. Na ovoj smotri, čiji je osnovni cilj stvaranje drinićkog brenda i promovisanje ovakvog načina druženja uz popularizaciju domaćih specijaliteta, pored ukusnih kuvanih jela, gosti su imali priliku da probaju raznovrsne gastronomske proizvode, koje su nastale kao rezultat truda domaćica i članica Udruženja žena „Svilen konac“. Tako su se na njihovom štandu, osim ručnih radova i promotivnog materijala našli kolačići, med, pite, raznovrsni kolači... Sve to je na pravi način upotpunilo našu gastronosmku ponudu, kojom su bili oduševljeni brojni gosti, a naročito predstavnici Turističke organizacije Republike Srpske. Jedna od njih, Branka Mihajlović, odžala je u okviru „Kotlićijade“ i predavanje na temu „Seoski turizam - pretpostavke za uspješan razvoj“, a predavanju je prisustvovao veliki broj lokalnih stanovnika koje je ova tema zainteresovala.
"Seoski turizam je tip turizma, koji doprinosi očuvanju seoske sredine i kulturne baštine, a postaje sve aktuelniji i dobija sve značajnije mjesto u turističkim kretanjima, posebno u razvijenim zemljama svijeta. Razvoj seoskog turizma ima značajan uticaj na transformaciju ekonomske, socijalne, funkcionalne i fizionomske strukture ruralnih sredina, što potvrduju i primjeri nekih evropskih država, među kojima su Francuska, Italija, Austrija i Slovenija. Zbog svoje uloge u revitalizaciji ruralnih područja, izdvaja se kao poseban vid turizma "– istakla je Branka Mihajlović.
A da ovo ne bi bila samo smotra jela i pića, organizatori – Turistička organizacija opštine Petrovac, kao i sama opština potrudili su se da tradicionalno prirede i takmičenja u sportskim disciplinama. Umjesto trčanja, ove godine je upriličena i biciklistička trka u kojoj su učestvovali naši osnovci, kao i takmičenje u strijeljaštvu i vuči konopca, a u strijeljštvu su mogle učestvovati samo ekipe koje su se takmičile i u spremanju kotlića, odnosno po jedan član iz svake ekipe. Neprikosnoveni šampioni u vuči konopca – ekipa „Joks“ i ove godine su opravdali očekivanja, savladavši u finalu ekipu „Restoran Brzi“. Pobjedu u biciklističkim trkama odnio je Boban Kecman, dok je prvo mjesto u strijeljaštvu osvojio Bojan Bosnić. A novčane nagrade najboljima u sportskim disciplinama obezbjedili su vlasnici preduzeća i ugostiteljskih objekata, koji egzistiraju na teritoriji naše opštine. D.O.O. „Lisackomerc“, „Pašinac“ i „Mikitrans“, koji su donirali po 50 KM. Vlasnici Kafe bara i restorana „Brzi“, preduzeća DOO „Maksimus“ , bifea „Runolist“ i samostalne trgovinske radnje „Palma“ izdvojili su za ovu svrhu po 30 KM, dok je vlasnica Samostalne ugostiteljske radnje „Kod Likote“ poklonila 20 KM. Zvaničan dio programa bio je završen oko 15 časova, ali to svakako nije bio razlog da se slavlje i druženje lovaca, gurmana i ostalih gostiju ne nastavi do kasnih večernjih časova, uz hladno pivo i ukusan zalogaj.

tekst i foto: Božana Puđa

 

 

Udruženje žena "Svilen Konac"

 
 
 
 
 

U petak 03.08.2012 godine na poljoprivrednom imanju Miodraga Latinovića poljoprivrednog proizvođača iz Bosanskog Petrovca selo Vrtoče počela je žetva “LANA” na parceli od 4 ha. Porodica Latinović bavi se poljoprivredom iz čiste ljubavi prema pomenutoj djelatnosti, a u porodični biznis uložili su velika finansijska sredstva, rad i trud koji se uz veliko zalaganje i isplati. Pored proizvodnje biljnih kultura (lana, heljde, kukuruza, pšenice, suncokreta, uljane repice i dr.), porodica Latinović bavi se animalnom proizvodnjom i proizvodnjom mlijeka.
Lan je veoma rijetka i ljekovita biljna kultura, koja je zaboravljena i koja se u čitavoj Bosni i Hercegovini uzgaja jedino još na poljorivrednom imanju porodice Latinović. Latinovići na svom imanju u Vrtoču već treću godinu zaredom siju ovu za naše prostore rijetku biljku. Od lana se preradom mogu dobiti različiti proizvodi, a porodica Latinović se odlučila za proizvodnju lanenog ulja, za kojeg tvrde da ima ljekovita svojstva. Domaćin Miodrag Latinović ističe da je kvalitet zrna zadovoljavajući i da se očekuje oko 1 600 kg po hektaru, odnosno od ukupne proizvodnje očekuje oko dvije tone lanenog ulja.
"Priča o lanu nastala je sasvim slučajno", kaže Miodrag."Na tavanu kuće našao sam sjeme lana, staro najmanje 30 godina. I pored toga, njegova klijavost je bila skoro stopostotna pa smo već prve godine imali dobre prinose, koji su se svake godine povećavali."
Ukratko istorijat o lanu…
Lan, ili Ketan, kako su ga zvali naši preci, gajio se na podrucju Zapadne Krajine još u doba Kraljevine Jugoslavije. Lan se sijao i sa njiva skidao ručno, vezao se u snopove koji su ostavljani na njivama da dočekaju prvu jutarnju rosu (što bi naši stari rekli da se “porosi”). Na njivama je ostajao do osam dana uz stalno praćenje i okretanje. Vrijedne ruke domaćice pravile su od njega niti i tkale plahte i materijal za odjela, koja su, kako kažu, bila nepoderiva.
Na žetvi lana, uz mnoge pozvane goste prisustvovali su i načelnik opštine Bosanski Petrovac Ermin Hajder i predstavnici Zadružnog Saveza Republike Srpske iz Banja Luke.
tekst i slike: Dragan Šepa, Milijana Latinović

 

 
 
 
 

Za građane Bosanskog Petrovca, Drinića i svih susjednih opština, subota 21. juli bio je velik dan. Dan kada su imali čast i zadovoljstvo da u Petrovcu dočekaju Njegovu Svetost - Patrijarha Irineja, koji je dolaskom u Bosanski Petrovac započeo dvodnevnu posjetu bihaćko-petrovačkoj Eparhiji. Svečanom dočeku, pored oko hiljadu vjernika, prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine, Igor Radojičić sa suprugom, premijer Vlade Unsko-Sanskog kantona, Hamdija Lipovača, direktor Sekretarijata za vjere u Vladi Republike Srpske, Jovo Turanjanin, episkop osiječko-poljski Lukijan, episkop sremski Vasilije, kao i predstavnici opština Bosanski Petrovac i Petrovac .
• Ja dolazim kao svoj među svoje, dolazim među vas sa verom i ljubavlju naših svetih praotaca i otaca koji su nas učili dobroti i da volimo svoju vjeru, svoj narod, te da volimo i druge sa kojima dijelimo ljepotu ovoga svijeta. To gospod Bog i očekuje od nas. Pomolimo se Bogu da zavlada ljubav, prije svega, među nama Srbima pravoslavnima, te ljubav među svim narodima i da se ona širi i propoveda, a ono što je zlo treba prepustiti Gospodu Bogu, jer je on jedini pravedni sudija. Neka Gospod Bog da da ljubav zavlada u ovom svetu, a zavladaće ako u nama svima bude prisutna vera, jer bez vere nema ništa dobroga, niti mržnja šta dobro može da donese - istakao je patrijarh u prigodnoj besjedi.
On je pozvao srpski narod kao hrišćane da šire ljubav, jer je to ono što nam daje radost i daje smisao našem životu.
-To je ono što Gospod želi, odnosno nudi da prihvatimo Njegovu volju kao zakon, a svako će odgovarati pred Bogom i svojom savješću za svoja djela. Srpski narod je pozvan da čini dobra djela i to je ono što će ostati iza nas, dok je sve drugo prolazno – dodao je Patrijarh Irinej.
Vladika Hrizostom izrazio je zahvalnost patrijarhu Irineju za posjetu Eparhiji bihaćko - petrovačkoj, dodajući da je to Eparhija, koja je 1995. godine potpuno nestala, ali je blagodatošću Božijom i velikim trudom i naporom naših sveštenika i naroda koji se vratio na svoja ognjišta - ona nastala danas iz pepela – istakao je Vladika Hrizostom i pozvao Njegovu svetost patrijarha Irineja da blagoslovi srpski narod koji ga je sa ljubavlju, radošcu i punim srcem i dušom dočekao.
Domaćin episkop bihaćko-petrovački, Gospodin Hrizostom zaista se svesrdno potrudio oko organizacije ovog velikog događaja, zbog čega je dobio brojne pohvale od najviših zvaničnika oba entiteta.
Nakon pozdravne besjede episkopa Hrizostoma i prigodne besjede patrijarha Irineja, u luksuzno opremljenom šatoru iza katedralnog hrama Svetih apostola Petra i Pavla, organizovana je svečana večera, kojoj su prisustvovali svi visoki zvaničnici i drugi ugledni gosti.
-Vaša Svetosti, izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što večeras sjedim pored Vas i ovom prilikom prenosim Vam pozdrave od najvišeg rukovodstva Republike Srpske – predsjednika Milorada Dodika i njegovih saradnika. Episkop Hrizostom je vec rekao da se nalazite u Eparhiji, koja je 1995. godine potpuno nestala, a ja bih dodao da je to Eparhija koja je od svih eparhija možda najviše stradala. Ali je važno naglasiti da se nalazite među narodom, koji se nikada nije predavao, narodom koji je pošten, hrabar, častan i dostojanstven - naglasio je Radojičić, uručujući patrijarhu prigodan poklon – umjetničku sliku.
Poklone je patrijarhu uručio i episkop Hrizostom, kao i premijer USK Hamdija Lipovača, koji je iskoristio ovu priliku da patrijarhu poželi dug život i dobro zdravlje, a isto je učinio i načelnik opštine Bosanski Petrovac, Ermin Hajder.
Sledećeg dana, patrijarh se iz Petrovca uputio prema Glamoču, a svečani doček organizovan je ispred manastira Veselinje. Patrijarh je osveštao Spomen – hram glamočkih velikomučenika i služio svetu liturgiju, nakon čega je organizovan i svečani ručak.

tekst i foto: Božana Puđa

 

 

Njegova svetost izrazio je zahvalnost vladiki Hrizostomu i okupljenom narodu za dobrodošlicu koja mu je ukazana i priređena u Bosanskom Petrovcu.

 
 
 
 

Sredinom jula u sali Osnovne škole u Driniću organizovana je tribina Socijalističke partije u organizaciji dva opštinska odbora – Bosanski Petrovac i Drinić, kojoj je, pored brojnih simpatizera i članova ove stranke prisustvovalo i najviše rukovodstvo ove partije – predsjednik Petar Đokić, potpredjednik Živko Marjanac, predsjednik političkog savjeta i direktor JP „Šume RS“, Srđan Ljubojević, predsjednica Aktiva žena SP, Jelena Ćetojević, te izvršni sekretar Slobodan Protić.
Cilj tribine bio je predstavljanje kandidata za načelnike ispred ove partije za opštine Bosanski Petrovac i Drinić, kao i predstavljanje kandidata za odbornike u Skupštini Opštine, odnosno u Općinskom vijeću. Kandidat za načelnika u opštini Drinić ispred koalicije koju čine SNSD i SP biće Drago Kovačević, a nosilac liste je Slobodan Pećanac. Pored Pećanca, kandidatsku listu čini još deset kandidata. U Bosanskom Petrovcu ispred Socijalističke partije kandidat za načelnika je Duško Bosnić, a nosilac liste na kojoj se nalazi 18 kandidata jeste Jandrija Budimir.
Nakon oficijalnog dijela programa, druženje partijskih kolega do kasno u noć nastavljeno je u prijatnoj atmosferi i neslužbenom razgovoru u Kozilima, uz ukusan zalogaj i dobru kapljicu.

 

 
 
 

Dana 29.06.2012. Agencija za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, PJ Banja Luka je održala u opštini Drinić teorijsko predavanje na temu „Zaštita voća od bolesti i štetočina“ i praktičnu obuku „Ljetna rezidba voća“.
Na teorijskom predavanju su zainteresovani proizvođači voća mogli da se upoznaju sa izgledom i karakteristikama, ciklusima razvoja najvažnijih štetočina koje napadaju voćne vrste i sa najznačajnijim biljnim bolestima koje čine štete na gajenim voćkama, kao i sa metodama borbe protiv njih. Prisutni proizvođači su imali veliki broj pitanja o zaštiti voća na koje su dobili adekvatne odgovore, a podijeljeni su i materijali koji sadrže programe zaštite značajnijih voćnih vrsta.
Na praktičnoj obuci su voćari prisustvovali ljetnoj rezidbi i na praktičan način su upoznati sa zahvatima u ljetnoj intervenciji na voću. Ovaj način rezidbe, povijanje grana i drugi pomotehnički zahvati na voću nisu u široj upotrebi kod ovih proizvođača tako da im je ovo predavanje približilo nove pomotehničke modele koji doprinose povećanoj rodnosti voćnih zasada.

 
 
 
 

Učenice 9.razreda Osnovne škole „Drinić“, Danijela Latinović i Jelena Zorić, proslavile su nedavno malu maturu u društvu svojih mladih drugara, učenika koji su već maturirali, roditelja i nastavnika.

•Ova noć ostaće nam u najljepšem sjećanju, bilo je prelijepo i nezaboravno. Našim maturantkinjama želimo da i u budućnosti budu dobri đaci, ali prije svega da budu dobri ljudi – rekla je nastavnica Rajka Đumić.

GENERACIJA 1994.

18. godina je prošlo otkako su učenici Srednjoškolskog centra „Radivoj Rodić“, smjera mašinski i šumarski tehničar, završili svoje srednje obrazovanje. A šesnaesti topao junski dan bio je idealna prilika da se, sada već zreli ljudi, nakon 18 godina, okupe na jednom mjestu – Velikom vrelu i u prijatnom šumskom ambijentu prisjete srednjoškolskih dana i uspomena koje zauvijek ostaju u svakom od nas...
-Proslava je protekla u zaista izuzetnoj atmosferi i bilo je predivno vidjeti brojne školske drugove i drugarice nakon toliko godina. Iskreno se nadam da ćemo se u ovolikom ili većem broju okupiti i naredne godine, kao i za dvije godine kada ćemo, ako Bog da, proslaviti 20 -godišnjicu mature – istakao je jedan od maturanata generacije 1994., Borislav Marjanović.

 

 
 
 

Krajem juna u našoj opštini počeli su radovi oko izgradnje stambeno-poslovnog objekta spratnosti P+1+Pt, površine od 940 m˛, što ce koštati oko 400 hiljada KM, a 80 % tih sredstava obezbjeđeno je iz komponente Razvojnog programa Republike Srpske, dok 20 % sredstava obezbjeđuje opština Petrovac. Izvodač radova je D.O.O. „Gratod“ Banja Luka, a završetak istih planiran je za tri mjeseca.
Prizemlje ovog objekta biće rezervisano za dvije garaže vatrogasnih vozila, kao i za garažu sa kanalom, koja bi služila za popravak tih vozila. U prizemlju je planirana i garderoba sa 6 tuš kabina, koje bi bile namjenjene prvenstveno sportistima, kao i kancelarija za vatrogasnu službu.
Na prvom spratu će se nalaziti višenamjenska sala površine 316 m˛, kao i dvije priručne kuhinje sa sanitarnim čvorovima, dok je potkrovlje rezervisano za šest stambenih jedinica, od čega su tri garsonijere od 29 m, jednosoban stan od 38 m, kao i dva stana od 68 m , odnosno od 78 m.
-Izgradnja Vatrogasnog doma je veoma značajan projekat u našoj opštini, jer moramo omogućiti bolje uslove za rad Vatrogasne službe, a ništa manje nije značajna ni nova sala, pošto ćemo na taj način u velikoj mjeri rasteretiti salu Osnovne škole, koja je do sada bila jedini adekvatan prostor za brojne sadržaje. Takođe, veoma je bitna i činjenica da ćemo imati na raspolaganju šest stambenih jedinica, jer su postojećii stambeni kapaciteti uglavnom popunjeni – istakao je načelnik opštine Dejan Prošić.

 
 
 
 

Na četiri lokacije u našoj optšini radi se rekonstrukcija-asvaltiranje puteva, a nasipanje istih, što spada u pripremne radove, je završeno, dok je asvaltiranje na tim lokacijama počelo oko 7. jula. Asvaltiran je i dio parking prostora ispred zgrade opštine.
Lokacije na kojima se izvodi asvaltiranje su nekategorisani putevi na dionici zvanoj „Lokalni put Drinić-Radišići-Daljevići“, dužine 443 m, zatim na dionici „Milovan Brkić-Dolari“, dugoj 158, 13 m, na dionici pod nazivom „Kovačnica-Groblje Medenac“, dužine 212 m, kao i na dionici „Lokalni put Drinić-Rajko Kecman“, koja je duga 295,16 m. Ukupna vrijednost ovih radova je 151.405 KM, a sredstva je obezbjedila opština Petrovac.

 
 
 
 

U okviru projekta „Baština, mogućnost razvoja održivog turizma u NP „Una“ i regionu BiH“ potpisan je sporazum o partnerstvu za realizaciju druge faze tog projekta, a s obzirom na činjenicu da je naša opština jedan od partnera u istom, načelnik Dejan Prošić je potpisao ovaj dokument i na taj način doprinjeo razvoju turizma u projektnom području i široj regiji.
Ovaj projekat, čiji je cilj povezivanje turističke ponude i poboljšanje životnog standarda ruralnog stanovništva, počeo se izvoditi u septembru 2011. godine, a radionicom koja je organizovana isti dan kad i potpisivanje sporazuma, završena je prva faza projekta.
On se izvodio u okviru bilateralne međunarodne razvojne pomoći Republike Slovenije državama u razvoju u 2011. i 2012. godini, a sufinansirali su ga Ministarstvo za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije i Razvojni centar D. O. O. iz Novog mesta. Na javnom pozivu Republike Slovenije za međunarodno razvojnu saradnju kandidiovano je 9 projekata, a „Putevima baštine“ je prijavio Razvojni centar iz Novog mesta u saradnji sa JP NP »Una« kao vodećim partnerom u BIH .
U prvoj fazi projekta je izraden i projektni prijedlog „Putevima baštine“ za drugu fazu, kojim su predvidene naredne aktivnosti na području ljudskih resursa, marketinško - promocijskih aktivnosti, organizacije i nuđenja, uređenja turističke infrastrukture i upravljanja projektom. Izrađena je dvojezična brošura o projektu „Putevima baštine“, koja će poslužiti i kao materijal za promociju projekta, koji je već započet i za bolje upravljanje resursima koje imaju SZ BiH i NP „Una“.

 

Projektu su pored naše opštine, pristupile i opštine Bihać, Bosanska Krupa, Bužim, Cazin, Jajce, Ključ, Velika Kladuša, Mrkonjić Grad, kao i Turistička organizacija Opštine Šipovo.Cilj prekogranične saradnje Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine je bio prije svega prikupiti iskustva i upoznati se primjerom dobre prakse iz Slovenije.

 
 
 

Generacija Osmogodišnje škole koja je završila 5.juna 1962. godine (mala matura) u Bukovači dana 30.06.2012. godine upriličila je obilježavanje pedesetogodišnjice. Na prozivku su se javili 14 bivših maturanata a njih 22 nisu se pojavili iz ovih ili onih razloga. Od nastavničkog kadra pojavila se gospođa Mila Šepa, koja sada živi u Derventi. Nažalost 11 drugova i drugarica su preminuli kao i četvoro nastavnika i petoro radnika škole. Međutim, najveća žal ostaje što nije prisustvovala profesorica Milka Grubiša koja već dugo vremena živi u Beogradu. Ona je bila višegodišnji razredni stariješina a izostala je iz zdravstvenih razloga. Najveći pozdrav je zaslužio Milan Samardžija koji je potegao na veliki put čak iz Amerike i Čikaga u kojem živi. Zahvalu je dobila i koleginica Mila Anjoli-Kecman koja je iz Kanade poslala pozdravno pismo svom bivšem razredu kao i novčani prilog. Pored sakupljanja i prozivke u staroj školi svi su prisustvovali i parastosu za umrle đake i nastavnike u bukovačkoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice a činodejstvovao je otac Dragan Škalonja. Nakon toga posjeta je učinjena i Spomen kući u Driniću gdje su prislužene svijeće za poginule u Otadžbinskom ratu. Nakon toga program je nastavljen u Lovačkoj kući na Velikom vrelu podno Klekovače. Program koje je bio veoma šarolik je vodila radio-voditeljica Lepa Lukić a Jovan Brkljač je svojim pozdravnim govorom pobrao i aplauze. Poslije obraćanja nastavnice Mile Šepe, Lepa Lukić je odrecetovala Ćopicevu poemu “Na Petrovačkoj cesti” a Milorad Budimir pjesmu “Proljeće” Alekse Šantića. On je takođe sastavio i pročitao Referat pred generacijom a evociranjem školskih uspomena ganuo je sve prisutne. Na kraju je mikrofon bio otvoren za sve koji su željeli ispričati dogodovštine iz prošlosti. Uz obilnu i šaroliku večeru dugo se družilo, igralo i pjevalo. Svirao je orkestar “Feniks” na čijem čelu je bila profesorica Ljiljana Milošević iz Petrovca sa dvoje kolega iz Prijedora. Organizacioni odbor na čelu sa Miloradom Budimirom, po opštem mišljenju, besprijekorno je obavio svoju ulogu. Sljedeće okupljanje je zakazano za pet godina a oderđen je i novi Organizacioni odbor na celu sa Đurom Runićem.
“Od kolijevke pa do groba....”

teks i foto: Milorad Mićo Budimir

 

 
 
 
 


I ove godine zadnjeg vikenda u junu na na grmečkoj visoravni je održana " Prva kosa Grmeča" po četvrti put. Mještani Smoljane i Krnje Jele su domaćinski dočekali i ugostili kršne kosce i znatiželjne posjetioce. Samu manifestaciju je ispratilo nekoliko stotina posjetilaca. Učesnika kosaca u tradicionalnim nošnjama iz mjesta iz kojeg dolaze je ove godine bilo najviše. Smoljansko polje još nije dočekalo veće kosačke mobe ni kršnijih kosaca. Kako neko iz publike reče: " Ove bi delije za tri dana pokosile cijelo Radanovo polje"! Učesnici kosci su dosli iz pola bivše Jugoslavije. Tako je i izgledalo. Pitanje je da li ih ima još toliko u ostatku koji ručno kose travu.
Takmičari su se takmičili u tri discipline: Srednjoevropski kup 7x7 metar, Balkanski kup i trofejni "Latinović Stanko-Stankela".
Pobjednik Srednjoevropskog kupa u Smoljani ove godine je
1. Sreto Banjac RS-BiH
2. Milorad Sladojević RS-BiH
3. Mladen Tomić RS-BiH
Balkanski kup prvo mjesto su zauzeli domaćini
1. RS-BiH
2. Crna Gora
3. Slovenija
Treća i najatraktivnija disciplina je bila za trofej "Latinovic Stanko Stankela" na parceli od 29x6,7 metara
Prvo mjesto uz nagradu od 600 KM je zauzeo
1. Milorad Sladojevic Mrkonjić Grad,
2. Blažo Kotlaja Crna Gora uz nagradu od 450 KM
3. Mirko Kecman Krnja Jela uz nagradu od 300 KM
Sama ceremonija takmičenja je bila interesantna i uzbudljva. Mada i sama priprema i uvodni dio ove godine je bila najbolja do sada. Posjetioci se nisu mogli oduprijati emocijama koje su navirali prilikom smotre i defilea kosaca. Čak su pojedini i suzu pustili slušajuci kosačku pjesmu koju je započinjao Nine Ćevin. Važno je napomenuti da je domaćin kosaca bio Marjanovic Zdravko zvani Koljegan koji je domaćinski predvodio kosce i častio rakijom šljivom. Glavna domaćica uz pomoć ostalih mještanki je Joka Branković koja je kosce ugostila kosačkim doručkom na samom otkosu. Joka i ostale nesebične mještanke su pripremile za doručak kolačiće, pite, slaninu, basu te ostale ukusne seljačke proizvode. Na kraju je manifestaciju zatvorio Dejan Prosić uz dodjelu nagrada i ocjenu da je manifestacija protekla u sportskom duhu i pozitivnom ambijentu. Poslije podjele nagrada je uslijedio kosački ručak uz kuvanu janjetinu i ostale prehrambene proizvode koje su pripremili mještani Smoljane i Krnje Jele. Trebalo je doći vidjeti i uživati slušajući zvuk oštrih kosa u tvrdoj
smoljanskoj travi, slušati kosačke pjesme kosaca i častiti se domaćim proizvodima.

tekst i foto: Jovica Grbić - JOLE

 

 
 
 
 

Tradicionalni memorijalni turnir u malom fudbalu „Zoran Stoisavljević“ organizovan je 16. juna na drinićkim sportskim terenima po 14. put, a pobjednički pehar osvojila je ekipa „Tri jelena“ iz Ribnika. Ovaj tim u finalu je pobjedio sugrađansku ekipu „D.O.O. Stanišić“, i to rezultatom 1:0, a gol je postigao Aleksa Aleksić. Za treće mjesto borili su se „Šaneri“ iz Bosanskog Petrovca i njihovi sugrađani - ekipa „Lisac komerc“, koja je „Šanere“ savladala rezultatom 5:2. Pored pomenutih ekipa, u turniru su učestvovali i sledeći timovi: “Orao“ iz Bijeljine, „Vista klub“ iz Mrkonjić Grada, „Drinić“ i „Hotel Drvar“. Zahvaljjući tri postignuta gola, za najboljeg strijelca proglašen je Obrad Stojanović iz „Tri jelena“, a iz iste ekipe je i najbolji igrač ovogodišnjeg turnira, Želimir Đukarić, kao i najbolji golman Predrag Bekić. Turnir nosi naziv po prvom palom borcu sa teritorije naše opštine i već nekoliko godina prvim fudbalskim šutom svečano ga otvara Zoranov unuk, Zoran Škalonja. Za pozdravni govor i riječi dobrodošlice pobrinuo se predsjednik organizatora turnira - Sportskog udruženja „Drinić“, Milan Grbić.•"Organizacija turnira ove godine je izvanredna, sve je proteklo u najboljem redu, čini se da su prezadovoljni i gosti i domaćini. Drago mi je što se svake godine okuplja sve veći broj mladih sportista i što se na ovaj način odaje pomen mom pokojnom mužu, kojem je fudbal bila jedna od najvećih ljubavi" – istakla je supruga pokojnog Zorana, Zorica Stoisavljević. Kao i svake godine, prije početka turnira, položeno je cvijeće na grob Zorana Stoisavljevića, kao i na grob bivšeg načelnika i direktora ŠG „Oštrelj-Drinić“, Milanka Brkljača, koji je bio inicijator ove sportske manifestacije. Sponzori turnira su Opština Petrovac, ŠG „Oštrelj-Drinić“ i Hypo Alpe-Adria-Bank.

 

 
 
 

U najatraktivnijoj disciplini Drinićke ŠTRAPARIJADE, štrapanju sa teškim konjskim parovima (konji preko 600 kilograma), juče je na Kozilima poviše Drinića titulu ŠAMPIONA izvojevao Dušan Lukić - Ducelja sa svojim konjima Kosanom i Sokolom. Šest puta je već ovaj čovjek jurišao na titulu u Kozilima ali mu se otimala za konjska prsa. E juče su njegovi konji pobijedili ZISOVE šampione Jadrana i Manga, baš za ta ista konjska prsa. Tri sekunde, samo tri sekunde su bili brži, bolji i jači. I napokon je i na domaćem terenu Ducelja pobijedio. Drnićkoj sreći i veselju nigdje kraja. DETALJNIJE

NOVI ŠAMPION - DUCELJA
 

na vrh

 
 
made by SiZ