-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
AKTUELNOSTI  
ARHIVA1 2 3 4 5 6 7
 
 

Ministarstvo za prostorno uteđenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske poslalo je dopis svim opštinama u Republici Srpskoj. Dopis sadrži Poziv za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Taj poziv možete preuzeti i ovdje na dole ponuđeni link.

Javni poziv za legalizaciju

 

 
 
 

Povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika, MUP Republike Srpske u periodu od 01.12. do 20.12. tekuće godine organizuje akciju „Petarde nisu igračke“, čiji je cilj da se građani, prvenstveno djeca i mladi, a potom i roditelji upoznaju sa opasnostima koje vrebaju kada se koriste pirotehnička sredstva.
U okviru ove akcije, organizuju se i predavanja u školama širom Republike Srpske o negativnim posljedicama koje mogu nastati zbog upotrebe petardi. Takvo jedno predavanje organizovano je u utorak 09. decembra u ucionicama Osnovne škole „Drinić“, gdje su direktor te obrazovne institucije, Blažena Stoisavljević i službenik za informisanje u opštinskoj upravi Petrovac – Drinić, Božana Puđa, pričale najmlađoj đackoj populaciji (učenicima I i II razreda) da u slučaju korištenja ovog pirotehničkog sredsva može doći do opekotina, gluhoće, slijepoće, amputacije, požara ili drugih oštećenja imovine. Zanimljivo je da su učenici za svoj uzrast solidno obavješteni o potencijalnim opasnostima i da su svojom dječijom radoznalošću, pitanjima, ali i spremnim odgovorima aktivno učestvovali tokom cijelog predavanja.
• Petarde su kao male bombe i mogu raznijeti prste, ako se drže u trenutku eksplozije. One u sebi sadrže različite hemijekse materije koje proizvode različite efekte, kao što su svjetlost, vatra, zvuk ili dim. Ima toliko lijepih stvari kojima se djeca mogu baviti tokom praznika, a koje nisu opasne. S petardama se ne treba igrati, jer one zaista nisu igračke – naglašeno je na ovom predavanju.

 

 
 
 
 Rekonstrukcija krova na Osnovnoj školi u Driniću, na onom dijelu objekta, gdje se nalazi i zbornica i službene prostorije, ali i učionica, izvršena je nedavno, što je u velikoj mjeri olakšalo rad kako učenicima, tako i radnom kolektivu ove institucije, jer je dotadašnju krovnu konstrukciju uveliko nagrizao zub vremena, pa je ova sanacija bila neophodna.
Za rekonstrukciju krova iz budžeta opštine Petrovac-Drinic izdvojeno je 6.500,00 KM.

 

 
 
 

Opština Petrovac raspisuje Javni poziv za ponuđače koji bi vršili hidrološka ispitivanja na području opštine u svrhu poboljšavanja vodosnabdijevanja opštine.

Javni poziv

Javni poziv, engleska verzija

 
 
 

Povodom 25. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, UNICEF je 17. i 18. novembra u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu organizovao susret djece i odraslih, a cilj je bio da se poveća razumijevanje o pravima djeteta u društvenom kontekstu potrebnom za njihovo ostvarivanje, osiguravajući da dječiji glas bude dovoljno snažan i da ga čuju odgovorni nosioci odluka. Ovom Dječijem parlamentu prisustvovale su i učenice Osnovne škole “Drinić”, Nikolina Bulajić i Milica Đaković, zajedno sa nastavnicom Rajkom Đumić i sa ove dječije konferencije sve tri nose najljepše uspomene…


Sva djeca-učesnici parlamenta, bili su podijeljeni u pet grupa i svaka grupa obrađivala je po jednu temu, koje su drugog dana ovog skupa bile prezentovane. Teme su bile: vršnjačko nasilje, participacija djece, poplave, kako djeca vide političare i zdravstveno osiguranje.
Kao i svuda u svijetu, UNICEF u BiH sprovodi niz aktivnosti na promociji prava djece, u saradnji sa svim zainteresovanim partnerima, a jedna od tih aktivnosti je i anketno istraživanje koje je realizovao u avgustu i septembru ove godine, a u kojem je učestvovalo više od 1.600 djece.
Na ovom dječijem parlamentu djeca i odrasli imali su priliku prezentovati predstavnicima političkih partija rezultate istraživanja i probleme koje imaju.
Iz UNICEF-a kažu da su istraživanjima obuhvaćene posebno ugrožene grupe djece, poput romske djece, djece s teškoćama u razvoju, djeca u odgojnim institucijama i djeca bez roditeljskog staranja.
Predstavnik UNICEF-a u BiH dr. Ayman A. Abulaban je novinarima rekao da je istraživanje bilo fokusirano na poštovanje prava djece, te da su djeca iskazala velika očekivanja od političkih stranaka i pokazala da su sazrela jer postavljaju pitanja vezana za zdravlje, socijalnu zaštitu i nasilje.
Djeca iz cijele Bosne i Hercegovine okupljena na dječijem parlamentu poslala su vrlo jasnu poruku. Naime, oni smatraju da političari koji žele da pomognu da se ovo stanje prevaziđe, trebaju osigurati besplatne lijekove za svu djecu u BiH, osigurati više doktora, pedijatara, logopeda, defektologa, što se posebno odnosi na udaljena mjesta u BiH.

 

Jedan od zaključaka istraživanja bio je i to da je potrebno uvesti doktorske posjete u školama, osigurati zdravstvenu zaštitu, usluge i za romsku djecu, ali i regulisati zdravstvenu zaštitu na nivou BiH .

 
 
 

• Bez obzira na vremenske uslove ove godine, treba napomenuti da je kvalitet bilja koje se uspjelo proizvesti na visokom nivou. Što se tiče realizacije samog projekta, zadovoljni smo postignutim u ovoj godini, sada je u planu dogovor sa najaktivnijim učesnicama projekta o daljoj saradnji, odnosno proizvodnji – naglasio je projektni službenik Petar Ninić.

Projekat koji je u našoj opštini 01. januara pokrenula Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED i koji se ralizovao deset mjeseci, a pod nazivom „Podrška stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima kroz uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja“, zvanično je završen. Trenutno su u toku aktivnosti oko otkupa bilja (nevena i matičnjaka), koji su posijani na površini od oko dva dunuma. Otkup ovog bilja do sada je jednom već realizovan. A najaktivnije učesnice projekta bile su: Marica Stupar, Nada Romić, Gordana Mišanović, Dragana Banjac, Mirjana Brajdić i Biljana Grbić. Osim njih, certifikat kojim se potvrduje uspješan završetak obuke realizovane od strane ACED-a, a koji se tiče proizvodnje i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja, dobile su još : Milka Mirković, Dušanka Šobot, Suzana Banjac, Olga Atlagić, Miladinka Jeličić, Ljiljana Kecman i Dijana Jakšić.
Ovaj projekat podrazumjevao je dva teoretska predavanja i četiri praktične radionice i on predstavlja svojevrsni nastavak USAID/Sida projekta “FARMA” koji je implementiran u sedam opština. Cilj projekta je bio da se kroz unapredenje znanja i vještina žena iz ruralnih područja o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i kroz njihovo tržišno povezivanje, unaprijedi nivo proizvodnje u ovom sektoru i doprinese povećanju uloge žena u ruralnoj ekonomiji i njihovim zajednicama.

 

 
 
 

Prvog novembarskog dana ove godine u Novom Sadu u prostorijama Novosadskog sajma upriličena je proslava Slave Svetoga Luke u organizaciji Udruženja Petrovčana iz Novoga Sada. Tom prilikom na slavu su pozvani i predstavnici opštine Petrovac. Delegaciju je predvodio načelnik Drago Kovačević a članovi delegacije su bili i Milovan Stupar, odbornik u SO Petrovac, Dušan Lukić Ducelja (slika prva) kao i sveštenik drinićki Dragan Škalonja. Slavski obred je predvodio gospodin Irinej Bulović, episkop bački. Uz mnoge ugledne i cijenjene zvanice iz kulturno-političkog i privrednog života Vojvodine, proslavi je prisustvovala i delegacija Bosanskog Petrovca na čelu sa načelnikom Zlatkom Hujićem. Bogat kulturno-umjetnički program, sa obaveznim pjevačkim krajiškim grupama, guslarima i kulturno-umjetničkim društvima oduševio je više od dvije stotine prisutnih zvanica koji su rođeni ili su porijeklom iz petrovačke opštine. Nije zgoreg ovdje se posjetiti kako je to izgledalo daleke 1945/46 godine kada su iz Bosankog Petrovca put Banata i Bačke krenuli prvi vozovi naseljenika. Te prve konvoje predvodio je Dudan Kecman iz Drinića, sprovodnik naseljenika bukovačke opštine. PROČITAJTE

 

 
 
 
 

U Driniću je 01.11.2014.godine održana završna radionica projekta „Tradicijom do tolerancije“ podržanog grantom Ambasade SAD u Sarajevu. Projekat je realizovalo udruženje „Ruralni razvoj“ Drinić potpomognuto nizom partnerskih organizacija od kojih izdvajamo : „Unske smaragde“ iz Bihaća, RRS iz Drvara, Socijalno-pedagošku životnu zajednicu iz Bihaća, te Osnovnu školu „Drinić“, lokalni Dom zdravlja i Stanično odjeljenje policije koji su nesebično podržali projektne aktivnosti. Radionici je prisustvovala i zamjenica šefa kancelarije Ambasade SAD u Banja Luci Maria Stavropoulos. Mladi ljudi, učesnici projekta, na čelu sa Marijom Bulajić su izradili bilten za javnost iz kojeg izdvajamo sljedeće: Odabrali smo 18 učesnika, mladih od 12 do 24 godine, koji su pohađali „tradicionalnu školu“. Šest mladih, različitih uzrasta je bilo domaćin po dvojici vršnjaka (po jedan iz unsko-sanskog kantona, iz sredine sa većinskim bošnjačkim stanovništvom i po jedan iz kantona 10, sa većinskim hrvatskim stanovništvom). Domaćini su iz Drinića (u Republici Srpskoj, sa većinskim Srpskim življem). Polna struktura je ravnopravno zastupljena, tj. sa 9 polaznika muškog i 9 polaznika ženskog roda. Tolerancija podrazumijeva snošljivost i uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života. Biti tolerantan znači biti osviješten o različitosti u odnosu na nas same i prihvaćanje toga u samostalnom životu. Insekti zla rasprostranjeni su svugdje po svijetu i samo čekaju kada i kako će zaraziti ljude. Postoje razni zli insekti u svijetu, a mi kao jednog među najgorima smatramo predrasude. Koliko smo naucili, zabavljali se i uživali zajedno dokazali smo i 25.08.2014., kada smo se sastali u Ključu i proveli jedan veoma lijep ponedjeljak zajedno, iako nevezano za projekat i na našu inicijativu. Početak septembra naznačio je i naše novo okupljanje, te smo se tako 13. i 14. septembra sastali u Bihaću. Osim šetnje gradom, tj. naših „večernjih pohoda“ bili smo počastvovani i saslušati kratka predavanja gospodina Dejana Prošića, osnivača ovog projekta, zatim gospođu Mejasu Dupanović, predsjednicu „Unskih smaragda“, gospodina Nedžada Hadžića, direktora JU „SPŽZ“, a na kraju i našu dragu nastavnicu, Rajku Đumić.

 

 

Završna radionica, tj. završni sastanak održan je 31.10.2014. u Driniću. Najbitnije je da su se i učesnici izrazili kao veoma zadovoljni, a iskre najljepših i najpozitivnijih emocija oslikavaju se na sve strane!

 
 
 

Ove godine Dan opštine i Krsna slava u Driniću obilježeni su dostojanstveno i svečano uprkos ekonomskoj krizi. Počasni građanin je gospodin Milan Babić, a ovo priznanje je umjesto njega preuzela doktorica Smilja Bulajić (slika lijevo). Šta se još događalo možete pročitati OVDJE.

 
 
 

Ovaj projekat podržavaju i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, kao i Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH.

U okviru projekta “Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima”, u petak. 24. oktobra, u skupštinskoj sali naše opštine, organizovan je okrugli sto, na kojem su drinićka djeca predstavila svoj akcioni plan koji su osmislili tokom radionica, a koje su se prethodni mjesec održavale svakog petka, u sklopu pomenutog projekta. Vođeni svojom nastavnicom i koordinatorom projekta, Rajkom Đumić, učenici su identifikovali problem svojih vršnjaka sa teškoćama u razvoju i predložili rješenja i mogućnosti za poboljšanje njihovog položaja i učešca u zajednici.
Projekat “Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima” realizuje NVO Genesis Projekt iz Banje Luke, u partnerstvu sa UNICEF-om, USAID-a i Delegacijom Evropske komisije u BiH i on predstavlja sastavni dio programa koji se realizuje na svim nivoima vlasti, te u 32 opštine širom BiH pod nazivom “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH” ili skraćenog naziva SPIS.
Okruglom stolu, između ostalih, prisustvovale su i Dijana Pejić i Sandra Jošović, ispred “Genesis Project”-a, a prisutnima se ovom prilikom obratila i koordinator projekta Rajka Đumić, koja je naglasila da su djeca kroz prethodno održane radionice naučili mnogo o pravima djece, a naročito o pravima svojih vršnjaka koje imaju teškoće u razvoju.
Učenice Nikolina Bulajić i Milica Đaković su naglasile da je glavni problem nedovoljna informisanost okoline, a ovom prilikom su nas upoznale i sa metodologijom koja se koristila tokom radionica i zahvaljujući kojoj su uspjeli identifikovati glavne probleme i smisliti ideje i načine na koje bi se moglo pomoći drugarima koji imaju teškoće u razvoju. One su naglasile da je cilj radionice bio uključivanje djece sa teškoćama u razvoju u donošenju odluka, dok je opšti cilj projekta podizanje svijesti o socijalnoj uključenosti, dječijim pravima i međukulturalnom dijalogu, osiguravajući učešće djece i mladih, ukljucujuci i djecu sa teškoćama u razvoju i u odlukama koje utiču na njihove živote na nivou lokalne zajednice, a kroz programe i aktivnosti medijske kampanje “Govorimo o mogućnostima”.

 

 

• Naša djeca imaju jako pozitivan stav prema mališanima sa teškoćama u razvoju, što se do sada potvrdilo kroz projekat “Socijalizacija djece”, u okviru koga svake godine putujemo u Kumbor i gdje se uvijek nađe neko od njihovih vršnjaka ko ima poteškoće u razvoju i baš uvijek se mališani iz Drinića najviše druže sa takvom djecom, što je za svaku pohvalu – istakla je Rajka Đumić.

 
 
 

Opšti izbori koji su održani 12. oktobra i u Driniću protekli su bez ikakvih problema. Održani su u prostorijama Osnovne škole "Drinić" u Driniću a od ukupno upisanih birača u biračke spiskove njih 52% iskoristili su svoje pravo da biraju. - rekao je Bojan Ćulibrk, predsjednik opštinske izborne komisije opštine Petrovac.

 
 
 

Iz budžeta naše opštine obezbjeđeno je 10. 250 KM za rekonstrukciju krova na drinićkom Domu zdravlja, koji je prekriven davne 1996. godine od strane njemačke humanitarne organizacije „TMW“. S obzirom na činjenicu da ga je nagrizao zub vremena i da je crijep dotrajao, ova rekonstrukcija bila je neophodna.
Kada je riječ o sanaciji krova, ista intervencija se uskoro planira i na zbornici, što će se također finansirati iz opštinskog budžeta, a radovi , određene popravke i postavljanje gromobrana uslijediće i na zgradi gdje su smještene opštinska Boračka organizacija, PIO, Fond zdravstvenog osiguranja, Biro za zapošljavanje, CIPS, Pošte Srpske... U sklopu ove zgrade nalazi se i pet stambenih jedinica.
U skorijoj budućnosti, biće okončani i radovi oko izgradnje dječijeg igrališta, koje će biti smješteno u blizini Spomen kuće i Šumskog gazdinstva „Oštrelj-Drinić“, tako da će i naši mališani uskoro dobiti svoj kutak za igru i razonodu, a moći će se zabavljati na klackalicama, ljuljaškama, vrteškama, penjalicama, toboganu...
Ono što je novina u našoj opštini, pored građevinskih aktivnosti, jeste veoma važna informacija koja se odnosi na povratak staničnog odjeljenja policije, koji se očekuje kroz nekoliko dana, a što će bez sumnje značiti svakom građaninu naše opštine i predstavnicima svih institucija u Driniću.

 

 
 
 
 

Kako bi se na adekvatan način Dječija nedjelja proslavila i u našoj opštini, u srijedu 01. oktobra, ispred Osnovne škole u Driniću organizovane su brojne sportske aktivnosti za male i velike đake, pod univerzalnim nazivom „Igre bez granica“, a pod sloganom „Imamo pravo da kažemo i budemo saslušani“.
Tako su se đaci zabavljali slušajuci stare dobre dječije hitove i pokazujući svoje prvenstveno fizičke sposobnosti u igrama školice, muzičke stolice, pačjeg hoda sa loptom, nošenja čaše sa vodom na glavi, preskakanja vijače i u igri između dvije vatre. U konkurenciji manjih razreda, najbolji su bili Andrea Kecman, Nemanja Đumić, Anđela Karanović, Miloš Rakić i Teodora Boci, dok su, kada je riječ o starijim đacima, u pomenutim igrama najuspješnije bile Danijela Puzigaća iz 7. razreda, Nikolina Bulajić iz 8. i Nikolina Bulajić iz 9. razreda. Za najuspješnije takmičare obezbjeđene su i nagrade, koje su se uglavnom sastojale od školskog pribora.
U ovim sportskim igrama, silno su se zabavljali i đaci i radni kolektiv škole, ali i prisutni roditelji i ostala publika, koja je našla vremena da bodri učenike u njihovim aktivnostima, kojima se obilježava Nedjelja dječijih prava. Sve pohvale školskom radnom kolektivu i inicijatzoru ovog događaja, nastavnici Rajki Đumić, na obilježavanju ove važne sedmice i organizaciji manifestacije, zahvaljujući kojoj smo proveli ugodan oktobarski prvi dan.
Inače, cilj obilježavanja „Dječije nedjelje“, koja se ove godine obilježava od 01. do 07. oktobra, jeste podsticanje i organizovanje kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih mjera i akcija za unaprijeđenje razvoja brige o djeci, kao i pokretanje novih programa da bi se zadovoljio širok spektar dječijih potreba.

 
 

 
 
 

U okviru projekta “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije u Bosni i Hercegovini“ , kojeg sprovodi NVO Genesis Project i kampanje „Govorimo o mogućnostima“, u našoj opštini trenutno se realizuje projekat „Shvatite nas ozbiljno - govorimo o mogućnostima“, gdje se u školi, kroz radionice koje drži nastavnica Rajka Đumić govori o djeci sa smetnjama u razvoju, njihovom životu, teškoćama sa kojima se susreću i (ne)razumjevanju okoline.
Projekat se sprovodi kroz tri radionice o ovoj temi i okrugli sto, na kojem će Komisija za unaprijeđenje socijalne, porodične i dječije zaštite i inkluzije razgovarati o ovoj aktuelnoj temi.
- "Cilj radionica koje se održavaju sa školskom PAR grupom jeste uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u proces donošenja odluka. Mi kroz radionice identifikujemo probleme koje imaju djeca s teškoćama u razvoju, a potom učenici predlažu rješenja za iste. Svoje prijedloge će prezentovati predstavnicima relevantnih institucija naše opštine i na taj način će se i njihov glas čuti i doći do onih koji donose odluke", objasnila je Rajka Đumić.

 

 
 
 

Povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti brojnim aktivnostima širom gradova Republike Srpske obilježen je Međunarodni dan bez automobila – 22. septembar. Slogan sedmice mobilnosti bio je “Naše ulice, naš izbor“.
Građani naše opštine su i pored kiše učećcem u planiranim akcijama, prvenstveno pješačenjem ukazali na značaj zdrave životne sredine i promovišući alternativne načine prevoza.
Dan bez automobila prvi je put obilježen 1998. godine u Francuskoj kada je 35 francuskih gradova odlučilo taj dan zabraniti vožnju automobilima. Osnovna namjera pokretača akcije bila je skrenuti pažnju građana na problem prevoza automobilima, te na onečišćenje gradova. Evropski dan bez automobila obilježilo je više od 2000 gradova u Evropi.
SEKRETAR AMD PETROVAC - DRINIĆ
Dragan Kecman

 

 
 
 

U Republici Srpskoj, pa samim tim i u našoj opštini, tokom septembra mjeseca bila je sprovodena preventivna kampanja pod nazivom „Vozači, škola je za nas, oprez je za vas“, kojom se željelo uticati na vozače da povećaju oprez pri vožnji, naročito u zonama škola zbog početka školske godine.
Kampanja, koja je trajala od 01. do 30. septembra, imala je za cilj i edukaciju učenika, roditelja i nastavnika o pravilnom ponašanju u saobraćaju, a preventivne aktivnosti kod nas sprovodene su 22.septembra.
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske je u prvom mjesecu nove školske godine vršilo pojačanu kontrolu odvijanja saobraćaja i obezbijedilo prisustvo policijskih službenika u zonama škola, te izvršilo kontrolu stanja saobraćajne signalizacije.
Djeca spadaju u kategoriju najranjivijih učesnika u saobraćaju, a saobraćajne nezgode sa pješacima su jedan od vodećih uzroka smrti, kao i povreda djece uzrasta od pet do devet godina.
Bezbjednost djece u toku cijele godine, naročito početkom školske godine značajan je problem u Republici Srpskoj i treba mu posvetiti posebnu pažnju.
S tim u vezi, predstavnici MUP-a održali su 27. septembra prigodno predavanje osnovcima u drinićkoj školi, na kojem je bilo riječi o bezbjednosti u saobraćaju i aktivnostima koje djeca moraju sprovoditi kada se nađu na ulici, kako bi bili sigurni i bezbjedni.

 
 

 
 
 

U periodu od 15. do 19. septembra, u Sali Skuštine opštine Drinić, organizovana su predavanja za sve članove i zamjenike Biračkih odbora opštine Petrovac. Obuku su , na vrlo profesionalan i edukativan način, vršili predsjednik OIK, Bojan Ćulibrk i član OIK, Miloš Balaban, a na koji način i u kojoj mjeri su članovi i zamjenici odbora savladali gradivo, pokazali su na testu, koji je na istom mjestu održan 19. septembra.
Ovom prilikom, članovima Biračkih odbora objašnjeno je kako se ponašati prije izbora, kao i za vrijeme, te poslije izbora. Također su im objašnjena njihova prava i nadležnosti, kao i način na koji se moraju odnositi prema biračima i posmatračima na predstojećim izborima.
Opštinska izborna komisija, u čijem su sastavu Bojan Ćulibrk, Miloš Balaban i Jovica Daljević, odlučili su da na predstojećim izborima na biračkom mjestu 031B001 predsjednik Biračkog odbora bude Milka Kerkez, a članovi su: Branimir Stojanović, Milijana Puzigaća, Drago Banjac i Miroslav Balaban. Zamjenik predsjednika na ovom biračkom mjestu biće Božana Puđa, dok će zamjenici članova biti: Milan Kecman, Vojin Puzigaća, Jovana Kovačević i Sanja Vukasović.
Na Biračkom mjestu 031B002, predsjednik odbora bice Rada Romčević, a članovi su: Olga Kecman, Bojan Šehovac, Nikola Nikić i Verica Kecman, dok je zamjenik predsjednika Brankica Kovačević, a zamjenici članova su: Marica Stupar, Sanja Radaković, Bore Kecman i Sanja Banjac. Na Biračkom mjestu za glasanje u odsustvu 031B501 Ana Banjac je predsjednik Biračkog odbora, a članovi istog su: Dragana Banjac i Zdravko Ćurguz, dok će Olgica Kecman biti zamjenik predsjednika, a zamjenici članova su: Gordana Banjac i Marijana Daljević.

 
 

 
 
 

U okviru projekta „Socijalizacija djece Republike Srpske 2014“ , koji od 2002. godine uspješno realizuje Javni fond dječije zaštite u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Vlade RS, desetoro djece iz naše opštine boravilo je u Kumboru zajedno sa nastavnikom-vaspitačem Rajkom Đumić, i to u periodu od 18. do 27. avgusta.

Cilj ovog projekta je stvaranje bar djelimično približnih uslova za zadovoljavanje razvojnih potreba djece Republike Srpske, socijalizacija i integracija djece sa smetnjama u razvoju, razvijanje osjećaja empatije kod djece, podizanje njihovog nivoa socijalnih kompetencija i upoznavanje sa međusobnim specifičnostima i individualnim razlikama kroz programske aktivnosti i sadržaje.
Svaki dan u Kumboru bio je precizno isplaniran. Djeca su se budila u 7 časova, nakon čega se radila fiskultura, a poslije doručka i spremanja sobe, vršile su se pripreme za plažu, gdje je svaki dan bio obavezan čas plivanja. Bitno je napomenuti da je od desetoro djece prije odlaska u Kumbor samo jedno dijete znalo plivati, a od preostalih devet, čak ih je šest uspješno savladalo ove časove i naučilo plivati. Poslije ručka organizovane su raznovrsne kreativne radionice, u okviru kojih su se između ostalog, vršile pripreme i za večernje sadržaje, kojih je bilo mnogo -predstavljanje gradova, maskenbal, karaoke šou, izbor za najljepšu frizuru, kviz znanja... Nakon popodnevnog kupanja, od 18-19 časova bila je obavezna i neka fizička aktivnost, pa su tada djeca mogla da igraju košarku, fudbal, tenis, odbojku... U vrijeme dok su naša djeca ljetovala u Kumboru, ovo odmaralište posjetili su i Ombudsman za djecu, Nada Grahovac, ministarka za porodicu, omladinu i sport, Nada Tešanović i direktor Javnog Fonda djecije zaštite, Momir Popić.
- Bilo je ovo veoma zabavno i poučno iskustvo. Iako je velika odgovornost bila na meni kao vaspitaču, uživala sam u svakom trenutku, jer kada se posao radi s ljubavlju, onda ništa nije teško. Cilj projekta je, bar kada su naša djeca u pitanju, postignut u potpunosti, jer su se naša djeca za vrlo kratko vrijeme zbližila sa drugom djecom, a dosta ih je i plakalo na rastanku. Ono što se također može primjetiti jeste da je projekat svake godine sve sadržajniji, na zadovoljstvo velikog broja djece, njihovih roditelja a i nas vaspitača – istakla je Rajka Đumić.
Podsjećamo, u projektu „Socijalizacija djece Republike Srpske -2014“ učestvuje ukupno 1.700 djece starosne dobi od 6 do 15 godina, a u slučaju djece sa posebnim potrebama, kakvih u našoj opštini na svu sreću nema, - do navršenih 17 godina, a učestvuje i 400 odraslih lica (vaspitača, pratilaca, volontera i stručnog osoblja ).

 
 

Djeca koja su ove godine učestvovala u pomenutom projektu iz Drinića su: Dragan Banjac, Milana Kerkez, Andrea Kecman, Zoran Škalonja, Anastasija Kecman, Pavle Latinović, Aleksa Kovačević, Nikolina Bulajić, Milica Đaković i Anđela Karanović.

 
 
 

Odbor za obilježavanje 100 godina od osnivanja moderne osnovne škole u Bukovači organizovao je dana šestog septembra ove godine (subota) prigodnu manifestaciju u čast stogodišnjice početka rada osnovne škole u Bukovači. Detaljan izvještaj sa ove manifestacije možete pogledati OVDJE.

 
 
 

U prostorijama opštine Bosanski Petrovac sredinom avgusta održana je radionica, i to u okviru projekta „Kratki lanac ishrane“, kojeg sprovodi Udruženje građana za ruralni razvoj Drinić, a uz podršku Ambasade Švedske i Centra za promociju civilnog društva.
Na početku radionice prisutnima se obratio menadžer projekta Dejan Prošić, koji je ukratko predstavio projekat i objasnio šta je urađeno do sada i koje su smjernice za dalje.
Kasnije je Ljiljana Stanković održala prezentaciju o "Značaju zaštite geografskog porijekla/imena porijekla proizvoda" sa posebnim akcentom na zaštitu proizvoda: petrovački sir i petrovačka basa. Cilj je da se zainteresuju lokalni proizvođači pomenutih proizvoda da zaštite svoje proizvode i postanu prepoznatljivi, ali i tržišno konkurentni.
Zatim se prisutnima ponovo obratio Dejan Prošić, koji je ovaj put govorio o Značaju povezivanja na horizontalnom i vertikalnom nivou u cilju korištenja sredstava ruralnog razvoja, te je poslije nastavljena debata o prezentovanim temama i date su smjernice za kreiranje zajedničke politike opština Petrovac i Bosanski Petrovac.
Naredne aktivnosti projekta su predaja zahtjeva Institutu za intelektualnu svojinu BiH za zaštitu geografskih porijekla proizvoda i potpisivanje Memoranduma o razumjevanju između dvije opštine.

 
 
 

 
 
 

Odbor za obilježavanje 100 godina od osnivanja moderne osnovne škole u Bukovači organizovaće dana šestog septembra ove godine (subota) prigodnu manifestaciju u čast stogodišnjice početka rada osnovne škole u Bukovači. Program ove manifestacije možete pogledati OVDJE.

 
 
 

U periodu od 21. do 25. avgusta, ekipa od 12 ljudi iz Drinića posjetila je prijateljski grad Kamerštajn u Njemačkoj. Bila je ovo samo jedna u nizu tradicionalnih posjeta tom njemačkom gradiću, a ovaj put, ekipu iz Drinića predvodili su načelnik opštine Drago Kovačević i bivši načelnik Dejan Prošić, koji ima najveće zasluge prvenstveno za uspostavljanje, a zatim i za razvijanje srdačnih i prijateljskih odnosa izmedu Drinića i Kamerštajna. . DETALJNIJE

 

 
 
 

Čovjek posebno nostalgičan za rodnim krajem i zaljubljenik u svoj rodni kraj kojeg je životni put odveo u bjeli svijet, tačnije u Čikaogo, Milan Babić, donirao je našem Domu zdravlja prijeko potreban ultra zvuk sa kojim će zdravstvena zaštita našim pacijentima i korisnicima usluga drinićkog doma zdravlja biti podignuta na jedan veći nivo.

Ovo je priča o dobrotvoru, rodoljubu i patiroti. Rodom sa Bravska, već kao mladić otišao je u potrazi za poslom te je tako počeo raditi u Sloveniji 1973. godine. Nakon odsluženja vojnog roka posao nastavlja u Zagrebu gdje je radio 5 godina, do 80-ih godina. I tada, kao i sada čežnja za rodnim krajem je bila velika, te tako nakon rada u Sloveniji i Hrvatskoj, vraća se u rodni kraj i posao pronalazi u Ključu u firmi Sanatrans gdje je radio do rata. Posao i radno mjesto na kom se nalazio omogućio mu je da obiđe cijelu Evropu, ali nigdje mu nije bilo lijepše nego kod kuće. Omogućio je otvaranje prvo linije Ključ – Bravsko, a nedugo zatim i linije Ključ – Bosanski Petrovac. U toku rata ranjen je na Bihaćkom ratištu, a po izbjeglištvu zatiče se u Bijeljini zajedno sa porodicom. Godine 1998. odlučuje se na odlazak u Ameriku, u Čikago, gdje do danas živi. Nije to bilo lako, ali u tom trenutku činilo se kao logičan potez. Navikavanje na nove ljude i novu sredinu nije bilo jednostavno, ali pomisao na ovo ovdje davalo je novu snagu. S vremenom se naviklo na američki način života, a druženje u udruženju krajiških Srba „Prelo“ č iji je viđeniji član, daje snagu za dalje. Prilikom njegove posjete rodnom kraju 2010. godine u razgovoru sa direktorkom drinićkog Doma zdravlja doktorkom Smiljom Bulajić, ponudio se za bilo koju vrstu pomoći, i ako šta Domu zdravlja zatreba da ga slobodno kontaktiraju. Tako je i bilo. Prije par mjeseci direktorka ga je kontaktirala i zamolila ako bi bio u mogućnosti da tamo sa našim ljudima organizuje kupovinu jednog ultra zvuka. Gospodin Babić se odmah bacio na posao. Najveći dio obaveza oko nabavke ultra zvuka i udjela u njegovoj kupovini preuzeo je gospodin Babić zajedno sa svojom porodicom, suprugom Milenom i sinovima Marinkom i Mirkom. U akciju su se još uključili i Ljubinko i Žarko Špegar rodom iz Kolunića, i doktor Željko Atlagić rodom iz Vrtoča. Na kraju želimo odati veliku zahvalnost gospodinu Babiću i svima koji su doprinjeli nabavci ultrazvuka i za kraj prenjeti njegove rijeci „Apelujem na svakog našeg čovjeka u dijaspori, da li ona bila Evropska, Američka ili Australijska da pomogne svom narodu“.

tekst i foto: Bojan Ćulibrk

 

 

Gospodin Babić je posredovao i u otvaranju ekspoziture Pavlović banke u Driniću jer se poznaje sa vlasnikom Slobodanom Pavlovićem sa kojim se druži u Čikagu.

 
 
 


U projektu "Podrška stvaranju ženskog preduzetništa kroz uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja", koji sprovodi Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj - ACED iz Banja Luke, a koji je podržan od strane USAID/Sida projekta FARMA, u Driniću je do sada odžano dvije teorijske obuke o tehnologiji gajenja, sakupljanja i prerade najznačajnijih vrsta ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Nakon održanih teorijskih predavanja, počele su praktične obuke na proizvodno-oglednoj parceli. Do sada su održane tri praktične obuke na kojima su obuhvaćene sljedeće teme: Priprema zemljišta, sjetva i sadnja ljekovitog bilja, kontrola nicanja i prijema rasada, okopavanje i njega zasada i usjeva. U planu je održavanje još jedne radionice za žene na kojoj će se obrađivati tema ubiranja prinosa i prerada (sušenje). Proizvodna površina je oko 0,2 ha, gdje se na 0,1 ha gaji neven, a na ostatku parcele matičnjak i timijan. Odaziv žena projektnim aktivnostima je dobar. Obuke su držali dr Branko Đurić i Petar Ninić, projektni službenik ACED-a. Takode, bitno je napomenuti da će se se za korisnice projekta iz Drinića, zajedno sa korisnicama iz drugih opština, organizovati studijsko putovanje u Novi Grad, gdje će se u okviru projekta instalirati sušara za sušenje bilja, voća i pečuraka. Ova posjeta je planirana polovinom avgusta, kada bude organizovano puštanje u pogon sušare. Inače, najveća proizvodnja ljekovitog bilja je zasnovana u Novom Gradu i iznosi oko 3 ha.

 

 
 
 
 

U nikada jačoj konkurenciji, u kategoriji teških parova, pobjedu su izvojevali upareni konji dvojice velikih gazda i ljubitelja ovih životinja-Rubin čiji je vlasnik Ćajo Nisvet iz Travnika i Soko, vlasnika Dušana Lukića Ducelje. Konji su, vukući sirovu smrču od 2,5 kubika i 8 metara dugačku, prešli arenu za nevjerovatnih 49 sekundi ostvarivši zavidan rezultat i postavši tako šampioni Devete Štraparijade u Driniću. Na drugom mjestu su se našli konji Cigan i Putko, čiji su vlasnici Milun i Petko Gavrilović, prešavši arenu za 55 sekundi, dok je treća nagrada u ovoj najvažnijoj kategoriji pripala vlasniku Nikoli Lezdeku. Njegovi konji Soko i Jadran ostvarili su rezultat od 1,28 sekundi. Ducelji sve čestitke što je osvjetlo obraz krajiških furmana a jednim klikom na bilo koju od slika saznaćete sve detalje u obimnoj reportaži sa Devete Štraparijade u Driniću!

 

 
 
 

Juče 29. juna 2014. godine u Smoljani nadomaku Petrovca po šesti put održana je "Prva kosa Grmeča". Plan i program bili su obimni a sastojali su se od zdravice i defilea učesnika, svečanog otvaranja, ždrijebanja, revijalne kosidbe, kosačkog doručka na otkosu, takmičenja seniora u disciplini sprint na parceli 7x7, takmičenja pionira dječaka rođenih 1999. i mlađih na parceli 3x5, takmičenja mladih kosaca godišta od 1993. do 1998. na parceli 7x7, takmičenju seniora za trofej "Stankela" na parceli 6,7x27 metara sa slaganjem otkosa, štafetom na parceli 10x20 sa slaganjem otkosa dva plus dva, vuče konopaca sa ekipama od po šest članova, kulturno-umjetničkog programa, proglašavanje pobjednika i naravno na kraju kosački ručak. Satnica ovako gustog programa odvijala se od 9 do 16 časova toga dana. U disciplini štafete prvo mjesto je zauzela ekipa iz Crne Gore, drugi su bili kosci iz Smoljane (BiH), treći Slovenci a četvrti predstavnici Srbije. Pod budnim okom sudija Jovičića, Banjca, Vukobrata, Petrovića i Mrđe sudilo se fer i pravično. Mirko Kecman iz Krnje Jele je kao najtrofejniji kosac na Balkanu osvojio prvo mjesto u seniorima a njegov sin prvo mjesto u pionirima. Oca i sina možete vidjeti na fotografijama pored. Na fotografiji pored takođe možete vidjeti i detalj sa vrlo interesantnog takmičenja u povlačenju konopca. Prvo mjesto su uzeli Crnogorci i dobili kao nagradu pečeno prase a drugi su bili mještani iz tima Miki-trans koji su nagrađeni sa bačvom piva. U kulturno-umjetničkom dijelu programa najveću pažnju privukle su članice kulturno-umjetničkog društva iz Slovenije i njihov vratolomni ples na bini tako da su se neoženjeni momci a bogami i ovi drugi opasno približavali bini. I ove godine možemo čestitati organizatorima na vrlo uspješnoj i posjećenoj manifestaciji kojom čuvamo svoju tradiciju i promovišemo naše kvalitete.

tekst i foto: Dejan Prošić i Jovica-Jole Grbić

 
 
 
 
 
 
 

Predsjedništvo Saveza Sindikata Republike Srpske je na vanrednoj sjednici održanoj u maju mjesecu, pored ostalog, pokrenulo Inicijativu da svi zaposleni u Republici Srpskoj izdvoje jednodnevnu zaradu za pomoć ugroženima od poplave. Treba napomenuti da je uplata jednodnevne zarade na dobrovoljnoj osnovi, a ovu Inicijativu je svesrdno podržao i Sindikat naše opštine, odnosno svih 16 zaposlenih, pa je u toku juna mjeseca na ovaj način prikupljeno 465 KM.
Predsjednik sindikalne organizacije Bojan Ćulibrk bio je dužan da napravi spisak sa potpisima onih radnika koji su željeli i htjeli da im se odbije jednodnevna zarada od njihove plate od strane računovodstva , te da spisak pošalje u Savez Sindikata Republike Srpske.
Inace, Savez Sindikata RS je sredinom maja mjeseca uplatio 15 000 KM na račun za pomoć, dok su i zaposleni u Savezu sindikata RS u junu izdvojili jednodnevnu zaradu.

 

 
 
 

Tradicionalni memorijalni turnir u malom fudbalu „Zoran Stoisavljević“ organizovan je po 16. put protekle subote, 14.juna i na njemu se ove godine takmičilo 5 ekipa. Turnir je održan na drinićkim sportskim terenima, a prvo mjesto zauzela je ekipa “Tri jelena” iz Ribnika , dok su se na drugoj poziciji našli fudbaleri ekipe “ŠG Oštrelj – Drinić” iz Drinića. Treći je bio “Orao” iz Bijeljine, a najboljim strijelcem, sa sedam postignutih golova, proglašen je Duško Miščević iz ekipe“ŠG Oštrelj – Drinić”, dok je za najboljeg igrača izabran Draženko Stanarević, fudbaler tima “Tri jelena”.
Pored ove tri ekipe, na turniru su učestvovali i “Barselona” iz Drinića i “Previja”iz Ribnika. Iako vrijeme nije išlo na ruku ni takmičarima, a ni organizatorima turnira, jer je sve vrijeme dok se ova sportska manifestacija održavala, padala kiša, ipak je ovo bila poslastica za sve one koji vole gledati dobre utakmice i kvalitetne fudbalere na terenu.
Podsjećamo da turnir nosi naziv po prvom palom borcu sa teritorije naše opštine i već nekoliko godina prvim fudbalskim šutom svečano ga otvara Zoranov unuk, Zoran Škalonja. Za pozdravni govor i riječi dobrodošlice pobrinuo se predstavnik organizatora turnira - Sportskog udruženja „Drinić“, Milan Grbić koji je na kraju uručio i pehar pobjedniku.
-Organizacija turnira ove godine, kao i svaki put do sada bila je odlična, sve je proteklo u najboljem redu, prezadovoljni su bili i gosti i domaćini. Drago mi je što se svake godine okuplja sve većii broj mladih sportista i što se na ovaj način odaje pomen mom pokojnom ocu, koji je obožavao fudbal – istakao je sin pokojnog Zorana, Dragan Stoisavljević.
Kao i svake godine, prije početka turnira, položeno je cvijeće na grob Zorana Stoisavljevića, kao i na grob bivšeg načelnika naše opštine i direktora ŠG „Oštrelj-Drinić“, Milanka Brkljača, koji je bio inicijator ove sportske manifestacije. Sponzori turnira su Opština Petrovac i ŠG „Oštrelj-Drinić“ .

 
 
 
 
 
 
 


Tradicionalni narodni zbor organizovan je u nedjelju, na Duhove, u Driniću, ispred Crkve Svete Trojice, i to povodom Krsne slave naše crkve. Liturgija je upriličena u 10 časova, nakon čega je počelo narodno veselje, koje je trajalo do kasnih večernjih časova.
- Zbor na ovaj sveti dan postao je tradicija u Driniću, jer baš tada naša crkva slavi Krsnu slavu. To je jedan od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi - Sveta trojica ili Duhovi, a obelježavaju se 50. dan poslije Uskrsa i deseti dan poslije Spasovdana. Duhovi predstavljaju i "rođendan" Hrišcanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan ili Silazak svetog duha na apostole. Nadam se samo da će sledeći put liturgiji prisustvovati još veći broj vjernika – istakao je lokalni sveštenik Dragan Škalonja. Duhovi se slave tri dana, a po značaju, to je treći praznik - poslije Vaskrsa i Božića. Praznovanje se nastavlja cijele sedmice, ali se ne posti. Taj praznik nazvan je Sveta trojica, jer se, prema jevanđeljima, pored Svetog Oca i Sina, na ovaj dan javilo fizički treće lice Svete trojice - Sveti Duh. Prvi dan Duhova ili Pedesetnice posvećen je jevanđeljskom događaju - silasku Svetog Duha na apostole.

 

 

 
 
 
 

Učenici 9. razreda Osnovne škole „Drinić“ proslavili su malu maturu u subotu veče u Sali svoje Osnovne škole. Okupljanje maturanata i ostalih gostiju i građana počelo je u 19 časova ispred Osnovne škole.
Osmijesi i vedrina zračili su sa ovih mladih lica koja su završila svoje devetogodišnje obrazovanje, a riječ je o maturantima: Bojani Banjac, koja je proglašena za učenika generacije, Stefanu Bociju, Miloradu Zoriću, Nadi Stupar i Danilu Ševo. Njima su se na proslavi pridružili roditelji, kolektiv škole, učenici 8. i 7. razreda, a proslava, za čiji je muzički dio bio zadužen Brane Stojanović, trajala je do ranih jutarnjih časova i zasigurno će slavljenicima ostati u dugom i lijepom sjećanju.
Sve najbolje malim maturantima u nastavku školovanja i u budućem životu !

 

 
 
 
 

Dan Osnovne škole Drinić bio je 24. maja, ali zbog nedaća koje su zadesile Republiku Srpsku proslavljen je tri dana kasnije. U okviru proslave, u jutarnjim časovima bilo je organizovano crtanje grafita na školskom igralištu, kao i kros u kojem su najbolji dobili diplome i petice iz fizičkog vaspitanja.
U 11 časova počeo je kulturno-zabavni program u Sali Osnovne škole „Drinić“, kojem je prisustvovalo nekoliko desetina građana, prije svega roditelja. Mali hor se predstavio pjesmom „Dobio mi tata keca“, a veliki hor numerom „Zaljubiška“, dok su članovi ritmičke sekcije odigrali „Pačiji ples“. Sve prisutne ovom prilikom pozdravila je i direktor Osnovne škole, Blažena Stoisavljević, a prezentaciju o uočenim školskim problemima i načinu na koji se oni mogu riješiti održali su učenici šestog razreda i članovi školske par grupe „Odlikaši“.
Učenici sedmog i osmog razreda su interesantnim skečom dočarali dogodovštine sa časa fizike, dok su rukometnu utakmicu odigrale članice rukometne školske sekcije, a niihovi drugari su u okviru programa zaigrali malo fudbal...
Kako se voli svoja škola, čuli smo kroz recitacije koje su napisali učenici ove školske ustanove, a dvije učenice su pročitale i pjesme na ruskom jeziku posvećene maturantima. Ova školska institucija počela je sa radom školske 2000/2001 godine i od tada je ispratila trinaest generacija. Danas školu pohađa 84 učenika, a ispraća se četrnaesta generacija malih maturanata. Ovom proslavom, oni su se oprostili od svojih mlađih drugara, koji su im , zajedno sa radnim kolektivom poželili uspješan nastavak školovanja i sve najbolje u daljem životu.
Bila je ovo joše jedna u nizu dobro organizovanih i zanimljivih školskih manifestacija, a jedina zamjerka mogla bi se odnositi na broj posjetilaca, koji je prethodnih godina bio znatno veći. A što se tiče samog sadržaja programa, uključujuci i aktivnosti koje su prethodile proslavi u Sali Osnovne škole-sve pohvale školskom radnom kolektivu i samim učenicima.

 
 
 
 
 
 
 

Osim organizovane humanitarne akcije, naša opština je svoj doprinos u pružanju nesebične pomoći stanovništvu ugroženom od poplava dala i tako što je poslala jednu cisternu u Doboj, a koja će zasigurno dobro doći u čišćenju prljavih dobojskih ulica i sređivanju haosa koji je vodena bujica ostavila za sobom u ovom gradu. Cisterne će u Doboju opsluživati vozači Bojan Šehovac i Velimir Banjac, koji su zaposleni jedan u opštini Petrovac a drugi u Šumskom gazdinstvu "Oštrelj-Drinić".

 

 
 
 

Udruženim snagama, Skupština opštine Petrovac-Drinić, Parohija bukovačko-drinićka, opštinska organizacija Crvenog krsta, Crkvena opština Bosanski Petrovac i omladina Drinića pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći za ugroženo stanovništvo od poplava. Građani su se u velikom broju odazvali akciji i prethodnih nekoliko dana donosili su garderobu, obuću, hrane za bebu, pelene, konzerviranu hranu, sredstva za higijenu...- sve ono što u ovome trenutku može biti od velike koristi poplavljenom stanovništvu. Svoj doprinos u ovakvim okolnostima dali su i učenici Osnovne škole „Drinić“, koji su pripremili pakete za svoje ugrožene drugare širom Republike Srpske, koji su u jednom danu ostali bez krova nad glavom i bez svih stvari koje su im prijeko potrebne.
-Stanovnici naše opštine su u ovoj izuzetno teškoj situaciji pokazali svoju solidarnost i humano srce i od nedjelje, pa do utorka naveče, koliko je u našoj opštini trajala akcija prikupljanja pomoći, neprestano su donosili stvari koje su ugroženima sada najpotrebnije. Tim ljudima je sada potrebno sve-od ćebadi, garderobe i sanitarnih sredstava, do hrane i vode i hvala našim građanima što su pokazali razumjevanje i humanost i ovim katastrofalnim trenucima – naglasio je lokalni sveštenik i organizator ove akcije, Dragan Škalonja.
Kamion nosivosti više od pet tona, pun prehrambenih artikala, flaširane vode, odjeće, obuće, lijekova, sanitetskog materijala i hrane za djecu, krenuo je danas, 21. maja, iz Drinića prema Derventi, gdje će pomoć biti raspoređena onima kojima je u ovom trenutku najviše potrebna.

 
 
 
 
 
 
 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Bosanci potopili Sloveniju

Reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovala je 17. i 18. maja na Srednjeevropskom takmičenju u ručnom košenju trave. Takmičenje se održalo u Selu kod Moravskih Toplica u Republici Sloveniji. Naša ekipa je osvojila prvo mjesto u konkurenciji sedam država, a pobjedu posvećuju ugroženim od poplava.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine bila je najuspješnija reprezentacija na Srednjeevropskom takmičenju u konkuranciji sedam država sa četri prva mjesta. U konkurenciji pionira je pobjedio Danilo Kecman, u konkurenciji veteran Sreto Kecman, a najbolji senior je bio Miloš Trkulja. Naša ekipa u sastavu Mirko Kecman, Miloš Trkulja i Sreto Banjac je bila najbolja u ekipnom takmičenju.
Ovo je četvrti put da se održava Balkanski kup u ručnom košenju trave u kome učestvuju reprezentacije Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Rumunije, Makedonije, Mađarske, Slovenije i Slovačke. Za ukupnog pobjednika boduju se četri takmičenja i to: „Košnja v Selu“ u Sloveniji; „Prva kosa Grmeča“ u BiH; „Prva kosa Crne Gore“ u Crnoj Gori i „Kosidba na Rajcu“ u Srbiji. Naša reprezentacija je do sada dva puta osvajala ovaj kup, te i ove godine pretenduje na najviši plasman. Takmičenje „Prva kosa Grmeča“ održaće se 29.06.2014. u Smoljani.
Nosilac aktivnosti je udruženje građana „Ruralni razvoj“ iz Drinića. Udruženje ima misiju afirmacije ruralnih područja u svim segmentima. Najbolji način je održavanje tradicije i jačanje identiteta, jer Evropi ne trebamo bezlični i slabi, već sa jasno izraženim identitetom.


Kontakt osoba:
PREDSJEDNIK UO
Dejan Prošić


 
 
 
 
 
 
 

U sklopu nastave likovne kulture, učenici od šestog do devetog razreda Osnovne škole „Drinić“ posjetili su dvadesetog majskog dana kuću Jovana Bijelica-Muzej u Bosanskom Petrovcu, gdje su imali priliku da vide najveća dijela ovog čuvenog umjetnika, koji je rođen u selu Kolunić kod Bosanskog Petrovca 1886 godine.
Direktor Muzeja, Milica Kecman održala je učenicima ovom priilikom desetominutno predavanje, tokom kojeg je đake upoznala sa likom i djelom velikog slikara.
- Učenici su oduševljeni ovom posjetom i gostoprimstvom. Direkotor Muzeja, Milica Kecman, nas je veoma srdačno dočekala i na vrlo interesantan način približila djeci vrijeme u kojem je živio i stvarao naš velikan Jovan Bijelić, a učenici su se ovom prilikom upoznali i sa tehnikom njegovog crtanja, kao i najzanimljivijim detaljima iz njegovog života – naglasila je direktor Osnovne škole, Blažena Stoisavljević.
Jovan Bijelić bio je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca između dva svjetska rata i jedan je od najvažnijih srpskih predstavnika kolorističkog ekspresionizma. Najbolja djela su mu slike ”Vareš” i ”Slika sa sela”, u kojima je došla do izražaja čežnja prema predjelima rodne Bosne.
Bosna u slikarstvu Jovana Bijelica živi u svome duhovnom smislu. Na trećoj fotografiji vidimo pribor, kistove sa kojima je stvarao jedan od najčuvenijih jugoslovenskih slikara.

 

 
 
 
 

Povodom obilježavanja Dana Treće lake pješadijske brigade Petrovac, 19. maja u našoj opštini upriličena je svečanost, u okviru koje su članovi ove brigade zajedno sa ostalim gostima obišli Spomen obilježje i položili vijence na spomenik palim borcima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Poslije polaganja vijenaca, upriličen je i parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske, koji je održao naš sveštenik Dragan Škalonja, a kojem su prisustvovali brojni građani naše opštine i susjednih sela i gradova.
Obilježavanju Dana Treće lake pješadijske brigade Petrovac ,ove godine prisustvovali su i učenici starijih razreda Osnovne škole “Drinić”, kojima je ovo bio svojevrstan čas istorije.
U okviru obilježavanja Dana Treće lake pješadijske brigade Petrovac, u restoranu Osnovne škole, goste je pozdravio predsjednik Opštinske boračke organizacije Petrovac, Borislav Toljaga, a prisutnima se obratio i načelnik naše opštine, Drago Kovačević.
Na ratni put brigade sve goste je podsjetio zamjenik komadanta bravsko-smoljanskog Vlado Latinović.
-Dvadeset i druga godina, vrijeme neumitno teče, a sjećanja na formiranje i ratni put Treće lake pješadijske brigade u našim srcima su sviježa i svijetla, poput najsjajnije zvijezde. 257 vitezova i junaka gašenjem plamena svog života razbuktaše buktinju zvanu Republika Srpska i svoje živote i kosti ugradiše u čvrste temelje drage nam države i ostaviše nam vječiti zadatak da je branimo, čuvamo, štitimo i svakodnevno jačamo. Dok smo joj vjerni i odani i biće tako i ne postoji sila, koja će moći da je uništi i uruši. Nadamo se da će draga nam domovina jačanjem iz dana u dan da se oduži najprije njima i njihovim porodicama, a onda i nama ostalima. Zaslužili smo to – naglasio je Latinović.
On je dodao da svima nama ostaje trajni zadatak da se svake godine okupljamo na ovaj dan u što većem broju i da naše potomke učimo da nastave tradiciju obilježavanjem ovog dana i da u životu budu dobri ljudi i patriote, kao što su to i svi pripadnici Treće lake pješadijske brigade Petrovac.
Nakon podsjećanja na ratni put brigade, organizovan je i zajednički ručak.

 
 
 

 
 
 

Opština Petrovac-Drinić, opštinska organizacija Crvenog krsta, parohija bukovačko-drinićka i Omladinska organizacija iz Drinića organizuju prikupljanje pomoći za poplavljene krajeve Republike Srpske. Svi dobronamjerni i humani ljudi mogu donijeti ćebad, konzerviranu hranu, obuću i odjeću, pelene i hranu za bebe i predati kod drinićke crkve. Akcija počinje od danas i traje dokle bude potrebe. Stanje na terenu je prilično dramatično. Ljudi nisu stigli skloniti većinu svojih stvari pred nadolazećom bujicom tako da su potrebe velike. Cijela Republika pomaže i mi smo osjetili potrebu da se uključimo, pogotovo što naša opština nije jedna od poplavljenih. Danas 18. maja. bili smo u banjalučkom prigradskom naselju Česma i slika vam sve govori. Akcija čišćenja je kod domaćina Jovana Jole Grbića iz Smoljane. Jole je prvi petrovački ranjenik iz Otadžbinskog rata i ovo ćemu biti treći put da se kući iz početka. U akciji su mladi studenti iz Petrovca koji stanuju u Petrovačkoj kući takođe u Česmi ali ova kuća nije poplavljena. Posjetio ga je i petrovčanin Tomo Mišković i donio pomoć kao i gospodin Kecman jedan od vlasnika firme KMK i takođe pomogao. Ako nas nekad uhvati malodušnost i pitanja da li smo ljudi ovakve nesreće pokazuju koliki smo i kakvi smo. Za ponos smo. Pokažimo ljudskost i POMOZIMO! Hvala!

 

 
 
 
 

Organizacioni odbor Drinićke ŠTRAPARIJADE odlučio je da se ove godine takmičenje pomjeri u juli mjesec i to 19. i 20. jula. Razlozi su više manje svima i dobro poznati. Već osam puta vrijeme je iznevjerilo, i uvijek je početak juna kao po pravilu kataklizmičan što se tiče vremenskih prilika odnosno neprilika. Od orkanskih vjetrova što čupaju šatore sa zemlje, kiša i hladnoća i kao po pravilu more blata što narod kaže "do zavrat". Evo samo nekoliko slika sa zadnje Štraparijade koje potvrđuju sve. Dakle, u takvim okolnostima pred organizatore se postave neriješiva pitanja dolaznih puteva, parkinga i bezbjednosti gostiju i učesnika, gosti koji bi došli ne mogu od vremena a oni koji dođu ne mogu uživati u ljepoti prirode i takmičenja. Cjela ideja biva dobrano ugrožena vremenskim uslovima. To i nije za čudo za planinu i visoravan kakva je Klekovača i Kozila ali jedno je sigurno, termin održavanja se mora promjeniti. Vjerovatnoća je neuporedivo veća da će druga polovina jula biti vremenski pogodnija i za organizatore i goste ove najposjećenije i najčuvenije Štraparijade u regionu. A posebna pogodnost ovog novog termina je i ta što je mnogo više ljudi na godišnjim odmorima u drugoj polovini jula te se nadamo još masovnijoj posjeti. Nadamo se da ćemo naići na razumjevanje naših vjernih posjetilaca.

 
 
 

 
 
 

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, obilježen je širom svijeta: negdje se protestvovalo, a negdje roštiljalo…
Radnici Administrativne službe opoštine Petrovac su, zajedno sa radnim koleginicama iz opštinskog Crvenog Krsta i opštinske Boračke organizacije, proveli ovaj dan u opuštenoj atmosferi uz ukusan zalogaj i poneku kapljicu, a troškove za sve što se ovoga dana pojelo i popilo snosio je Sindikat naše opštine.
Inače, ovaj praznik ustanovljen je u znak sjećanja na 1. maj 1886, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtjevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme. Organizatori protesta su zahtjeve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma. Poslednjih godina, prvomajski protesti ponovo dobijaju vidove protestnih okupljanja nezadovoljnih radnika, čiji položaj, zbog ekonomske krize, postaje sve teži.
A uoči 1. maja, u našoj opštini organizovano je i ugodno druženje uz dobri stari običaj paljenja prvomajske vatre na Poljanici, čemu je prisustvovao veliki broj malih i velikih Drinićana.

 

 
 
 

Tradicionalna kulturna manifestacija „Drinić kroz igru i pjesmu“, čiji je osnovni cilj da promoviše i pokaže bogatstvo, raznovrsnost i kolorit folklornog naslijeda, održana je u subotu 26.aprila u Sali Osnovne škole u Driniću, a na njoj su nastupili organizator i domaćin KUD „Grmeč“, zatim KUD „Mladost“ iz Bosanske Otoke, KUD „Drvar“, KUD „Nikola Kokošar“ iz Šipova, kao i izvorna pjevačka grupa iz Drinića „Runoilist“.
Program su otvorili domaćini – kulturno-umjetničko društvo „Grmeč“ iz Drinića. Ono je osnovano u maju 2003. godine sa ciljem očuvanja igara i tradicije zapadno-krajiških opština. Njihov dosadašnji rad krunisan je mnogim pohvalama i priznanjima, a članovi društva „Grmeč“ ostvarili su zapažene rezultate na nastupima širom BiH i Srbije. KUD „Grmeč“ broji 50 članova, a na njihovom repertoaru najčešće se nalaze grmečke i krajiške igre, kao i igre iz Srbije, Glamoča, Baranje i sa Podgrmečja. Njihova mala grupa za početak je izvela pjesmu „Ja posejah lubenice“. Drugi su nastupili članovi KUD-a "Mladost" iz Bosanske Otoke, koje je osnovano 23.12.1928.godine. Od osnivanja pa do danas nikad nije prekidalo sa radom. Društvo broji oko 120 aktivnih članova raspoređenih u folklornu, dramsku i muzičku sekciju. Nastupali su širom BIH, kao i van granica naše zemlje, a nastupi koji se sa ponosom ističu jesu oni na Prvom Evropskom Festivalu folklora u Austriji , te na Svjetskom Festivalu folklora u Jordanu. Dobitnici su mnogobrojnih priznanja od kojih se izdvaja kristalni globus dobijen od Evropske Unije za očuvanje kulturne tradicije, te plaketa 17.septembar - najveće priznanje Opštine Bosanska Krupa. Jedni su od pokretača incijative za formiranje saveza Amaterskih kulturno-umjetničkih društava BIH. Tradicionalno svake godine organizuju Međunarodni festival folklornog stvaralaštva u Bosanskoj Otoci. Kulturno umjetničko društvo “Mladost” predstavilo se publici sa “Gradskim igrama”.
Sala Osnovne škole bila je premalena da primi sve one koji su odlucili da kišovito aprilsko popodne provedu uživajuci u igrama I pjesmama. Ljubitelji folklora i muzike gromoglasnim aplauzima pozdravljali su sve ucesnike manifestacije I podjednako bodrili svakog od njih…
Članovi KUD-a “Grmeč”, izveli su i numeru “Udade se jagodo”. Nakon njih, na pozornicu su izašli članovi kulturno-umjetničkog društva “Drvar”. Ono je osnovano davne 1924. godini i svoj rad nije prekidalo ni u najteža ratna vremena. Gotovo sigurno je da je ovo društvo jedino u svijetu koje je igrom i pjesmom pobijedilo nedaće, koje su izazvane ratnim strahotama. Osvojili su brojne nagrade, među kojima se ističe “Zlatna plaketa” sa smotre folklore u Beogradu, a najnovije priznanje jeste “Zlatna plaketa” osvojena na međunarodnoj smotri folklora u Derventi. Imali su zapažena učešća i na brojnim međunarodnim smotrama folklora u Austriji, Ukrajini, Portugalu, Švajcarskoj, Njemačkoj i drugim zemljama, dok je na Siciliji, u konkurenciji od 12 folklornih ansambala, upravo drvarski ansambl osvojio prvo mjesto. Ovom prilikom, Drvarčani su nam izvesli igre iz Šumadije i Pomoravlja.
Bogat kulturno-umjetnicki program ovog dana ponudilo je i kulturno-umjetničko društvo “Nikola Kokošar” iz Šipova, koje se publici predstavilo sa “Katankom”, kao i gosti iz Bosanske Otoke, izvodeći na pozornici “Muslimanske igre”. Drvarčani su oduševili posjetioce sa tačkom “Igrajući, pjevajući”, domaćini su bili izvanredni igrajući “Glamočko kolo”, a veliki aplauz dobili su i članovi KUD-a “Nikola Kokošar” dok su igrali “Igre iz Grmeča” i njihova pjevačka grupa, otpjevavši numeru “Vo naše selo malovo”.
Ovo društvo počelo je sa radom kao folklorna sekcija Doma kulture u junu 2008. godine i imala je tada oko 20 članova. Tokom narednih godina, broj članova se stalno povećavao do osnivanja KUD-a “Nikola Kokošar”. Od juna 2011. godine i danas broji preko 130 članova različitih uzrasta. Ovo društvo je do sada imalo mnogobrojne nastupe na festivalima folklore u zemlji i inostranstvu.
Na veliku radost publike, program su zatvorili članovi grupe “Runolist” otpjevavši nekoliko svojih poznatih pjesama, među kojima su se našle “Jela sa Oštrelja” i “Bojana”, a izveli su i veliki hit “Nema raja bez rodnoga kraja”… Ova izvorna krajiška grupa osnovana je 6. avgusta 1996. godine i do sada su snimili 5 albuma sa preko 40 sopstvenih pjesama. Imaju iza sebe mnogobrojne uspješne nastupe i brojna osvojena priznanja, među kojima je pobjednički tron sa Festivala zavičajne i narodne muzike u Velikoj Kladuši, kao i osvojeno prvo mjesto na “Sijelu Tromeđe” u Strmici kod Knina. Članovi ove grupe sa ponosom su širom BiH i Srbije predstavljali našu opštinu i Republiku Srpsku.

tekst i foto: Božana Puđa

 
 
 
 

 
 
 

Generalni utisak nakon završetka ove manifestacije bio je da ovakvih sadržaja treba mnogo više, jer u Driniću, koji je vikendom poprilično pust i sumoran, bilo je lijepo za promjenu vidjeti razigrane i mlade ljude, koji uživaju u druženju i priredbi, a nakon programa svi su se okupili na pripremljenoj zakusci, dok su za sve članove kulturno-umjetničkih društava obezbjeđeni sokovi i sendviči.

 
 
 

Direktor preduzeca “Lom“, Dragana Zirojević uručila je poklon direktoru Osnovne škole, Blaženi Stoisavljević, 28. aprila, i to štampač, skener i fotokopir aparat, u znak zahvalnosti za učešće djece, odnosno učenika Osnovne škole u projektu Turistički centar Klekovača.
Naime, na stručnom seminaru, koji je organizovan 5. aprila povodom konkursa, čiji je predmet izrada idejnog urbanističkog i arhitektonskog rešenja buduće urbane zone turističkog centra na planini Klekovači, u Kozilima je organizovana i izložba radova učenika koji su crtali na temu Turističkog centra.
Ovom prilikom, Dragana Zirojević darovala je i sve učenike, čiji su radovi bili izloženi, a riječ je o đacima petog razreda Jovani Latinović, Nataši Kokoruš, Bojani Počuč, učenicima četvrtog razreda Andrei Kecman, Jeleni Banjac, kao i Anastasiji Kecman koja ide u treći razred, te Kristini Bulajić koja ide sedmi razred i koja je osvojila četvrto mjesto. Treća pozicija pripala je Marku Grbiću, učeniku sedmog razreda, druga je bila Milena Kerkez, učenica šestog razreda, dok je na ovoj izložbi prema mišljenju stručnog žirija, najbolji rad bio onaj koji je nacrtala učenica trećeg razreda, Teodora Boci.
Svaki đački poklon sastojao se od kvalitetnog i bogatog školskog pribora: od šestara i olovaka do oglednih mapa, blokova za crtanje, tempera, bojica…

 

Učenici i kolektiv Osnovne škole, na čelu sa direktorom Blaženom Stoisavljević iskoristili su ovu priliku da zahvale direktoru preduzeća “Lom” na vrijednim darovima, a učenici su jednoglasno izjavili da su im pokloni samo dodatna motivacija da učestvuju u projektima, da vrijedno rade i da prate sa zanimanjem sve što se dešava u njihovoj lokalnoj zajednici.

 
 
 

Ministar saobraćaja i veza u Vladi RS, Nedeljko Čubrilović posjetio je 28. aprila sa svojim najbližim saradnicima, opštinu Petrovac-Drinić, gdje se prvo sastao sa načelnikom naše opštine, Dragom Kovačevićem.
- Riječ je o mojoj redovnoj posjeti opštini Petrovac-Drinić, a jedna od nezaobilaznih tema koju načelnik Kovačević često ističe i koja ima mjesto u razvoju ove lokalne zajednice svakako je infrastruktura. Razgovarali smo o prilaznom putu koji prolazi gotovo cijelom dužinom kroz Federaciju - kako i na koji način taj put osposobiti da dobije elemente saobraćajnice koja će zadovoljiti potrebe i ovog stanovništva i onih koji dolaze na ove prostore. Mislim da smo na putu da taj problem riješimo, a glavni problem odnosi se direktno na ulaganje, s obzirom na činjenicu da se put većim dijelom nalazi u Federaciji, ali planiramo u skorijoj budućnosti da taj problem riješimo u dogovoru sa federalnim ministrom prometa i komunikacija, Enverom Bijedićem i predstavnicima JP “Ceste BiH” – naglasio je ministar Čubrilović. Na sastanku je bilo riječi i o bezbjedonosnoj situaciji i strukturi policije.
- Moram naglasiti da na svu sreću u našoj opštini nema ekcesa i nacionalnih problema, iako nam je entitetska granica veoma blizu. Ipak, sigurno je da bi kod građana postojala mnogo veća doza sigurnosti kada bi policijski nadzor postojao 24 časa dnevno i kada bismo vratili stanično odjeljenje, koje je u našoj opštini nekada postojalo – dodao je načelnik Kovačević.
Bez obzira na činjenicu da je za ove bezbjedonosne probleme zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova, ministar Čubrilović je obećao da će razgovarati sa resornim ministarom i vidjeti kako bi se na najbolji način i ovaj problem riješio.

 

- Također, razgovarali smo o odnosu Šumskog gazdinstva prema lokalnoj zajednici. Drinić je jedna od onih opština koja u mnogome zavisi od poslovanja šuma i novca koji Šumsko gazdinstvo uplaćuje u opštinski budžet. Mislim da je ovdje uvijek postojao primjer dobre saradnje između gazdinstva i opštine i da bi tako trebalo nastaviti . ŠG je ono koje ovdje predstavlja lokomotivu za razvoj cijelokupnog prostora ovdje – istakao je Čubrilović.
O odnosu ŠG”Oštrelj-Drinić” prema opštini, kao i o poslovanju ovog gazdinstva , ministar Čubrilović je razgovarao sa direktorom ŠG “Oštrelj-Drinić”, Igorom Kneginjićem, kojeg je posjetio u prostorijama gazdinstva nakon završenog sastanka sa načelnikom Dragom Kovačevićem.

 
 
 

U Driniću je 22.04.2014. godine obilježen međunarodni dan Majke-Zemlje u okviru projekta „Tvojom tradicijom do moje tolerancije“. Ovaj projekat je djelo neformalne grupe mladih predvođene Bojanom Balabanom, a učestvuju mladi od 14 do 24 godine iz različitih etničkih grupa. Učesnici srpske nacionalnosti su iz Drinića u Republici Srpskoj, Bošnjaci iz Bosanskog Petrovca u Unsko-Sanskom kantonu i Hrvati iz Drvara u Livanjskom kantonu. Radi se o podprojektu finansiranom od strane ambasade SAD u BiH u okviru projekta „Različitost na dohvat ruke – promocija interkulturalnog dijaloga, tolerancije i razumjevanja u BiH koji implementira udruženje „Eko Leonardo“ iz Priboja.
„Mladi koji žive u sredinama sa većinskim jednonacionalnim življem su, usljed proteklih dešavanja, puni predrasuda prema drugim etničkim grupama. Tek prilikom uspostave bližih odnosa, upoznavanja i razmjene mišljenja se uviđaju sličnosti, tolerišu razlike i uspostavlja jedinstvo različitosti. Razvijanje prijateljstva između mladih ljudi dovodi do neraskidivih veza i prevezilazi najveće barijere“, izjavila je ovim povodom članica neformalne grupe mladih Marija Bulajić.
„Evropi ne trebamo bezlični i slabi, ali sa snažnim identitetom itekako imamo svoje mjesto. Naša snaga je u jedinstvu različitisti“, izjavio je Muhić Emin, učenik 2.razreda gimnazije.
„Naše generacije su svjesne značaja etničke tolerancije i popravićemo greške naših roditelja“, izjavila je Mia Miočević učenica iz Drvara.
Udruženje građana „Ruralni razvoj“ Drinić pružilo je punu podršku neformalnoj grupi mladih u realizaciji projektnih aktivnosti. Ovom prilikom je Dejan Prošić, predsjednik udruženja održao prezentaciju na temu „Ekologija i tolerancija“ . Ostatak radionice je protekao u interaktivnom radu po grupama, upoznavanju i širenju ideja. Sledeći događaj je planiran za 21.05.2014.godine povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.
Tekst i foto: Dejan Prošić

 
 
 

 
 
 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je nakon sastanka sa načelnicima opština Mrkonjić Grad, Šipovo, Petrovac-Drinić, Istočni Drvar, Kupres i Ribnik da će do kraja sedmice Vladi Srpske biti upućen prijedlog za rješavanje pitanja sredstava od nadoknade za korišćenje šuma u ovim opštinama. Do ovog sastanka je došlo nakon što su se načelnici gore pomenutih opština sastali u Driniću, gdje su zaključili da je neophodan razgovor sa resornim ministrom kako bi mu iznijeli probleme koje svaka opština ima zbog člana 89. Stava 8 Zakona o šumama, prema kojem sredstva koja uplaćuju šumska gazdinstva opštinama mogu koristiti samo za određene namjene /za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje infrastrukture i ostalih objekata u ruralnim područjima jedinice lokalne samouprave/. Do kraja sedmice Vladi Republike Srpske biće upućen prijedlog posebne odluke kojima će se opštinama dozvoliti da naknadu za šumsku rentu troše za svoje razvojne programe. Ovo je načelnicima opština sa jugozapada Republike Srpske obećao ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić. Do sada su sredstva od eksploatacija šume mogla isključivo da se koriste za razvoj infrastrukture. Opština Petrovac-Drinić ima budžet od 1,1 milion KM a 55% sredstava prikupi od rente. Ta sredstva bi im, kažu, dobrodošla za razvojne programe ili za socijalna davanja ugroženim kategorijama stanovništva.
- Sasvim sigurno je da nemogućnost korištenja tih sredstava kao što je bilo do sada dovodi mnoge stvari u pitanje na području naše lokalne zajednice, kaže načelnik opštine Petrovac-Drinić Drago Kovacević.
Slična je situacija i u opštini Šipovo koja na osnovu rente prikupi milion maraka što predstavlja 25% budžeta.
- Usvajanje ovoga prijedloga značilo bi puno jer po zakonu o šumama predviđeno je da se ta sredstva mogu koristiti samo za određene infrastrukturne investicije čime bi bio blokiran rad određenih institucija koje se finansiraju iz tih sredstava, kaže zamjenik načelnika opštine Šipovo Dule Piljić.
Vlada će ovom posebnom odlukom omogućiti lokalnim zajednicama da dio sredstava od šumske rente mogu plasirati prema svojim potrebama.
- Da se dio tih sredstava usmjeri u onom smjeru i onom pravcu koji je od velike koristi za ukupan društveni i privredni razvoj tih opština, naglasio je ministar Stevo Mirjanić.
Razgovarano je i o oblasti agrara i podsticajima u oblasti poljoprivrede. Saglasili su se da je neophodno raditi i na efikasnijoj organizaciji šumskih gazdinstava.

 
 
 
 
 
 
 

U kabinetu načelnika naše opštine, u ponedjeljak 8. aprila održan je sastanak kojem su, pored našeg načelnika, Drage Kovačevića, prisustvovali načelnici opština Mrkonjic Grad - Divna Aničić, Ribnik-Goran Savić, Istočni Drvar-Dragan Lukač, Oštra Luka-Dragan Stanar, Šipovo-Milorad Ćirko i Kupres-Risto Milišić. DETALJNIJE

 

 

na vrh

 
 
made by SiZ