-Ријеч начелника
-Воде
-Кроз Дринић
-Јубилеј
-Такмичење
-Ловиште
-Ловачка кућа
-Цјеновник
-Светиње
-Рунолист
-Прашума "Лом"
-Општи преглед
-Стратегија
-Први повратак
-Срнетица
-Сеобе
-I свјетски рат
-Антика
ОПШТИ ПОДАЦИ  
Стратегија развоја општине | Правно регулисање дјелатности | ОГЛАСНА ТАБЛА
 
 

1.Географски положај

Општина Петровац -Дринић је смјештена на сјевернозападном дијелу БиХ. Територија Општине се у највећој дужини граничи са општином Бос.Петровац, затим општинама Кључ, Рибник, Источни Дрвар и Дрвар. Математичко картографски подаци су:44°34`сјеверне географске ширине и 16° 23` источне географске дужине, на надморској висини од 700 м. Површина општине је 136,48 км2 односно 16 % од предратне општине од 853 км2.

Простор Дринића у хидролошком погледу смјештен је између ријеке Уне на западу, ријеке Сане на истоку и Унца на југу. Како су Сана и Унац притоке Уне првог реда, онда је простор општине Петровац сливно подручје ријеке Уне.

1.Историја

Општина Петровац је настала дејтонском подјелом бивше општине Бос.Петровац.Општина је формирана као потреба ријешавања основних потреба грађана српске националности који су 14.септембра 1995.године морали да напусте своја огњишта и за већину њих Дервента је било привремено боравиште. Одмах по расељењу у Дервенти је било формирано повјереништво које је у расељењу покушавало ријешавати најосновније проблеме расељеног становништва. Након стицања најминималнијих услова за повратак, двадесетак најодважнијих се већ почетком марта 1996.године, обрело у разрушеном и опљачканом Дринићу, који је по Дејтону припао Републици Српској. На челу најхрабријих био је Миланко Бркљач, који је увидио да је за Србе избјегле из Бос.Петровца, најбоље ријешење формирање Општине у Дринићу, па је тако у марту 1998. године формирана Општина са најнужнијом општинском администрацијом.

У почетку проблеми су били велики; спаљено, опљачкано мјесто, без струје, воде, телефона, основних животних намирница, близина ентитетске линије када је прелазак те линије био врло ризичан, али велика жеља и воља за повратком на своја огњишта, одржали су те људе у увјерењу и жељи за подизањем својих кућа и свега оног што је потребно за живот.

Приступило се обнови кућа, школе, реновирању дома здравља, изградњом нових објеката за Општинску управу, пошту, банку, управну зграду за шумско газдинство, полицијску станицу итд., што је било основа за ницање производних капацитета, затим трговачких, угоститељских и других објеката који настају као потреба за задовољавањем потреба становништва.

Поред насељеног мјеста Дринић општини Петровац припада и дио Бунаре, као и дио Буковаче.

 

на врх

 
 
made by SiZ