-Ријеч начелника
-Воде
-Кроз Дринић
-Јубилеј
-Такмичење
-Ловиште
-Ловачка кућа
-Цјеновник
-Светиње
-Рунолист
-Прашума "Лом"
-Општи преглед
-Стратегија
-Први повратак
-Срнетица
-Сеобе
-I свјетски рат
-Антика
РУНОЛИСТ  
 

Рунолист (Leontopodinum alpinum) је веоме ријетка и заштићена биљка не само код нас већ и у читавој Европи. Може се наћи само на веома неприступачним каменитим, планинским литицама (отуд име - лат: alpinus = планински), па је често планинари поистовјећују са појмом недирнуте природе. Припада фалмилији главочика (Asteraeceae) са врло уочљивим и карактеристичним цвијетом који је главно обиљежје ове биљке. Цвијет изгледом подсјећа на лављу шапу па отуда и име биљке(грчки: leon = лав и грчки: podion = ножица)

 
 

Ова ријетка биљка чини посебну и несвакидашњу атракцију планине Клековача. Рунолист расте још и на планинама Копаонику и Мучњу у Србији, Дурмитору, Сињејавини и Проклетијама у Црној Гори и Пљешивици, Велебиту, Динари и Горском котару у Хрватској.

 
 
 

Клеоковача је сурова планина. Највиши врх је Велика Клековача, висок 1962 метра. Између Клековаче и планине Луњеваче налази се прашума Лом. Клековачу одликује велике стијене које се протежу самим врхом од Велике до Мале Клековаче. Планина је сиромашна изворима воде. Према мишљењу већине планинара Мала Клековача је најимпозантнији предио са суровим склопом стијена.

Поред своје суровости Клековача својим посјетиоцима пружа и непоновљиви доживљај мириса бијелих процвалих грмова глога, ружичастих цвјетова дивље руже као и опојни мирис полена осамљених стабала бијелог бора. Ову љепоту су уочили и шумарски стручњаци у Аустроугарској монархији. Још средином 1909. године Предсједништво Аустријског зоолошког-ботаничког друштва у Бечу затражило је да дио Клековаче буде издвојен и заштићен.

 
 
 

Једна од планинарских рута која води до врха Клековаче. На почетак планинарске руте се долази од насеља Подови, раскрснице на магистралном путу Петровац - Дрвар

 
 
 

Природне вриједности Клековаче огледају се, прије свега, у шумама букве, јеле и смрче. Ова крајишка љепотица има 306 врста гљива, више од 1000 биљних врста, 59 врста птица. Клековача има све елементе националног парка. Ту су строги резервати природе, подручја дивљине, шумски резервати, налазишта ријетких биљних врста и прелијепи пејзажи.

 
 
 

 

Клековача виђена из Козила

 

 
 
 

У Другом свјетском рату, у њедрима Клековаче, постојала је централна партизанска болница. На том мјесту (слика лијево) у Јасиковцу постоји крипта у знак сјећања на 226 бораца који су подлегли у болници. У дјелу Клековаче звани Кук, налази се спомен плоча за 65 цивила из Дринића и Буковаче које су фашисти стрељали 1943. године (слика десно).

на врх

 
 
made by SiZ