-Ријеч начелника
-Воде
-Кроз Дринић
-Јубилеј
-Такмичење
-Ловиште
-Ловачка кућа
-Цјеновник
-Светиње
-Рунолист
-Прашума "Лом"
-Општи преглед
-Стратегија
-Први повратак
-Срнетица
-Сеобе
-I свјетски рат
-Антика
ТАКМИЧЕЊЕ  
 
   
 
У врлетима Клековаче, Грмеча и других крајишких планина ниједна машина не може замијенити коњску запрегу у извлачењу трупаца. На штрапању (извлачењу) балвана до првог пута, гдје се може извршити утовар у камион, на подручју Дринића тренутно ради око 30 пари тешких коња без којих се овај посао не може замислити.

 

 
 
А штрапари послије радног дана обично, у кафани уз пиво, настављају причу о коњима, и о незаобилазној теми - чији су коњи најјачи. Да би коначно ту дилему рашчистили у недељу 11.јуна 2006. године у 11 часова у Дринићу ријешили су да упрегну, сваки своје мрке доратове и да изаберу најјачи пар коња. Правила овога својеврсног такмичења су врло једноставна. Пар коња који из три покушаја повуче најдаље трупац је побједник.
Тога дана је у Дринићу било вријеме као поручено. Ни топло, ни хладно, ни сунчано, ни облачно, него таман. Било је пријављено 18 пари тешких штрапарских коња. Стигло их је 14. Заинтересовани такмичари из Хрватске нису могли прећи границу. Проблеми са ветеринарским дозволама за коње.
 
     
Мјесто на коме ће се одмјерити снаге коњске зове се ГЛАВИЦА и налази се на падинама повише Дринића. Трупац који ће се вући дугачак је седам метара и запрема девет кубика и девет кубних. Тежак је око три тоне. Такмичарска вуча балвана некада је у Дринићу била традиција. Ово је покушај да се традиција поново оживи. Народ је пристизао у зачуђујуће великом броју. Са свих страна. Полицијске процјене ће касније рећи да је било преко двије хиљаде људи и преко пет стотина возила.
 
     
 
     
 

Такмичење је званично отворио начелник општине Петровац-Дринић господин Драго Ковачевић, а онда се приступило ждребању за стартне позиције. Наравно, ништа без шешира.

 

И такмичење је почело. Послије неколико сати узбудљивог надметања, уз громогласно навијање публике, судије су прецизно мјерећи сваки савладани милиметар прогласиле најбоље.

       
   
 
         
 
 
   
   
 
Најјачи коњи превукли су балван равно 40 метара и десет центиметара. Њихов власник Мирко Чеко, звани Гаров, освојио је 700 конвертибилних марака, 200 еура и палету цјепаних дрва.
Друго мјесто освојили су коњи власника Милорада Стојановића званог Зис. Зис је добио 420 конвертибилних марака и једну гајбу пива по властитом избору. Његови коњи су балван довукли на 29 метара и 80 центиметара, наравно, из три пута.
Треће мјесто освојили су коњи Душана Лукића званог Дуцеља. Они су трупац извукли на 29 метара и 72 центиметра. Дуцеља је освојио 280 конвертибилних марака и килу пржене кафе.

 

         
   

Организатори су задовољни овим такмичењем, уз обећање да ће идуће године приредити још већу атракцију која треба да поприми привредни и туристички карактер, те да промовише Дринић и цијели овај регион, јединствен по својој љепоти.

 
           
   

Захваљујемо се овом приликом и екипи са БХТВ-а: сниматељима Павловић Пери, Ковачевић Синиши те нашем Драгану Миљевићу као и новинару БХТВ-а Шаренац Зорану који су нам уступили снимљени материјал са кога смо узели слике за ову страницу. Ова екипа је била у Дринићу са задатком да сними документарни филм о штрапарима и њиховим коњима.

 
       
       
         

на врх

 
 
made by SiZ