Opština Petrovac-Drinić 31. oktobra proslavila je svoju Krsnu slavu – Svetog Apostola i jevanđelistu Luku u prisustvu brojnih i uvaženih gostiju, među kojima se ove godine našao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić, kojem je ove godine naša opština dodijelila Plaketu „Počasni građanin“.

"Počastvovan sam što sam dobitnik ove nagrade. Za sve koje su danas dobili priznanja napomenuto je da su rođeni u Bosanskom Petrovcu, samo za mene nije rečeno da sam oženjen u Bosanskom Petrovcu. Drinićki narod je još jednom dokazao koliko je velikodušan, čim se zetovima dodjeljuju ovako važna priznanja "– našalio se Radojičić, pozdravljajući prisutne.
On je istakao da je Drinić jedna od rijetkih opština u Republici Srpskoj koja je stvorena na ledini, da su institucionalne vlasti u Republici Srpskoj uvijek bile uz nas i da će uvijek i biti, te da na putu prema napretku moramo koračati zajedno, jer su kolektivni interesi uvijek bili ispred interesa pojedinaca.

U okviru svoje posjete, Radojičić je položio vijenac na spomenik palim borcima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a ovom prilikom vijence na pomenuti spomenik i spomenik palim borcima i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata položili su načelnik naše opštine Dejan Prošić i predsjednik Skupštine opštine, Milan Grbić, kao i predstavnik porodica palih boraca Jagoda Brkljač i predsjednik opštinske boračke organizacije, Borislav Toljaga.
Umjesto Vladike bihaćko-petrovačkog, gospodina Hrizostoma, koji iz opravdanih razloga nije bio prisutan u Driniću, liturgiju u Crkvi Svete Trojice držao je arhimandrit Serafim, starješina manastira Rmanj u Martin Brodu. Istovremeno, dok je u crkvi upriličena liturgija, u sali Skupštine opštine, organizovana je završna konferencija projekta energetske efikasnosti na zgradi Osnovne škole u Driniću.

Seka Puzigaća, prima plaketu

Boško M. Branković

Vinko Novaković - Lule

Ovogodišnja dobitnica „Srebrne plakete“ je Seka Puzigaća, zaposlena kao medicinska sestra u Domu zdravlja, dok su zahvalnice za izuzetan doprinos u razvoju opštine otišle u ruke Bošku M. Brankoviću, Siniši Rodiću i Vinku Novakoviću–Luli. Načelnik opštine je posthumno dodijelio zahvalnicu i Kecman Dušku – Duciju, koji je za života mnogo učinio za naše malo mjesto.
Sve nagrade su dodjeljene u okviru svečano-radne sjednice, koja je ove godine organizovana u sali osnovne škole, a ovom prilikom više od stotinu i pedeset gostiju pozdravio je i načelnik naše opštine, Dejan Prošić.
"Slogan ovogodišnje proslave je „15 godina je iza nas – vijekovi su pred nama“. Zaista mislim da ova mala lokalna zajednica ima svijetlu budućnost i pored pesimizma i malodušnosti, koje šire destruktivne snage, koje misle da su vijekovi pred njima. Nalazimo se u specifičnoj situaciji u odnosu na druge sredine. Mi smo ekspanziju privrednog razvoja doživjeli, imamo više radnih mjesta nego stanovnika, imamo pozitivan prirodni priraštaj. Institucionalno rješavanje problema je jedino ispravno. Zato, neka nam žive institucije, prosperitetno i dugovječno" – naglasio je načelnik Prošić.

Gostima se obratio i predsjednik Skupštine opštine, Milan Grbić, podsjećajuci ih pri tome na lik i djelo Milanka Brkljača, inicijatora povratka i najzaslužnijeg čovjeka za razvoj i obnovu poslijeratnog Drinića.
"Ako smo bili u stanju da na klimavim, skoro nepostojećim temeljima izgradimo ljepšu budućnost, onda na stabilnim osnovama, koje trenutno imamo moramo stremiti višim ciljevima i našoj djeci omogućiti bolje sutra. A bolje sutra ćemo im omogućiti ukoliko prihvatimo pozitivne tekovine prošlosti, jer moramo gledati u budućnost. Takoder, moramo oživjeti ono najpozitivnije u prošlosti i u nama samima graditi, širiti i jačati našu opštinu i realizovati započete i neke buduće projekte" – rekao je Grbić.

Na proslavi naše Krsne slave prisustvovala je i delegacija iz Republike Slovenije, iz opštine Moravske Toplice, predvođena podžupanom tog mjesta, Tiborom Vorošom, koji je također pozdravio prisutne.

Nadpjevavanje vokalnih muških grupa na bini

Nakon dodjele priznanja i pozdravnih riječi, posjetioci su uživali u čaroliji i raznolikosti krajiških igara i pjesama, u izvođenju vokalnih muških grupa „Runolist“, „Drvosječe“ i „Vrelo Vođenice“,vokalne ženske grupe KUD-a „Drvar“, solistkinje Nede Todorović, kao i u nastupu Kulturno-umjetničkih društava „Drvar“ i „Grmeč“ – Drinić. Razigrani Drvarčani su još jednom pokazali sav raskoš svog talenta igrajući „Ozrenski vez“, „Vranjansku svitu“, igre Šumadije i Pomoravlja, Starogradske srpske igre, dok su Drinićani pokazali kako se igraju Krajiške igre. One koji preferiraju zvukove zabavne muzike, opustili su se uz bend „Stakato“, a ljubitelji zvukova harmonike uživali su uz harmonikaša Miroslava Bulajića, koji je u pratnji svog mladog kolege Srđana Kecmana odsvirao „Užičko kolo“ i „Tamo daleko“. Organizovanjem raznolikih sadržaja organizator ove manifestacije uspio je zadovoljiti raznovrsne kulturne i sportske apetite građana i gostiju, a druženje uz bogatu trpezu i muziku nastavljeno je do kasnih večernjih sati .

"Vranjanska svita", KUD-a „Drvar“

Bitno je napomenuti da je obilježavanje Krsne slave naše opštine počelo još u srijedu, kada je „Pir pozorište“ iz Laktaša za naše najmlađe izvelo predstavu „Bajka o ribaru i ribici“. U četvrtak i petak uslijedila su sportska takmičenja za školarce i odrasle. Kviz snalažljivosti i znanja za osnovce bio je organizovan tako što se kroz uspješno odrađene fizičke aktivnosti,( kao što su dvokorak, sklekovi, preskakanje vijača, hod po gredi, i sl.) sticalo pravo na pitanje. Tačan odgovor zajedno sa uspješnom igrom takmičaru je donosio 10 poena. Takmičile su se četiri ekipe, a u svakoj ekipi bilo je po četiri učenika iz 2. i 3. , 4. i 5., 6 i 7., odnosno 8. i 9. razreda. Sve igre i pitanja bila su prilagođena uzrastu djece. Sledeći dan, đaci su se takmičili u skakanju u dalj, kao i u trčanju, a najuspješniji u svim igrama bili su članovi „bijele“ ekipe, u čijem su sastavu bili Miloš Latinović, Ognjen Kecman, Danijela Latinović i Bojana Banjac. U fudbalskoj utakmici školarci su pobjedili odrasle, dok je ženska ekipa ŠG „Oštrelj-Drinić“ bila bolja od žena iz Administrativne službe naše opštine. Ubjedljivo najboljom igračicom na ovoj interesantnoj utakmici pokazala se Milena Trninić iz pobjedničke ekipe.
U subotu su se promovisala nova obilježja naše opštine. Prezentaciju je držao tvorac naših novih simbola, đakon Nenad M. Jovanović, stručnjak u oblasti heraldike i direktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma. U večernjim satima, po prvi put na ovim prostorima održan je i tehno parti, a za to je bio zadužen Želimir Zrnić iz Banje Luke.
Nedjelja, dan pred slavu, bila je rezervisana za odlazak na groblje i polaganje vijenaca u znak sjećanja na našeg pokojnog načelnika i direktora ŠG „Oštrelj-Drinić“, Milanka Brkljača.
NA POČETNU