ПОВОДОМ НАСТУПАЈУЋЕ ПОСЛОВНЕ ГОДИНЕ, ОРГАНИЗОВАН ПРИЈЕМ У САЛИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ
Састанак са привредницима


У сали Скупштине Општине Петровац, у петак 18. јануара, упиличен је пријем код начелника општине, Драге Ковачевића, којем су присуствовали представници привредног живота у Дринићу, као и директори или други представници јавних институција, које постоје у нашој општини. Састанак је организован поводом наступајуће пословне Нове године, а овом приликом било је ријечи о актуелним проблемима у Дринићу, о тешкој финансијској ситуацији, о пословним резултатима у претходној години, као и о плановима у години која је пред нама.
Захваљујући гостима што су се одазвали позиву, начелник Ковачевић је истакао да је овај догађај замишљен првенствено као дружење и размјена искустава, гдје би свако од присутних могао да каже са каквим се то проблемима сусреће у свом послу и на који начин би у рјешавању тих проблема могла да помогне општина.
• Треба да видимо гдје бисмо то могли заједнички да дјелујемо и на који би то начин и у којем обиму општина могла да буде ваш сервис. Нажалост, све најаве и прогнозе упућују на то да је пред нама изузетно тешка година. Већ у тренутку када сам преузимао дужност начелника општине, 14. новембра 2012.године, сусрео сам се са бројним проблемима, а један од највећих свакако је затварање пословнице Hypo-Alpe-Adria banke а.д. Бања Лука у нашој општини крајем претходне године – истакао је начелник Ковачевић.
Према његовим ријечима, најозбиљнији потенцијални насљедник Hypo-Alpe-Adria banke а.д. Бања Лука у Дринићу тренутно је Павловић банка, којој је сједиште у Бијељини и која, осим у том граду, има филијале у Добоју, Брчком, Зворнику и Бањој Луци. Иако је у начелу од представника те банкарске институције дата сагласност, још увијек ништа конкретно није договорено .
Други велики проблем представља најављено укидање Домова здравља у општинама у којима има мање од 20 000 становника. Касније је тај број смањен на 10 000 становника, али помјерање те границе за наше мало мјесто, односно за наше становнике не игра никакву улогу.
Планирано је да се у скоријој будућности начелник Драго Ковачевић и директор Дома здравља Дринић, Смиља Булајић састану са министром здравља и социјалне заштите, Ранком Шкрбићем, на којем би представници наше општине упознали министра са чињеницом да наш Дом здравља послује позитивно и да га не треба сврставати у исти кош са другим губиташима, о којима је ових дана било говора у медијима. Како ће овај састанак проћи и шта ће се по питању овог проблема у здравству у будућности десити, остаје да се види.
-Трећи крупан проблем јесте превелик број запослених у Административној служби општине Петровац, гдје тренутно ради 17 људи. У Комуналном предузећу „Узор“ има десет запослених, у Туристичкој организацији Дринић ради један радник, а нама мјесечно за плате и за грантове према поменутим установама треба око 60 000 КМ. А треба поменути да ШГ „Оштрељ-Дринић“ не измирује редовно своје обавезе према локалној заједници, тако да су комплетна дуговања из 2012. године остала неплаћена – нагласио је Ковачевић.
В.Д. директора ШГ „Оштрељ-Дринић“, Слободан Штрбац причао је овом приликом о проблемима у том предузећу, о којима је већ било ријечи у интервјуу, који је Штрбац дао за „Петровачке вијести“ и који су мање - више у неколико наврата речени. У расправу са Штрпцем укључио се и директор Д.О.О. „Дрво-комерц“ Прибинић-Теслић, Недељко Мишић, који је рекао да се проблеми не могу вјечито гурати под тепих и да док директори ћуте, газдинства тону у све већу дубиозу, те да му је несхватљиво да директори не раагују, а знају унапријед да у плановима за наредну годину имају ставке које стопостотно стварају губитак. Било је говора и о томе да локални прерађивачи добијају премалену количину робе у односу на прерађиваче из других општина, да би након разговора на ту тему, директор Штрбац обећао да ће већ за неколико дана организоивати састанак са локалним прерађивачима, како би детаљније поразговарали о тој проблематици.
Овом приликом, огласила се и директор предузећа „Лом“, Драгица Зиројевић која је причала о изградњи Туристичког центра на Клековачи, а било је ријечи и о наставку дружења и сарадње са представницима пријатељске њемачке општине Камерштајн. Подсјећамо, ту сарадњу је иницирао бивши начелник општине, Дејан Прошић, док је начелник Ковачевић истакао да оно што је добро, свакако треба подржати, али да би било добро да се та дружења не сведу само на туристичка путовања, него да се покуша остварити нека конкретна привредна сарадња.
Б.ПУЂА