И поред економске кризе која све јаче стеже и доноси сву већу неизвјесност, општина Петровац-Дринић је достојансвено и с образом дочекала свој Дан општине и крсну славу Светог Луку, 31. октобра 2014. године. Протокол овог свечарског дана почео је сједницом Скупштине општине у девет часова, а наставио се у дринићкој цркви Свете тројице литургијом. Епископ бихаћко-петровачки Атанасије требао је служити литургију али је због позива на саслужење литиргије поводом Светог Петра Цетињског на Цетињу био оправдано одсутан. Зато је литургију служио високопреподобни архимандрит, настојатељ манастира Рмањ, отац Серафим уз саслужење монаха свог манастира. Освећен је славски колач а многобројни вјерници у цркви причестили су се крвљу и тјелом Христовом.

У свом поздравном телеграму епископ Атанасије је написао: "Поштовани господине Начелниче, поводом Славе општине Петровац-Дринић Светог Апостола и Еванђелисте Луке упућујем Вама и свим становницима Општине срдачне честитке уз молитву Господу да Вама и свим Дринићанима дарује изобилна духовна и земаљска добра на спасење, отаџбини на корист а Цркви и роду потоњем на радост. На жалост, ове године, због учешћа у Светој Литургији у манастиру Светог Петра Цетињског на Цетињу по позиву Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, нећу моћи да будем са Вама физички и учествујем у Слави Ваше општине. Госодине начелниче, примите моје искрене честитке!" Поред овог телеграма на свечаности уприличеној поводом Дана општине и крсне Славе прочитани су поздравни телеграми Предсједника Народне Скупштине господина Игoра Радојичића, министра рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске господина Петра Ђокића као и в.д, генералног директора Јавног предузећа шумарства «Шуме Републике Српске» господина Драгана Грабовца.

Након Литургије домаћини и званице су се упутили ка Спомен кући да положе вијенце у славу погинулих бораца Треће лаке петровачке бригаде, и прислуже свијеће за душе ових српских витезова што свој живот уградише у темељ Републике Српске. Начелник општине господин Драго Ковачевић, и сам ветеран овог Отаџбинског рата у којем је и пролио своју крв јер је био рањен, полажући вијенац присјетио се својих ратних другова који више нису међу живим. (слика лијево). ). Вијенац су положили и представници Трећег Република Српска пјешадијског пука, који су били позвани на обиљежавање Дана општине и Славе Светога Луке. (слика десно). Након тога спомен вијенац захвалности на споменику цивилним жртвама фашистичког терора из Другог свјетског рата положио је такође Начелник Ковачевић.


У Спомен кући, нарочито тужна осјећања и сјећања заокупила су доктора Милована Керкеза. Као вођа хируршке екипе ратне болнице Свети Лука у Босанком Петровцу спасио је велики број живота српских бораца али и непријатељских заробљених војника. Са сузама у очима обилазио је фотографије погинулих бораца у Спомен кући жалећи што за ових триста српских хероја спаса није било. (слика лијево). У знак захвалности и пажње општина Петровац-Дринић му је ове године додијелила Златну плакету.

Тачно у пола дванаест, са својом пратњом из Сарајева дошао је амбасадор Јапана у БиХ господин Хидео Јамазаки. Он је позван на општинску прославу да свечано отвори Котловницу топлане на биомасу која је донација јапанске Владе. На слици лијево, амбасадор Јамазаки и начелник Ковачевић свечано скидају платно са плоче која говори о овој донацији. Амбасадор је након тога обишао котловницу и школу која користи ово гријање. На свечаности која је уприличена након обиласка, амбасадор Јамазаки је између осталог рекао и ово: Општина Петровац годинама није успијевала да ријеши проблем централног гријања у неколико јавних установа усљед дотрајалости котловнице која је била стара више од 50 година. Како би помогла општини да ријеши овај проблем, Влада Јапана осигурала је износ од 88.224 еура или 172.000 КМ. Предметна средства утрошена су за набавку и инсталирање котловнице на биомасу која као гориво користи локални дрвни отпад, чиме је обједињен систем централног гријања за ОШ «Дринић», Дом здравља и Ватрогасни дом. Поред еколошке прихватњивости система, замјена дотрајале и енергетсии неефикасне котловнице модерном котловницом на биомасу резултирала је и смањењем трошкова гријања за 30%.

Добитник «Златне плакете» ове године је доктор Милован Керкез, хирург, хуманиста и књижевник, који је 1993. године добио звање примаријуса. Рођен је у селу Смољани 1945. године, а у ратном периоду организовао је хирургију прво у Републици Српској Крајини, потом на Купресу а на крају и у Босанском Петровцу. Спасио је на стотине младих живота и својим подухватима у току рата, а и прије доказао је да знање, вјештина, способност и упорност могу достићи неслућене успјехе у хирургији и медицини али и у књижевности и пјесништву.

Сребрену плакету ове године добија отац Драган Шкалоња. Рођен је у Шипову 1973. године, а у Дринић је стигао 2001. године, када је и почела градња наше цркве. Црква Свете Тројице освећена је 2010. године у Дринићу, а наш свештеник све вријеме давао је и још увијек даје велики допринос у обнови духовности на подручију наше општине. У многоме је заслужан за изградњу поменуте цркве у Дринићу, те за обнову цркве у Буковачи, Смољани, Босанском Петровцу, Вођеници, Крњеуши, Пркосима, Бјелају и Врточу. Шкалоња такођер има највеће заслуге што су гробља наших предака у Буковачи и Меденцу засигурно једна од најуређенијих на овим просторима.

Захвалница ове године иде у руке госпође Славице Дроњак, која је рођена 1954. године у Дрвару. Од првог повратка у Дринић, имала је велике заслуге за отварање првенствено Кристал банке, затим Хипо банке и на крају Павловић банке. Ова стручна, хумана и пожртвивана жена била је до сада више пута донатор, испред институција у којима је радила, разним владиним и невладиним организацијама које функционишу на подручију наше општине. Укључена је у све сфере живота наше локалне заједнице и максимално посвећена послу и раду са клијентима.

Другу захвалницу добио је постхумно Драган Пузигаћа, дугогодишњи радник Административне службе општине Петровац, за којег његов радни колектив, али и сви они који су га познавали имају само ријечи хвале. Био је хуман, поштен, несебичан, храбар и једноставан човјек који је помагао сваком и у свакој ситуацији. Свједоци његове хуманости су, између осталих, и медицинске сестре и доктори који су с њим радили када је као возач санитетског возила довозио рањене борце са првих борбених линија ризикујући тада, немали број пута и сопствени живот. Захвалницу је примио његов син Немања.

Комисија за додијелу захвалница и плакета у којој су ове године били докторица Смиља Булајић, Јован Бркљач и Јовица Бањац одлучили су да за почасног грађанина изаберу господина Милана Бабића, који је родом из Бравска, а од 1998. године живи и ради у Чикагу. Господин Бабић има највеће, несебичне заслуге за куповину и набавку ултразвука, који је прије неколико мјесеци дониран дринићком Дому здравља а заслужан је и за отварање пословнице Павловић банке у Дринићу. Умјесто њега ово признање је преузела докторица Смиља Булајић. У препуној спортској сали ОШ «Дринић» званични протокол је стручно водила госпођа Божана Пуђа. Након овог званичног дијела гости а и домаћини с њима су се забавили уз музику а о ручку и пићу да се не говори. Све је било на завидном нивоу и догодине на истом мјесту са истим поводом, наравно.
ПОЧЕТНА СТРАНА