-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
ŠTRAPARIJADA  
 
 
 

Ovo bi trebao biti osvrt na tek završenu dvanaestu po redu Drinićku Štraparijadu ali iz drugog ugla. Dakle, ne propozicije, vremenski uslovi, kategorije konja, trupci i njihova težina, plasman i pobjednici. Ovo bi trebala biti sama atmosfera, ugođaj, neobičnosti i gosti. Nadamo se da će biti zanimljivo za vidjeti i pročitati. Ovakav prikaz nije pravljen posebno za proteklih jedanaest održanih štraparijada u Driniću pa bi ga svrstali u mali kuriozitet i novitet.

Na bini je kao voditelj već po jedanaesti put suvereno vladao Stanislav Jakica, Internacionalni voditelj Štraparijada. Upečatljiv i provokativan kao i uvijek doveo je za zapisnički sto Dušana Lukića Ducelju, osnivača i utemeljivača Štraparijada kao pojma i mladu furmanku, veterinarku Ivanu Car iz Karlobaga u Hrvatskoj. Intervju je bio neizbježan.

Vrijedni domaćini iz Petrovca i okoline koji su zakupili šatore, od ranih jutarnjih sati pekli su jaganjce i brinuli se da im gosti isopod šatora ne ostanu gladni i žedni. Čuvena petrovačka jagnjetina i ovaj put je opravdala visoka očekivanja gostiju i domaćih posjetilaca. Radilo se udarnički ali se i zaradilo.

Opština Petrovac kao organizator cijele manifestacije morala se pobrinuti za sve pa i da na terenu u Kozilima budu cijeli dan prisutne ekipe Doma zdravlja iz Drinića kao i vatrogasci. Vatrogasci nisu djelovali a doktori su za dva dana ukazali jednom gledaocu pomoć.

Za one koji nisu ljubitelji jagnjetine pekli su se ćevapi a ispod šatora na slici lijevo vidimo uz roštilj i sudije koje su sjele ispod šatora da predahnu u pauzi između takmičenja.

Kulturno-umjetnički program je sadržavao nastup estradne umjetnice Vlatke Karanović iz Drvara. Vlatka je drugi dan Štraparijade u nedjelju, 16. jula uveseljavala sve prisutne izvođenjem svojih pjesama sa najnovijeg albuma. Ona je ujedno i osvojila nagradu "Najljepša štikla" koja se dodojeljuje već nekoliko godina na Drinićkoj Štraparijadi. (slika desno dole) Na slike lijevo vidimo proslavljenog i legendarnog sudca Drinićke Štraparijade gospodina Stevana Trninića, koji ove godine prvi put nije glavni sudac, naime otišao je u penziju i ove godine se pojavio samo kao dragi gost. Ispod te slike je slika ekipe RTRS-a, dopisništva iz Prijedora u sastavu Veljko Babić, novinar i Nedjeljko Lajšić, snimatelj. Oni su u javni medijski televizijski prostor prvi plasirali informacije sa štraparijade u Driniću.

 

Kozilima su projezdili i najljepši konji i kočije Zorana Bubulja iz Tomine kod Sanskog Mosta. Naime, on i njegov otac su vlasnici najveće ergele konja u Bosni i Hercegovini. Zastupljene su sve pasmine od hladnokrvnjaka, posavaca, ponia, indijanskih konja, norika koje možete vidjeti na jednom od rančeva u Laktašima ili u S.Mostu.

Tu čast da se prvi provozaju prelijepom kočijom Zorana Bubulja po takmičarskoj areni u Kozilima dobili su načelnik Milan Grbić, glavni organizator Dušan Lukić i pjevačica narodne muzike Vlatka Karanović. U kočiji su bili i vlasnik i njegov otac.

Utisci onih koji su u ta dva dana obišli i gledali štraparijadu u Kozilima poviše Drinića su velikom većinom pozitivni, što se moglo osjetiti u priči i komentarima u toku dva takmičarska dana kao i u vremenu poslije. Ipak najjači utisak nosiće gosti iz partnerskog grada u Njemačkoj, Kamerštajna. Naime, ove godine su prvi put vidjeli ovako neko takmičenje a bogami i čuli za njega (slika skroz dole).

Ostaje još da se napiše da je te nedelje u Kozilima bilo jako hladno što se vidi i na vašem reporteru (slika lijevo) koji je u sred jula obukao džemper i vjetrovku i nije mu bilo vruće. Planina je to.

 

na vrh

 
 
made by SiZ