-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
RIJEČ NAČELNIKA  
 
 
 
 
 

Poštovani posjetioci,

Dobrodošli na službenu stranicu opštine Petrovac, čiji je glavni cilj uspostavljanje kvalitetne komunikacije kako sadašnjih ili bivših stanovnika ovog mjesta, radnika naše Administrativne službe, tako i svih onih koji su na bilo koji način vezani za Drinić i žele da budu u toku sa akteulnim dešavanjima u našoj opštini.

načelnik

Drago Kovačević

Poštovani posjetioci ove stranice,
Prije svega, želio bih da se zahvalim građanima koji su mi ukazali povjerenje na proteklim lokalnim izborima, te tako omogućili da u četvrtom mandatnom periodu budem na čelu naše lokalne zajednice. Trudiću se da to povjerenje maksimalno opravdam, radeći za dobrobit svih onih koji na bilo koji način imaju veze sa ovom lokalnom zajednicom.
Jedan od prvih prioriteta će biti da radimo na stabilizaciji budžeta koji je na dan primopredaje 24.12.2020.godine bio u deficitu oko 400 000 KM.
Nastavićemo sa izgradnjom neophodne infrastrukture za daljni razvoj ove lokalne zajednice . Tu se prije svega misli na upajanje već postojećih bušotina na centralni vodovodni sistem, kao i nastavak istraživanja na iznalaženju novih količina vode. Kad je u pitanju putna infrastruktura, u planu je da dovršimo asfaltiranje nekoliko lokalnih puteva, kao i da saniramo ostećenja na već asfaltiranim putnim pravcima. Postojeću uličnu rasvjetu planiramo zamjeniti modernijom led rasvjetom, koja će omogućiti značajniju uštedu električne energije. Nastojaćemo da iznađemo potrebna sredstva za dovršetak kanalizacione mreze.
Radićemo na stvaranju povoljnog ambijenta za privlačenje eventualnih investitora u oblasti turizma, drvoprerade i poljoprivrede.
Nastojaćemo da maksimalno pomognemo rad naše osnovne škole, a tu se prije svega misli na nabavku novog vozila za prevoz učenika, zatim nabavka modernijih učila i opreme, renoviranje potrebnog prostora itd.
Maksimalno ćemo pomoći i rad Doma zdravlja, tu prije svega mislimo na nabavku jednog sanitetskog vozila, te rješavanje nedovršenih statusnih problema.
Uradićemo sanaciju igrališta za male sportove i parka za najmlađe.
Naravno, ima tu još ideja kako da kvalitet življenja na ovom prostoru podignemo na jedan viši nivo, ali to će u mnogome zavisiti od epidemioloske situacije, a samim tim prilivom sredstava u budžet opštine.

Zašto vjerujem u uspjeh ovih zacrtanih planova za budućnost naše male opštine?

Na čelu ove lokalne zajednice sam bio u tri mandatna perioda, tačnije od 2000-2008-e godine i od 2012-2016-e godine. U tom periodu sa radom je počela osnovna škola, osnovano je komunalno preduzeće "Uzor", Dom zdravlja, otvorena je Pošta, banka, apoteka, policijska stanica. Uspostavljen je rad niz službi republičkog nivoa (Fond PIO, Fond zdravstvenog osiguranja, Zavod za zaposljavanje, RUGIP). Sve ovo pratili su i infrastrukturni projekti koji su kvalitet življenja na ovom prostoru digli na jedan viši nivo, a to su:
-kaptiranje postojećih izvorišta i izgradnja vodovodnog sistema
-asfaltiranje većeg djela lokalnih puteva
-rekonstrukcija (presvlačenje) lokalnog puta kroz naseljeno mjesto Drinić
-rekonstrukcija (presvlačenje) lokalnog puta Drinić-Bos.Petrovac
-rekonstrukcija elektro mreže
-izgradnja ulične rasvjete
-dogradnja zgrade Doma zdravlja
-izgradnja poslovno stambene zgrade opštine
-rekonstrukcija centralne kotlovnice
-izgradnja asfaltnog igrališta za male sportove
-izgradnja višenamjenskog parka za djecu i odrasle.

Nakon završetka mandata 2016. godine na računu opštinskog budžeta je ostalo nepunih 300 000 KM, bez neizmirenih obaveza i bez viška zaposlenih, po tada važećem Zakonu o lokalnoj upravi.
Sa istom predanošcu namjeravam nastaviti i u narednom mandatnom periodu, naravno ukoliko to okolnosti budu dozvoljavale.
Za kraj:
Sve ovo su riječi čovjeka koji je rođen, odrastao, živi i budućnost vezuje za Drinić.

 
 
Dva kilometra prije Bosanskog Petrovca iz pravca Ključa skreće se lijevo prema Driniću
DRINIĆ JE VAZDUŠNA BANJA
Ovaj vazduh obogaćen jodom dobrodošao je osobama sa poremećenom funkcijom štitne žlijezde.
Linija razgraničenja
       
 
 

Pogled na Drinić iz satelita

 
       

na vrh

 
 
made by SiZ