-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
ŠTRAPARIJADA  
 
 
 

26. i 27. maja, u organizaciji Opštine Drinić, održana je druga po redu Štraparijada. Takmičenje je to parova konja i pojedinačno u povlačenju trupca na dalj i to u roku od 10 minuta. Opština će nastojati da ova manifestacija postane tradicionalna s težnjom da svake godine skupi sve više i više posjetilaca.

U ova dva dana računa se da je bilo oko
10 000 gostiju koji su se salili iz svih krajeva bližeg i daljeg regiona kao i iz inostranstva. U Kozilima podno Klekovače za ovu priliku nikao je pravi mali grad od šatora, u kojima su se navijači u pauzama mogli okrijepiti hranom, pićem i dobrom krajiškom pjesmom i svirkom.

Na ovo takmičenje se prijavilo 21 par i samo nekoliko samaca za vuču. Grla i njihove gazde došle su sa svih strana BiH pa i šireg regiona. I dok su trajale pripreme za start i žrijebanje mnogobrojni posjetioci su obilazili kamione sa konjima, diveći se njihovoj ljepoti i snazi.Bilo je tu zekana, dorata i konja u svim mogućim bojama tako da su se Kozila toga dana šarenila od četvoronožnih ljepotana.

Trupac koji su vukli parovi bio je velik 2,5 kubika dok su samci vukli duplo manji t.j. 1,3 kubika. Interesantno je to da su svi ovi trupci na slici, pa i oni koji su bili vučeni, po riječima organizatora, izvađeni iz samo jednog drveta koje je imalo 24 kubika. Ovako velika stabla vrlo su rijetka i mogu se još uvijek naći u ovim krajevima.

Na bini, koja je bila napravljena za tu priliku, pojavili su se i ljudi iz organizacionog odbora koji su i otvorili zvanično takmičenje. Osim zvaničnih novčanih nagrada i pehara koje je obezbijedio organizator, pobjednike su darivali i mnogobrojni sponzori, kako novčano, tako i u zobi, ormi, potkovicama... Zahvaljujući dobrom ozvučenju gledaoci su mogli uživati u komentarima oficijelnog spikera koji je na duhovit način bodrio takmičare.

Prije samog takmičenja svi učesnici su prodefilovali ispred bine što je ostavilo veliki utisak na sve prisutne. Krenule su i kvalilifikacije u kojima su kočijaši pokušavali izvući maksimum iz svojih ljubimaca. Potrajalo je to do vačernjih sati ali su svi uspjeli završiti prije kiše koja je obilato počela padati neposredno poslije završetka kvalifikacija. Najboljih 6 parova trebalo se pripremiti za finale sljedećeg dana.

Pored velikog navijanja i podrške publike, prošlogodišnji pobjednik Mirko Čeko, zvani Garov, nije mogao dovući dalje od trećeg mjesta na drugoj Štraparijadi. Koliki je to napor za konje može se dočarati samo malim dijelom na slici. Poslije deset minuta ovakvih napora konji se "usapunaju" i pobijele od znoja i pjene koja im izbije po čitavom tijelu.

Iako je ušao u finale kao šesti, konji Duška Mandića iz Risovca kod Krnjeuše ipak su slavili poslije drugog dana i finalne borbe. Neizvjesno je bilo do samog kraja kada je drugoplasirani Dušan Lukić, zvani Ducelja, već slavio, pošto su svi glavni konkurenti prošli. Na kraju, konji Riđo i Jadran su iznenadili sve i odnijeli pobjedu, pare, pehar, potkovice, ormu i još mnogo drugih lijepih nagrada. Sreći i radosti pobjednika nigdje kraja. Pričaće se o njemu sve do sljedeće Štraparijade, dok ne dođe novo takmičenje i nova neizvjesnost.

Prvoplasirani Duško Mandić iz Risovca kraj Krnjeuše

Drugoplasirani Dušan Lukić, zvani Ducelja iz Drinića

Trećeplasirani Mirko Čeko, zvani Garov sa Bravska

Pošto je pojedinačna konkurencija bila mnogo slabija, tj. učestvovalo je 4 takmičara, i samo natjecanje bilo je mnogo kraće. Na kraju pobjedio je konj Dragana Mrđe iz Smoljane i odnio pehar i nagrade. Kao što smo prije napomenuli, trupac koji se vuče u ovoj konkurenciji je veličine 1,3 kubika, ali napori za konja su isti, ako ne i veći.

     
Prvoplasirani u pojedinačoj konkurenciji Dragan Mrđa (lijevo) i drugoplasirani Zekanović iz Drinića (lijevo u sredini) te trećeplasirani Mile Gašević iz sela Izačić kod Bihaća sa kobilom zvučnog imana Alka Kapitalka (desno)

 

   

Poslije zvaničnog dijela takmičenja nastavilo se narodno veselje a pobjednik u parovima prošetao je svoga konja pored šatora među mnogobrojnom publikom. Svi su ga htjeli pogledati i dodirnuti. I dok je muzika i pjesma grmila sa svih strana gazda pobjedničkih konja likovao je i slavio sa prijateljima i poznanicima pod šatorom.

 

na vrh

 
 
made by SiZ