-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
ŠTRAPARIJADA  
 
 
 

Dvanaesta Štraparijada u Driniću, na svu sreću, vratila se ponovo na dva dana takmičenja. A to su 15. i 16. juli 2017. godine. Prošle godine pored odgađanja za sedmicu dana, svedena je na jedan dan, koji je nedovoljan za svih šest kategorija koje se takmiče samo i isključivo u Driniću. Sve ostale štraparijade, a ima ih mnogo, raspoređuju konje u četiri kategorije, zato im je i dovoljan jedan dan. Na naslovnoj slici gore, mladi stočar, furman i ljubitelj konja Dimitrije Šinik iz Gradiške. Organizovao je i štraparijadu u gradiškoj opštini u selu Cerovljanima, vlasnik 120 grla stoke. Sa svojim Vihorom i Cezarom takmičio se u vuči lakih parova. U pozadini drinićka arena u osvit borbi. Vrijeme kao izmišljeno, prohladno, malo vjetrovito i bez kiše.

Odabir trupaca je uvijek jedan od najtežih poslova na svakoj štraparijadi. Taj posao odrađuje i najodgovorniji čovjek a on je Dušan Lukić Ducelja. Trupci crnog bora klasifikovani su na ovoj štraparijadi na sljedeći način. Laki samci su vukli 0,9 kubnih, srednji samci jedan kubik a teški samci 1,1 kubnih, laki parovi 1,6, srednji 1,9 a teški 2,4 kubika. Od odabira trupaca zavisi i sam tok utrke vuča. Pretežak trupac podrazumjeva tešku borbu sa centimetrima i vremenom a prelaki trupci opet mogu donijeti prebrzu trku do cilja. I jedno i drugo umanjuje draž gledanja i takmičenja. Nekad se pogodi a nekad, bogami i promaši.

Od deset sati ujutro u subotu počelo je vaganje konja i svrstavanje u kategorije u kojima će se takmičiti. Laka kategorija konja važe do 550 kilograma, srednja od 550 do 650 a teška preko 650. I opet ni ovaj dio uobičajne procedure nije mogao proći bez budnog oka našeg Ducelje. Upisuju se imena konja i njihove težine a vlasnici prilažu veterinarskoj inspektorki papire o urednom pregledu konja. Nakon izvlačenj startnih pozicija iz čuvenog Jandrinog šešira sve je spremno za početak takmičenja.

U lakim samcim se prijavilo 15 takmičara a najbrži je bio konj Bećar čiji je vlasnik Vujić Mladen iz Trošelja kod Gradiške (slika desno). Vrijeme je bilo rekordno, 58 sekundi, drugi je bio konj Cvjetko, Miluna Gavrilovića sa vremenom 1,11 minuta, a samo za sekund zaostao je Cezar, Ismeta Pjanića.

U toku takmičenja lakih parova štraparijadu su posjetili i gosti iz Njemačke. Naime devetnaestočlana delegacija partnerskog grada Kamerštajna je bila u trodnevnoj, već tradicionalnoj, posjeti Driniću. Načelnik Valter Šnel se u svom srdačnom pozdravnom govoru obratio sa bine okupljeni ljubiteljima konja. Zahvalio se na trodnevnom gostoprimstvu i na izuzetnom doživljaju štraparijade. Za goste iz Njemačke bez sumnje ovo je bio egzotičan doživljaj koji nikad u svom životu nisu vidjeli. Sutradan su se sretno vratili u svoj Kamerštaj. Na slici gore lijevo Jandija Budimir, glavni ekonom štraparijade, načelnik Valter Šnel i načelnik Drinića Milan Grbić. Na slici desno gore gosti iz Kamerštajna uz štraparsku arenu.

No vratimo se borbenoj areni ovog izuzetno zanimljivog prvog dana. Poslije lakih samaca nastupili su srednji samci. Prijaviljeno je ukupno 13 grla u ovoj kategoriji. Pobijedio je Nikola Lizdek sa svojim Sokolom. Nastupio je kao šesti i prevukao za 1,08 minuta. Vidimo ga gore na slici sa svojim konjem, neposredno poslije naporne vuče. Drugi je bio Milorad Stojanović ZIS sa svojim Rubinom i vremenom 1,29 a treći Petko Gavrilović sa svojim konjem Bećarom i vremenom 1,35 minuta.

Detalj iz ZIS-ove vuče sa konjem Rubinom u srednjim samcima.

Zadnja disciplina prvog dana drinićke štraparijade donijela je i dramski zaplet. Kao treći nastupio je Smajić Jasmin iz Bugojna sa svojim konjima Sokolom i Milijem i napravio odlično vrijeme, nedostižnih 1,16 minuta. Na slici lijevo vidimo ga u samom cilju kako svojim konjima pomaže da uvuku kladu u cilj. Redali su se konji i furmani ali niko nije ugrozio najbolje vrijeme. Smajić je već slavio svoju prvu pobjedu u Driniću kad je kao 14. po redu povukao par Mladena Vujića, Bećar i Cvjetko i u furioznoj završnici postigli u dlaku isto vrijeme, 1,16 minuta. Kao 17. predzanji nastupio je Nikola Lizdek sa svoja dva Jadrana i uzeo treće vrijeme 1,18 minuta. Dakle, drama!

U noći između subote i nedjelje u Kozilima se temperatura spustila na nevjerovatnih 3 stepena Celzijusovih. Zahladilo naglo kako samo to može biti u planini. Ljudi koji su zanoćili pod šatorim ložili su vatre da bi se nekako zagrijali. Nedjelja je svanula sunčana, prohladna i malo vjetrovita. Idealan dan za finalna takmičenja u vuči trupaca-balvana, popularnu štraparijadu. Lijepo vrijeme i još ljepši konji.

Takmičarski dan je počeo vučom teških samaca. Željo Jević sa svojim Sokolom je napravio najbolje vrijeme i vidimo ga na slici lijevo kako zasluženo odmara poslije naprne vožnje na teškom balvanu. Nadao se pobjedi, nesumljivo, ali onda je nastupio Duceljin Cigan i Jeviću odnio prvo mjesto, za konjska prsa. Na dodijeli nagrada Ducelja je čestitao iskreno Želji i rekao mu da u životu nije bolje odvozio balvan. Fer i pošteno.

Duceljin šampion u teškim samcima Cigan, u cilju.

Takmičenje je nastavljeno sa vučom srenjih parova. Trupac nije bio dobro određen. Pretežak da bi ga bilo koji srenji par prevukao preko staze od 100 metara. Podvig je učinio ZIS sa svoim konjima Jadranom i Rubinom i prevučenih 91 metar i 55 centimetara (slika gore).

A onda su kao 12. od 15 srednjih parova povukli ljepotani Bećar i Rubin, Mladena Vujića iz Trošelja kraj Gradiške i prevukli preteški balvan za 4 minute i 10 sekundi. Tu divovsku snagu i vuču "upar" sa kojom se jedino savladava težina, prostor i vrijeme kao i umjeće furmana Vujića vidimo na slici gore. Treći su bila dva Bećara Hadžić Fuada sa prevučenih 67,8 metara.

I na kraju drugog dana i dvanaeste drinićke Štraparijade nastupilo je šest parova teškaša. Svoje konje uparili su Ducelja i Nikola Lizdek, i ZIS i Gas Petrol. Cigo i Soko su zauzeli treće mjesto sa 3,48minuta, Dorat i Jadran drugo mjesto sa 3,30 minuta a prvaci u teškoj su bili konji Boris i Brnjo Gas Petrol i Drvodeksa iz Surjana kraj Mrkonjić grada. Njihovu pobjedničku vuču u vremenu od 2 minuta i 44 sekunde vidimo na slici desno.

 

   

Pobjedničku ekipu vidimo na slici desno. Zasluženo su uzeli tešku kategoriju parove i čestitamo im. Za kraj treba naglasiti da je organizator Opština Petrovac sljedeće godine planirala da Štraparijadu organizuje na Duhove ili zadnji vikend u mjesecu junu, kao što je bilo nekada. Da se vratimo tradiciji što je i bila ideja vodilja prije 12 godina kad je sve ovo i pokrenuto.

 

na vrh

 
 
made by SiZ