-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
ŠTRAPARIJADA  
 
 
 

Ljeta Gospodnjeg 2009. na Duhove 6. i 7. juna održana je u Kozilima nadomak Drinića, četvrta po redu ŠTRAPARIJADA. U organizaciji opštine Petrovac-Drinić i uz prisustvo mnogobrojnih posjetilaca iz daljeg i šireg okruženja, dva dana, takmičili su se najači konji u potezanju balvana. Procjene organizatora idu da je ovu manifestaciju posjetilo u dva dana oko 10 000 ljudi. I vrijeme je poslužilo. Uglavnom. Olujni naleti vjetra, koji su dizali pojedine šatore i kiša koja je nekoliko puta poškropila samo su dokaz da planina ima svoju ćud, nimalo laku i nimalo predvidivu.

U subotu je bilo predviđeno takmičenje konja samaca u povlačenju balvama težine 1.29 metara kubnih kao i lakih konjskih parova, konja do 1000 kilograma težine, koji su povlačili balvan težak oko dva kubika. U nedelju su kolone vozila satima i neprekidno pristizali drinićkim drumom. Slika sama govori, a planirano je bilo takmičenje teških konjskih parova i trupac težak 2,5 kubika.

Takmičenje kao i cijelu manifestaciju otvorio je prigodnim govorom načelnik opštine Petrovac-Drinić gospodin Milanko Brkljač. Poželio je takmičarima puno sreće i uspjeha a gostima da se lijepo i ugodno osjećaju u Kozilima i u Driniću. Nakon toga uslijedilo je izvlačenje startnih pozicija iz čuvenog šešira. Sedamnaest samaca i dvadeset dva laka konjska para izvukli su svoju sreću i svoj startni broj.

Ovakve susrete obavezno iskoriste i mali obrtnici i zanatlije. Na slici desno "štand" zanatlije koji se bavi proizvodnjom konjske opreme, orme. Tu nema šta nije bilo, od ajmova, kajasa, dizgina, kandžija, uzengija, sedla... Pored ovih mogli su se vidjeti i drvodjelci ali ubjedljivo najviše bilo je ugostitelja, dvadeset šatora i nekoliko letećih barova.

Takmičari su sa svojim kamionima i konjima došli još u petak. Najviše ih je bilo sa Ravne Romanije, iz Kozarca, Travnika... Domaći trojac Dušan Lukić Ducelja, Milorad Stojanović ZIS kao i Mirko Čeko Garov izveli su na megdan svoja najbolja grla. Konkurencija je bila žestoka a valjalo je spašavati čast petrovačkih štrapara, nadaleko čuvenih.

Kulturno-umjetnički program je sadržavao nastup guslara Vida Zmijanjca, koji je za ovu priliku "potegao" čak iz Novog Sada da svojim sunarodnicima odgusla koju narodnu pjesmu. Nakon njega, mikrofon su preuzeli, članovi narodne izvorne grupe "Runoliost" iz Drinića koji su otpjevali tri pjesme sa svog novog albuma. Na kraju, članovi aerokluba iz Banjaluke, trojica padobranaca iskočili su iz aviona nad Kozilima. Jedan je doskočio na borilište, kako je planirano. Ostalu dvojicu je vjetra oduvao prema repetitoru Srnetica, na sreću, bez ikakvih posljedica.

I da se vratimo na samo takmičenje. U subotu je od 17 konja samaca prvo mjesto zauzeo Milorad Stojanović ZIS sa svojim konjem MANGOM, drugu poziciju je zauzeo Petko Gavrilović, sa Ravne Romanije, sa konjem SOKOLOM, a treću poziciju Lozić Enes sa konjem CIGANOM. Kod lakih parova poredak je bio sljedeći Prodanović Nenad sa SOKOLOM i RIĐOM na prvoj poziciji, Ris Mladen sa konjma VRANCEM i JADRANOM na drugom mjestu.

Treću poziciju u lakim parovima zauzeo je Lizdek Mile sa konjima CVJETKOM i SOKOLOM. Detalj pobjedničke vuče u samcima možete vidjeti na slici desno. To je bilo prvog dana. Da se primjetiti da su domaćini ubjedljivo loše prošli. ZIS je spasio obraz i čast u samcima. A nedjelja je tek donosila pravu neizvjesnost. Teškaši, dvadeset i jedan par. Prvih pet parova ulaze u superfinale i vuku balvan težak 3,14 kubika.

Samo suđenje je ove godine bilo još rigoroznije nego prošle godine. Uvedene su kaznene mjere i to se na terenu i sprovodilo. Furman je imao pravo kandžijom samo da "pecne" konja. Nikakva tuča nije dolazila u obzir. Neki kočijaši su bili opomenuti a neki bogami i diskvalifikovani. Vrijeme se mjerilo na velikom semaforu kao i na sudijskim štopericama. Sve regularno. I pošteno.

Braća Zekanovići, Garov, Ducelja, dali su sve od sebe. Može se vidjeti i na ovim slikama, ali u prvih pet nisu mogli ući. Konkurencija ih je "pomela" sa prvih pet mjesta. Jedino se u finale, i to sa najboljim vremenom, plasirao ZIS.

     
I počeli su vući ogroman trupac. Konji se napinju ali ne ide. Od prve četvorice najveću dužinu je ostvario Čajo Nisvet iz Turbeta kod Travnika i to 18 i po metara. Vjetar se nadigao, prašina, a ostao još ZIS sa Ciganom i Mangom.

 

   

I povukao je. Konji idu, malo, pa stanu, ZIS moli, miluje, ponekad udari. Plače. Konji povuku. Šest hiljada ljudi urla ZIS, ZIS... Odjekuje Klekovača. Vjetar i prašina. Prava drama. Konji malo povuku, a vrijeme brzo ide. I balvan ide, ZIS viče, a balvan ide, i ide i na kraju prevuče na 20 metara. Sreći narodnoj nigdje kraja. Milorade Stojanoviću, veliki furmane, spasio si čast petrovačkih štrapara. Nadaleko čuvenih. Na slici desno, sudije Ile Dragišić, Milan Grbić, načelnik Brkljač i ZIS.

 

na vrh

 
 
made by SiZ