-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
ŠTRAPARIJADA  
 
 
 

Ove godine peta jubilarna Štraparijada, Drinić-2010, nije održana na Duhove. Pomjerena je za petnaestak dana i kako stvari sad stoje, održavaće se svakog prvog vikenda u mjesecu junu. Ove godine danonoćne i obilne kiše donijele su organizatorima mnogo muke da pripreme sve za održavanje ovog nadaleko čuvenog takmičenja konja i njihovih kočijaša. Najave vremenske prognoze govorile su da se za vikend 5. i 6. juna očekuje lijepo vrijeme. Međutim, subota ujutro nije nagovjestila da će meteorolozi biti u pravu. Bilo je prohladno i veoma oblačno vrijeme. Sva sreća nije bilo kiše. Zbog toga je i dolazak posjetilaca taj dan bio više nego skroman.

Subota ujutro podrazumjeva, precizno mjerenje težine konja. Od te mjere zavisilo je u koju će se kategoriju svrstati. konji, do 1100 kilograma spadaju u laku a ovi preko u tešku. Prvi dan Štraparijade bio je dan megdana za lake samce i parove. Laki samci će vući trupac težine 1,15 kubika a laki parovi trupac težine 2,11. Samaca je prijavljeno 10 a lakih parova 17. Slika desno je detalj sa vaganja ovih ljepotana.

Takmičenje kao i cijelu manifestaciju otvorio je prigodnim govorom načelnik opštine Petrovac-Drinić gospodin Milanko Brkljač. Poželio je takmičarima puno sreće i uspjeha a gostima da se lijepo i ugodno osjećaju u Kozilima i u Driniću. Ova prilika je iskorištena da se posthumno dodijeli SPOMEN ZAHVALNICA Ili Dragišiću istaknutom članu Organizacionih odbora i jednom od glavnih sudija prethodnih Štraparijada. Minutom ćutnje svi prisutni su odali počast ovom velikom čovjeku.

Ovakve susrete obavezno iskoriste i mali obrtnici i zanatlije. Na slici dole "štand" zanatlije koji se bavi proizvodnjom konjske opreme, orme. Tu nema šta nije bilo, od ajmova, kajasa, dizgina, kandžija, uzengija, sedla...I ove godine su se pojavili čuveni mrkonjićki kovači sa legendarnim kosama varcarkama, potkovicama i ostalim asortimanom. Na grbu radnje "Braća ZONIĆ" piše i godina osnivanja, 1569. slika dole desno.

Prije samog starta i prozivke konja i furmana na start, mehanizacija je morala da uravna stazu izrovanu vodom. Pošto je megdan "uglancan" borba sa vremenom, teškom stazom i balvanom mogla je da počne. Silni konji i spretni furmani iz Like, Ravne Romanije, Fedracije BiH i naravno Srpske, pokazivali su šta znaju i umiju. Stazu od stotinu metara neki nisu mogli savladati, ostajali su na pola puta, ograničeni vremenom od sedam minuta i snagom koju posjeduju.

Zvanični semafor takmičenja se zaustavio na 5,06 u vuči konja vlasnika Lizdek Nikole sa Ravne Romanije i zauzeo treće mjesto u lakim samcima, na 4,59 u vuči konja vlasnika Stojanović Milorada ZIS-a i na 3,25 kod pobjednika u lakim samcima, konja vlasnika Jević Željka. Kod lakih parova stazu i balvan su najbrže savladali konji Nikole Lizdeka sa vremenom 3,41, drugi su bili konji Milorada Risa sa vremenom 3,55, a treće mjesto su zauzeli takođe konji Nikole Lizdeka sa vremenom 4 minuta i 30 sekundi.

Nedjelja je osvanula sa prekrasnim sunčanim vremenom, bez ijednog oblačka i bez vjetra. Dan ko stvoren za glavnu atrakciju drinićke štraparijade, takmičenje konja "teškaša", grla preko 1100 kg težine. Ovi predivni gorostasi pokazaće šta i koliko mogu. Arena se počela puniti od ranoga jutra. Ljudi iz svih krajeva bivše nam države došli su da vide i da se dive. Popularni šešir jednog od organizatora štraparijade, Jandrije Budimira, odlučio je startnu poziciju. Takmičenje je moglo da počne.

Prijavili su se vlasnici 15 samaca i 19 parova. Samci će vući balvan težine 2,11 a parovi 3,18 kubika. Obavezno vaganje i dolazak na startnu poziciju. Pištaljka glavnog sudca gospodina Trninića iz Drvara označila je početak vuče. Umijeće furmana, uigranost konja, startna pozicija, sve igra veliku ulogu u konačnom rezultatu. ZIS je ove godine doveo nepobjedive konje. Uzeo je prvo i drugo mjesto kod samaca, treći je bio konj Dušana Lukića popularnog Ducelje.

A takmičenje parova tek je trebalo da donese neizvjesnost. I jest, do trenutka dok ZIS nije potjerao svoje ljepotane CIGANA i MANGA.(slika lijevo). Nastupili su kao sedmi.

Sve ostalo je već legenda. A ona glasi.Prvih nekoliko parova mučili su se do daljina od dvadesetak metara. I dok su se organizatori već uplašili da su odabrali pretežak trupac, kao šesti nastupili su konji braće Zekanović. Odvukli su balvan do dalekih 64 metra a vlasnici su se radovali kao da su već pobijedili. Ali njihova radost je bila kratkog daha. Iza njih je startovao ZIS sa svojim prošlogodišnjim šampionima. Nakon pištaljke koja je označila start konji su poletjeli. ZIS ih je jedva stizao, na pola staze su malo odmorili, i jurnuli ponovo. Publika se digla na noge. Staza je savladana. Semofor je stao na dvije minute i dvadeset osam sekundi. Za ostale, to je bilo nedostižno.

 

   

Konji vetrerana Mirka Čeke, Jadran i Dren, su istu stazu savladali za tri minuta i dvadeset osam sekundi i uzeli su drugo mjesto a konji Dušana Lukića Ducelje, Kosan i Soko stigli su za šest minuta i dvije sekunde i zauzeli su treće mjesto.Nakon zvaničnog proglašenja pobjednika zatvorena je peta jubilarna drinićka štraparijada. Sve je proteklo u najboljem redu bez ijednog incidenta. Trke su bile regularne a borba viteška. Nije bilo nikakvog maltretiranja ni mučenja životinja. Za to su se pobrinuli sudci i organizatori.

 

na vrh

 
 
made by SiZ