-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
ŠTRAPARIJADA  
 
 
 

I kao što je prošle godine dogovoreno prvog vikenda u mjesecu junu ljeta gospodnjeg 2011. na planinskoj visoravni Kozila poviše Drinića u opštini Petrovac-Drinić, preko noći, nikla je prava mala varoš. Preko četrdeset ugostiteljskih i malih zanatskih prodajnih objekata spremilo se da primi goste šeste nadaleko čuvene drinićke ŠTRAPARIJADE. Ove godine posebna pažnja je data na puteve. Renoviran je lokalni asfaltni put od Škrakića brda do entitetske granice u Driniću, koji je podobro nagrizlo vrijeme i nemar opštinskih vlasti iz Bosanskog Petrovca. A i dio makadamskog puta do samih borilišta dobro je nasut i utaban. Uspostavljeno je električno napajanje ovog naselja kao i sistem javnih WC punktova. Sve spremno da 4. juna otpočne manifestacija.

Na ovakvim događanjima, hrane, pića i dobre muzike ne smije da fali, pa su se ugostitelji dobrano pripremili za dolazak na ovu najbolju i najposjećeniju Štraparijadu na teritoriji BiH i Hrvatske. Okretali su se janjci na ražnju, hladilo pivo a i zanatlije su se okupile da ponude svoje proizvode. Slike govore sve a ono što na slikama nedostaje to je njiska najboljih atova i odvažni topot ovih ljepotana. Ova dva dana glavni sudionici i centralne figure su ipak konji.

Meteorološki bilten nije bio nikako naklonjen organizatoru, opštini Petrovac-Drinić. Za vikend je najavljeno kišno i hladno vrijeme sa povremenim naletima jakog vjetra i grmljavinom. Ali, nazad se nije moglo. Subota ujutro je granula sa lijepim i blagim vremenom i temperaturom. Davalo je nadu da meteorolozi ipak, ponekad pogriješe.

Zvanični dio manifestacije podrazumijeva i obraćanje načelnika opštine sa pozdravnim govorom. Načelnik Dejan Prošić je u svom kratkom ali nadahnutom govoru pomenuo pregalaštvo, trud i umijeće pokojnog načelnika opštine i glavnog vizionara razvoja Drinića, Milanka Brkljača. Krajem juna navršiće se tačno godina dana od njegovog preranog odlaska. Tek će vrijeme i pametni ljudi sagledati svu dragocijenost ovakvih moralnih i poslovnih vertikala. Nakon toga uslijedio je defile konja.

Vaganje konja i izvlačenje startnih pozicija privedeno je kraju. Vjetar je malo pojačao, što se vidi i na našim zastavama. Nervozu pred start Dušan Lukić Ducelja, glavni pokretač ove manifestacije i Željo Jević iz sela Vođenice kraj Bosanskog Petrovca, vlasnik nekoliko takmičarskih konja, prekratili su u neobaveznom razgovoru uz takmičarsku stazu. Staza je duga 100 metara i bila je odlično pripremljena. Najzanimljiviji a i okom kamere uhvaćen događaj prvog dana bila je trka lakih parova. Koni Gavran i Cvjetko, vlasnika Petka Gavrilovića morali su da prekinu povlačenje zbog tehničke greške na semaforu. Dogovoreno je da odmore konje i da nastupe kao zadnji.

Konji šampiona Milorada Stojanovića ZISA, Šarin i Bram, balvan veličine 2.05 kubika prevukli su za rekordni 3.08 minuta. Ali odmah iza njega nastupio je Enes Lozić iz Bosanskog Petrovca sa konjima Bećarom i Doratom i postigao bolje vrijeme, 3.01 minuta. Enes je već slavio (slika gore desno), ali kako se trka u ovoj disciplini bližila kraju i vrijeme se naglo pogoršalo. Kad su konji Petka Gavrilovića, kao zadnji par povukli počeo je pljusak, omekšao stazu i uklizao je tako da su prevukli balvan za nezamislivih 1,26 minuta i osvojili prvo mjesto (slika lijevo).

Glavni sudac Stevan Trninić iz Drvara, osim što je morao da pazi na regularnost cijelog takmičenja, pazio je i na svoje zdravlje. Kad je kiša počela i vrijeme zahladilo obukao je vunene čarape i gumene čizme. Što je sigurno, sigurno je! (slika desno). U takmičenju lakih samaca koji su vukli balvan od 1.21 kubik prvo mjesto je zauzeo konj Bram vlasnika Jević Želje sa vremenom 29 sekundi, drugi je bio konj Bećar, Enesa Lozića sa vremeno od 33 sekunde a treće vrijeme, 34 sekunde je imao konj Rubin vlasnika Čaje Nisveta iz Turbeta kod Novog Travnika

Po prvi put, ove godine, održano je i takmičenje šumarskih radnika u rukovanju motornim pilama u pet disciplina, a to su: obaranje stabla, okretanje vodilice, kombinovani prerez, precizno prerezivanje i kresanje grana. Na osnovu rezultata koje je osam takmičara ostvarilo u svakoj disciplini pojedinačno, na kraju su napravljeni zbirni rezultati. Najbolji je bio Ivica Adžaga iz Glamoča, drugo mjesto osvojio je Niko Milovac iz Šipova, dok je nagrada za treće mjesto otišla u ruke Drinićaninu Vinku Latinoviću.

Nedjelja je svanula sa suncem ali sparina je nagovještavala da su pljuskovi u poslijepodnevnim časovima vrlo vjerovatni. Teškaši su krenuli punom parom. Trupac ogroman, 3,33 kubika.

Trinaest teških parova konja je na takmičarskom spisku bilo. Mirko Čeko zvani Garov iz sela Bravska kod Bosanskog Petrovca sa svojim konjima je dovukao do 44 metra za sedam minuta, na koliko su vremenski ograničene vuče. To je bio do tada najbolji rezultat. A onda su povukli teškaši Duceljini i drvenu gromadu dovukli do dalekih 56 metara. Ali tada se na startnoj poziciji pojavio ZIS sa svojim šampionima Ciganom i Mangom. Dobro su povukli, onda stali. ZIS sav u goloj vodi. Manevrira, balansira, taktizira i pogleda na semafor, vrijeme leti. Nekako je dogurao do pola staze, a onda kao da je nešto šapnuo svojim ljepotanima i uzdanicama, pa podviknuo. Konji se propeše i balvan poskoči. Publika u delirijumu, svi vrište. Kozila odjekuju. Sedam minuta dočekali su na 87 metara i još jednom odbranili prošlogodišnju titulu. Gromoglasan aplauz pozdravio je najboljeg furmana u regiji.

Takmičenje samaca teškaša prekinulo je nevrijeme. Prolom oblaka, gromovi i munje. Tako da su nagrade podijeljene za postignuta vremena, prije i poslije kiše. Oni su vukli balvan veličine 1,54 kubika.

Konj Mango vlasnika Milorada Stojanovića ZISA prevukao je balvan za 1,48 minuta i osvojio prvo mjesto. Konj Rubin Čaje Nisveta posao je odradio za 2,08 minuta i osvojio drugo mjesto a ZISOV šampion Cigan osvojio je treće vrijeme sa 2,20 minuta. Poslije kiše prvo i drugo mjesto osvojili su Duceljin i konj Mirka Čeke. Sve je proteklo veoma dobro, osim što su vremenske prilike ugrozile ugođaj. Ali na takva iznenađenja, podno Klekovače, smo već dobrano navikli. Do sljedeće ŠTRAPARIJADE, živjeli!

 

na vrh

 
 
made by SiZ