-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
ŠTRAPARIJADA  
 
 
 

Deveta po redu a ujedno i najstarija Štraparijada u regionu održana je 19. i 20. jula ljeta Gospodnjeg 2014. u Kozilima poviše Drinića u opštini Petrovac. Datum je bitan jer je ovo prvi put da se Drinićka Štraparijada ne održava u prvoj polovini juna. Datum je pomjeren prvenstveno zbog loših vremenski prilika, odnosno neprilika u ovom planinskom kraju. Organizator cjelokupne manifestacije Opština Petrovac dočekao je konačno da oba dana takmičenja proteknu u lijepom vremenu. To je još draže bilo mnogobrojnim gostima a što je i bio krajnji cilj.

Ovogodišnja Štraparijada imala je nekoliko novina i specifičnosti. Prije svega, osnovna novina ogledala se u tome da su se po prvi put uparili konji različitih vlasnika, koji su vukli trupac zajedno u paru i baš ti upareni konji našli su se na prvom mjestu. Nikad nije bila jača konkurencija i nikada nije vladao takav interes za konje kao ove godine. U kategoriji teških samaca, takmičilo se 8 konja, dok je u kategoriji teških parova bilo 14 takmičarskih parova. Također, prvi put je uvedena disciplina srednje kategorije.

Prvi dan su se takmičili laki parovi kojih je bilo 17, srednji parovi a bilo ih je 19 i laki samci kojih je bilo 28. Dakle 64 vuča je odvoženo. Laki parovi su vukli sirovi smrekov balvan zapremine 1,5 kubika, srednji 2,10 a samci 0,9 kubnih metara. Ali prije svega trebalo je pristupiti vaganju i svrstavanju u date kategorije kao i veterinarskoj provjeri dokumentacije. Na slici gore dva vetarena uz vagu sa svojim konjima, Garov i Ducelja. Laka kategorija do 606 kg, srednja do 1300 a teškaši preko 1300 kg.

Na četvrtoj slici vidimo dvojicu ljudi koji su postali zaštitni znak Drinićke Štraparijade. To su gospodin Stevan Trninić iz Drvara, glavni sudija i Stanislav Jakica iz Mrkonjić Grada, voditelj. Zanimljivo je da je Stevan kao penzionisani komesar policije Kantona 10, veliki poznavalac konja i štrapanja. On je nakon izbjeglištva radio pet godina kao štrapar i tu leži tajna. Jakica se okitio zvanjem "Međunarodni voditelj projekta ŠTRAPARIJADA" jer on uglavnom vodi sve štraparijade u regionu. U BiH 15, u Hrvatskoj 10 i u Srbiji 10. Sedam dana prije Drinića boravio je u Rijeci, u Hrvatskoj, gdje je na čuvenom trkalištu Grobnik vodio Istarsku štraparijadu. Kaže, bilo je preko 3000 posjetilaca. Jakica takođe napominje da od svih tih štraparijada najveću težinu ima baš ova naša Drinićka. Konju koji ovdje pobjedi cijena raste za nevjerovatnih 10 000 eura. Za nekoliko dana ide u Užice gdje će voditi Zlatiborsku štraparijadu. Počeo je u Driniću sad već daleke 2007. godine a osnovne pojmove o konjima i štrapanju naučio je baš od Stevana Trninića. Na ostale četiri slike prenosimo djelić atmosfere pred početak takmičenja. Od bajkera čije je veliko okupljanje bilo taj dan u Drvaru, gospodina Jasmina Smajića sa konjima, koji nakon ozbiljne karijere u multinacionalnoj kompaniji "Red Bull" svoj kapital usmjerava u rodno Bugojno gdje je izgradio velike komplekse bazena i gdje će se naravno održati štraparijada, do čuvenog "fiće", vozila koje je obilježilo naše živote u nekadašnjoj Jugoslaviji. I on se našao među najskupljim autima koja su ga okruživala. Kod nas, u Driniću, za sve ima mjesta.

Ovdje svakako treba napomenuti da je generalni sponzor ovogodišnjeg takmičenja kompanija "STIHL" koja je pokazala dio iz bogatog asortimana svojih proizvoda pa i čuvene štilovke motorke za rezanje trupaca. Spremni su bili i radnici Doma zdravlja u Driniću, kao i policija iz Mrkonjića i specijalci iz Banjaluke. Na svu sreću, njihove usluge nisu ovaj put trebale. Defile konja i prekrasna slika snage i ljepote konjske. Povlačenje je moglo da počne. Laki parovi su otvorili. Furmani i konji, kao jedno tjelo!

Na slici gore vidimo vožnju Duška Mandića iz Risovca. On je sa svojim lakim parovima Vidranom i Arapom zauze drugo mjesto sa vremenom 1,19 minuta. Duško je inače pobjednik jedne od prošlih štraparijada u Driniću. Prvi je bio Boško Jugović sa Mokrog na Romaniji, sa vojim konjima Sokolom i Šargom i vremenom 1,16 minuta a treću poziciju je osvojio Ismet Pjanić iz Cazina sa konjima Kosanom i Sivcem i vremenom 1,34 minuta.

U srednjoj kategoriji pobjedio je Nikola Lizdek sa Ravne Romanije i konjima Sokolom i Jadranom i vremenom od 3 minute i 48 sekundi. Na slici gore vidimo Nikolu (čuči) sa svojom ekipom i konjima kako slavi veliku pobjedu.

Drugo mjesto u srednjim parovima osvojio je Ćajo Nisvet iz Novog Travnika sa konjima Rubinom i Vihorom i vremenom 4,18 minuta a treću poziciju imao je Ducelja sa Sokolom i Jadranom i 73 metra prevučenih za 7 minuta. U lakim samcimi Đuka Galićje uzeo prvo mjesto sa konjem Jadranom i vremenom od 1,20 minuta, drugo Nikola Lizdek sa konjem Jadranom i vremenom 1,46 a treći je bio Petar Gavrilović sa konjem Goranom i vremenom 2,12. Na slici lijevo slika je vožnje Nikole Lizdeka u teškoj kategoriji sa konjima Sokolom i Jadranom u nedelju.

U pauzi između trke teških samaca i parova održan je i izbor za najbolju štiklu Štraparijade. Po mišljenju stručnog žirija, u kojem su se ove godine našli Rada Kovačević, Stanislav Jakica, Jandrija Budimir i Dušan Lukić Ducelja, najbolju štiklu imala je Nevena Lukić, apsolvent Filološkog fakulteta odsjek engleski jezik u Banjaluci. To je djevojka u sredini na slici gore.

Ducelja u vuči teških samaca sa svojim Sokolom ipak nije osvojio ni jedno od prva tri mjesta.

U kategoriji teški samci, pobjednik je Cigan Milorada Stojanovića Zisa, koji je prešao arenu za 1,25, dok je istoimeni konj vlasnika Miluna i Petka Gavrilovića ostvario rezultat od 1,41 minuta i osvojio tako drugo mjesto, a treća pozicija pripala je Rubinu, čiji je vlasnik Ćajo Nisvet i kojem je trebalo 9 sekundi višeod drugoplasiranog da pređe arenu i tako završi takmičenje. U nikada jačoj konkurenciji, u kategoriji teških parova, pobjedu su izvojevali upareni konji dvojice velikih gazda i ljubitelja ovih životinja- Rubin čiji je vlasnik Čajo Nisvet iz Travnika i Soko, vlasnika Dušana Lukića Ducelje. Konji su, vukući sirovu smrču od 2,5 kubika i 8 metara dugačku, prešli arenu za nevjerovatnih 49 sekundi ostvarivši zavidan rezultat i postavši tako šampioni Devete Štraparijade u Driniću. Na drugom mjestu su se našli konji Cigan i Putko, čiji su vlasnici Milun i Petko Gavrilović, prešavši arenu za 55 sekundi, dok je treća nagrada u ovoj najvažnijoj kategoriji pripala vlasniku Nikoli Lezdeku. Njegovi konji Soko i Jadran ostvarili su rezultat od 1,28 sekundi. Na slici gore vidimo pobjedničku šetnju arenom, uz gromoglasan aplauz mnogobrojne publike. Pobjedili su i zaslužili je!

Prodato je 2807 karata za dva dana. Naizgled malo ali s obzirom da je određen novi datum održavanja takmičenja kao i na upornu ekonomsku krizu koja sve više steže ne bi trebali da se žalimo. Nadati se sljedeće godine većoj posjeti. Na slici lijevo ZIS izvlači startnu opziciju, slika desno Ćajo Nisvet u areni.

Ovogodišnja Štraparijada protekla je bez ikakvih problema, samo takmičenje oba dana se odvijalo uredno, zadovoljni su i takmičari i organizatori. Ova manifestacija postala je odavno zaštitni znak Drinića i u skladu sa tim, na nama organizatorima je nezahvalan zadatak-da se trudimo iz godine u godinu da opravdamo sve veća očekivanja i publike i takmičara i da se potrudimo da organizacija same Štraparijade bude na sve većem nivou. Nadam se da nam to i polazi za rukom – istakao je predsjednik Organizacionog odbora Štraparijade, Jandrija Budimir (prvi sa lijeva na slici pored)

 

na vrh

 
 
made by SiZ