-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
ŠTRAPARIJADA  
 
 
 

Kako opisati i prikazati događaje sa Desete jubilarne Drinićke Štraparijade u dvadesetak slika i ovo malo prostora. Teško, ali pokušaćemo! Dakle, narandžasti meteo alarm je danima upozoravao da je Balkan pod opasnim naletom afričkih vrućina. Planinska visoravan Kozila poviše Drinića obećavala je da će se ipak preživjeti jer u odnosu na usijani gradski asfalt i beton, ovdje će temperatura biti sigurno manja za desetak stepeni Celzijusovih. I tako je i bilo, 18. i 19. juli 2015. bili su podnošljivi a obilje događaja sa Štraparijade sigurno je bilo zanimljivije nego igdje u regionu. Ko je taj vikend proveo na našoj Štrapariadi, nije se pokajao. Naslovna slika je s pravom pripala konjima Ibrišimović Zekerijaha Zeke iz Čelića, a imena su im Jadran težak 670 kilograma i Šargo težak 580 kilograma, strari 4 i 3 godine. Takmičili su se u srednjoj kategoriji samaca, ali nisu uzeli ni jedno od prva tri mjesta. Za ljepotu sigurno bi osvojili prvo mjesto.

A i fotografija desno prava je rijetkost. Naime, ove godine, po prvi put imali smo na našoj Desetoj Drinićkoj Štraparijadi i ženskog furmana. Mlada i elegantna, Ivana Car iz Karlovca, pokazala je zavidno umijeće u baratanju sa konjima. Ona je vozila konje u timu Ismeta Pjanića zvanog Šulc. Ovaj čovjek živi radi u Austriji, a u Maloj Peći kod Izačića u blizini Cazina, svakog prvog avgusta organizuje štraparijadu. Furmanka Ivana Car je veterinarski tehničar a konj na slici je Kosan, težak 550 kilograma i star 7 godina. U paru sa Sivcem nastupili su u vožnji parova samaca. A ove godine broj prijavljenih takmičara i konja bio je rekordan. Lakih parova bilo je 19, a u srednjoj ča 21 prijavljeni par. Vuče u ove dvije kategorije bile su planirane za prvi dan Štraparijade. Laki parovi su imali zadatak da vuku smrčov trupac veličine 1,75 kubnih, dugačak 8 metara na stazi dugačkoj 100 metara ograničeni vremenski na 5 minuta.

Kao i svake godine neumoljivi protokol je nalagao vaganje konja, predaju papira za konje veterinarki Radi Kovačević, i izvlačenje startnih pozicija iz čuvenog šešira najstarijeg furmana Čeke Mirka zvanog Garov a iz ruku Jandrije Budimira jednog od glavnih organizatora drinićke štraparijade. Na slici vidimo Sultaniju Ćatić, kćerku Dževadovu kako izvlači startnu poziciju za svoje konje Cvjetana i Bećara, koji su se takmičili u lakim parovima. Glavni sudija Stevan Trninić mogao je da označi početak takmičenja.

A prije samog početka obaveza je furmana da uvedu svoje konje u arenu radi svečanog deflea. U obilju ljepote koja se tom prilikom može vidjeti izdvojili smo konje Stefana i sina mu Mladena Vujića iz Trošelja kod Gradiške. Konji Bećar i Rubin šampioni su štraparijade u Gornjoj Mravici pored Prnjavora a plaćeni su 15 000 maraka. Furmani Nikola Lizdek i Mladen Vujić sa ovim parom osvojili su drugo mjesto u vožnji lakih parova na Kozilima.

A prvog dana, kao i na svakoj našoj štraparijadi moglo se vidjeti jedinstvenih događaja. Svakako najinteresantniji je bio u takmičenju lakih parova. Kao petnaesti takmičar nastupio je Dušan Lukić Ducelja sa svojim konjima zekanima Golubom i Garom i furmanima Mikijem, Đukom i Žućom (na slici gore lijevo). U strelovitoj vožnji balvan je prevučen za nevjerovatnih 18 sekundi. Zbog tjesnog rasporeda prvih osam mjesta, rezultati su bili od 21 do 23 sekunde, Ducelja se odlučuje da se voze finali sa težim balvanom, veličine 2,5 kubnih. U tom finalu Ducelja ostaje bez ijednoh od prva tri mjesta, a pobjeđuje Boško Jugović iz Mokrog pored Pala sa konjima Sokolom i Šargom. Stazu su savladali za 50 sekundi (slika gore desno). Pravi primjer poštenja i čojstva.

A kako popularnost štraparijada raste iz godine u godinu možemo vidjeti iz promotivnih plakata na slici gore. Glas o čuvenoj Drinićkoj Štraparijadi doprla je čak i do daleke Indijane u Americi. Branko Morača potegao je čak iz Čikaga da posjeti ovo čuveno takmičenje. Iz sela Bukovače, nadomak Drinića, odselio je u Ameriku prije devet godina. (slika desno)

U srenjoj kategoriji parova vođena je takođe neizvjesna trka. Balvan veličine 2,8 i dužine 6 metara nije zadavao veće poteškoće prespremnim konjima. Konji Rubin i Vihor Nisveta Ćaje koji dolaze iz sela Turbe kod Travnika imali su najbrže vrijeme, 33 sekunde i osvojili prvo mjesto. Na slici dole vidimo slavlje Ćajine ekipe. Najvatrenije navijače imao je upravo ovaj čuveni furman i to u liku dvije ćerke koje su ga neumorno bodrile. On je osvojio i treće mjesto srednjih parova težine do 650 kilograma sa vremenom 42 sekunde.

Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojili su upareni konji Ducelje i Đuke, Rubin i Soko sa vremenom 37 sekundi (slika gore). To je ujedno i jedino od prva tri mjesta u svim kategorijama koje su ove godine osvojili štrapari i konji sa petrovačke regije. A takmičili su se i Milorad Stojanović Zis iz Smoljane, Mirko Čeko Garov sa Bravska, braća Jevići iz Krnjeuše, Enes Lozić iz Petrovca. Zašto je to tako i koji je razlog ovakvog podbačaja, neka ocjene stručnjaci.

U nedelju 19. juna startovali su teški samci. Konj Monti firme "Drvodeks" i "Gas-petrol" iz Mrkonjić Grada prevukao je balvan veličine 1,75 kubnih za minutu i 14 sekundi i zauzeo prvo mjesto (slika lijevo). Drugi je bio Ćajo Nisvet sa svojim Rubinom. U srednoj kategoriji samaca Ćajo je uzeo isto drugo mjesto sa svojim Rubinom, prevukavši balvan veličine 1,3 kubika za 39 sekundi. (slika dole lijevo).

Čajo Nisvet sa svojim Rubinom u žaru borbe sa težinom, stazom i vemenom.

Prvo mjesto u srednjim samcima pripalo je Mili i Nikoli Lizdeku sa Ravne Romanije. Njihov konj Soko prevukao je za 33 sekunde.

 
Kao uvod u najatraktivniju vuču na cijeloj štraparijadi teške parove, nastupili su laki samci i donije neizvjesnu borbu. Konj Bećar Age Ramića iz Puharske kod Prijedora bili su brži za dužinu konjskog kopita od Jadrana Nikole i Mile Lizdeka. Prvo mjesto 1,16 minuta drugo 1,17. Teški parovi su nastupali poslije pauze od sat i po vremena. Trupac veličine 2,75 i dužine 8 metara bio je pretežak za većinu od 15 teških parova koji su nastupili. Većina konja je dovukla do dvadesetak metara, a onda na samom kraju koji "Drvodeksa" Monti težak 820 kila i star 7 godina i Dorat težak 760 kila i star 8 godna odvukli su ovog gorostasnog trupca na 99, 5 metara (slike gore i lijevo). konji iste firme osvojili su i drugo mjesto sa prevučenih 72,10 metara kao i treće mjesto sa 37,3 metara, konji Ozi i Dorat.

Veselje Mrkonjićana bilo je neopisivo, apsolutni pobjednici, do sada nezabilježeno u istoriji Štraparijada (slika gore lijevo). Ispod šatora slavilo se do sitnih sati. Pjevao je i Petar Pećanac iz sela Bare, inače prvi glas izvorne narodne grupe "Runolist" iz Drinića. (slika gore u sredini). Atmosferu pokušavamo prenijeti slikom gore desno. Poslije svega, arena u Kozilima poviše Drinića ostala je pusta. Čeka slijedeću godinu i novu jedanaestu po redu Drinićku ŠTRAPARIJADU (slika desno).

 

na vrh

 
 
made by SiZ