-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
ŠTRAPARIJADA  
 
 
 

Kada je Dušan Lukić Ducelja prije 12 godina pokrenuo prvu Štraparijadu nije mogao ni da sanja da će se ta njegova ideja tako dobro primiti na ovim balkanskim prostorima. U ovom trenutku preko 30 štraparijada zaokuplja pažnju ljubitelja konja i štrapanja širom Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske a ima nekih naznaka da će se takmičenje pokrenuti i u Makedoniji i Crnoj Gori. Samim tim sazreo je i trenutak da se organizuje Majstorica za pobjednike tih silnih štraparijada i da se sazna ko je najbolji od najboljih. I opet je na sceni Ducelja, Drinić i Kozila. Pa valjda je i red da se odluči ko je najbolji tamo gdje je sve i počelo. Pehari na slici gore naći će se u rukama apsolutnih pobjednika i to u teškim samcima, lakim, srednjim i teškim parovim. Ništa lakše za napisati ali i ništa teže za osvojiti.

Propozicije su sljedeće: pozvali su sve vlasnike konja i furmane koji su ove godine na bilo kojoj od štraparijada zauzeli jedno od prva tri mjesta. Prijavilo ih se taman toliko da se u svakoj kategoriji takmičilo po pet takmičara. Ko se odazvao imao je šansu da pokuša da osvoji apsolutni tron, onaj ko nije imaće za čim da žali. Neki su otkazali u zadnji čas. Ali to nije nimalo umanjio viteštvo i borbenost koju su pokazali učesnici ovog svojevrsnog plej ofa u štrapanju.

Megdan je zakazan za sedmi dan mjeseca oktobra. Prognoza vremena za taj dan nije nimalo bila naklonjena organizatorima. Predviđan je neviđen kijamet, čak su naslutili i snijeg. Lomili su se dugo Dušan Lukić Ducelja i Radislav Kecman Brzi da li ogoditi sve. Zaigrali su na onu staru narodnu da sreća prati hrabre i bili su u pravu. Početak dana je donio sitnu kišu uz hladan vjetar i nebo koje se crnilo kao da će ćuskije početi da padaju. Slika lijevo govori više od hiljadu riječi.

Uoči samog takmičenja Brzi je na Kozilima postavljao šator za posjetice. Dunuo je takav vjetar koji umalo nije oduvao i šator i one koji su ga razvlačili. Ipak se uspjelo u namjeri što pokazuje i slika dole desno. Brzi je obezbjedio i dobru muziku a bogami i pjevače. Dobar zalogaj se podrazumjevao a i lijepo se vidi na slici desno. Gost i posjetilac su se ovdje uvijek visoko cijenili a pogotovo za ovako specijalan i važan događaj. Ništa nije falilo.

Vrijeme ujutro je, kao što smo rekli, bilo takvo da su put Kozila krenuli samo najodvažniji. Posjeta je u vrijeme vuče teških samaca bila više nego skromna. Na spisku takmičara su na poziciji 1 Ducelja i njegov Cigo, na poziciji 2 Drvodex i Gas Petrol sa svojim konjem Ozijem, poziciju 3 je izvukao Lizdek Nikola sa Sokolom, poziciju 4 Jević Željo sa Vilanom i kao peti vukao je Zisov Moro. Trupac težine1,3 kubika lako je klizio po raskvašenoj areni. Najbrži u prevlačenju bio je Duceljin Cigo, vrijeme na semoforu 2 minuta 41 sekunda i 63 stotih. Slika dole lijevo donosi nam pobjednike u teškim samcima.

Sve je to vrijedno bilježio, riječju, olovkom i kamerom, Međunarodni voditelj štraparijada Stanislav Jakica što se vidi na slici gore desno. Nije mala stvar trebalo je zabilježiti istoriju. Nakon pauze od sat vremena na red za povlačenje su došli šampioni iz lakih parova. A to su: startna pozicija 1 Nikola Lizdek sa svojim Jadranom i Bećarom, na broju 2 je bio Mladen Vujić sa Cezarom i Cvjetkom, na broju 3 Brko Forić sa Cvjetkom i Sokolom a na kraju je išao Drvodex i Gas Petrol sa Pramom i Rotom. Za pet minuta Lizdekovi konji su najdalje odvukli 60,50 metar i ovjenčali se titulom apsolutnih šampiona u lakim parovima. Pobjednička vuča na slici lijevo. Trupac je bio težak 2 kubika.

Ipak, najneizvjesnija trka bila je u srednjim parovima. Zisova dva konja, dva Rubina su nastupili kao prvi i odvukli na nedostižnih 66 metara što vidimo na slici dole. Bećar i Rubin konji Mladena Vujića jedva da su dosegli pola te dužine a nastupili su kao drugi. Kao treći povukli su Soko i Sivac vlasnika i furmana Nikole Lizdeka i izgubili prvo mjesto štono se kaže "za prsa". Sudije su izmjerile 65 i po metara. Povlačenje odličnih Lizdekovih konja vidimo na slici desno. Ducelja kao četvrti nije mogao ni prinijeti. Trupac je bio težine 2,5 kubnih.

I sunce je već bilo uveliko granulo tako da se i broj posjetlaca povećavao iz trenutka u trenutak. Pisac ovih redova se, iskreno govoreći, više smrznuo 15. jula za vrijeme održavanja Drinićke štraparijade da tako kažemo, one redovne, nego sad, za ove vanredne. Šampionske majstorice. Bilo kako bilo, kockice su se najzad složile i finalni teškaši parovi su mogli da izađu na megdan.

 
U teškim parovima nastupali su konji Nikole Lizdeka, Dušana Lukića Ducelje, Milorada Stojanovića Zisa te dva para teškaša Drvodexa i Gas Prometa. Najsnažniji i najuigraniji konji su bili Soko i Jadran Nikole Lizdeka koji su odvukli i najdalje te postali apsolutni prvaci u takmičenju šampiona teških parova. Trupac težine 2,9 kubnih zaplovio je blatnjavom stazom arene na Kozilima i ekipi sa Ravne Romanije donio neizrecivu sreću i radost što se da primjetiti i sa slike gore. Na slikama više ove vidimo trenutak izvlačenja startnih pozicija kao i detalj iz pobjedničke vuče. Prvi je čestitao Ducelja a i mi mu se ovim putem pridružujemo u čestitkama za pobjednike.

 

   

Na kraju treba naglasiti da su organizatorima Ducelji i Brzom pomogle i opštinske strukture na čelu sa načelnikom Milanom Grbićem (na slici desno) koji je i sam često učestvovao na drinićkim štraparijadama i kao organizator i kao jedan od glavnih sudija. Našli su se tu i mnogi sponzori koji su potpomogli i materijalno i moralno da se ova ideja sprovede u djelo. Nadamo se da će i ova Majstorica od sada da se održava svake godine. Čisto da se zna ko je najbolji od najboljih.

 

na vrh

 
 
made by SiZ