-Riječ načelnika
-Vode
-Kroz Drinić
-Jubilej
-Takmičenje
-Lovište
-Lovačka kuća
-Cjenovnik
-Svetinje
-Runolist
-Prašuma "Lom"
-Opšti pregled
-Strategija
-Prvi povratak
-Srnetica
-Seobe
-I svjetski rat
-Antika
PROSLAVA DANA OPŠTINE PETROVAC  
 
 
 

Krsna slava opštine Petrovac, Sveti Luka, proslavljena je poslednjeg oktobarskog dana u Driniću, a program je počeo u 09.00 časova svečanom sjednicom Skupštine Opštine u opštinskoj sali, kojoj su prisustvovali odbornici i nekolicina građana. Goste je tom prilikom pozdravio načelnik opštine, Drago Kovačević, a sjednicu je otvorila predsjednica Skupštine Opštine, Jelena Kecman, poželivši da ovu Krsnu slavu dugo slavimo u miru, sreći i slozi i pozvavši odbornike da uvijek brane interese opštine, bez obzira kojoj politickoj partiji pripadali, a isto tako i da zastupaju interese onih, zahvaljujuci kojima i sjede u skupštinskim klupama.
Pored velikog broja građana Drinića, ovogodišnjoj proslavi prisustvovali su i brojni načelnici drugih opština među kojima su bili: načelnik opštine Derventa, Milorad Simić, načelnik opštine Ribnik, Goran Savić, načelnik opštine Istočni Drvar, Dragan Lukač, načelnik opštine Bosansko Grahovo, Uroš Makić, načelnik opštine Kupres Risto Milišić, a najmlađi među svojim kolegama, bio je 30-godišnji naćelnik opštine Donji Lapac, Ilija Obradović.

Nakon sjednice, organizovan je doček Njegovog Preosveštenstva, Episkopa bihaćko-petrovačkog, gospodina Atanasija ispred crkve Svete Trojice u Driniću. Njegovom Preosveštenstvu ovo je bila prva služba u Driniću, stoga nam je izuzetno drago da su samom dočeku, kao i liturgiji, prisustvovali brojni vjernici iz Drinića i susjednih opština.
U svojoj besjedi na kraju Liturgije, Episkop je naglasio ogroman značaj sjećanja jednog naroda ili zajednice vjernih na Svetitelje Božije, na njihov život i djela.
- Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dva praznika - Svetog apostola i jevanđelistu Luku i Svetog Petra Cetinjskog, koji su, iako predstavnici dve razlicite epohe, svojim delima zadužili pravoslavlje. Sveti Luka je jedan od prvih propovednika hrišcanstva, savremenik Isusa Hrista i autor jednog od četiri Jevanđelja. Ovaj praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica. Vjernici ga slave i kao isjcelitelja i zaštitnika pojedinih zanata – istakao je u svojoj besjedi na kraju liturgije u Crkvi Svete Trojice Episkop bihaćko-petrovački, gospodin Atanasije.

Episkop je dodao i da je Sveti Petar Cetinjski bio mitropolit crnogorski i da je sav svoj život, viteški i sveti, posvetio svom narodu.
- Radio je na pomirenju zavađenih plemena i branio zemlju od osvajača. Proslavio se pobedom nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Iako je bio knez, živeo je kao prost monah u jednoj teskobnoj ćeliji – podsjetio je vladika Atanasije vjernike u crkvi na život Svetog Petra Cetinjskog.

Nakon Liturgije, položeni su vijenci na spomen obilježja, kako na spomenik civilnim žrtvama u Drugom svjetskom ratu tako i na spomenik palim borcima u zadnjem otadžbinskom ratu. U Spomen sobi palim i nestalim borcima otadžbinskog rata 1991-1995. godine , služen je pomen svima koji su živote položili za bližnje svoje i otadžbinu u tom ratu .

Dok je Episkop uz sasluženje mnogobrojnih monaha pojao Vječnaja pamjat, jedan od monaha je išao od fotografije do fotografije naše herojski poginule braće i govorio im imena, Dragan, Nebojša, Milan, Slobodan, Miroslav, Petar...... I tako skoro trista imena. Bol i neprežaljena tuga mogla se osjetiti u vazduhu protkanom mirisom tamjana. Svako od prisutnih sa svijećom u rukama, bio je u mislima s njima. Neka vam je vječna slava i hvala srpski viteozovi!

Iz Spomen kuće, gosti su se uputili prema restoranu “Sunce”, gdje je organizovan slavski ručak i gdje je Episkop Atanasije osvetio slavski kolač i žito, čestitavši tom prilikom načelniku Kovačeviću i svim žiteljima opštine Drinić Krsnu slavu. Episkop je molitveno poželio da se narod ovog mjesta i okoline umnoži i umnožava i da u slozi stvara svoju budućnost.

Goste u prepunoj Sali Osnovne škole prije slavskog ručka pozdravio je načelnik opštine Petrovac, Drago Kovačević, podsjetivši prisutne na razvojni put naše opštine nakon rata, na trenutke kada se ovdje gradilo i stvaralo, ali i na one momente kada je bilo teško…

- Nadao sam se da ćemo danas biti svjedoci otvaranju staničnog odjeljenja policije u našoj opštini, ali iz tehničkih razloga to nije moglo da se desi danas, što ne znači da se neće desiti uskoro. Siguran sam da će svim stanovnicima naše opštine biti mnogo lakše kada bude uveden 24-časovni policijski nadzor u ovom mjestu. A s obzirom na činjenicu da Šumskim gazdinstvom “Oštrelj-Drinić” u našoj opštini sve počinje i završava, drago mi je što mogu reći, da je danas u tom preduzeću situacija stabilna, da su radnicima te firme plate postale redovne, a i da ŠG “Oštrelj-Drinić”, nakon dužeg vremena izmiruje obaveze prema opštini, što je za opštinski budžet od neprocjenljivog značaja – naglasio je načelnik Kovačević.

On je naglasio, kada je riječ o investicionim aktivnostima, da se trenutno završava Vatrogasni dom, uređuje se Trim staza na Velikom vrelu, a gradi se i Info centar…
- U onim teškim izbjegličkim danima, kada smo bili rasuti svuda, veliki broj Petrovčana, svoj krov nad glavom našao je u Derventi. Zato mi je velika čast i zadovoljstvo što mogu pozdraviti svog kolegu – načelnika opštine Derventa, Milorada Simića – istakao je Kovačević.

Načelnik Simić je u svom obraćanju gostima otkrio da bi dvije opštine u što skorijoj budućnosti trebalo da se pobratime, izražavajući zadovoljstvo što je ovaj dan proveo u Driniću, a istovremeno je izrazio i tugu što direktor fabrike “Sanino” iz Dervente, Radovan Pazurević, nije mogao doći, kao što je to prethodno bilo planirano.
- Imao sam veliku želju da spojim gospodina Kovačevica i Pazurevića, da vidimo da li postoji mogućnost da se u Driniću otvori jedan pogon ove firme, koji bi zapošljavao pedesetak radnika. Nadam se da ćemo uskoro organizovati taj susret i da ćemo realizovati pomenutu ideju -rekao je Simić, pozdravljajuci prisutne.

Načelnici obeju opština razmjenili su ovom prilikom i poklone. Tako je načelnik Kovačević uručio kolegi iz Dervente sliku na kojoj se vidi panorama Kozila, dok je načelnik Simić Kovačeviću uručio grb opštine Derventa.

Nakon pozdravnih govora, gosti su uživali u ukusnom slavskom ručku i sjajnoj muzici, uz koju se slavilo i veselilo do kasnih večernjih sati…Sve u svemu ODLIČNO!

 

nazad

 
 
made by SiZ