Завршна конференција пројекта „Шумска и заштићена планинска подручја“ одржана је на Тјентишту 7. и 8. октобра, у оквиру које су сви учесници презентовали досадашње резултате, а конференцији су присуствовали и представници Свјетске банке и Министарства трговине и туризма РС. Укупни циљ пројекта ''Шумска и планинска заштићена подручја у БиХ'' је јачање институционалних и техничких капацитета за управљање националним парковима Сутјеска и Козара, и шумским резерватима Лом - у саставу шумског газдинства Оштрељ-Дринић и Јањ- у саставу ШГ Горица-Шипово и успостављање мреже заштићених подручја. Овај пројекат, чија је укупна вриједност око шест милиона долара, односи на јачање институционалног капацитета за одрживо управљање у седам заштићених шумско-планинских подручја у цијелој БиХ.
Подсјећамо, у оквиру пројекта „Заштићена шумска и планинска подручја“, који финансирају Свјетска банка и Глобални фонд за животну средину, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, које преко своје Јединице за управљање пројектима врши имплементацију поменутог пројекта за Републику Српску, додијелило је нашој општини бесповратна средства у износу од 19.772 долара.
Средства су одобрена за реализацију активности и остварења постављених циљева за „Изградњу еко-центра и стварање туристичке понуде“, који је у оквиру компоненте пројекта „Шумска и заштићена подручја“, а компонента је „Локалне иницијативе за заштиту биодиверзитета“ и обухвата пружање подршке кроз додјелу бесповратних средстава за финансирање пројеката на локалном нивоу у циљу унапријеђења користи за локалну заједницу које проистичу из заштићених подручја.
Испред општине Петровац, на конференцији је учествовао Бојан Ћулибрк, док су испред ШГ”Оштрељ-Дринић” конференцији присуствовали Дејан Прошић и Мићо Рунић, који су презентовали резуллтате оног дијела пројекта за који је средства добило ово шумско газдинство. Исто тако, пољопривредно газдинство Нове Пећанца из Дринића добило је одређена средства, те је Пећанац презентовао резултате свог пројекта.
Ћулибрк је овом приликом представио поменути пројекат “Изградња Еко центра И стварање туристичке понуде”, нагласивши да је општи циљ овог пројекта заштитиа биодиверзитета различитости флоре И фауне, док се специфични циљеви односе на изградњу инфо центра, стварање туристичке понуде и едукацију становништва. Активности кроз које се овај пројекат спроводи, а које су већ одрађене су: набавка лап топа, штампача И намјештаја, израда промо материјала, набавка бицикала И уређење Трим стаза, док се тренутно спроводи активност изградње Инфо центра , у којем ће бити сједиште општинске Туристичке организације.
- На подручју наше општине дјелује Јавна установа “Туристичка организација општине Петровац” Дринић чији је основни циљ и задатак да промовише туризам код нас и око нас. У плану је повезивање са установама сличног типа и подизање туризма код нас на виши ниво. Најзначајнији туристички ресурс код нас и дестинација која је незаобилазна за посјету је прашумски резерват "Лом“. Прашума “Лом” је једна од три прашуме у БиХ. Значајан податак за споменути је и близина осталих туристичких дестинација тако да постоји могућност организовања квалитетних туристичких тура -нагласио је Бојан Ћулибрк.

 

НА ПОЧЕТНУ СТАНИЦУ