У току ове године , у 31 општини у БиХ (а међу њима се налази и Дринић), планирана је имплементација пројекта “Јачање система социјалне заштите и инклузије дјеце у БиХ”, који спроводи УНИЦЕФ , и то у сарадњи са одабраним општинама и надлежним институцијама у БиХ. Овај пројекат се у Босни И Херцеговини иначе спроводи од 2009. године, а сличан пројекат, чији је циљ био јачање система социјалне заштите и инклузије рањиве дјеце и њихових породица , имплементиран је у сарадњи са УНДП-јем кроз МДГ-Ф фонд.
У нашој општини планирано је да се горепоменути спроводи кроз специфичне активности и обједињавање општина, које су већ биле укључене у поменуте пројекте, а које ће прије свега бити усмјерене на даљње унапријеђење услуга за дјецу са посебним потребама и њихове породице. То ће се постићи кроз даљње подржавање реформе законске регулативе, посебно усмјерену медијску кампању “Говоримо о могућностима”, те кроз грантове за оне општине којима је потребна додатна подршка за трајно успостављање услуга за дјецу са посебним потребама, а које су инициране кроз раније фазе пројекта. Његов наставак је подржан од стране Европске комисије, из ИПА средстава за 2010. годину.
С тим у вези, координаторица пројекта, Лидија Пискер посјетила је 10.03. нашу општину, како би процјенила ситуацију везану за тренутно стање покренутих услуга, извршила је и генералну процјену ситуације и потреба ове дјеце и њихових породица у општинама које су укључене у пројекат И дасла одређене задатке члановима наше локалне заједнице, који ће бити укључени у пројекат, а то су: предсједник Комисије за унапријеђење социјалне, породичне и дјечије заштите и инклузије општине Петровац, Душанка Пећанац, представник сектора здравства, Смиља Булајић, представник сектора школства, Рајка Ђумић, као и представник социјалног сектора, Славица Балабан.
Иако процјена обухвата 31 општину и Брчко Дистрикт, који су били укључени по основу ова два пројекта, грантови ће бити додјељени само оним општинама које буду задовољиле критерије процјене.

Б.ПУЂА

 

НА ПОЧЕТНУ СТАНИЦУ