Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Бадњи дан у Дринићу, 2009. година

Najnovije aktuelnosti

Неколико стотина вјерника у Дринићу Бадњи дан је прославило у духу симболике и уз мноштво ритуала и живописних радњи, који су повезани са породичним култом и култом огњишта. Прославом овог дана, вјерници су се припремали за најрадоснији хришћански празник – Рођење Исуса Христа – Божић.
Већ у рану зору, пуцањем из пушака и прангија, објавио се одлазак у шуму по Бадњак, којег сјеку искључиво мушкарци. Они су, након сјече, од јутра до мрака, возили Бадњак кроз Дринић, док су други становници китили и Бадње дрво и људе који су га усјекли.
У 19 часова, свештеник Драган Шкалоња је у цркви прочитао посланицу, а након тога је испред цркве наложен Бадњак, што представља средишњи елемент симболике рађања новог сунца. Ове свете ноћи било је изузетно хладно, али то није угрозило пријатну празничну атмосферу. Окупљени вјерници гријали су се уз кувано вино и ватру на којој је горио Бадњак, а прегршт варница бачених у небо најавио је много рода и приноса. Људи су стајали окупљени док је Бадњак догоријевао, што, по вјеровању, значи да су се загријавали љубављу и слогом, док су свјетлост Бадњака уносили у мрак незнања и празновјерја.
Овом приликом, сви малишани из Дринића добили су пакетиће, које је обезбједила Општина Петровац, Дринић. Прославу Бадње вечери, становници су наставили у угоститељским објектима или својим домовима уз богату посну трпезу.
Божићна литургија уприличена је ујутру у 8 часова.

Facebook