Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Четврта штрапаријада – Дринић, 2009 година

Najnovije aktuelnosti

Љета Господњег 2009. на Духове 6. и 7. јуна одржана је у Козилима надомак Дринића, четврта по реду ШТРАПАРИЈАДА. У организацији општине Петровац-Дринић и уз присуство многобројних посјетилаца из даљег и ширег окружења, два дана, такмичили су се најачи коњи у потезању балвана. Процјене организатора иду да је ову манифестацију посјетило у два дана око 10 000 људи. И вријеме је послужило. Углавном. Олујни налети вјетра, који су дизали поједине шаторе и киша која је неколико пута пошкропила само су доказ да планина има своју ћуд, нимало лаку и нимало предвидиву.

У суботу је било предвиђено такмичење коња самаца у повлачењу балвама тежине 1.29 метара кубних као и лаких коњских парова, коња до 1000 килограма тежине, који су повлачили балван тежак око два кубика. У недељу су колоне возила сатима и непрекидно пристизали дринићким друмом. Слика сама говори, а планирано је било такмичење тешких коњских парова и трупац тежак 2,5 кубика.

Такмичење као и цијелу манифестацију отворио је пригодним говором начелник општине Петровац-Дринић господин Миланко Бркљач. Пожелио је такмичарима пуно среће и успјеха а гостима да се лијепо и угодно осјећају у Козилима и у Дринићу. Након тога услиједило је извлачење стартних позиција из чувеног шешира. Седамнаест самаца и двадесет два лака коњска пара извукли су своју срећу и свој стартни број.

Овакве сусрете обавезно искористе и мали обртници и занатлије. На слици десно “штанд” занатлије који се бави производњом коњске опреме, орме. Ту нема шта није било, од ајмова, кајаса, дизгина, канџија, узенгија, седла… Поред ових могли су се видјети и дрводјелци али убједљиво највише било је угоститеља, двадесет шатора и неколико летећих барова.

Такмичари су са својим камионима и коњима дошли још у петак. Највише их је било са Равне Романије, из Козарца, Травника… Домаћи тројац Душан Лукић Дуцеља, Милорад Стојановић ЗИС као и Мирко Чеко Гаров извели су на мегдан своја најбоља грла. Конкуренција је била жестока а ваљало је спашавати част петровачких штрапара, надалеко чувених.

Културно-умјетнички програм је садржавао наступ гуслара Вида Змијањца, који је за ову прилику “потегао” чак из Новог Сада да својим сународницима одгусла коју народну пјесму. Након њега, микрофон су преузели, чланови народне изворне групе “Рунолиост” из Дринића који су отпјевали три пјесме са свог новог албума. На крају, чланови аероклуба из Бањалуке, тројица падобранаца искочили су из авиона над Козилима. Један је доскочио на борилиште, како је планирано. Осталу двојицу је вјетра одувао према репетитору Срнетица, на срећу, без икаквих посљедица.

И да се вратимо на само такмичење. У суботу је од 17 коња самаца прво мјесто заузео Милорад Стојановић ЗИС са својим коњем МАНГОМ, другу позицију је заузео Петко Гавриловић, са Равне Романије, са коњем СОКОЛОМ, а трећу позицију Лозић Енес са коњем ЦИГАНОМ. Код лаких парова поредак је био сљедећи Продановић Ненад са СОКОЛОМ и РИЂОМ на првој позицији, Рис Младен са коњма ВРАНЦЕМ и ЈАДРАНОМ на другом мјесту.

Трећу позицију у лаким паровима заузео је Лиздек Миле са коњима ЦВЈЕТКОМ и СОКОЛОМ. Детаљ побједничке вуче у самцима можете видјети на слици десно. То је било првог дана. Да се примјетити да су домаћини убједљиво лоше прошли. ЗИС је спасио образ и част у самцима. А недјеља је тек доносила праву неизвјесност. Тешкаши, двадесет и један пар. Првих пет парова улазе у суперфинале и вуку балван тежак 3,14 кубика.

Само суђење је ове године било још ригорозније него прошле године. Уведене су казнене мјере и то се на терену и спроводило. Фурман је имао право канџијом само да “пецне” коња. Никаква туча није долазила у обзир. Неки кочијаши су били опоменути а неки богами и дисквалификовани. Вријеме се мјерило на великом семафору као и на судијским штоперицама. Све регуларно. И поштено.

Браћа Зекановићи, Гаров, Дуцеља, дали су све од себе. Може се видјети и на овим сликама, али у првих пет нису могли ући. Конкуренција их је “помела” са првих пет мјеста. Једино се у финале, и то са најбољим временом, пласирао ЗИС.

И почели су вући огроман трупац. Коњи се напињу али не иде. Од прве четворице највећу дужину је остварио Чајо Нисвет из Турбета код Травника и то 18 и по метара. Вјетар се надигао, прашина, а остао још ЗИС са Циганом и Мангом

И повукао је. Коњи иду, мало, па стану, ЗИС моли, милује, понекад удари. Плаче. Коњи повуку. Шест хиљада људи урла ЗИС, ЗИС… Одјекује Клековача. Вјетар и прашина. Права драма. Коњи мало повуку, а вријеме брзо иде. И балван иде, ЗИС виче, а балван иде, и иде и на крају превуче на 20 метара. Срећи народној нигдје краја. Милораде Стојановићу, велики фурмане, спасио си част петровачких штрапара. Надалеко чувених. На слици десно, судије Иле Драгишић, Милан Грбић, начелник Бркљач и ЗИС.

Facebook