Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Дани басе и кромпира у Смољани

Najnovije aktuelnosti

Традиционална манифестација „Дани басе и кромпира“, коју организује Мјесна заједница Смољана, ове године у том селу одржала се по 5. јубиларни пут, а у оквиру ње своје домаће производе и ручне радове публици је представило десетак учесника.
Прво мјесто за најбољи сир, кајмак и помјешу заузела је Миља Бранковић из Крње Јеле, док је њена суграђанка Стоја Драгишић побједила у кастегорији најбоље басе. Најтежи кромпир, од 1 кг и 100 грама, ове године имао је Смољанац Бошко Керкез Лепи.
На овогодишњој манифестацији, поред награђених, учествовали су и Анђа Мрђа, Бошко Вукобрат, Јока Бранковић, Јефтен Дошен, Удружење жена из Подрашнице код Мркоњиц Града, Пољопривредна задруга “Екоплод“ из Дринића, Удружење жена из Босанског Петровца… Неки од њих су ове године први пут на „Данима басе и кромпира“, а неки су, опет, сваке године ту… Углавном, сви се слажу око чињенице да је ова манифестација сваке године све боље организована.
“Одавно смо чули све најљепше о овој смотри, а пошто сматрамо да је то изврсна прилика да упознамо друге жене и домаћице, те да размјенимо искуства, изузетно ми је драго што смо позвани и надам се да ћемо од сада сваке године бити ту” – истакла је предсједница удружења „Наша жена“ из Подрашнице, Борјана Јанковић.
Иако је већина посјетилаца само разгледала и пробала укусне ђаконије, није мали број оних, који су се одлучили на куповину домаћих производа. За кајмак и сир требало је издвојити 14 КМ, за помјешу дупло мање, а баса је коштала 6 КМ, док се цијена меда кретала око 12 марака. На овој манифестацији могли су се купити и најразноврснији ручни радови, старе помало заборављене сељачке торбе, ракија, љековито биље, бундеве, лук… У ревијалном, културно-умјетничком дијелу програма гостима су се представили домаћини, група „Дрвосјече“, КУД „Дрвар“ и њихова вокална женска група, Плесни клуб „Жуте дуње“ Бихаћ-одјељење Дринић. Културно-умјетничко друштво из Дрвара показали су присутнима како се играју игре Шумадије и Поморавља, као и Староградске игре. Вокална женска група извела је нумере „Равно поље“ и „Ево дође да запјевам ође“са поцимаљом Надом Чеко и Недом Тодоровић, док су плесачи из „Жутих дуња“ одиграли акробатски рокенрол, а представили су се и формацијским играма. Велико одушевљење и громогласан аплауз изазвале су „Дрвосјече“ запјевавши стихове
„Смољанац сам, не стидим се брате, ој Смољано, многи знају за те…“. С друге стране, оне осјетљивије дирнула је пјесма посвећена Или Драгишицу, човјеку који је био душа и srcе ове манифестације, хуманиста и патриота. Када се помињу заслужни грађани овог краја, не може, а да се не помене и име Миланка Бркљача, који је за живота био један од најважнијих спонзора ове гастрономске и културне смотре.
У оквиру ове свечаности, у Смољани је уприличена и презентација Пољопривредног института Републике Српске о усјевима кромпира, а о овој теми говорили су магистар Ратко Димитрић и дипломирани инжињер пољопривреде, Драгана Шево.
Димитрић је причао о органској производњи уз примјену хемије и наводњавања, производњи кромпира у општини Дринић, те о предностима и недостацима органске производње кромпира. Драгана Шево је упознала присутне са резултатима са огледних парцела и приносима код пољопривредних производаца, који су засијали кромпир сорте дезире. Шево је причала и о стакленичкој производњи у Дринићу, те је истакла да се, уз примјењену агротехнику, очекују оптиманлни приноси. Манифестација је затворена традиционалним сељачким ручком, када се на менију, уз незаобилазну басу и кромпир, нашао и одличан кувани купус са месом.

Facebook