Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Девета штрапаријада – Дринић, 2014 година

Najnovije aktuelnosti

Девета по реду а уједно и најстарија Штрапаријада у региону одржана је 19. и 20. јула љета Господњег 2014. у Козилима повише Дринића у општини Петровац. Датум је битан јер је ово први пут да се Дринићка Штрапаријада не одржава у првој половини јуна. Датум је помјерен првенствено због лоших временски прилика, односно неприлика у овом планинском крају. Организатор цјелокупне манифестације Општина Петровац дочекао је коначно да оба дана такмичења протекну у лијепом времену. То је још драже било многобројним гостима а што је и био крајњи циљ.

Овогодишња Штрапаријада имала је неколико новина и специфичности. Прије свега, основна новина огледала се у томе да су се по први пут упарили коњи различитих власника, који су вукли трупац заједно у пару и баш ти упарени коњи нашли су се на првом мјесту. Никад није била јача конкуренција и никада није владао такав интерес за коње као ове године. У категорији тешких самаца, такмичило се 8 коња, док је у категорији тешких парова било 14 такмичарских парова. Такођер, први пут је уведена дисциплина средње категорије.

Први дан су се такмичили лаки парови којих је било 17, средњи парови а било их је 19 и лаки самци којих је било 28. Дакле 64 вуча је одвожено. Лаки парови су вукли сирови смреков балван запремине 1,5 кубика, средњи 2,10 а самци 0,9 кубних метара. Али прије свега требало је приступити вагању и сврставању у дате категорије као и ветеринарској провјери документације. На слици горе два ветарена уз вагу са својим коњима, Гаров и Дуцеља. Лака категорија до 606 кг, средња до 1300 а тешкаши преко 1300 кг.

На четвртој слици видимо двојицу људи који су постали заштитни знак Дринићке Штрапаријаде. То су господин Стеван Трнинић из Дрвара, главни судија и Станислав Јакица из Мркоњић Града, водитељ. Занимљиво је да је Стеван као пензионисани комесар полиције Кантона 10, велики познавалац коња и штрапања. Он је након избјеглиштва радио пет година као штрапар и ту лежи тајна. Јакица се окитио звањем “Међународни водитељ пројекта ШТРАПАРИЈАДА” јер он углавном води све штрапаријаде у региону. У БиХ 15, у Хрватској 10 и у Србији 10. Седам дана прије Дринића боравио је у Ријеци, у Хрватској, гдје је на чувеном тркалишту Гробник водио Истарску штрапаријаду. Каже, било је преко 3000 посјетилаца. Јакица такође напомиње да од свих тих штрапаријада највећу тежину има баш ова наша Дринићка. Коњу који овдје побједи цијена расте за невјероватних 10 000 еура. За неколико дана иде у Ужице гдје ће водити Златиборску штрапаријаду. Почео је у Дринићу сад већ далеке 2007. године а основне појмове о коњима и штрапању научио је баш од Стевана Трнинића. На остале четири слике преносимо дјелић атмосфере пред почетак такмичења. Од бајкера чије је велико окупљање било тај дан у Дрвару, господина Јасмина Смајића са коњима, који након озбиљне каријере у мултинационалној компанији “Ред Булл” свој капитал усмјерава у родно Бугојно гдје је изградио велике комплексе базена и гдје ће се наравно одржати штрапаријада, до чувеног “фиће”, возила које је обиљежило наше животе у некадашњој Југославији. И он се нашао међу најскупљим аутима која су га окруживала. Код нас, у Дринићу, за све има мјеста.

Овдје свакако треба напоменути да је генерални спонзор овогодишњег такмичења компанија “СТИХЛ” која је показала дио из богатог асортимана својих производа па и чувене штиловке моторке за резање трупаца. Спремни су били и радници Дома здравља у Дринићу, као и полиција из Мркоњића и специјалци из Бањалуке. На сву срећу, њихове услуге нису овај пут требале. Дефиле коња и прекрасна слика снаге и љепоте коњске. Повлачење је могло да почне. Лаки парови су отворили. Фурмани и коњи, као једно тјело!

На слици десно видимо вожњу Душка Мандића из Рисовца. Он је са својим лаким паровима Видраном и Арапом заузе друго мјесто са временом 1,19 минута. Душко је иначе побједник једне од прошлих штрапаријада у Дринићу. Први је био Бошко Југовић са Мокрог на Романији, са војим коњима Соколом и Шаргом и временом 1,16 минута а трећу позицију је освојио Исмет Пјанић из Цазина са коњима Косаном и Сивцем и временом 1,34 минута.

У средњој категорији побједио је Никола Лиздек са Равне Романије и коњима Соколом и Јадраном и временом од 3 минуте и 48 секунди. На слици горе видимо Николу (чучи) са својом екипом и коњима како слави велику побједу.

Друго мјесто у средњим паровима освојио је Ћајо Нисвет из Новог Травника са коњима Рубином и Вихором и временом 4,18 минута а трећу позицију имао је Дуцеља са Соколом и Јадраном и 73 метра превучених за 7 минута. У лаким самцими Ђука Галићје узео прво мјесто са коњем Јадраном и временом од 1,20 минута, друго Никола Лиздек са коњем Јадраном и временом 1,46 а трећи је био Петар Гавриловић са коњем Гораном и временом 2,12. На слици лијево слика је вожње Николе Лиздека у тешкој категорији са коњима Соколом и Јадраном у недељу.

У паузи између трке тешких самаца и парова одржан је и избор за најбољу штиклу Штрапаријаде. По мишљењу стручног жирија, у којем су се ове године нашли Рада Ковачевић, Станислав Јакица, Јандрија Будимир и Душан Лукић Дуцеља, најбољу штиклу имала је Невена Лукић, апсолвент Филолошког факултета одсјек енглески језик у Бањалуци. То је дјевојка у средини на слици лијево.

Дуцеља у вучи тешких самаца са својим Соколом ипак није освојио ни једно од прва три мјеста.

У категорији тешки самци, побједник је Циган Милорада Стојановића Зиса, који је прешао арену за 1,25, док је истоимени коњ власника Милуна и Петка Гавриловића остварио резултат од 1,41 минута и освојио тако друго мјесто, а трећа позиција припала је Рубину, чији је власник Ћајо Нисвет и којем је требало 9 секунди вишеод другопласираног да пређе арену и тако заврши такмичење. У никада јачој конкуренцији, у категорији тешких парова, побједу су извојевали упарени коњи двојице великих газда и љубитеља ових животиња- Рубин чији је власник Чајо Нисвет из Травника и Соко, власника Душана Лукића Дуцеље. Коњи су, вукући сирову смрчу од 2,5 кубика и 8 метара дугачку, прешли арену за невјероватних 49 секунди остваривши завидан резултат и поставши тако шампиони Девете Штрапаријаде у Дринићу. На другом мјесту су се нашли коњи Циган и Путко, чији су власници Милун и Петко Гавриловић, прешавши арену за 55 секунди, док је трећа награда у овој најважнијој категорији припала власнику Николи Лездеку. Његови коњи Соко и Јадран остварили су резултат од 1,28 секунди. На слици горе видимо побједничку шетњу ареном, уз громогласан аплауз многобројне публике. Побједили су и заслужили је!

Продато је 2807 карата за два дана. Наизглед мало али с обзиром да је одређен нови датум одржавања такмичења као и на упорну економску кризу која све више стеже не би требали да се жалимо. Надати се сљедеће године већој посјети. На слици лијево ЗИС извлачи стартну опзицију, слика десно Ћајо Нисвет у арени.

Овогодишња Штрапаријада протекла је без икаквих проблема, само такмичење оба дана се одвијало уредно, задовољни су и такмичари и организатори. Ова манифестација постала је одавно заштитни знак Дринића и у складу са тим, на нама организаторима је незахвалан задатак-да се трудимо из године у годину да оправдамо све већа очекивања и публике и такмичара и да се потрудимо да организација саме Штрапаријаде буде на све већем нивоу. Надам се да нам то и полази за руком – истакао је предсједник Организационог одбора Штрапаријаде, Јандрија Будимир (први са лијева на слици поред)

Facebook