Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

“Дринић кроз игру и пјесму”, 2009. година

Najnovije aktuelnosti

Културна манифестација, под називом «Дринић кроз игру и пјесму», одржана је у суботу вече у препуној дринићкој сали.
Неколико стотона љубитеља изворног стваралаштва и фолклорне умјетности уживало је у двочасовном програму, у оквиру којег су наступили КУД «Дрвар», групе «Рунолист» и »Младе дрвосјече», женска пјевачка група «Дрвар», као и организатор ове свечаности, КУД «Грмеч» из Дринића.
Културно вече отворено је пјесмом «Морам се вратити», коју су извели чланови групе «Рунолист». Велико одушевљење публике изазвали су чланови КУД-а »Дрвар», који су овом приликом посјетиоцима показали како се игра «Уначко коло» и »Врањска свита».
Домаћин манифестације, КУД «Грмеч» публици се представио са играма из Србије и Грмечким играма. Запажен наступ на овој музичкој и фолклорној манифестацији имале су и «Младе дрвосјече».То је група, која је почела са радом прије два мјесеца, а која жели да сачува крајишку пјесму од заборава.
Магија сценске умјетничке изражајности, те прекрасан колорит живописних народних ношњи и изворне крајишке пјесме, били су празник за очи, уши и душу посјетилаца, који су са пажњом слушали и гледали шта се то догађа на позорници. Након сваке тачке, салом је одјекивао громогласан аплауз. Могло се наслутити да је публика у Дринићу жељна оваквих манифестација и да би их убудуће свакако требало бити више, јер се само на тај начин могу показати и традиција и игре, које ми, на овом подручју, већ деценијама имамо, чувамо и његујемо.
Манифестација »Дринић кроз игру и пјесму», чији је покровитељ била општина Петровац-Дринић, дочарала је дјелић аутентичног и изворног културног блага и обичаја, који су карактеристични за западно-крајишке општине.

Facebook