Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Дринићки фолклораши на смотри фолклора у Паризу

Najnovije aktuelnosti

Чланови културно-умјетничког друштва „Грмеч“ из Дринића, заједно са члановима КУД-а „Дрвар“ наступиће 21. и 22. фебруара у Паризу, на „Фестивалу фолклора и хране“ .
Том приликом, у такмичарском дијелу програма, представиће се публици са „Уначким колом“, у кореографији директора КУД-а “Дрвар“ , Мире Лукач, као и Шумадијским и Врањским играма. На овом фестивалу, поред поменутих друштава, наступиће и КУД-ови из Србије и Македоније, као и бројна српска културна друштва, која дјелују у Француској.
У оквиру европске турнеје, на коју су чланови „Дрвара“ и „Грмеча“ отпутовали прексиноћ (недјеља) у вечерњим часовима, биће организован и њихов наступ у Српском културном центру у Франкфурту, гдје ће љубитељи фолклора такође уживати у бројним и разноврсним крајишким играма.
– Ова турнеја трајаће десет дана, а прије наступа у Франкфурту и Паризу, чланови „Дрвара“ и “Грмеча“ посјетиће Будимпешту и Беч. Планиран је обилазак та два града, тако да ће наши умјетници, поред предвиђених наступа, имати времена да се упознају са знаменитостима тих главних градова – истакао је предсједник КУД-а “Грмеч“, Жарко Стојановић.
У оквиру турнеје, чији је организатор Амбасада Србије у Француској и Привредна комора Србије, планиран је и обилазак Нице, Монака и Монте Карла.
– Пресретна сам што ћу посјетити бројне европске градове и што ће публика у Њемачкој и Француској имати прилику да види и да се упозна са крајишким играма, пјесмама и традицијом, што представља незамјењив дио нашег идентитета – истакла цлан КУД-а “Грмец“, Горана Бањац.

Facebook