Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Едукација о органској производњи

Najnovije aktuelnosti

У просторијама сале Скупштине Општине Дринић, у петак, 5. фебруара одржан је састанак којем су присуствовали директор НГО „Крајина“, Владо Цвијић и његов сарадник Саво Ковачић, начелник наше општине, Дејан Прошић, као и десетак дринићких пољопривредника.
Ова успјешна организација спроводи органску производњу, едукацију по стандардима Европске Уније, сертификације и сл., а основана је 1996. године са циљем креирања квалитетнијих пољопривредних услуга и подршке запошљавања у пољопривредној дјелатности Добитник је бројних награда и признања како у Републици Српској, БиХ и Србији, тако и у свијету.
У оквиру састанка, који је одржан у Дринићу, закључено је да наша општина има све неопходне услове за прозводњу сира и басе, сакупљање љековитог биља, као и пластеничку прозводњу, те за развој сточарства и производњу кромпира, док су највеће предности шумарство као најзначајнија привредна дјелатност у нашем мјесту, здрава вода, нетретирано земљиште и одсуство загађивачке индустрије.
– За успјешно пласирање производа неопходна је његова одговарајућа количина, континуирано снабдјевање и одговарајући квалитет. Такође, од непроцјенљиве важности је да пронађемо успјешан механизам удруживања, јер што је више произвођача, то је боље, с обзиром да мала количина производа никог не занима – истакао је на састанку Владо Цвијић.
– Сигуран сам да заједничком и планском прозводњом и радом можете успјети, а пољопривредна производња и етно-туризам могу итекако утицати на развој Дринића. Начелник ове општине, Дејан Прошиц изразио је жељу за ефективнијим начином живљења овдје, што значи да општина жели да буде координатор, али она сигурно не жели координисати расутом производњом, што нас опет доводи до чињенице да је договор самих пољопривредника и њихово удруживање најважнији корак који води до успјешне производње – рекао је Цвијић.
Причајући о пластеничкој производњи, сарадник у овој организацији, Саво Ковачић, нагласио је да пластеничка фолија мора бити квалитетна, јер се само на тај начин производи могу заштитити од свих временских непогода, а неопходно је и да се на самом почетку набави квалитетан садни материјал, од кога би се након одређеног времена могло вадити квалитетно садно сјеме.
НГО „Крајина“ има своје властито предузеће, које носи назив „Херба Крајина“, а прије десет година УСАИД ју је прогласио најбољом организацијом у Босни и Херцеговини, док је 2007. и 2008. године проглашена побједником Сајма пољопривреде у Бањој Луци. „Херба-Крајина“д.о.о. бави се производњом и монтажом пластеника свих димензија, професионалном едукацијом пољопривредних газдинстава, као и сертификацијом и промоцијом производа у земљама Европске Уније, те подршком пласману производа на домаће и инострано тржиште. Ово предузеће организује набавку високо квалитетног сјемена, садног материјала, средстава за биолошку прихрану и заштиту, система за наводњавање и гријање, као и опрему за паковање, а бави се и стручном израдом апликација за подстицаје, субвенције, кредите и унапређење пословања одређеног газдинства.

Facebook