Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Етно-радионица “Грмеч”

Najnovije aktuelnosti

Етно радионица, која дјелује у оквиру културно-умјетничког друства „Грмеч“ из Дринића и која постоји неколико мјесеци, има за циљ очување традиције нашег краја и његовање старих и умјетничких заната.
Етно-радионица има десет чланова, а вриједне руке младих и старијих жена настоје да шивањем, везењем и хеклањем сачувају од заборава старе технике израде рукотворина. Иако раде у неповољним условима, без икакве финансијске надокнаде, у Основној школи у Смољани, гдје нема струје , а чије је просторије уступила „Основна школа „Ахмет Хромаџић“ у Босанском Петровцу, скромне жене настоје да помогну члановима КУД-а „Грмеч“ креирањем ношњи, које су карактеристичне за грмечки крај и представљају идентитет овдашњег народа.
Радионицу, у којој влада веома пријатна, али и веома радна атмосфера чине Милка Прошић, Боја Мрђа, Сања Стојановић, Милкица Мрђа, те Рада, Драгана и Мира Марјановић, као и Дијана Мрђа и Сњежа Радишић.
– Новац нам у овом тренутку уопште није важан, најбитније је да завршимо започети посао и да се чује за нашу радионицу. А касније, ако Бог да, биће и пара… Планирамо да у будућности, на разноврсним етно манифестацијама излажемо хеклане, везене и ткане производе, који ће бити оплемењени етно детаљима са наших простора, па се надамо да ћемо нешто и продати. Ништа нам не пада тешко, драго нам је да на било који начин можемо помоћи нашем културно-умјетничком друштву – говори Милка Прошић.
Финансијску подршку за оснивање радионице и материјал, који је неопходан за ношње дали су Владика бихаћко-петровачке епархије, господин Хризостом, општина Петровац-Дринић, те Мићо Бранковиц.

Facebook