Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

ИПА Пројекти

Najnovije aktuelnosti

Инструмент предприступне помоћи (ИПА) је јединствени финансијски инструмент Европске уније (ЕУ) успостављен 17. јула 2006., Уредбом Вијећа ЕУ 1085/2006. ИПА ће се реализовати у периоду 2007-2013., као помоћ државама на путу ка чланству ЕУ. ИПА је флексибилан инструмент намијењен свим државама корисницама – кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у ЕУ, који је замијенио претходне финансијске инструменте ЕУ као што су ПХАРЕ, ИСПА, САПАРД, ЦАРДС и инструмент за Турску. ИПА се састоји од пет компоненти. Прве двије намијењене су свим земљама корисницама:
1) Помоћ у транзицији и развоју институција – намијењена развоју капацитета институција.
2) Прекогранична сарадња -подржава сарадњу на границама између земаља кандидата /потенцијалних кандидата, као и између земаља кандидата/потенцијалних кандидата и земаља цланица ЕУ. Такођер, ова компонента подржава учешће земаља корисница у транснационалним програмима. Остале три компоненте су намијењене искључиво земљама кандидатима:
3)Регионални развој – намјењен за финансирање инвестиција и техничке помоћи у вези са областима као што су транспорт, животна средина и економски развој
4) Развој људких ресурса – компонента усмјерена на јачање људског капитала и борбу против социјалне искључености
5) Рурални развој – компонента намијењена за припрему за заједничку пољопривредну политику. БиХ као земља потенцијални кандидат тренутно прима подршку само у оквиру прве двије компоненте. До сада општина Петровац није радила пројекте које би могла кандидовати за ове врсте подршке које су на располагању, а ускоро се очекује јавни позив за кандидовање пројеката. Да би уопште могли аплицирати потребно је пронаћи партнере у региону (Србија, Хрватска, Црна Гора) и партнера у ЕУ који ће бити нека врста својеврсног ментора. Покренуте су активности на плану изналажења потенцијалних партнера. На протеклом сајму НЕXПО 2011 у Сарајеву било је доста контаката који обећавају. Дана 29 и 30. 03. 2011. делегација наше општине предвођена Начелником посјетила је Моравске Топлице у Словенији. Куриозитет је да је површина ове општине скоро идентична нашој (144 км2). Они имају 6000 становника и буџет од 9000000 евра. Поред наше општине посјети је присуствовала делегација општине Љиг у Србији предвођена првим човјеком општине господином др. Мирославом Максимовићем, а чинили су је још Владимир Ивановић, директор Туристичке организације и Бојан Којић, предсједник УО ТО. Непосредни домаћин је био господин Оскар Макари предсједник певског друштва и истакнути друштвени радник. Првог дана уприличен је сусрет са представницима Кметилске гоздарске зборнице на челу са др. Станком Капуном. Они су нам представили механизме руралног развоја прије, у току и послије уласка Словеније у ЕУ. Пожељели су нам да што дуже улазимо у ЕУ јер најбоље кориштење фондова и једноставност процедура је управо земљама са статусом кандидата. Посјетили смо произвођаче млијека, вина, те даваоце услуга сеоског туризма. Понуђена је сарадња од стране КГЗ Словеније на припремама и реализацији пројеката. Представници из Љига, Петровца и Моравских Топлица још су договорили заједничке промотивне активности око агротуристичких организација посвећених ручном кошењу траве, те успостављању Балканског купа. Други дан је уприличен пријем код Жупана господина Алојза Главаца и његових сарадника. У отвореном и искреном разговору изражена је спремност на сарадњу и подршку. Општинама из земаља у транзицији итекако су добродошла искуства Словеније у процесу уласка у ЕУ. Посјетили смо још ТИЦ (Туристичко-информативни центар). Комплекс хотела Терме 3000 и комунално предузеће. Закључак је да је посјета била изузетно корисна. 29. и 30. 04. планирана је посјета делегације од 12 људи општини Каммерстеин у Њемачкој.

Facebook