Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Јавни скуп о мјерама за ублажавање свјетске економске кризе у Републици Српској

Najnovije aktuelnosti

У општинској сали у Дринићу, у сриједу, организован је јавни скуп, на коме се говорило о мјерама за ублажавање свјетске економске кризе у Републици Српској. У расправи су учествовали и министар правде у Влади Републике Српске, Џерард Селман и министар управе и локалне самоуправе у Влади Републике Српске, Зоран Липовац, као и велики број представника из привредног и јавног живота ове општине.
С обзиром на чињеницу да је дрвопрерађивачка индустрија основна дјелатност у Дринићу, на јавном скупу највише се говорило о мјерама које се односе на ту грану индустрије.
– У дрвопрерађивачку индустрију Влада намјерава уложити 10 милиона марака, а у циљу стимулисања дрвопрерађивача да инвестирају у виши степен прераде дрвета, повећања броја запослених и извоза производа веће додатне вриједности, док ће се уговарање продаје трупаца вршити на временски период од једне до три године – рекао је Селман.
Основне примједбе грађана Дринића односиле су се управо на предложене мјере у области шумарства и прераде дрвета, која је и једина прерађивачка дјелатност ове општине, а налази се већ пар година у рецесији. Број радника које запошљава ова дјелатност задњих пар година је преполовљен, а укупан приход је смањен 25%. Разлог оваквог стања је недовољна количина сировине, која се испоручује локалним прерађивачима дрвета.
Министар правде, Џерард Селман додао је овом приликом да без обзира на кризу, долази погодно вријеме за позитивне промјене у Дринићу.
– Надам се да ће се убудуће много већи значај придавати руралним подручјима и да ће се у њих више улагати, јер једино на тај начин можемо селима вратити њихову раскош и љепоту – истакао је на скупу начелник општине Петровац, Дринић, Миланко Бркљач.

Facebook