Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Једанаеста штрапаријада – Дринић, 2016 година

Najnovije aktuelnosti

Дринићка Штрапаријада одувијек је, као прва манифестација и такмичење те врсте у свијету, имала проблема са временским приликама. Ова једанаеста по реду одржана је тек из другог покушаја. Најављена је 17. јула 2016. али је 16. јула а и дан прије западала киша као пред потоп, а и захладило је као у октобру. На Козилима, висоравни подно легендарне Клековаче (на слици горе) ништа неуобичајено. Тек 23. јула временске прилике су дозволиле да најбољи вучни коњ и њихови власници и фурмани региона окушају срећу и покушају се домоћи побједе. Побједа у Дринићу има своју посебну драж и тежину. Поред славе и почасти вриједност побједничких коња на тржишту порасте за дупло. Али да се крене од почетка.

Дринићка Штрапаријада, једина од небројених које су настале послије ње, у пропозицијама такмичења има шест категорија у којима се вуку балвани. То су лаки, средњи и тешки самци као и лаки, средњи и тешки парови. Свака од тих категорија вуче одређени, пригодни за тежину и снагу коња, балван.Ове године су лаки самци вукли балван од 0,79 кубика, средњи 1,02 а тешкаши 1,19 кубика. Лаки парови 2,02, средњи 2,62 а тешки прови јелику од 3 кубика. Сви ови трупци су приказани на слици десно.

Већ од осам сати ујутро почело је вагање коња и сврставање у категорије у којима ће се такмичити. Лака категорија коња важе до 550 килограма, средња од 550 до 650 а тешка преко 650. Толеранција је плус минус 10 килограма. Е зато, због свих тих категорија Дринићка Штрапаријада је до сада трајала по два дана. Али због горе наведених временских неприлика и сталне неизвијесности као и економског кризног момента, такмичење је скраћено на један дан.

Због те временске оскудице, по први пут ове године изостао је дефиле и поворка такмичарских коња и њихових фурмана кроз вучну арену у Козилима. Ваљда је због свега горе реченог и посјета овој најстаријој штрапаријади била ове године врло скромна. Слика десно снимљена је у вријеме најпопуларнијег такмичења, вуче средњих парова и то Зиса и његових коња и Енеса Лозића као фурмана. Да ли ће Организациони одбор промијенити ову своју одлуку сљедеће године, вријеме и околности ће показати?

У току такмичења самаца на водитељској бини су нас посјетили штрапарска легенда и први побједник дринићке Штрапаријаде Мирко Чеко звани Гаров као и кандидат за начелника Босанског Петровца Саво Јованић. Саво нам је обећао да ће уколико побиједи у трци за начелника покушати да помогне да дринићка Штрапаријада постане регионални туристичко-такмичарски догађај као што и заслужује. Држаћемо га за ријеч.

У лаким самцима као први је возио Југовић Бошко са својим коњем Шаргом и постигао недостижних 29 секунди. Вујић Стефан и Петар Крунић су возили за секунду спорије са својим коњима Бећаром и Вихором а онда је Мешић са својим Вранцем стартујући као преѕадњи 23 по реду освојио прво мјесто са постигнутих 28 секунди (на слици горе)

У средњим самцима суверено је узео два прва мјеста Никола Лиздек са своја два Јадрана. Видимо једну од трка Николиних горе десно. Трећи је био Ненад Продановић са својим коњем Виланом. У тешким самцима прво мјесто је однио Гаспетрол из Мркоњић Града и коњем Озијем и фурманом Милом Шобићем са временом од 1 минуте и 59 секунди (слика лијево), други је био Ибришимовић Зекеријах са својим Бећаром и временом од 2 минута и осам секунди а трећи је био Лиздек Никола са својим Соколом и временом од 2 минута и 11 секунди.

Лаки парови су обећавали дугу и занимљиву борбу. Пријављено је 24 лака пара. Први су возили коњи Николе Лиздека и Стевана Вујића, Јадран и Бећар и постигли недостижних 1 минут и 9 секунди (слика дено). Други су били браћа Зекановић, Душко и Дачо, са коњима Вихором и Срећком и временом од 1 минуте и 18 секунди, а трећи су били браћа Мешићи са коњима Соколом и Шаргом и временом од 1 минута и 41 секунде.

У средњим паровима пријавило се девет такмичара. Као пети су возили коњи Соко и Јадран Николе Лиздека и одвукли до далеких 89 метара за три прописана минута. То је било за све остале такмичаре недостижно (слика лијево). Одмах послије њега окушао се и чувени Зис али његова два Рубинаи су превукли до 39 метара и ту и остали. На разочарење домаће публике која је све наде у њега полагала. Треће мјесто су заузели коњи Чедомира Дујдупа из Лакташа, Бећар и Рубин са превучених 27,5 метара.

И у трци тешкаша Никола Лиздек је поновио успијех трка из лаких и средњих парова и постао апсолутни побједник Дринића. Његови Јадран и Соко, непобједиви коњи, одвукли су најдуже најтежи трупац. То се још није десило у историји ове Штрапаријаде. Гледамо га на слици горе како слави са својим коњима и људима из свог тима. Друго мјесто заузео је Дуцеља са својим Цигом и Брњом и тако спасио част дринићких фурмана и коња. Трећи су били Гас Петрол и Дрводекс са својим Монтијем и Доратом. На слици лијево видимо моторе бајкера који су потегли чак из Бачке Паланке да одгледају ово чувено такмичење на Козилима испод Клековаче планине. Кажу да се нису покајали и да ће и сједеће године доћи.

За крај остала је причица о нашем водитељу Станиславу Јакици. Изгледа да је он у потпуности искористио несагледиве могућности дринићке Штрапаријаде. Свој пут почео је у Дринићу као водитељ прије десет година и догурао до најбојег водитеља свих штрапаријада, како и пише на мајици коју су специјално у његову част одштампали посјетиоци из Приједора. Као новинар, сниматељ и монтажер на БН телевизији одлучио је направити специјалну телевизијску репортажу о дринићкој Штрапаријади. Видимо га како узима изјаву од идејног творца штрапаријада Душана Лукића Дуцеље. Тако се на својеврстан начин одужује Дринићу али и својој Крајини из које је потекао.

Facebook