Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Манифестација “Дани екологије и спорта”

Najnovije aktuelnosti

Манифестација „Дани екологије и спорта“, одржана је у уторак у нашој општини по други пут, а њен главни циљ је промовисање значаја очувања животне средине и важности спортских активности за сваког човјека, а нарочито оних најмлађих.Такођер ,један од циљева је свакако продубљењ еколошке свијести код људи, која је настала у тежњи да се нађе рјешење за еколошку кризу, како би се очувала природа као оквир живота. И није случајно што су „Дани екологије и спорта“ организовани баш 05. јуна, јер се тај датум широм свијета обиљежава као Свјетски дан заштите животне средине. “Поље рада екологије је велико и широко. О значају екологије могло би се доста теоретски рећи, али би је било много боље свакодневно проводити у животу и раду уопште, да сачувамо и заштитимо бар свој простор у ком живимо и радимо за будуће генерације које долазе” – истакла је предсједник Еколошког покрета „Дринић“, Душанка Пећанац, која је уједно и отворила ову манифестацију, чији је организатор управо Еколошки покрет.
Овом приликом, проглашени су власници најљепше уређених дворишта у нашој општини, а прву награду, у износу од 200 КМ освојила је Зора Даљевић, док су друго мјесто, односно 150 КМ добили Милка Кецман и Мара Стоисављевић. На трећој позицији се нашао Зоран Бањац, а осталим учесницима подијељене су захвалнице. Комисија, чији је предсједник била Слађана Бањац, а чланови Љиљана Будимир и Драгана Шево, бирали су најбоље излазећи два пута на терен. Критеријуми који су узимани у обзир при овом избору били су уредност и одржавање зелене површине, распоред биљних врста у простору, креативни детаљи и комплетан утисак идејног рјешења.
У оквиру свечаности, организовано је мноштво културних и музичких садржаја, па су се љубитељима и поштоваоцима оваквих догаћаја представили Плесни клуб „Жуте дуње“ Бихац – одјељење Дринић са кореографијом „Латино шоу“ и КУД „Грмеч“, који је овом приликом извео Крајишке игре, док је њихова вокална женска мала група, на опште одушевљење присутних, отпјевала пјесму „Добро вече, браћо“. Талентовани основци су искористили и ову приредбу да покажу како пишу пјесме, па су се својим рецитацијама на тему екологије представиле Јована Будимир, Марија Булајић, Бојана Бањац, Николина Булајић, Анђела Дукић и Кристина Булајић. Уз „Еко-квиз“ провјерено је колико наши основци знају о екологији и животној средини. У првој групи су били ученици 6. разреда Николина Булајић и Давид Бањац, као и двије године старија, Марија Булајић. Чланови друге групе су ученица 6. разреда Милица Ђаковић, те осмакиње Јована Будимир и Данијела Пећанац. У борби, која је била крајње неизвјесна до самог краја, побиједила је прва екипа, а за обе групе припремљени су пакетићи и дипломе.
Након формалног затварања церемоније и традиционалног еколошког поздрава „Мисли глобално, дјелуј локално“, дружење је, у пријатном разговору, настављено уз освјежење и послужење домаћим специјалитетима, које су припремиле вриједне руке општинских службеница.

Facebook