Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

На Петровачкој цести служен парастос за невино пострадале жртве

Najnovije aktuelnosti

Дана, 7. августа 2022. године у селу Јањила надомак Босанског Петровца, служен је парастос за невино пострадале жртве “Петровачке цесте”, који су своје животе изгубили на овом мјесту 7. августа 1995. године.

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије уз саслужење свештенства ове епархије служио је парастос за невине пострадале жртве, а након тога обратио се присутнима пригодном бесједом у којој је истакао жртву невино пострадалих избјеглица из Крајине. Присутнима се обратио и директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац евоцирајући немиле догађаје из 1995. године.

„На данашњи дан 1995. године Петровачком цестом ишла је избјегличка колона из Лике и сјеверне Далмације. Овом цестом је прошло око стотину хиљада избјеглица и баш на данашњи дан прије 27. година је хрватски авион гранатирао избјегличку колону у којој су били све цивили“, подсјетио је Штрбац. Он наводи да је тада на лицу мјеста страдало десеторо људи, међу којима је четворо дјеце, дјевојка од 20 година, а неколико десетина Срба је тешко израњавано, након чега је двоје подлегло.

Штрбац позива све оне који су рањени на Петровачкој цести да се јаве „Веритасу“ да би се уврстили у оштећене.

На Петровачку цесту дошли су и Личани који су били у колони тада кад је била бомбардована, српски повратници у Босански Петровац, начелник општине Дринић Драго Ковачевић, предсједник Скупштине општине Босански Петровац Немања Давидовић, предсједник општине Земун Гаврило Ковачевић и шеф Конзуларне канцеларије Републике Србије у Дрвару Југослав Ђорђевић.

Хрватска војно-полицијска акција „Олуја“ извршена 1995. године на тадашњу Републику Српску Крајину представља највеће дејство етничког чишћења у Европи у новијој историји, а један од највећих злочина хрватске војске над српским цивилима, који су у колонама напуштали своја огњишта пред нападима, догодио се на Петровачкој цести.

На мјесту пострадања положени су вјенци и прислужене свијеће, а у наставку програма присутни су посјетили и Спомен собу у Дринићу. Општина Петровац-Дринић присутним гостима је обезбиједила ручак.

Facebook