Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Наступ дринићких косача у Моравским Топлицама

Najnovije aktuelnosti

Босна и Херцеговина- Република Српска најбоља у Средњој Европи и Балкану
Да нешто као што је косидба може ујединити простор Средње Европе и Балкана показано је 22.05.2011 у Моравским Топлицама у Републици Словенији гдје је одржано прва од три планирана такмичења у оквиру Балакнског купа у ручном кошењу траве.
Делегације из Србије, Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине – Републике Српске су потписнице споразума који обухвата сарадњу и заједнички наступ у циљу његовања, те промоције старих заната и рукотворина. Највећа вриједност је да смо свијету показали да и сами можемо остварити сарадњу, напредак и иза себе оставити духове прошлости. Још једном се показало да су обични људи на овим просторима оптерећени сличним бригама и разумјевање је више него присутно. Ако додамо да је неспоран сличан менталитет и заједничко интересовање добра фешта је неизбјежна.
Само такмичење се одвијало у конкуренцијама: моторних косачица, жена, ветерена и сениора. У ревијалном дјелу косидбе косили су:
Словенија- Жупан Моравских Топлица, Алојз Главац,
Хрватска- начелник општине Мартинска Вес, Ивица Дадовић
Босна и Херцеговина- начелник општине Петровац, Дејан Прошић
Србија, директор Туристичке организације Љиг, Влада Ивановић.
У такмичарском дјелу најбољи је био Мирко Кецман из Петровца, Босна и Херцеговина
Најбоља репрезентација је Босна и Херцеговина – Република Српска у саставу: Милорад Сладојевић из М.Града, Младен Томић из М.Града, Никола Мрђа из Петровца и Мирко Кецман из Петровца.
Следеће такмичење у оквиру Балканског купа је у Смољани код Петровца 25.06.2011.године гдје се очекује још већи број репрезентација и учесника.

Facebook