Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Обиљежен Велики петак у Дринићу

Najnovije aktuelnosti

На Велики петак, у дринићкој цркви, у 18 часова, уприличено је вечерње Богослужење са изношењем плаштанице, а служио је Епископ бихаћко-петровачки, господин Хризостом са свештенством.
Овом молитвеном догађају присуствовали су бројни вјерници.
На Велики петак, када се призива успомена на Христово распеће, у нашим храмовима, поподне се износи плаштаница (платно на коме је приказано полагање Христово у гроб), коју вјерници цјеливају све до Васкрса. Плаштаница се поставља на посебно украшен сто (гроб Христов), испред олтара. У неким нашим крајевима, обичај је да се вјерници послије цјеливања плаштанице, провлаче испод стола на који је положена плаштаница. По народном вјеровању приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити неку лијепу жељу, и та жеља ће бити испуњена.
Ове недеље црква заповиједа најстрожи пост без рибе и уља. На Велики петак пожељно је ништа не јести све до изношења Плаштанице.Велики петак је најтужнији вјерски празник, дан када се ни црквена звона не оглашавају и који се проводи у строгом посту, јер су тај дан јудејски поглавари, фарисеји и првосвештеници, осудили Исуса на смрт и уз тешко мучење, разапели га на крст. Због тога на овај дан Јеванђеље по Марку говори да је Исус разапет „у трећи сахат“ по источњачком, што је девет ујутру по нашем времену, а издахнуо је у три поподне (девет увече по источњачком), обраћајући се Богу ријечима „Оче, у твоје руке предајем дух свој“. Разлог његовог погубљења је његово учење и мирно проповједање у народу, коме се наводно представљао као цар (син божји), што је био сукоб са римским царством.

Facebook