Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Одржана едукација за пољопривредне произвођаче

Najnovije aktuelnosti

У сали Основне школе у Дринићу, у 16.12. је одржана презентација на којој су представници Пољопривредног института, односно појединих завода који функционишу у оквиру те пољопривредне институције, говорили дринићким пољопривредницима и осталим гостима о повртарству, воћарству и сточарству. Циљ овог дружења јесте успостављање сарадње између представника Пољопривредног института и локалних пољопривредника, како би дошло до унапређења пољопривредне производње у нашој локалној заједници.
Презентација је била подјељена на пет тематски подјељених дијелова. Присутнима се обратио и представник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Марко Срдић, који је говорио о Стратешком плану руралног развоја Републике Српске 2010-2015 године.
– Циљ овог плана је дугорочно одржив интегрални развој руралног подручја, а укупни трошкови реализације овог плана су 1,55 милијарди марака. Акценат развоја сеоских мјеста био је на развоју пољопривреде, а она је снажно повезана са другим привредним дјелатностима, природним ресурсима и друштвеним окружењем – истакао је Срдић.
Израда ове стратегије почела је 2008. године, а у оквиру ње, анкетирано је 1390 сеоских домаћинстава у 22 општине.
– Поред доброг земљишта и вриједног домаћина, основа за успјешну производњу воћа јесте и квалитетан садни материјал, који се мора куповати на провјереном мјесту. Дринић има све потребне предиспозиције за успјешну пољопривредну производњу, потребно је само дефинисати чиме се људи тачно желе бавити, те на прави начин производ пласирати на тржиште – истакао је Милутин Мисимовић представник Завода за воћарство и виноградарство. Он је поздравио идеју начелника општине Петровац, Дејана Прошића, да наша локална заједница сарађује са Пољопривредним институтом, истичући да би та квалитетна сарадња много значила и једној и другој страни. Госте је поздравила и дипломирани инжењер пољопривреде, смјер ратарство, Николина Керкез, која ће испред наше општине бити задужена за контакте са Пољопривредним институтом и реализацију програма и пројеката.

Facebook