Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Одржана котлићијада “Меморијал Чичица”

Najnovije aktuelnosti

„Котлићијада 2012.-Меморијал Чичица“ одржана је 25. августа по четврти пут у Козилима. Ове године, у спремању најбољег ловачког котлића такмичило се 15 екипа, а побједу и 300 КМ однијели су чланови екипе „Лукас“, у којој су били Веселко Латиновић, Славко Новковић и Стојак Савић. Друго мјесто заузела је екипа „Кум 2“, који су добили 200 КМ, а трећа позиција и 100 КМ припало је екипи „Кум 1“, док је према мишљењу публике, најбољи котлић спремила екипа „Јокс“. Поред награђених, у такмичарском дијелу су учествовале и екипе: “Кољеган“, „Ауто Лукас“, Туристичка организација општине Рибник, “Гранд-комерц“, “Грил Зеко“, „Грмеч“, “Ресторан Брзи“, Удружење жена „Свилен конац – Дринић“, „Рунолист“, „СУР Ликота“ и „Миска глава“ . Жири у саставу: Радивој Кецман, Душан Радуловић и Мара Стоисављевић, обишли су такмичарске екипе, пробали узорке сваког јела, не знајући чије јело пробавају и донијели одлуку о најбољима, а у складу са Правилником о оцјењивању котлића. Манифестацију је свечано отворила директор Туристичке организације Републике Српске, Нада Јовановић, која је овом приликом истакла да наша општина има велике туристичке потенцијале, огромно природно богатство, те да смотрама и догађајима попут овог можемо привући велики број туриста. Поред Наде Јовановић, госте је поздравио и први човјек ове локалне заједнице, Дејан Прошић, директор општинске Туристичке организације Олгица Кецман, предсједница Удружења жена „Свилен конац-Дринић“, Јелена Кецман, као и унук покојног Милкана Мрђе-Чичице, по коме манифестација носи име, Горан Мрђа. “Велика ми је част што је ова манифестација постала традиционална и што се на овај нацин чува успомена на мога деду. Надам се да ће из године у годину све већи број посјетилаца долазити на „Котлићијаду“ и да ће такмичари бити све бољи и квалитетнији” – рекао је Горан Мрђа. На овој смотри, чији је основни циљ стварање дринићког бренда и промовисање оваквог начина дружења уз популаризацију домаћих специјалитета, поред укусних куваних јела, гости су имали прилику да пробају разноврсне гастрономске производе, које су настале као резултат труда домаћица и чланица Удружења жена „Свилен конац“. Тако су се на њиховом штанду, осим ручних радова и промотивног материјала нашли колачићи, мед, пите, разноврсни колачи… Све то је на прави начин употпунило нашу гастроносмку понуду, којом су били одушевљени бројни гости, а нарочито представници Туристичке организације Републике Српске. Једна од њих, Бранка Михајловић, оџала је у оквиру „Котлићијаде“ и предавање на тему „Сеоски туризам – претпоставке за успјешан развој“, а предавању је присуствовао велики број локалних становника које је ова тема заинтересовала.
“Сеоски туризам је тип туризма, који доприноси очувању сеоске средине и културне баштине, а постаје све актуелнији и добија све значајније мјесто у туристичким кретањима, посебно у развијеним земљама свијета. Развој сеоског туризма има значајан утицај на трансформацију економске, социјалне, функционалне и физиономске структуре руралних средина, што потврдују и примјери неких европских држава, међу којима су Француска, Италија, Аустрија и Словенија. Због своје улоге у ревитализацији руралних подручја, издваја се као посебан вид туризма “– истакла је Бранка Михајловић.
А да ово не би била само смотра јела и пића, организатори – Туристичка организација општине Петровац, као и сама општина потрудили су се да традиционално приреде и такмичења у спортским дисциплинама. Умјесто трчања, ове године је уприличена и бициклистичка трка у којој су учествовали наши основци, као и такмичење у стријељаштву и вучи конопца, а у стријељштву су могле учествовати само екипе које су се такмичиле и у спремању котлића, односно по један члан из сваке екипе. Неприкосновени шампиони у вучи конопца – екипа „Јокс“ и ове године су оправдали очекивања, савладавши у финалу екипу „Ресторан Брзи“. Побједу у бициклистичким тркама однио је Бобан Кецман, док је прво мјесто у стријељаштву освојио Бојан Боснић. А новчане награде најбољима у спортским дисциплинама обезбједили су власници предузећа и угоститељских објеката, који егзистирају на територији наше општине. Д.О.О. „Лисацкомерц“, „Пашинац“ и „Микитранс“, који су донирали по 50 КМ. Власници Кафе бара и ресторана „Брзи“, предузећа ДОО „Максимус“ , бифеа „Рунолист“ и самосталне трговинске радње „Палма“ издвојили су за ову сврху по 30 КМ, док је власница Самосталне угоститељске радње „Код Ликоте“ поклонила 20 КМ. Званичан дио програма био је завршен око 15 часова, али то свакако није био разлог да се славље и дружење ловаца, гурмана и осталих гостију не настави до касних вечерњих часова, уз хладно пиво и укусан залогај.

Facebook