Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Одржана манифестација “Прва коса Грмеча”

Najnovije aktuelnosti

И ове године задњег викенда у јуну на на грмечкој висоравни је одржана ” Прва коса Грмеча” по четврти пут. Мјештани Смољане и Крње Јеле су домаћински дочекали и угостили кршне косце и знатижељне посјетиоце. Саму манифестацију је испратило неколико стотина посјетилаца. Учесника косаца у традиционалним ношњама из мјеста из којег долазе је ове године било највише. Смољанско поље још није дочекало веће косачке мобе ни кршнијих косаца. Како неко из публике рече: ” Ове би делије за три дана покосиле цијело Раданово поље”! Учесници косци су досли из пола бивше Југославије. Тако је и изгледало. Питање је да ли их има још толико у остатку који ручно косе траву.
Такмичари су се такмичили у три дисциплине: Средњоевропски куп 7×7 метар, Балкански куп и трофејни “Латиновић Станко-Станкела”.
Побједник Средњоевропског купа у Смољани ове године је
1. Срето Бањац РС-БиХ
2. Милорад Сладојевић РС-БиХ
3. Младен Томић РС-БиХ
Балкански куп прво мјесто су заузели домаћини
1. РС-БиХ
2. Црна Гора
3. Словенија
Трећа и најатрактивнија дисциплина је била за трофеј “Латиновиц Станко Станкела” на парцели од 29×6,7 метара
Прво мјесто уз награду од 600 КМ је заузео
1. Милорад Сладојевиц Мркоњић Град,
2. Блажо Котлаја Црна Гора уз награду од 450 КМ
3. Мирко Кецман Крња Јела уз награду од 300 КМ
Сама церемонија такмичења је била интересантна и узбудљва. Мада и сама припрема и уводни дио ове године је била најбоља до сада. Посјетиоци се нису могли одупријати емоцијама које су навирали приликом смотре и дефилеа косаца. Чак су поједини и сузу пустили слушајуци косачку пјесму коју је започињао Нине Ћевин. Важно је напоменути да је домаћин косаца био Марјановиц Здравко звани Кољеган који је домаћински предводио косце и частио ракијом шљивом. Главна домаћица уз помоћ осталих мјештанки је Јока Бранковић која је косце угостила косачким доручком на самом откосу. Јока и остале несебичне мјештанке су припремиле за доручак колачиће, пите, сланину, басу те остале укусне сељачке производе. На крају је манифестацију затворио Дејан Просић уз додјелу награда и оцјену да је манифестација протекла у спортском духу и позитивном амбијенту. Послије подјеле награда је услиједио косачки ручак уз кувану јањетину и остале прехрамбене производе које су припремили мјештани Смољане и Крње Јеле. Требало је доћи видјети и уживати слушајући звук оштрих коса у тврдој
смољанској трави, слушати косачке пјесме косаца и частити се домаћим производима.

Facebook