Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Осмомартовска приредба, 2009. године

Najnovije aktuelnosti

Поводом Међународног дана жена, 8.марта, ученици и наставници Основне школе „Дринић“ организовали су приредбу, која је обрадовала све грађане Дринића, а нарочито мајке.
Програм су отворили ђаци прваци пјесмом посвећеној мамама, а након њих су наступили и ученици другог и четвртог разреда, који су рецитацијама „Мамин дар“ и Пјесма мајци“ поздравили мајке и баке.
У оквиру ове приредбе, ђаци су извели и бројне скечеве, као што су „Хвалисање“, “Цртеж“, “Неправда“, “Буђење“, “Марко Краљевић“, “Детектор лажи“… Била је ово јединствена прилика да се присутни присјете и како звуче пјесме “Грана јоргована“, “Вишњичица род, родила“, “Кад си сретан“, а публици су се представили и најмлађи чланови КУД-а „Грмеч“ са Грмечким и Гламочким играма.
У богатом и разноврсном програму уживали су сви посјетиоци, а нарочито мајке, које су сретним и поносним погледима пратили све што се дешавало на позорници. Послије сваке тачке, учесници приредбе награђени су аплаузом, а судећи по реакцијама публике, ова приредба била је пун погодак.
Подсјетимо, Дан жена је настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Иницијативу за тај празник дала је њемачка феминисткиња и чланица социјалне странке Клара Цеткин, која се борила за право жена од 1889.године, а први пут је покренула иницијативу на међународној конференцији „социјалистицких жена“ 1910.године у Народној кући, у Копенхагену. Прво обиљежавање Дана жена било је 1911. године у Аустрији, Њемачкој, Швајцарској и Данској. 8.март прихваћен је као Међународни дан жена 1917.године.

Facebook