Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Патријарх Иринеј у посјети општини Босански Петровац

Najnovije aktuelnosti

За грађане Босанског Петровца, Дринића и свих сусједних општина, субота 21. јули био је велик дан. Дан када су имали част и задовољство да у Петровцу дочекају Његову Светост – Патријарха Иринеја, који је доласком у Босански Петровац започео дводневну посјету бихаћко-петровачкој Епархији. Свечаном дочеку, поред око хиљаду вјерника, присуствовали су и предсједник Народне скупштине, Игор Радојичић са супругом, премијер Владе Унско-Санског кантона, Хамдија Липовача, директор Секретаријата за вјере у Влади Републике Српске, Јово Турањанин, епископ осијечко-пољски Лукијан, епископ сремски Василије, као и представници општина Босански Петровац и Петровац .
• Ја долазим као свој међу своје, долазим међу вас са вером и љубављу наших светих праотаца и отаца који су нас учили доброти и да волимо своју вјеру, свој народ, те да волимо и друге са којима дијелимо љепоту овога свијета. То господ Бог и очекује од нас. Помолимо се Богу да завлада љубав, прије свега, међу нама Србима православнима, те љубав међу свим народима и да се она шири и проповеда, а оно што је зло треба препустити Господу Богу, јер је он једини праведни судија. Нека Господ Бог да да љубав завлада у овом свету, а завладаће ако у нама свима буде присутна вера, јер без вере нема ништа доброга, нити мржња шта добро може да донесе – истакао је патријарх у пригодној бесједи.
Он је позвао српски народ као хришћане да шире љубав, јер је то оно што нам даје радост и даје смисао нашем животу.
-То је оно што Господ жели, односно нуди да прихватимо Његову вољу као закон, а свако ће одговарати пред Богом и својом савјешћу за своја дјела. Српски народ је позван да чини добра дјела и то је оно што ће остати иза нас, док је све друго пролазно – додао је Патријарх Иринеј.
Владика Хризостом изразио је захвалност патријарху Иринеју за посјету Епархији бихаћко – петровачкој, додајући да је то Епархија, која је 1995. године потпуно нестала, али је благодатошћу Божијом и великим трудом и напором наших свештеника и народа који се вратио на своја огњишта – она настала данас из пепела – истакао је Владика Хризостом и позвао Његову светост патријарха Иринеја да благослови српски народ који га је са љубављу, радошцу и пуним srcем и душом дочекао.
Домаћин епископ бихаћко-петровачки, Господин Хризостом заиста се свесрдно потрудио око организације овог великог догађаја, због чега је добио бројне похвале од највиших званичника оба ентитета.
Након поздравне бесједе епископа Хризостома и пригодне бесједе патријарха Иринеја, у луксузно опремљеном шатору иза катедралног храма Светих апостола Петра и Павла, организована је свечана вечера, којој су присуствовали сви високи званичници и други угледни гости.
-Ваша Светости, изузетна ми је част и задовољство што вечерас сједим поред Вас и овом приликом преносим Вам поздраве од највишег руководства Републике Српске – предсједника Милорада Додика и његових сарадника. Епископ Хризостом је вец рекао да се налазите у Епархији, која је 1995. године потпуно нестала, а ја бих додао да је то Епархија која је од свих епархија можда највише страдала. Али је важно нагласити да се налазите међу народом, који се никада није предавао, народом који је поштен, храбар, частан и достојанствен – нагласио је Радојичић, уручујући патријарху пригодан поклон – умјетничку слику.
Поклоне је патријарху уручио и епископ Хризостом, као и премијер УСК Хамдија Липовача, који је искористио ову прилику да патријарху пожели дуг живот и добро здравље, а исто је учинио и начелник општине Босански Петровац, Ермин Хајдер.
Следећег дана, патријарх се из Петровца упутио према Гламочу, а свечани дочек организован је испред манастира Веселиње. Патријарх је освештао Спомен – храм гламочких великомученика и служио свету литургију, након чега је организован и свечани ручак.

Facebook