Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Посјета Камерштајну

Najnovije aktuelnosti

Делегација од 16 чланова из наше општине, предвођена начелником Дејаном Прошићем, предсједником Скупштине општине Миланом Грбићем и потпредсједником Душком Балабаном посјетила је протеклог викенда, у периоду од 11.-14. маја пријатељску општину у Њемачкој – Камерштајн и провела три незаборавна дана у том мјесту. Као што се то могло и очекивати од наших њемачких пријатеља, сваки минут је био помно испланиран, сваки дан препун разноврсних активности, а цјелокупна посјета била је идеална прилика да много тога видимо, научимо и доживимо…
Одмах по доласку екипе из БиХ, испред зграде општине у Камерштајну, уприличен је пријем од стране градоначелника Камерштајна Валтера Шнела, који нас је љубазно поздравио и зажелио добродошлицу и лијеп провод у овој европској земљи.
•Драги пријатељи, иако се релативно кратко познајемо , ми имамо осјећај као да се знамо цијели живот, а дочек који сте ви нама приредили прошле године у августу остаће нам увијек у најљепшем сјећању. Надам се да ћемо и ми вама бити исто тако добри домаћини и да ће наше пријатељство и сарадња сваке године бивати све чвршћа и јача – рекао је Шнел.

У оквиру поздравног пријема, два водећа човјека далеких, а ипак блиских општина открили су таблу на којој је исписано име нашег мјеста и удаљеност од Камерштајна, поред још три града који су пријатељски повезани са том њемачком општином. Занимљиво је поменути да се табла са називом наше општине налази и на самом уласку у Камерштајн, што је било прво пријатно изненађење које нас је дочекало непосредно по доласку у Њемачку. А свакако није било једино..

Након пријема и врло кратког предаха у угодном амбијенту хотела „Мерле“, гдје смо били смјештени, услиједио је дочек и вечера код одборника Скупштине Општине Камерштајн, Јиргена Мелцера. У кући која би слободно могла красити насловну страну неког ентеријерског часописа, уз укусан и богат јеловник, одличне музичаре и што је најважније, уз добро друштво, ни добар провод није могао изостати. А најбоље се, чини се, проводила Маријана Даљевић, којој је њемачки гитариста посветио и отпјевао једну пјесму, док је њен задатак био да устане са столице сваки пут када се помене њено име. Да ли је њој задатак тешко пао или не и да ли га је успјешно обавила, није толико важно, колико сама чињеница је ово за све госте био изузетан перформанс, којим се нарочито одушевио Мајин супруг Јовица. Битно је споменути да смо те ноћи упознали много људи из свих крајева БиХ, који су ношени ратним вихором или неким другим околностима дом пронашли у Њемачкој, а колико су се наши домаћини потрудили у организацији нашег доласка и боравка, говори и чињеница да су нам, специјално за ову прилику, поклонили и издање књиге, која садржи све битне информације и фотографије о досадашње двије посјете Дринићана Камерштајну и Нијемаца у Дринићу.

Доказ за њихов безрезерван труд јесте и чињеница да је у оквиру посјете Нимбергу обезбјеђен туристички водич која нам је све знаменитости овог града објашњавала на нашем језику.
Нирнберг, најзначајнији град средњег доба Светог римског царства је мјесто гдје су цареви често боравили, па и сам Фридрих ИИ Барбароса, дарујући му статус слободног царског града 1219. године. Културна ренесанса XВ вијека уздигла је овај град међу најважнијима у Њемачкој, па се тада могао поредити са Прагом и Келном. Овде се 1470. развила прва европска графичка штампарија и штампане чувене “Нирнбершке хронике” – Илустрована историја свијета. То је родни град умјетника Албрехта Дирера, али и град великих догађаја – Никола Коперник је у Нирнбергу објавио своју књигу „О кретању небеских тијела“, а Мартин Бахаим направио први глобус.

Овај град је био посебно значајан у току Другог свјетског рата. Због историјског значаја нацисти су одабрали овај град за почетак изградње своје власти, па након рушења Рајхстага, Хитлер овдје премјешта скупштину Трећег рајха. Град је готово порушен за време Другог светског рата и у њему је организовано суђење нацистичким вођама, познато као – Нирнбершки процес. Управо на том мјесту 1532. године склопљен је и тзв. Нирнбершки мир. Данас је други град по величини Баварске, са преко пола милиона становника.

Гурман кога пут доведе у овај град нипошто не треба да пропусти да проба сјајне кобасице по којима је Нирнберг чувен. Као поклон, кући треба однијети ручно рађене играчке, сувенире или џепне сатове, јер су управо у Нирнбергу израђени први часовници такве врсте у Њемачкој. Свакако да је оно што највише годи оку посјетиоца спој модерног и традиционалног и неко ко долази с наших подручја, гдје тога, нажалост, нема много, не може, а да не ода признање становницима Нирнберга што не пате од помодарства и не бјеже од своје традиције, па помодним ресторанима и ексклузивним бутицима не посвећују већу пажњу од старинских крчми и вашарских тезги. У сваком случају, Нирнберг је град у коме се преплићу њемачка традиција, култура и историја и тај спој је оно што му даје посебну драж и што треба видјети и посјетити…

А спој двије потпуне супротности наша делегација је доживјела и тог дана, јер смо се директно из Нирнберга, тог великог и прелијепог града , упутили на пољопривредно добро одборника Јиргена Геца, који је један од највећих пољопривредника у Камерштајну. Његово имање се простире на око 70 хектара, он се са супругом брине о благу од 60 крава, што подразумјева да су велики творци млијечних производа, које смо радо пробали и који су више него укусни. Заједнички језик са Јиргеном одмах је нашао и представник ШГ“Оштрељ-Дринић“, Сретко Станковић, који је осим као пожељни нежења, на територији наше општине познат и као произвођач сира, па је процес стварања овог производа био веома интересантна тема за двојицу пољопривредника. У вечерњим часовима посјетили смо фестивал „Хегер Манифестес“, који се одржавао под шатором , гдје је начелник Прошић имао част да отвори бачву пива за све госте и гдје су се сви посјетиоци , упркос хладном времену забављали до касних ноћних часова…

Facebook