Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Прослављен Божић у општини Петровац

Najnovije aktuelnosti

Прослава Божица за Србе, Русе и припаднике Јерусалимске патријаршије почела је тачно у поноћ између 6. и 7. јануара, а овај свети дан и празник над празницима,уз најљепше вјерске обичаје и обреде, свечано је обиљежен и у Дринићу.
Зора Бадњег јутра, као и сваке године, била је идеалан тренутак да Дринићани пођу у шуму и усјеку Бадњак, који је ове године кретао из куће Дејана и Тање Кецман. Они су се показали као дивни домаћини, а након што су вјерници заједно са Бадњаком, којег су усјекли кренули из домаћинске куће, велики број Дринићана је искористио прилику да окити и Бадње дрво и људе који су га усјекли.
На Бадње вече, у 19 часова, у препуној Цркви Свете Тројице, одржано је Вечерње Богослужење, на којем је наш свештеник Драган Шкалоња између осталог прочитао и божићну посланицу Патријарха српског Иринеја, који је поручио да је данас Србији у времену друштвених потреса најпотребнији мир и позвао је припаднике српског народа, ма гдје живјели у свијету да не забораве свој језик и вјеру.
-Мајке, запамтите и научите дјецу своју да би они научили дјецу своју да је изгнани јеврејски народ скоро 20 вијекова чекао дан повратка земљи отаца својих, а српски народ пет вијекова чекао ослобођење старе Србије – рекао је Иринеј.
Обраћајуци се Србима на Косову и Метохији, Иринеј је подсјетио да је Божић “дан којим почиње и васкрсење”, као и да васкрсења нема без страдања. Патријарх је рекао и да у данашњем времену изгледа као да је све на продају, па и људско достојанство и позвао све људе да покажу више добре воље једни према другима.
-Само они људи који се помире и са богом и са људима могу наћи мир у својој души и једино такви људи су истински миротворци – поручио је Иринеј и истакао да 2013. годину дочекује са више наде и оптимизма.
Традиционално, након Богослужења испред цркве је наложен Бадњак, а сам тај чин у ствари је средишњи елемент симболике рађања новог сунца, док се окупљени око Бадњег дрвета заправо загријавају слогом, искреношћу и љубављу. Такођер, традиција у нашој општини , поред пијукања, налаже и да се ове ноћи обрадују наши најмлађи грађани пригодним пакетићима, које је обезбједила општина Петровац. Тако је било и овај пут, послије чега су се неки малишани у пратњи родитеља упутили према ресторану „Сунце“, гдје је организована прослава Бадње вечери. Они који су сматрали да се ово вече треба провести у правој породицној атмосфери, упутили су се према својим топлим домовима, гдје су наставили са слављем, у кругу својих најмилијих и углавном уз посну трпезу. Божицна литургија уприличена је у поноћ, када су светој тајни прицешћа приступили сви они који су постили.
Сви хришћани славе Божиц као општу славу, јер је то дан рођења најсветијег дјетета у историји човјечанства, дан рођења Спаситеља. Доласком сина Божијег међу људе на земљи отпочиње и нова ера у историји човјечанства.
Неизоставни симбол Божића свакако је и Бадњак, који представља гране којима је заложена ватра по Исусовом рођењу. То је и симбол Исуса Христа, који је у напону своје снаге, силом свога Божанства, раскинуо ланце ропства гријеху, препородио човјека и у њему разбуктао пламен љубави према добру, врлини – према Богу, највећем добру, омогућивши му спасење од гријеха, зла и вјечне смрти – смрти духовне, као што и млад церић, односно храстић, силином својом разбуктава ватру на огњишту, а јарким пламеном својим обасјава све ћошкове домова наших. За Божић се људи, умјесто уобичајеног поздрава, поздрављају са “Христос се роди” и отпоздрављају са “Ваистину се роди”. Божић у хришцанској религији представља најрадоснији, а поред Васкрса и најзначајнији свети празник, установљен још од апостолских времена.

Facebook