Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Седма штрапаријада – Дринић, 2012 година

Najnovije aktuelnosti

И ове године је Седма по реду Штрапаријада у Козилима, на домак Дринићу, показала да је најпопуларнија и најпосјећенија манифестација ове врсте у региону. Традиционално, организације се прихватила Општина Петровац-Дринић и одрадила тај захтјеван посао на најбољи могући начин. Као што слика горе само говори 10. јуна се подно Клековаче, окупио велики број људи из свих крајева региона, сусједих држава а и даљег инистранства. По седми пут, на овој прекрасној висоравни никао је мали град од шатора, све са пратећом инфраструктуром и услугама. Временска прогноза је ишла на руку али у овим врлетним крајевима изненађења су увијек могућа. Али да почнемо испочетка!

Ове године, по први пут, радници општинске управе су у своје руке узели и наплату карата. Ево их, на слици десно, како на излазу из Дринића, на путу према Козилима, вриједно раде. Овај потез иде у прилог штедњи, борби против рецесије и хроничног недостатка пара у буџетима. И никад већег прихода од карата. Добром организацијом ове наплатне рампе, гости који су долазили у огромном броју, минимално су чекали на улазак. Само 200 метара иза ове рампе, налазила се друга рампа, за провјеру карата.

На Козилима, дочекала нас је Клековача окупана сунцем. Овај, својеврсни српски Олимп, има магичну моћ љепоте, што вјерно прича слика десно. Први дан Штрапаријаде, субота, обично прође са мањим бројем посјетилаца, али, као и обично, баш тај први дан се десе посебни и врло важни догађаји. Овај дан је резервисан за такмичење у лаким коњским категоријама, грлима до 600 килограма, паровима и самцима. И све је на свом мјесту, занатлије и сувенири, коњска опрема и јањетина у припреми, заставе и надања у побједу.

Прије почетка ждребања потребно је извагати све такмичарске коње. Ове године по први пут на Штрапаријади, има ли смо прилику да видимо и чудеса модерне технологије. Ветеринарска инспекторка, госпођа Рада Ковачевић, је посебним уређајем детектовала чип који је пласиран у врат коња, испод коже. На том чипу сву све информације, о пелцовању и осталом. Детектор на слици горе лијево је показао да је на коњу све регуларно. Кад су коњи извагани и провјерени приступило се церемонијалном отварању. Начелник општине, Дејан Прошић (слика горе десно), поздравио је госте и такмичаре и пожелио им пуно успјеха и добар провод. Прочитане су и заклетва кочијаша (читао Никола Лиздек) и судија (читао Стеван Трнинић), о фер и коректној борби и суђењу.

У лаким паровима побиједио је власник коња Цвјетка (550 килограма, 6 година стар) и Лисца (580 килограма и 8 година стар) Никола Лиздек са Равне Романије. Трупац величине 1,87 кубних метара превучен је стазом од 100 метара за 38 секунди. Слика горе лијево приказује њихов улазак у циљну равнину. Коњи браће Зекановића, Бећар и Бибор закаснили су само за 2 секунде и заузели друго мјесто (слика горе десно) а трећепласирани су били коњи Сивац и Шарго, власника Митре Ђурића из Живиница код Кнежева. (слика лијево), са временом од 53 секунде.

У току трке лаких парова, десио се инцидент. Један кочијаш је канџијом ударио своје коње у жару борбе и зато је кажњен са додатних 10 секунди на већ постигнуто вријеме. Он није прихватио ту одлуку и почео је физички обрачун са судијама. Органи реда су брзо дјеловали а посљедица овог догађаја је одлука да се забрани и ношење канџије у стази. Од овога момента, кочијаши ће се морати сналазити и договарати са својим коњима али без присуства канџије. Већ у трци лаких самаца кочијаши су били без овога реквизита (види слику горе лијево)

У трци лаких самаца побједу је однио Чајо Нисвет из Турбета поред Травника са коњем Бећаром и временом 1,59 минута (слика горе десно), други је био такође Бећар браће Зекановића и временом 2,22 а трећи Вихор Душана Лукића Дуцеље и 2,27 минута. Они су вукли трупац од 0,93 кубика.

Недеља, други дан Штрапаријаде, доноси и најатрактивнију дисциплину овога такмичења, вучу парова тешкаша. То су коњи чија је појединачна тежина већа од 600 килограма. Због тога и посјетиоци попуне сва мјеста око тркаће арене и трибина и са нестрпљењем чекају да одпочне. Шампион ЗИС извукао је другу стартну позицију. Његови Јадран и Манго уз команду свог Милорада сложно су кренули (слика лијево) и постигли недостижних 2,41 минута. Послије овако одвожене вуче Зис се могао мирно повући и чекати проглашење. Али, не лези враже?

Ове године, по први пут, у малом шаторском граду у Козилима појавио се и шатор на спрат. Невјероватне и стабилне конструкције, плијенио је пажњу многобројним гостима, а многи су и пробали како је сједити на спрату.

Али као предпоследњи наступили су коњи Душана Лукића Дуцеље, Косан (4 године стар) и Соко (6 година). До пола стазе некако су довукли. Нису обећавали изненађење. А од пола стазе су јурнули, запели својски. Публика је експлодирала. Вукли су упорно и снажно и довукли најбрже, за три секунде мање од, сад већ бивших шампиона Јадрана и Манга. На семафору вријеме је заустављено на 2 минута и 38 секунди. И напокон, након шест година јуришања на титулу у Козилима, Дуцељи се жеља и остварила. На свом, домаћем терену, у своме Дринићу постао је шампион. Срећи Дринићана није било краја. Пале су и сузе радоснице, код кумова, пријатеља, браће, комшија, сестара, многобројних пријатеља. Један од оснивача и идејних твораца Штрапаријаде, идеје која се примила широм БиХ, Хрватске а од ове године и Србије, Душан Лукић, народски и добри човјек Дуцеља узео је титулу. На слици горе видимо шампионске коње Косана и Сокола и њиховог власника са својим кочијашима, екипу побједника Седме Дринићке Штрапаријаде.

Овдје би требали да споменемо и одличног водитеља Штрапаријаде Стаислава Јакицу из Мркоњић Града. Он је уз Дуцељу, највећи промотор и одличан познавалац коња и Штрапаријаде. Ево већ шест година дружимо се у Дринићу. (на слици лијево овај славни двојац приликом извлачења стартних позиција).

У преосталој дисциплини самаца тешкаша који су вукли балван тежак 1,54 кубика прво мјесто заузео је коњ Манго а друго Циган са истовјетним временом 2 минута и 59 секунди. Оба ова коња су власништво Милорада Стојановића ЗИСА. Разлога за славље и више него доста. То и видимо на слици десно. Треће мјесто је узео “Дрводексов” Мидан из Мркоњић Града са 15 секунди заостатка. Тако је са проглашењем побједника и уручивањем новчаних и робних награда завршена и Седма Дринићка Штрапаријада. Све у свему ОДЛИЧНО!

Facebook