Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Светосавска приредба, 2010. године

Najnovije aktuelnosti

На дан Светог Саве, школске славе, 27-ог јануара, у препуној сали наше Основне школе „Дринић“, ученици ове школе организовали су приредбу, којој је присуствовао велики број посјетилаца, првенствено родитеља, али и других поштовалаца лика и дјела овог великог свеца.
– Задовољство ми је што вас видим у великом броју данас, када школа по 11. пут слави своју славу, Светог Саву. Наша школа има 69 ученика, који постижу завидне резултате. Истовремено, ова образовна установа већ дуже вријеме одолијева свим притисцима из сусједне општине, а све више српских ученика из Босанског Петровца прелази у нашу школу, јер желе да уче свој језик, културу, вјеронауку и ћирилицу. Надам се да ћемо и даље успјешно одолијевати свим притисцима, те да ћемо школску славу још дуго година славити у нашем крају и у нашој школи – истакла је директор Основне школе „Дринић“, Миља Бањац, која је овом приликом заједно са нашим свештеником Драганом Шкалоњом запалила свијећу и освештала славски колач.
У оквиру програма, присутни су имали прилику да од ученика чују бројне предивне пјесме посвећене Светом Сави, али и да се присјете животног пута првог српског просветитеља.
Свети Сава, по рођењу Растко Немањић; рођен је око 1174. у дежевачком крају на планини Голији, а преминуо је 14. јануара 1236. године, по јулијанском календару, у Трнову у Бугарској. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање и први српски архиепископ. Изборио се за самосталност рашке архиепископије од Византије 1219. године и поставио темеље данашње Српске православне цркве, а васељенски патријарх га је именовао за првог српског архиепископа. Остао је архиепископ све до 1233, да би га потом замјенио његов ученик Арсеније.
Његова најзначајнија писана дјела су „Житије, спомен на покојног оца Стефана Немању (Симеона)“, „Карејски типик“, „Хиландарски типик“ и „Студенички типик“, као и „Законоправило“.
Савин култ у народу био је јак. После једног устанка Срба против Османског царства, турски заповједник Синан-паша је 1594. спалио Савине мошти на Врачару. На мјесту за које се вјерује да се то одиграло подигнут је величанствени Храм Светог Саве.
Након сваке изрецитоване пјесме, салом је одјекивао громогласан аплауз, а родитељи су у пријатној празничној атмосфери поносно бодрили своју дјецу, учеснике овог програма. Поред поучних пјесама, посјетиоци су уживали у наступу ђака Данила и Срђана Кецмана, који су одсвирали неколико пјесама на хармоници, а Данило је и отпјевао нумеру „Уз Мораву вјетар дува“…

Facebook