Општина Петровац - Дринић

Званична wеб презентација општине

Светосавска приредба

Najnovije aktuelnosti

Колектив и ђаци Основне школе „Дринић“ свечано су прославили школску крсну славу – Светог Саву. Чин прославе почео је литургијом у Цркви Свете Тројице и ломљењем славског колача, а настављен је у сали Основне школе пригодним културно-умјетничким програмом.
На самом почетку, бројној публици представили су се првачићи са својим рецитацијама, као и мали хор, а кроз скеч „Мајка и кћерка“ своје глумачке способности показале су ученице Бојана Поћућ и Данијела Пузигаћа.
Госте је поздравила и директор школе, Блажена Стоисављевић, пожеливши им добродошлицу и лијеп провод на приредби.
Дјевојке школског хора отпјевале су руску пјесму “Подмосковске вечери“, Тијана Латиновић рецитовала је „Српкињицу“, кроз „Легенду о Светом Сави“ присутнима су се представили ученици шестог, седмог, осмог и деветог разреда, а у оквиру програма наступила је и ритмичка секција ове Основне школе.
На овој духовној и школској свечаности, били су изложени ликовни радови надарених ученика, као и накит који су ученици сами направили. Након приредбе, за све госте било је припремљено освјежење уз грицкалице и слаткише, које је обезбједила општина Петровац заједно са бихаћко-петровачком епархијом.
На овај важни дан, сви смо се још једном присјетили изузетних заслуга Светог Саве , које је имао на утемељењу српске државе, цркве, просвјете и културе.
Свети Сава, српски просвјетитељ и српски архиепископ, родио се као Растко (Немањић) 1169.године у мјесту Рас, у близини данашњег Новог Пазара. Умро је 1236. У мјесту Велико Трново, главном граду Другог Бугарског царства. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање. Припада утицајној владарској лози Немањића поријеклом из данашње Херцеговине. Владали су дуги низ година мањим простором Балкана између Јадранског мора и Босне на западу, данашње Албаније на југу. Окосница тадашње Србије је данашњи Санџак (Рашка).
Саву је са петнаест година отац поставио за хумског жупана, али ту остаје мање од годину дана. Са 16 година одлази на Свету Гору (у данашњој Грчкој) и постаје монах 1191. године. Сави ће се придружити и његов отац Стефан Немања (1196. год.) , који је у међувремену абдицирао у корист средњег сина Стефана. Стефан Немања, у монаштву Симеон убрзо умире.
У Србији је убрзо дошло до борбе за власт између Савине браће. Он се враћа у Србију, како би зауставио грађански рат између своје браће Стефана и Вукана. Истовремено, Сава се бави просвјетитељским радом, настојећи својим сународњацима приближити основе вјерске и свјетовне поуке, да би се 1217. вратио на Свету Гору.
1219. године Саву именује никејски патријарх за првог српског архиепископа. Тим чином српска црква постаје аутокефална. Године 1221. крунише брата Стефана за краља. Сава је све до 1233. Године остао архиепископ, да би га потом замијенио његов ученик Арсеније. Сава више пута путује у Палестину. На повратку га 1236. смрт затице у бугарској пријестоници Великом Трнову.

Facebook